info - kazalište


predstava

Premijera opere 'Cavalleria rusticana' u riječkom HNK

Popularna opera „Cavalleria rusticana“ Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom maestra Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića, bit će premijerno izvedena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 27. siječnja 2021., s početkom u 19.30 sati.
 
obavijest

Preminula glumica Mira Furlan

Istaknuta kazališna, filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula je u SAD-u, u srijedu, 20. siječnja 2021. godine, u 66. godini života.
 
najave

Novi projekt kazališta Mala scena – Kazalište na kamionu

U 2020. godini Mala scena online stigla je ne samo do svih gradova u Hrvatskoj već su bili u domovima djece od Laslova do Dubaia, Kanade, Nizozemske… Godine 2021. nastavljaju svoje putovanje – Kazalištem na kamionu, za što im je potrebna donacija rabljenog kamiona u voznom stanju!
 
natječaj

Natječaj za otkup dramskog teksta kreiranog posebno za Virtualno kazalište Promjena

Virtualno kazalište Promjena (VKP) objavljuje javni poziv za otkup dramsko-inovativnog teksta, posebno kreiranog za izvedbu na virtualnoj sceni u Delnicama ili Zagrebu u sklopu repertoara Virtualnog kazališta u 2021. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2021.!
 
predstava

U pripremi vinkovačko-sisačka koprodukcija predstave 'Što žena umije'

Gradsko kazalište Joze Ivakića u koprodukciji sa sisačkim Gradskim kazalištem priprema premijeru predstave 'Što žena umije', napisane po motivima istoimene humoreske Marije Jurić Zagorke, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u tom kazalištu.
 
obavijest

Glumica osječkog HNK-a Sandra Lončarić nacionalna dramska prvakinja

Glumica osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Sandra Lončarić stekla je status nacionalne dramske prvakinje, izvijestili su u ponedjeljak iz toga kazališta.
 
predstava

'Neprijatelj naroda' Henrika Ibsena premijerno 6. veljače u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u subotu 6. veljače, dramu 'Neprijatelj naroda' Henrika Ibsena, u režiji i adaptaciji Ivana Penovića.
 
radionica, kolonija

Upisi u 39. generaciju Škole glume Ri Teatra

Ri Teatar organizira 39. Školu glume za uzrast iznad 17 godina koja će se odvijati u Kulturnom centru Kalvarija. Škola će trajati 4 mjeseca, od veljače do svibnja 2021., te će se održavati subotom i nedjeljom, a povremeno i radnim danom (prema dogovoru). Početak je predviđen za 6. veljače, a diplomska predstava će biti izvedena krajem svibnja 2021.
 
predstava

Predstava 'Američka papisa' u zadarskom HNK-u

U subotu, 16. siječnja, u 20 sati, u zadarskom HNK-u igrat će uspješna monodrama 'Američka papisa' u režiji Ozrena Prohića i u izvedbi Jasne Ančić. Predstava je premijerno izvedena na 16. Zadarskom kazališnom ljetu 2010. godine te je nakon deset godina ponovno uprizorena na 26. Zadarskom kazališnom ljetu 2020. godine.
 
najave

Početak projekta 'Zagrli me pričom' Udruge Kaleido

U sklopu projekta će studenti učiteljskih i odgajateljskih smjerova imati priliku pohađati edukacije i naučiti sve o kamišibaju, japanskom uličnom kazalištu u kojemu jedan izvođač interpretira priču uz mijenjanje ilustracija smještenih u malo drveno kazalište butaj. Projekt će završiti online festivalom pripovijedanja koja će biti posvećena svim žrtvama potresa, a moći će ju pratiti i štićenici domova za djecu te domova za starije i nemoćne u Varaždinskoj, Međimurskoj i Istarskoj županiji.
 
djeca, mladi

Dječje kazalište Dubrava prikazuje predstavu 'Crvenkapica'

U subotu, 16. siječnja, od 18 sati, na internetskoj stranici Dječjeg kazališta Dubrava i YouTube kanalu, prikazat će se predstava 'Crvenkapica'.
 
predstava

Praizvedba dramskog teksta 'Gdje se kupuju nježnosti' autorice Monike Herceg

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak, 15. siječnja, u 19,30 sati, održat će se praizvedba dramskog teksta 'Gdje se kupuju nježnosti' autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka.
 
predstava

U novoj sezoni u Kazalištu Marina Držića sedam premijera

U dubrovačkom Kazalištu Marina Držića u sezoni 2021. planirano je sedam premijera, a dogovorena su gostovanja i drugi događaji u skladu s epidemiološkim mjerama, objavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare na Velikoj sceni te kazališne kuće.
 
obavijest

Preminula doajenka splitskog kazališta Magda Matošić

U 93. godini preminula je doajenka splitskog kazališta Magda Matošić. Scenu HNK Split obogaćivala je svojim izvedbama od 1970-ih godina, kada je dobila stalan angažman, pa sve do umirovljenja.
 
predstava

Online izvedbe predstave 'Višnjik u Višnjiku' Bobe Jelčića u siječnju

'Višnjik u Višnjiku', kazališna predstava koja nastaje i izvodi se u virtualnom prostoru, autorski je projekt kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića, a bit će izvedena 17. i 31. siječnja online.
 
predstava, koncert

HNK u Osijeku: humanitarni program ‘Kupi ulaznicu, podari nadu’

Godinu 2021. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku počinje humanitarnim programom pod nazivom 'Kupi ulaznicu, podari nadu', kojim žele pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji snažno pogođenoj potresom.
 
x ostalo

GKL Rijeka u 2020. godini dobio 14 nagrada

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir osvrnula se u utorak na konferenciji za novinstvo na 2020. godinu te istaknula da je GKL dobio 14 nagrada za svoje predstave.
 
djeca, mladi

Dramski odgoj kao podrška u odrastanju

Dramski studio Teatra Tirena usprkos teškim uvjetima nastavlja s kontinuiranim radom i ima online upise u svoje dramske grupe koje će se do kraja siječnja s obzirom na produženje mjera odvijati preko Zooma, a čim to mjere budu dopuštale nastavit će se uživo na dosadašnjim lokacijama. U neku od Tireninih dramskih grupa (od predškolske do studentske) možete se upisati do 20. siječnja online!
 
predstava

Balet 'Orašar' u HNK Ivana pl. Zajca

Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca najavljuje posljednje dvije ovosezonske izvedbe 'Orašara', popularnog baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije. Nakon Marije Matarranz i Marte Kanazir, u ulozi djevojčice Marie 12. i 13. siječnja po prvi će put nastupiti nova članica riječkog Baleta, Mao Fujita.
 
predstava

Plesni eksperiment 'Individue(t)' kao neizbježna ovisnost o drugom

U Zagrebačkom plesnom centru, u petak i subotu, 15. i 16. siječnja, s početkom u 20 sati, održat će se pretpremijera i premijera plesne predstave 'Individue(t)' čiji su autori, te ujedno i izvođači, Lara Frgačić i Endi Schrötter.
 
najave

Diplomska predstava 38. generacije škole glume Ri Teatra

U razdoblju od 14. do 17. siječnja, u 20 sati, u Kulturnom centru Kalvarija u Rijeci održavat će se izvedbe diplomske predstave 38. generacije škole glume Ri Teatra pod nazivom 'Teatar i mi u njemu', prema tekstu Jasena Boke 'Kazališni sat'.
 
koncert

'Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice' – nastavak koncertne sezone u 'Zajcu'

Riječki simfonijski orkestar, pod vodstvom svog šefa-dirigenta Valentina Egela, nastavlja koncertnu sezonu u 2021.godini simfonijskim koncertom 'Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice'. Čak će dva puta, 9. i 11. siječnja, izvesti koncert glazbenih djela koja su bila prijelomna u stvaralaštvu svojih autora, hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca, njemačkog Ludwiga van Beethovena te ruskog Dmitrija Šostakoviča.
 
predstava

GK 'Žar ptica' nastavlja s prikazivanjem besplatnih online predstava

Gradsko kazalište 'Žar ptica' nastavlja s prikazivanjem besplatnih online predstava srijedom u 19 sati tijekom mjeseca siječnja. U sklopu projekta #OnlineSrijedauŽarptici, ovo kazalište poznate naslove premijerno postavlja na svoj Facebook i web, a potom se oni sele u virtualnu biblioteku na www.zar-ptica.hr pod Online sadržaji, gdje su dostupni narednih mjesec dana.
 
predstava, obavijest

Zbog pojačanih seizmoloških aktivnosti zagrebačka kultura privremeno na čekanju

Nakon razornog potresa koji je prošloga tjedna pogodio središnju Hrvatsku, dio zagrebačkih kulturnih ustanova, među kojima i neka kazališta, privremeno je zatvorio vrata kako bi se provela procjena eventualnih novonastalih šteta te osigurao siguran nastavak rada.
 
predstava

Premijera predstave 'Škrtac' u 'Kerempuhu'

Premijera predstave 'Škrtac' J.B.P. Molièrea, u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca, održat će se u utorak, 19. siječnja, u Satiričkom kazalištu 'Kerempuh'.
 
projekcija

'Orašar' - video Baleta HNK Split kao novogodišnja čestitka

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split u ime splitskog kazališta želi vam sretnu Novu godinu sedmominutnim video uratkom na temu 'Orašara'. U nadi što skorijeg povratka na pozornicu, plesači HNK Split snimili su ovaj video koji je režirala prvakinja Baleta Eva Karpilovska a u kojem plešu Hazuki Tanase, Nozomi Miura, Eva Karpilovska, Matea Milas, Ivan Boiko, Aaron Kok i Jurgen Rahimi.
 
predstava

Deset godina Dragon teatra

Dragon teatar je prošlog tjedna u HNK Zadar premijerno izveo suvremenu kazališnu predstavu 'Odiseja 2020.', čime je obilježio deset godina umjetničkog rada u Zadru i zadarskoj županiji.
 
predstava

Praizvedba dramskog teksta 'Gdje se kupuju nježnosti' Monike Herceg u zagrebačkom HNK-u

Praizvedba dramskog teksta 'Gdje se kupuju nježnosti' održat će se 15. siječnja 2021. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Autorica je proslavljena pjesnikinja Monika Herceg koja je jednoglasnom odlukom žirija pobijedila na ovogodišnjem Natječaju za suvremeni dramski tekst pri HNK-u u Zagrebu.
 
predstava, projekcija

'Dogodilo se u Betlehemu' – premijerno na TV-u

Kazalište Škrabe svoju je božićnu hit-predstavu 'Dogodilo se u Betlehemu' autora Nine Škrabea izvodilo u prosincu 2015. pred više od 2000 gledatelja. Ovoga Božića ta predstava će se moći premijerno pogledati na TV-u.
 
obavijest

Doajen hrvatskog glumišta Pero Kvrgić umro u 94. godini

Doajen hrvatskog glumišta Pero Kvrgić, kazališni, filmski i televizijski glumac koji je nizom zapaženih uloga ostavio neizbrisiv trag, umro je u 94. godini u Zagrebu, potvrđeno je u srijedu iz kazališta 'Gavella'.
 
natječaj

Poziv na prijavu na 54. međunarodni festival kazališta lutaka - PIF

Pozivaju se lutkari, lutkarska kazališta i skupine, iz zemlje i svijeta, da prijave predstave na 54. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, koji će se održati od 17. do 23. rujna 2021. godine u Zagrebu. Rok za prijave je 31. prosinca 2020.!
 
predstava

'Laponija' kao adventski poklon splitskoj kazališnoj publici

Hrvatsko narodno kazalište Split, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita, daruje publici ulaznice za dvije izvedbe predstave ‘Laponija’ koje će se održati u utorak i srijedu, 29. i 30. prosinca 2020.
 
predstava

Radiofonijska predstava 'Bajsove vrpce' u ljetnikovcu Bunić-Kaboga

Radiofonijska predstava 'Bajsove vrpce' u produkciji RadioTeatra 'Bajsić i prijatelji' održat će se u sklopu Dubrovnik Art Foruma, u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama, u utorak, 22. prosinca, u 19 sati, u ljetnikovcu Bunić-Kaboga.
 
nagrada

Nagrade 60. izdanja Festivala hrvatskih kazališnih amatera

Proglašenjem najboljih izvedbi u subotu, 19. prosinca, završeno je 60. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, koje je održano u online okruženju. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je Kulturno prosvjetnom društvu Sloga Pakrac za predstavu (mjuzikl) 'Tko pjeva zlo ne misli' u režiji Dubravke Špančić.
 
nagrada

'Predsjednici&ca' najbolja predstava XIII. Gumbekovih dana

Svečanom dodjelom nagrada u subotu navečer u Histrionskom domu završili su XIII. Gumbekovi dani, a najboljom predstavom proglašena je predstava 'Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)' autora Tarika Filipovića i Borisa Svrtana.
 
predstava

'Višnjik u Višnjiku' – novi autorski projekt Bobe Jelčića premijerno online

'Višnjik u Višnjiku' novi je autorski projekt kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića – kazališna predstava koja nastaje i izvodi se u virtualnom prostoru, a sve kao svojevrstan odgovor na situaciju i okolnosti u kojima je onemogućeno održavanje kazališta i direktan kontakt s publikom. 'Višnjik u Višnjiku' premijerno će biti izveden u utorak, 22. prosinca, u 17 sati putem poveznice na aplikaciji ZOOM.
 
predstava

Premijera predstave 'Svinje' u Rijeci

Premijera predstave 'Svinje' autora Tomislava Zajeca, u produkciji Umjetničke organizacije CLOU i režiji Morane Dolenc, će se održati 22. i 23. prosinca, s početkom u 20 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. 
 
nagrada

Nagrade 30. Marulićevih dana

Ocjenjivački sud Festivala hrvatske drame Marulićevi dani odlučio je 14. prosinca, u Splitu i Zagrebu, o nagradama Marul 30. Marulićevih dana.
 
predstava

'Tiha noć' – nova predstava Teatra EXIT

Teatar EXIT najavljuje novu predstavu – 'Tiha noć', koja se izvodi u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1). Dvije premijerne izvedbe održat će se 20. i 21. prosinca, u 19 sati, a reprizne izvedbe 22. i 23. prosinca, u isto vrijeme.
 
djeca, mladi

Božićni program Kazališta Škrabe ove subote premijerno na TV-u

Veliki i mali glumci Kazališta Škrabe pripremili su vam ovoga Božića pravu poslasticu. U programu 'Božićna prskalica' koji će se u subotu, 19. prosinca, moći premijerno pogledati na Online Live TV Croatia nastupa čak 70 izvođača (uz jednog psa i jednu mačku), i to u 60 točaka i 60 minuta programa.
 
predstava

"Sunčeva linija" Ivana Viripajeva u Centru mladih Ribnjak

Putujuće kazalište – PUK u suradnji s Centrom mladih Ribnjak najavljuje za subotu, 19. prosinca, premijeru duodrame "Sunčeva linija" Ivana Viripajeva u autorskom viđenju i interpretaciji Ozrena Grabarića i Dijane Vidušin.
 
predstava

Umjesto 'Orašara' u HNK-u Zagreb Adventski programi

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu do daljnjega s repertoara skida predstavu 'Orašar', a čaroliju Božića umjesto tradicionalne baletne bajke u središnjem nacionalnom teatru ovoga će prosinca oživjeti epidemiološki prilagođeni Adventski programi.
 
izložba, predstava

'Bakice' - dokumentarna predstava i popratna izložba

Premijera dokumentarne predstave 'Bakice' riječkog Kolektiva Igralke održat će se 21. prosinca, u 20 sati, u Filodrammatici, a popratna izložba dokumentarnih stripova će se održati od 17. do 20. prosinca u Galeriji SKC u Rijeci.
 
predstava

Advent u 'Zajcu' uz izvedbe baleta 'Orašar'

Riječko Hrvatsko narodno kazalište 'Ivana pl. Zajca' i krajem ove izazovne godine svojoj publici osigurava mogućnost da u prosinačke dane uoči božićnih blagdana uživa u jedinstvenom ozračju blistavog 'Orašara', baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije, bez kojeg je teško zamisliti blagdansko vrijeme.
 
djeca, mladi

Potraga za Orašarom kroz jedinstveni online program kazališta 'Trešnja'

Iskoristite priliku za sudjelovanje u jedinstvenom kazališnom iskustvu – online Kazališnoj igri: 'Tko je ukrao Orašara?' kojom će vas kazalište 'Trešnja' povesti na fantastično božićno putovanje svijetom mašte, a da pritom ne morate napuštati udobnost vašeg doma.
 
nagrada

Nagrada Marko Fotez teatrologinji Ladi Čale Feldman

Teatrologinja Lada Čale Feldman dobitnica je Nagrade Marko Fotez, koju svake četiri godine dodjeljuje Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za knjige posvećene istraživanju hrvatske drame i kazališta.
 
predstava

Besplatne kazališne predstave za umirovljenike

Kazalište Planet Art odlučilo je umirovljenike u svim domovima u Hrvatskoj u ove blagdanske dane darivati predstavom ‘Ritina škola’ koju će u domovima diljem Hrvatske umirovljenici gledati 20. prosinca u direktnom online prijenosu.
 
obavijest

Umrla kazališna i filmska glumica Đurđa Ivezić

Istaknuta hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Đurđa Ivezić umrla je u petak u Zagrebu u 84. godini života.
 
predstava

'Svinje' premijerno u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

Premijera predstave 'Svinje', prema tekstu Tomislava Zajeca i u režiji Hrvoja Korbara, održana je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, kao treći ovosezonski premijerni dramski naslov te teatarske kuće.
 
najave

Queer Zagreb Sezona predstavlja: 'Bill is Dead' i 'Uranjanje#2'

Queer Zagreb Sezona nastavlja s programom podrške umjetničkim istraživanjima vezanim uz teme rodnih identiteta i uloga. Dva projekta čija je realizacija pred nama bave se muško-ženskim odnosima i čitanjima uvjetovanih uloga koje proizlaze iz zadatosti muških, odnosno ženskih tijela. U suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom 11. i 12. prosinca izvodi se radna verzija predstave 'Bill is Dead' Brune Isakovića i Mie Zalukar, a 23. prosinca Josipa Bubaš postavlja trosatnu interaktivnu instalaciju 'Uranjanje#2'.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>