info - strip


festival

24. CRŠ - Zagreb Comic Con

24. CRŠ - Zagreb Comic Con će se održati od 18. do 20. lipnja u zagrebačkoj Tvornici kulture. Ulaz na festival i sve aktivnosti je besplatan!
 
natječaj, festival

Supertoon postaje festival animacije i stripa

Međunarodni festival animacije i stripa Supertoon, čije će se 12. izdanje održati u Šibeniku od 19. do 23. srpnja, službeno uključuje stripove u svoje natjecateljske programe. Ove će godine festival dodati u svoj program natjecanje stripova i izložiti izabrana djela. Strip izdanja i strip časopisi mogu se prijaviti na natječaj do 1. lipnja 2021. kako bi bili predstavljeni uživo na festivalu u srpnju i natjecali se za festivalske nagrade.
 
izložba

Izložba Ivane Armanini: 'KOMIK od A do ZE'

U petak, 21. svibnja, s početkom u 20 sati, u galeriji DKC-a ”Lamparna” u Labinu, otvara se samostalna izložba underground strip autorice Ivane Armanini.
 
rezidencijalni program

Rezidencijalni boravak autora stripa Cyrila Pedrose u Zagrebu

Cyril Pedrosa prvi je francuski autor koji će ostvariti rezidencijalni boravak u okviru novog programa francusko-hrvatske suradnje u području stripa, uz potporu hrvatskog  P.E.N. kluba, a u Zagrebu će boraviti od 19. do 26. svibnja 2021. Tijekom boravka umjetnik će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici.
 
djeca, mladi

Tjedan stripa

Tjedan stripa, u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka, počinje u ponedjeljak, 10. svibnja, i traje do 17. svibnja 2021. Voditelj radionica je poznati hrvatski crtač stripa Marko Dješka.
 
obljetnica, proslava, konferencija, znanstveni skup

Stručni skup 'Strip u knjižnicama' u povodu 145 godina Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, uz stručnu potporu Komisije za narodne knjižnice HKD-a, organizira Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem 'Strip u knjižnicama', povodom 145 godina Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, koji će se održati online u četvrtak, 15. travnja 2021. godine.
 
izložba

Izložba 'Putovanje stripom po Belgiji'

Izložbu Putovanje stripom po Belgiji, koja se od 13. do 30. travnja 2021. može razgledati u Galeriji Arheološkog muzeja Zagreb, oblikovalo je nekoliko generacija autora stripova, od Flandrije do Valonije preko Bruxellesa.
 
izložba

MLU Osijek najavljuje gostujuću izložbu 'Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj'

U Muzeju likovnih umjetnosti otvorenje izložbe Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj održat će se 25. ožujka 2021. u 19 sati, online prijenosom na Facebook stranici Muzeja likovnih umjetnosti. Istog dana posjetitelji će moći doći pogledati izložbu uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera u vremenu od 15 - 20 sati uz prisustvo kustosica. Gostujuća izložba 'Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj' projekt je Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.
 
obavijest

MSU: Objavljena prva monografija o suvremenom stripu u Hrvatskoj

Uz izložbu "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", koja se održava u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), objavljena je istoimena monografija, kao prvo takvo izdanje posvećeno suvremenom stripu u Hrvatskoj u 21. stoljeću.
 
izložba

U MUO stiže izložba 'Moda i strip' iz francuskog Muzeja stripa

Muzej za umjetnost i obrt i Francuski institut u Hrvatskoj najavljuju otvorenje atraktivne i jedinstvene izložbe "Moda i strip" koja je danas u zagrebački MUO stigla iz francuskog Muzeja stripa iz centra Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image. Javnost će ju moći razgledati od 23. veljače do 28. ožujka 2021.
 
izložba

Video vodstvo izložbom 'Pola stoljeća s Alanom Fordom' - Galerija Kortil

Iz Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku obavještavaju zainteresiranu publiku kako je snimljeno video vodstvo izložbom 'Pola stoljeća s Alanom Fordom' koja je bila postavljena u riječkoj Galeriji Kortil od 7. do 30. listopada ove godine.
 
izložba

Izložba 'Nastavit će se ...Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj'

Izložba „Nastavit će se ...Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, koja se do 28. veljače održava u MSU-u, sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima.
 
obavijest

Novi Komikaze webzin broj 55

Novi Komikaze webzin broj 55 sadrži 70 stranica suvremenog autorskog stripa. Od 11 autora/ica, 7 dolazi iz Hrvatske. Kao i uvijek, u odličnom su društvu međunarodnih kolega, ovaj put iz Srbije, Slovenije & SAD. Izdanje okuplja novije radove nastale od 2019. - 2020.
 
izložba, predstava

'Bakice' - dokumentarna predstava i popratna izložba

Premijera dokumentarne predstave 'Bakice' riječkog Kolektiva Igralke održat će se 21. prosinca, u 20 sati, u Filodrammatici, a popratna izložba dokumentarnih stripova će se održati od 17. do 20. prosinca u Galeriji SKC u Rijeci.
 
obavijest

Francusko-hrvatska suradnja u području stripa

Francuski institut u Hrvatskoj zajedno sa Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, priprema novi sporazum o suradnji na području stripa između Hrvatske i Francuske, s ciljem poticanja umjetničkih razmjena i (ponovnog) priznavanja ovog medija kroz njegov obrazovni, kulturni i gospodarski potencijal.
 
obavijest

Izašao je novi papirnati album Komikaze #19

Izašle su nove papirnate Komikaze #19. Novo izdanje predstavlja 30 autora/ica na 128 stranica, a album je kolekcija stripova suvremenog autorskog stripa različitih stilova, nacija i generacija. 11 strip autora je mlađe generacije, autori/ce dolaze iz 10 zemalja, a ove godine je čak 13 iz Hrvatske.
 
festival

OHOHO festival DIY stripa i ulične umjetnosti

OHOHO festival DIY stripa i ulične umjetnosti održat će se ove godine od 15. do 17. listopada 2020. u prostorima bivše tvornice Medika u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg festivala je slavenska mitologija i folklor. 
 
obavijest

Kultni stripovi 'Jugurta' i 'Lester Cockney' prvi put na hrvatskom jeziku

Kultni stripovi 'Jugurta' i 'Lester Cockney' poznatog belgijskog strip crtača Franza Drappiera oživjeli su nakon gotovo trideset godina s originalnim prijevodima na hrvatski jezik i po prvi puta u obliku strip albuma u boji, u izdanju nakladnika Frontispis.
 
obavijest

Izašlo je novo Komikaze e-strip izdanje

Komikaze #53  e-izdanje sadrži 85 stranica strip autora/ica iz Hrvatske, Italije, Švedske i Danske.
 
natječaj

Poziv na objavu kratkog stripa u OHOHOZINU #2

Ohoho festival vas poziva da pošaljete svoj kratki strip za objavu u OHOHOZINU #2, zaključno s 10. travnjem 2020!  Zin nastaje u sklopu OHOHO festivala 2020. koji bi se trebao održati čim to bude moguće u AKC Medika.
 
sajam

47. Močvarin sajam ploča i stripova

Klub Močvara kroz već 46 uspješnih izdanja Močvarnog sajma ploča i stripova neumorno okuplja zagrebačke zaljubljenike u gramofonske ploče i stripove. Tako će se, nastavno na ideju kontinuiranog promicanja ove scene, 16. veljače, s početkom u 12 sati, održati i 47. sajam u nizu. Ulaz na sajam je tradicionalno besplatan!
 
nagrada

Komikaze dobile glavnu nagradu za alternativni strip u Angoulemeu

Album 'komikaze # 18' dobio je nagradu najboljeg izdanja Angouleme strip festivala u kategoriji nagrade za alternativni strip (prix bd alternative) @ angouleme 2020!  
 
obavijest

Igor Hofbauer i Jonathan Bousfield predstavljaju 'Grimiznu lagunu'

U klubu 'Booksa', u petak, 31. siječnja, u 19 sati, hrvatski strip crtač Igor Hofbauer i britanski pisac i novinar sa zagrebačkom adresom Jonathan Bousfield u razgovoru s Miljenkom Buljević predstavit će svoj zajednički strip naziva 'Grimizna laguna' kojeg je objavio URK/Močvara.
 
nagrada

Krešimir Zimonić dobitnik nagrade 'Andrija Maurović' za životno djelo na području hrvatskog stripa

Tradicionalnu nagradu 'Andrija Maurović' za životno djelo na području hrvatskog stripa u 2019. godini dobio je Krešimir Zimonić, za svoj sveukupni doprinos. Ne samo kao strip-autor, scenarist i crtač, jedan od najistaknutijih i najoriginalnijih na ovim prostorima, od sredine 70-ih godina prošlog stoljeća do danas, nego i kao urednik, inicijator i pokretač strip-manifestacija.
 
obavijest

Predstavljanje prvog dijela strip izdanja 'Dunda Maroja' Marina Držića

Predstavljanje prvog dijela strip izdanja 'Dunda Maroja' Marina Držića održat će se u utorak, 3. prosinca, u 19 sati, u Domu Marina Držića (Dubrovnik), a sudjelovat će Anita Ruso, autorica predgovora, Dubravko Kastrapeli, autor stripa, Pavo Jančić, predsjednik Upravnog vijeća Doma Marina Držića i Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Radionica izrade stripa za djecu u MSU s Ivanom Tudekom

U sklopu programa 'Upoznaj umjetnika u MSU', u subotu, 16. lipnja MSU predstavlja umjetnika Ivana Tudeka i njegov novi strip album 'Šašavi a spašeni', u nakladi Mala zvona, nakon čega slijedi i radionica za djecu na kojoj će polaznici uz umjetnikovu pomoć osmisliti i nacrtati svoju vlastitu priču po uzoru na strip album. Radionica je besplatna i namijenjena je djeci od 8 do 12 godina. Zbog ograničenog broja sudionika potrebna je prethodna najava do petka, 15. 6. 2018.
 
natječaj

16. međunarodni salon stripa Beograd – natječaj

16. međunarodni salon stripa Beograd objavljuje natječaj za sudjelovanje. Salon će se održati od 27. do 30. rujna u SKC Beograd. Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2018.
 
radionica, kolonija

Radionica stripa u KNAP-u

Kroz radionicu polaznici stvaraju strip od njegovog početka do samog kraja, što uključuje odabir ili pisanje priče, kadriranje i izradu nacrta i skica u olovci, zatim crtanje table stripa uz dodavanje unaprijed dogovorenog teksta. Radionica će se održati u KNAP-u u petak, 20. travnja, s početkom u 18,30 sati.
 
izložba, predstavljanje

Mangelos Vol 1 - izložba i promocija stripa

Muzej suvremene umjetnosti obilježit će tridesetu godišnjicu smrti Dimitrija Bašičevića Mangelosa promocijom stripa Mangelos Vol 1, nastalog u suradnji strip autorice Ivane Armanini i likovnog kritičara i kustosa, Marka Goluba. Uz promociju stripa na prvom katu stalnog postava Muzeja 'Zbirki u pokretu' postavit će se izložba odabranih stranica stripa.
 
x ostalo

Komikaze webzine # 46>>>

 
 
radionica, kolonija

Radionica izrade stripa Helene Janečić u Koprivnici

Kao završetak ovogodišnjih aktivnosti, Vox Feminae Platforma u suradnji s AK Galerijom predstavlja radionicu crtanja stripa pod vodstvom umjetnice Helene Janečić u Koprivnici, u subotu, 9. prosinca, od 15 do 18 sati. Radionica se održava u prostoru AK Galerije, prijave su u tijeku!
 
predavanje, tribina

Tribina 'Richterova igra' - predstavljanje stripa Dunje Janković

Ove subote, 2. prosinca, u 17 sati, u Muzeju za suvremenu umjetnost održat će se tribina nazvana 'Richterova igra' koju zajednički organiziraju MSU i udruga Kulturtreger/ klub Booksa, a na kojoj će se predstaviti istoimeni strip Dunje Janković.
 
radionica, kolonija

24-satno crtanje stripa - Umjetnička akademija u Osijeku

24-satno crtanje stripa, pri čemu svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa, vježba je (ili disciplina) koju je osmislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti.  
 
x ostalo

U Kući stripa u Zagrebu moći će se vidjeti junaci hrvatskih i svjetskih stripova

Neki su prva slova naučili listajući stripove, neki su prateći omiljene junake putovali Divljim zapadom i prašumama Amazone ili se slagali sa životnim stavom Boba Rocka da je 'bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi', a ljubitelji stripa svih generacija mnoge će crtane junake moći vidjeti u budućoj Kući stripa koja bi se, na inicijativu kolekcionara Mladena Novakovića, trebala otvoriti u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

Predavanje Marvelovog strip crtača Enisa Čišića

Sarajevski strip crtač i ilustrator Enis Čišić održat će u će u Zagrebu 13. listopada, s početkom od 18 sati, na Veleučilištu Vernu predavanje o svom iskustvu rada za najvećeg svjetskog izdavača stripova, Marvel. Premda je njihova suradnja započela tek prije tri godine, dosad je ilustrirao neke od najpoznatijih superheroja poput Ironmana, Spidermana, Kapetana Amerike, Hulka te Nicka Furija. Ulaz na predavanje je besplatan!
 
predstavljanje

Predstavljanje strip knjige 'Miljenko i Dobrila' u Kaštel Sućurcu

Službeno zatvaranje prvog kaštelanskog 'Kreativnog proljeća' održat će se u četvrtak, 1. lipnja, u 20,30 sati, u Muzejskom prostoru Podvorje (Nadbiskupski kaštel) u Kaštel Sućurcu uz predstavljanje strip knjige 'Miljenko i Dobrila' scenarista Srećka Eterovića i crtača Žarka Bekera
 
festival

20. Crtani romani šou s bogatim obljetničkim programom

Dvadeseti Crtani romani šou, najveći festival stripa u regiji, ove se godine održava od 12. do 14. svibnja pod nazivom 'Zagreb Comic Con', a organizatori najavljuju bogat slavljenički program koji u Domu hrvatskog društva likovnih umjetnika, uz tradicionalni sajam stripova, donosi popratni program izložbi, razgovora s autorima, promocija, kvizova i slično. Ulaz na sva događanja u sklopu Festivala je besplatan!  
 
izložba

Izložba Ivane Armanini u Virovitici

U subotu, 6. svibnja, u 19,30 sati, u gradskom muzeju Virovitica otvara se samostalna izložba ilustratorice i dizajnerice Ivane Armanini, koja će se publici predstaviti izborom autorskih plakata i strip ilustracija i novog strip albuma 'katalog', svojevrsnu retrospektivu 15 godina umjetničkog rada. Izložba ostaje otvorena do 6. lipnja.
 
natječaj

15. međunarodni salon stripa Beograd – natječaj

15. međunarodni salon stripa Beograd objavljuje natječaj za sudjelovanje. Salon će se održati od 28. rujna do 1. listopada, u SKC Beograd. Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2017.
 
izložba

Izložba 'Frame S' Enisa Čišića

U subotu, 15. travnja, u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra, u 12:00 sati se otvara izložba radova 'Frame S' nagrađivanog bosanskohercegovačkog strip crtača Enisa Čišića nastalih u periodu od 2012. do danas. Izložba ostaje otvorena do 21. travnja 2017. godine.
 
predstavljanje

Strip-tease Matka Vladanovića: Krešimir Biuk

U utorak, 28.3. u 19 sati, u sklopu Booksinog Književnog budoara, na tribini Strip-tease Matka Vladanovića gostovat će stripaš Krešimir Biuk.
 
predstavljanje

Strip o Slavi Raškaj u Ozlju

Nakon uspješne prošlogodišnje dvodnevne strip radionice i velikog zanimanja za stripove nastale tom prigodom u Gradu Ozlju će u centru grada 17.3. biti postavljen strip 'Čamac na Kupi'.
 
izložba

Izložba Ivane Armanini u Puli

Samostalna izložba Ivane Armanini (40-tak plakata A1 formata) i neformalna promocija 'Kataloga' održat će se u Galeriji Cvajner, u Puli, 23. prosinca, s početkom u 21:00 sat.
 
obavijest

Treće ovomjesečno Komikaze izdanje je vani!

Treće ovomjesečno Komikaze izdanje je vani! Novi broj donosi radove 12 autora/ica (4 nova/e u Komikaze mreži!): KM Barry, Sonja Vulpes, Benjamin Beljan, Alessandro Martoz Martorelli, Nora Mesaroš, Klara Rusjan – Klarxy, Tifani Rubi, Paatrice Marchand, Dušan Durman, Jayadyuti DE, Stipan Tadić, Petra Brnardić.
 
obavijest

15 godina Komikaze albuma

Novi Komikaze album#15 je izašao iz tiska te predstavlja 24 međunarodnih autora.
 
predstavljanje

Na tribini 'Strip-tease' gostuje 'Barokni čovjek' Vinko Barić

U utorak 13.12. u klubu Booksa u 19:00, tribina 'Strip-tease' uvodi vas u svijet Baroknog čovjeka. Gost tribine je autor stripa, Vinko Barić, akademski slikar, ilustrator, grafički dizajner, punk-muzičar i jedan od tri nosiva stupa solinsko-splitske strip-scene.
 
predstavljanje

Novo izdanje 'G • točke' spaja u 'Gavelli' strip, književnost i glazbu

Projekt 'G • točka: Grad u Gavelli' u svojem će drugom izdanju u četvrtak, 1. prosinca, u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli u novoj umjetničkoj suradnji spojiti stripašicu i animatoricu Irenu Jukić Pranjić, književnika Edu Popovića i glazbenika Darka Rundeka. Ulaz je slobodan!
 
predstavljanje, predavanje, tribina

Strip-tease Matka Vladanovića: U Booksi gostuje Zajebani Lavanderman

U utorak 29. studenog u 19:00 na tribini Strip-tease Matka Vladanovića u klubu Booksa gostuje Zajebani Lavanderman.
 
predavanje, tribina

Generacija Y - Superheroji današnjice na Kavi u 2

Gradska knjižnica Poreč poziva na predavanje prof. Ivana Čupića o Generaciji Y, superherojima i stripu, koje će se održati ove srijede u 13.00 sati na Kavi u 2.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Besplatna radionica stripa za djecu u Centru Knap

Centar kulture na Peščenici - KNAP organizira radionicu namijenjenu onima koji kroz ovaj medij popularne kulture žele izraziti svoju kreativnost i naučiti kako ispričati priču kroz nekoliko sličica u nizu, te pritom upoznati forme stripa i načine crtanja. Prvi sat radionice je 16. studenog 2016.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>