info - folklor


seminar

HSK: Treći online seminar za folklor 'Unaprjeđenje organizacije rada i vrednovanja članova ansambla'

Online seminar 'Unaprjeđenje organizacije rada i vrednovanja članova ansambla' namijenjen je folklornim voditeljima, predsjednicima, tajnicima udruga, svima koji sudjeluju u radu s folklornim skupinama i organizaciji aktivnosti, a održat će se 10. i 11. srpnja 2020.
 
obavijest

14. Ivanje u Kupinečkom Kraljevcu

14. Ivanje u Kupinečkom Kraljevcu donosi bogat program sa zadaćom očuvanja narodnih običaja i zajednice u izazovnim vremenima. Manifestacija će ugostiti živuću legendu hrvatske tradicijske glazbe Dunju Knebl i Roka Margetu koji će žitelje i posjetitelje podučiti tradicijskoj glazbi u svojoj besplatnoj radionici.
 
seminar

Online seminar za voditelje dječjih folklornih skupina

Ciklus online folklornih seminara Hrvatski sabor kulture nastavlja s temom iz područja dječjeg folklornog stvaralaštva. 'Metodička obrada sadržaja iz područja tradicijske kulture za rad u dječjim folklornim grupama' naziv je online seminara namijenjenog folklornim voditeljima, koreografima i svima onima koji rade s djecom.
 
radionica, kolonija

Otvorene prijave za 18. Hrvatsku etnoriznicu

Hrvatska etnoriznica je radionica tradicijskih tekstilnih tehnika koje su potrebne za izrađivanje i ukrašavanje narodnih nošnji. Radionica će se održati u Pučišćima na otoku Braču, od 25. srpnja do 2. kolovoza. Rok za prijave: 25.06.2020.
 
najave

54. Međunarodna smotra folklora sredinom srpnja

54. izdanje Međunarodne smotre folklora održat će se od 15. do 19. srpnja 2020. na nekoliko zagrebačkih lokacija, a program će se moći pratiti i putem live streaminga.
 
radionica, kolonija

Zaplešite s Ladom

Ansambl LADO ovoga tjedna kreće s objavljivanjem kratkih videa u kojima Ladovi umjetnici pokazuju različite hrvatske tradicijske plesove. Radionice će tijekom svibnja i lipnja objavljivati svakog utorka i četvrtka na svom službenom YouTube kanalu i društvenim mrežama.
 
obavijest

'Etno bojanka za velike i male' (ICB Banovine)

Interpretacijski centar baštine Banovine donosi svoju prvu etno bojanku vezanu uz motive narodnih nošnji župe Viduševac koju su ostvarili u suradnji s KUU “Viduševac”, a prema opisima nošnje iz knjige Katice Gašljević Tomić “Selo i župa Viduševac”.
 
seminar

Poziv na Seminar o primjeni narodnih nošnji

Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni u organizaciji je Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba. Ova ustanova koja je nedavno proslavila 70. rođendan, već deset godina zaredom priprema seminar koji mnogim folklorašima i zaljubljenicima u baštinu prenosi znanja o tradicijskom odijevanju. Seminar će se održati na prijestupni dan, 29. veljače, u Kulturnom centru Travno.
 
obavijest

53. šokačko sijelo u Županji

Glazbeno-scenskom priredbom 'Odavno smo graničari stari!' u Županji je pred brojnim posjetiteljima u petak navečer otvoreno 53. šokačko sijelo, najvažnija tradicijska manifestacije županjske Posavine.
 
natjecanje, natječaj

14. Međunarodno folklorno natjecanje Pautalia - Kyustendil, 2020.

XIV International Folklore Contest "Pautalia" - Kyustendil 2020 održat će se od 3. do 5. srpnja 2020. u bugarskom gradu Kyustendilu.
 
obavijest

Predstavljanje kataloga 'Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore'

Etnografski muzej u Zagrebu najavljuje predstavljanje kataloga 'Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore', autorice Katarine Bušić. Predstavljanje kataloga održat će se u srijedu, 5. veljače 2020., u 13 sati, u Etnografskom muzeju.
 
najave

55. Vinkovačke jeseni od 11. do 20. rujna

Ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni održat će se od 11. do 20. rujna, a moto pod kojim će se manifestacija svečano i otvoriti jest "Curo draga iz sokaka moga", istaknuto je u srijedu na prvoj sjednici Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni.
 
radionica, kolonija

Koprivnica domaćin Zimske škole hrvatskog folklora

Koprivnica je od petka domaćin tradicionalne desetodnevne Zimske škole hrvatskoga folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI) održava već 26. godinu. 
 
natječaj

8th Damanhour International Folk Festival u Egiptu - poziv

Međunarodni folklorni festival- Damanhour International Folk Festival održat će se u Egiptu od 1. do 7. travnja 2020.  Prijave za sudjelovanje su otvorene do 1. ožujka 2020.!
 
predstava

de facto i LADO spajaju hrvatsku tradiciju i suvremeni ples

Predstava 'Kolo', novi koreografski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića inspiriran hrvatskim tradicionalnim plesovima i običajima koji spaja glumce, plesače i folklorne umjetnike, bit će izvedena 21. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – International Folk Dance Festival JOC – Moldavija

International Folk Dance Festival JOC traži partnere za prijavu na poziv programa Kreativna Europa: Potpora za europske projekte suradnje (2020.) u okviru potprograma Kultura. International Folk Dance Festival JOC je međunarodno događanje koje okuplja zajednice profesionalnih plesača u području folklornog plesa.
 
smotra, revija

Velika smotra folkloraša završava idućeg vikenda u Sisku

U sklopu 26. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, koji organizira Hrvatski sabor kulture, u subotu, 26. listopada, u Sisku će nastupiti 17 izvornih folklornih skupina iz svih krajeva Hrvatske te kao gosti folkloraši iz Čapljine (BiH).
 
najave

HMI najavljuje Zimsku školu hrvatskog folklora - prijave do 1. prosinca

Koprivnica će početkom iduće godine biti domaćin Zimske škole hrvatskog folklora na kojoj će se obrađivati pjesme, glazba i plesovi panonskog područja, a rok za prijave je 1. prosinca, izvijestili su iz Hrvatske matice iseljenika (HMI).
 
najave

'Oktavijanov san' i 'Povratak Betmena' – igrokazi Glazbene škole V. Lisinski, Bjelovar

Glazbene igrokaze izvode učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, Bjelovar, u Kulturnom centru Travno, u subotu, 12. listopada, u 19,30 sati. Prikazuje se široka paleta glazbenih ukusa i stilova: od pozivanja na tradicijsku glazbu do isticanja klasične i popularne glazbe te kritike turbofolka. Ulaz je slobodan!
 
koncert

'Koracima baštine', koncert hrvatske zaštićene nematerijalne kulturne baštine

Posudionica i radionica narodnih nošnji najavljuje i poziva na koncert hrvatske zaštićene nematerijalne kulturne baštine - Koracima baštine, koji će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u nedjelju, 6. listopada 2019., s početkom u 19:30 sati.
 
obavijest

Folklorni ansambl SKUD 'Ivan Goran Kovačić' predstavio je Hrvatsku u Kini

Folklorni ansambl Studentskog kulturno-umjetničkog društva 'Ivan Goran Kovačić' iz Zagreba predstavio je Hrvatsku u Kini u okviru manifestacije 'Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma'.
 
najave

54. Vinkovačke jeseni od 13. do 22. rujna

Ovogodišnje, 54. Vinkovačke jeseni održat će se od 13. do 22. rujna, a u desetodnevnom pretežno folklornom, no i zabavnom i drugom programu nastupit će oko 8000 sudionika, najavio je u četvrtak vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Bosančić.
 
obavijest

Zadar domaćin Ljetne škole hrvatskog folklora

Zadar je do nedjelje, 11. kolovoza, domaćin Ljetne škole hrvatskog folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI) održava 25. godinu. Na programu Škole ove su godine pjesme, glazba i plesovi panonskog područja.
 
nagrada, djeca, mladi

Dječja klapa Baliniera osvojila prvo mjesto na festivalu u Parizu

Dječja klapa Baliniera, u kojoj pjevaju djeca iz Preka, Ugljana, Kali i Banja, osvojila je na 15. međunarodnom festivalu folklora, plesa i glazbe “Etoiles de Paris” prvo mjesto u kategoriji a capella juniori.
 
obavijest

LADO otvara folklorni program 70. Dubrovačkih ljetnih igara

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO otvorit će u ponedjeljak navečer na taraci tvrđave Revelin folklorni program 70. Dubrovačkih ljetnih igara plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine.
 
novo izdanje

53. Đakovački vezovi

Ovogodišnji 53. Đakovački vezovi održavaju se od 21. lipnja do 7. srpnja, organizatori najavljuju bogat program, a zemlja partner je Slovačka. Svečanost otvorenja je 5. srpnja, ispred đakovačke katedrale, a središnji program – svečani mimohod svih sudionika smotre, je u nedjelju, 7. srpnja.
 
smotra, revija

45. Šestinski dan

Tadicionalna kulturno-umjetnička manifestacija „Šestinski dan“ održat će se 6. srpnja u Zagrebu 45. put! Ovaj jubilej ujedno je i uvod i najava proslave 125. obljetnice aktivnog rada HSPD "Sljeme" Šestine-Zagreb, koja će se odvijati tijekom cijele iduće godine.
 
festival

22. Međunarodni festival folklora

Grupe iz Meksika, Ukrajine, Obale Bjelokosti, Južne Koreje, Otoka Guama te Kine gostuju na 22. Međunarodnom festivalu folklora 2019. Festival je dio manifestacije Zvjezdano ljeto, organizirane povodom 440. rođendana grada Karlovca. Od 30. lipnja do 6. srpnja cjelovečernji atraktivni nastupi bit će održani u Karlovcu, Ozlju, Samoboru, Dugoj Resi i Ogulinu.
 
koncert

Svečani koncert u povodu Dana državnosti - LADO

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja, u utorak 25. lipnja u 21:00 sat, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO - naš najpoznatiji folklorni ansambl - nastupa na velikoj pozornici festivala Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava i održava Svečani koncert u povodu Dana državnosti.
 
festival

U subotu u Osijeku počinje 2. Panonski folklorni festival

Drugi Panonski folklorni festival održat će se od 22. do 25. lipnja u Osijeku u organizaciji Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva 'Osijek 1862.', najavili su u utorak organizatori.
 
obavijest

Folklorni ansambl LADO nastupio u Budimpešti

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Mađarski državni narodni ansambl MÁNE održali su zajednički cjelovečernji koncert u Mađarskoj kući tradicije u Budimpešti, priopćio je u subotu LADO.
 
predstavljanje

Večer hrvatskoga folklora u Istanbulu

Koncert 'Večer hrvatskoga folklora', na kojemu će nastupiti kulturno-umjetnička društva iz zagrebačkog Prigorja i gradišćanski Hrvati iz Koljnofa u Mađarskoj, održat će se u petak navečer u koncertnoj dvorani Süleyman Seba Kültür Merkezi u Istanbulu.
 
smotra, revija

Smotra folklora Zadarske županije 2019.

U četvrtak, 30. i u petak, 31. svibnja 2019. održat će se Smotra folklora Zadarske županije. Sudionici Smotre okupljaju se u 18 sati pred crkvom Gospe od zdravlja odakle raspjevana povorka kreće u 18:30 prema Trgu Petra Zoranića gdje u 19 sati počinje Smotra.
 
najave

XIII. Večer folklora 'Kumpanija Kosirići i gosti'

U nedjelju, 19. asvibnja 2019. s početkom u 18:00 sati, održati će se XIII. Večer folklora 'Kumpanija Kosirići i gosti'.
 
najave

Ansambl LADO otvara Ljeto na Ljetnoj 2019.

Dvosatnim programom 'Neka sjaji sunce svima', Ansambl LADO će na Ljetnoj pozornici u Opatiji u subotu 8. lipnja otvoriti  manifestaciju Ljeto na Ljetnoj 2019.
 
seminar

Ljetna škola hrvatskog folklora u kolovozu u Zadru

Početkom kolovoza u Zadru će se održati Ljetna škola hrvatskog folklora namijenjena voditeljima i budućim voditeljima folklornih i tamburaških skupina, no otvorena za sve članove amaterskih folklornih ansambala, prijave su moguće do 15. lipnja, poručuje organizator, Hrvatska matica iseljenika (HMI).
 
smotra, revija

22. SKAZŽ - Smotra kazališnih amatera Zagrebačke županije

U subotu, 13. travnja 2019., u Domu kulture Buševec održat će se 22. SKAZŽ - Smotra kazališnih amatera Zagrebačke županije. Ulaz je slobodan.  
 
koncert

LADO u Zadru - Neka sunce sjaji svima

Dvosatni program sastavljen od šesnaest plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećama žive u iseljeništvu – koncert LADO - Neka sunce sjaji svima, održat će se 26. travnja 2019. u Arsenalu. Početak koncerta je u 20.00 sati.
 
festival

17. Festival folklorne koreografije

Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja i KUD Jedinstvo organiziraju 17. Festival folklorne koreografije u HNK Split, 30. ožujka 2019. u 19.30 sati.
 
izložba

Izložba 'Etno zbirka župnika Mate Kneževića'

U četvrtak, 21. ožujka u 19.00 sati, u Muzeju Brodskog Posavlja biti će otvorena etnografska izložba - Etno zbirka župnika Mate Kneževića. Izložba ostaje otvorena do 10. svibnja 2019.
 
seminar

Seminar o održavanju i čuvanju narodnih nošnji

KUC Travno - Posudionica i radionica narodnih nošnji organizira Seminar o održavanju i čuvanju narodnih nošnji.
 
najave

U pokladnoj povorci 25. đakovačkih bušara 40 skupina iz Hrvatske, BiH i Mađarske

U Đakovu će se u subotu i nedjelju, 16. i 17. veljače održati 25. đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj u kojoj će sudjelovati 40 skupina iz Hrvatske, BiH i Mađarske.
 
seminar

Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni

Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni održat će se 16. veljače 2019. (subota) u Zagrebu. 
 
najave

Ovogodišnje Vinkovčke jeseni bit će posvećene Slavoniji, Srijemu i Baranji

Ovogodišnje, 54. Vinkovačke jeseni održat će se od 13. do 22. rujna, a tematski će biti posvećene Slavoniji, Srijemu i Baranji iz čega je proizašao i ovogodišnji slogan manifestacije 'Tri nam drage riječi', rečeno je na prvoj sjednici Organizacijskog odbora 54. Vinkovačkih jeseni, održanoj u četvrtak u vinkovačkoj gradskoj upravi.
 
susret, najave

Poziv za sudjelovanje na 26. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Hrvatski sabor kulture poziva sve zainteresirane folklorne skupine, udruge i ansamble da prijave sudjelovanje na 26. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina koji će se održati u listopadu ove godine u Čakovcu i Sisku.
 
radionica, kolonija

HMI: U Koprivnici 25. Zimska škola hrvatskog folklora

U Koprivnici u četvrtak počinje Zimska Škola hrvatskog folklora kojom će se proslaviti dva značajna jubileja, 25 godina organizacije tog programa pod okriljem Hrvatske matice iseljenika (HMI) te 55 godina postojanja Škole folklora, doznaje se u srijedu iz HMI-a.
 
koncert

Božićni i godišnji koncert HKUD-a 'Osijek 1862'

Ove subote, 22. prosinca 2018., ansambl Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva - HKUD 'Osijek 1862.' upriličuje tradicionalni, 36. po redu Božićni i godišnji koncert. 
 
natječaj

7. Asuanski međunarodni festival za kulturu i umjetnost – poziv

Sedmi Asuanski međunarodni festival za kulturu i umjetnost održat će se u Egiptu od 14. do 24. veljače 2019., a prijave folklornih glazbenih i plesnih skupina se zaprimaju do 15. siječnja 2019.
 
obljetnica, proslava, koncert

Svečani koncert povodom 70-e obljetnice Posudionice i radionice narodnih nošnji

Posudionica i radionica narodnih nošnji ove godine slavi 70-u obljetnicu kontinuiranog rada. Ova svečana proslava obilježit će se koncertom pod nazivom 'Ruho naše vrjednije od zlata' koji će se održati 30. studenoga u Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella', s početkom u 19:30 sati.
 
susret

25. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Čakovcu i Sisku

25. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina će se održati 20. listopada u Centru za kulturu u Čakovcu te 27. listopada u Rafinerijskom domu Sisak. Na Susretu će ove godine nastupiti oko 900 folkloraša unutar 19 hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a publika će u Čakovcu i Sisku imati priliku pozdraviti čuvare narodne baštine iz svih krajeva Hrvatske. Ulaz je slobodan!
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>