info - kazalište


predstava

Zagrebačko kazalište 'Žar ptica' gostuje u Sankt Peterburgu

U sklopu projekta 'Dječje kazališta bez granica' GK 'Žar ptica' po prvi put gostuje u Rusiji. Na poziv Državnog dječjeg kazališta Theater at Narva gates, u petak, 17. svibnja, u Sankt Peterburgu će biti izvedena predstava 'Kako živi Antuntun'.
 
predstava

Nagrađivana 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja' mostarskog HNK gostuje u Splitu

Groteskna tragedija Ive Brešana 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', nagrađivana predstava u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru, gostovat će na sceni HNK Split u četvrtak, 16. svibnja.
 
predstava

'Genkidu' - nova predstava Kazališta LET

Lutkarsko eksperimentalni teatar, poznatiji kao Kazalište LET, u nedjelju, 19. svibnja, u 12 sati, premijerno izvodi novu predstavu 'Genkidu', nastalu prema motivima Epa o Gilgamešu. Ovu dječju lutkarsku predstavu osmislili su studenti Akademije dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta, koji predstavu i izvode.
 
predstava

Predstava o ruskoj pjesnikinji Marini Cvetajevoj premijerno na Sceni Ribnjak

'Duga u crnini' prva je kazališna predstava u Hrvatskoj o životu i poeziji velike ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve i njezinoj umjetničkoj i intimnoj povezanosti s Pasternakom i Rilkeom, a premijerno će biti prikazana 24. svibnja na zagrebačkoj Sceni Ribnjak u izvedbi, dramatizaciji i režiji Marije Sekelez. Poeziju Marine Cvetajeve preveo je akademik Luko Paljetak.
 
predstava

Riječki HNK premijerno postavlja predstavu 'Leica format' po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, premijerno će 17. svibnja izvesti predstavu 'Leica format' prema istoimenom romanu Daše Drndić, predstavljenu sa sloganom 'Rijeka u predstavi - predstava o Rijeci!', najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo u tom HNK-u.
 
predstava

Premijera predstave 'Don Quijote' u Dječjem kazalištu Dubrava

Predstava je nastala prema kapitalnom djelu Miguela de Cervantesa koje više od 400 godina zaokuplja pažnju i intrigira kako odrasle, tako i djecu, a u Dječjem kazalištu Dubrava bit će premijerno izvedena u petak, 17. svibnja, s početkom u 19 sati.
 
predstava

Premijera predstave 'Mi'

U nedjelju, 19. svibnja, u zagrebačkom KNAP-u će Umjetnička organizacija iz Varaždina 'Gllugl' premijerno izvesti predstavu 'Mi', nastalu prema istoimenom romanu ruskog pisca Jevgenija Zamjatina, napisanog 1920. godine.
 
predstava

Premijera glazbene komedije 'Žuta minuta'

Nova glazbena komedija 'Žuta minuta', najavljena kao komični 'polumjuzikl' s neočekivanim raspletom, premijerno će biti izvedena 14. svibnja, s početkom u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
 
festival

Međunarodni dječji festival u Šibeniku otvara 'Knjiga o džungli' poljskog Teatra Baj Pomorski

Predstavom 'Knjiga o džungli' poljskog Teatra Baj Pomorski, 15. lipnja u Šibeniku ispred katedrale bit će otvoren 59. Međunarodni dječji festival, tijekom dva tjedna bit će odigrano 28 predstava, a pripremljena su i 52 programa na šibenskim trgovima i ulicama, najavljeno je u subotu.  
 
festival

Svečano otvoren 26. festival glumca na kojem će biti izvedeno 17 predstava

Predstavom Renea Bitorajca 'Samo preko njega mrtvog' u Otoku na vinkovačkom području u subotu je otvoren 26. festival glumca tijekom čijih će deset festivalskih dana na istoku Hrvatske biti odigrano 15 predstava za odrasle i dvije za djecu po izboru izbornice festivala, glumice Mirele Brekalo Popović.
 
festival

Homesick festival Zagreb - kazalište koje dolazi u vaš dom

Homesick festival održava se u sklopu Festivala Ganz nove Perforacije od 7. do 9., 14. do 16. te 28. do 30. lipnja, u privatnim stanovima i kućama zagrebačkih građana/ki. Traži se 15 stanova i 15 Zagrepčana/ki koji/e žele udomiti predstave Homesick festivala i postati kazalište, na jedan dan!
 
predstava

Autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu 'Tri sestre' – poziv na otvorene probe

Novi autorski projekt redatelja Bobe Jelčića 'Tri sestre' kazališni je laboratorij koji istražuje mjesto nacionalnog kazališta u kontekstu 21. stoljeća. U  proces nastajanja ovaj kazališni laboratorij želi uključiti i publiku koja zajedno s redateljem, glumcima i dramaturgom sudjeluje u stvaranju predstave. Probe su otvorene za sve zainteresirane građane: u ponedjeljak (13. svibnja) srijedu (15. svibnja) i petak (17. svibnja) u prostorijama Ansambla LADO od 15,30 sati.
 
predstava

'Iglica' Male scene i Triko Cirkus Teatra treći put gostuje u Kini

Predstava 'Iglica', nastala u koprodukciji kazališta Mala scena i Triko Cirkus Teatra, ponovno će se predstaviti kineskoj publici s čak jedanaest izvedbi u četiri grada.
 
predstava

'Nuspojavus' – premijera u Karlovcu

Nova premijera 'Karlovačke plesne reprezentacije' očekuje nas u Zorin domu u petak, 10. svibnja, u 20 sati. Predstava imena 'Nuspojavus' uvest će nas u svijet medicine i terapije plesom.
 
nagrada

'Putovanje izgubljenih' najbolja predstava u cjelini Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci

Najbolja predstava u cjelini 26. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci prema odluci festivalskog žirija je 'Putovanje izgubljenih' Daniela Kehlmanna u izvedbi bečkog Theater in der Josefstadt, objavljeno je na zatvaranju festivala u četvrtak.
 
predstava

Subscena: Theatre Works - Get Out!

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride poziva na izvedbu 'Get Out!' slovenskog Teatra Works, u petak, 10. svibnja, od 20 sati, u Filmskom studiju Medika. Izvedba se sastoji od tri umjetničke forme: plesa, lutkarstva i glazbe. Ulaz je slobodan!
 
predavanje, tribina

Druženje kazališnih umjetnika s Antom Jelaskom, laureatom nagrade grada Splita za životno djelo

U povodu nagrade grada Splita za životno djelo koju je dobio redatelj Ante Jelaska, u kavani Amadeus Hrvatskog narodnog kazališta Split (pokraj foyera) u petak, 10. svibnja, s početkom u 12 sati, bit će upriličeno druženje kazališnih umjetnika s laureatom. Uvodnu riječ će održati i voditi razgovor prof. Tonći Šitin.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Čitanje kazališta' ususret premijeri 'Tri X i ja' Filipa Nole u ZKM-u

Nova tribina 'Čitanje kazališta' u Zagrebačkom kazalištu mladih otvara temu zanimljiva naslova 'Igra: socijalne maske, seksualnost i druge zamjene'. Tribina će se održati ususret premijeri 'Tri X i ja' Filipa Nole, u ZKM-u, 16. svibnja, u 18 sati. Ulaz je slobodan!
 
festival

59. Festival hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama

Od 17. do 19. svibnja, a potom od 24. do 26. svibnja igrat će na daskama vodičkog Kulturnog centra najuspješnija ostvarenja hrvatskog amaterskog dramskog stvaralaštva. Šestu godinu zaredom u Vodicama se održava Festival hrvatskih kazališnih amatera koji već više od pola stoljeća putuje Hrvatskom i prezentira najbolja kazališna ostvarenja hrvatskih amaterskih kazališta, a od ove godine po prvi puta oba vikenda domaćin će biti upravo Vodice.
 
obavijest

Kazalište Marina Držića gostuje u 'Trešnji' s 'Blizankama'

Zagrebačko gradsko kazalište 'Trešnja' ugostit će od 14. do 19. svibnja Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika s predstavom 'Blizanke' Ericha Kästnera u režiji Lee Anastazije Fleger, dok će u istome razdoblju u Dubrovniku gostovati Trešnjina predstava 'Snježna kraljica' H. C. Andersena, u režiji Paola Tišljarića.
 
obavijest

Preminula glumica Vesna Starčević Smiljanić

Dramska umjetnica Vesna Starčević Smiljanić, dugogodišnja članica kazališta 'Gavella', preminula je u 95. godini u srijedu, 8. svibnja, u Zagrebu.
 
obavijest

Programom 'Od pera do opere' predstavljena platforma FEDORA

Edukativno-umjetničkim programom za najmlađe 'Od pera do opere' predstavljena je u srijedu u Hrvatskom narodnom kazalištu europska platforma FEDORA kojoj je cilj promicati opernu i baletnu umjetnost.
 
predstava

'Tri X i ja' Filipa Nole premijerno 24. svibnja u ZKM-u

Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih bit će u petak, 24. svibnja, predstava 'Tri X i ja' po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić, najavljena kao komorni triler s elementima komedije apsurda u čijem je središtu pitanje seksualnih manipulacija u poslovnim i društvenim interakcijama.
 
predstava

Odeon Art: 'Praznine'

Na sceni HNK u Zagrebu, na teško i provokativno pitanje 'koliko puno smo prazni?', odgovara umjetnička organizacija Odeon Art, koja u koprodukciji sa HNK Zagreb i Školskom knjigom d.d., postavlja autorski projekt 'Praznine', kreativne producentice Ana Marije Žužul. Priča o tri žene koje pokušavaju shvatiti kako gube svoj autentičan glas i tonu u vlastite praznine u društvu koje sreću pretvara u obvezu, vrijednosti relativizira, a uspjeh nameće pod svaku cijenu, premijerno će biti prikazana 11. svibnja.
 
predstava

Premijera predstave 'Bubamarac' u ZKL-u

Premijera predstave 'Bubamarac', u režiji Darijana Mihajlovića, održat će se u Zagrebačkom kazalištu lutaka u petak, 10. svibnja, s početkom u 19 sati. Za dramaturgiju su zaslužne Jelena Popović i Ana Tonković Dolenčić, a predstava je nastala prema poznatoj pjesmi Zvonimira Baloga i Arsena Dedića.
 
festival

Trinaest predstava na 43. Danima satire Fadila Hadžića

Jedan od najstarijih regionalnih festivala specijaliziranog teatra 43. Dani satire Fadila Hadžića održat će se od 1. do 18. lipnja u zagrebačkom Satiričkom kazalištu 'Kerempuh', a otvorit će ga HNK Split s predstavom 'Kroćenje goropadnice' Williama Shakespearea u režiji Ivana Plazibata, kao prvi od ukupno 13 naslova najkvalitetnijih recentnih satiričnih i komediografskih produkcija iz Hrvatske i susjednih zemalja.
 
predstava

'Cigla' Filipa Šovagovića u petak premijerno u 'Gavelli'

Nova predstava zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, 'Cigla', koju po tekstu Filipa Šovagovića premijerno u petak, 10. svibnja, postavlja Krešimir Dolenčić bit će, po redateljevim riječima, vremensko putovanje koje prijelomnu godinu 1991. koristi kao metaforu za suočavanje s teretom nasljeđa prošlosti, u komadu koji je ujedno i kazališno istraživanje u pokušaju osvajanja novih prostora glumačke suigre.
 
predstava

Premijera predstave 'Tramvaj zvan žudnja' u varaždinskom HNK-u

Treća ovogodišnja premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, drama Tennesseeja Williamsa 'Tramvaj zvan žudnja', bit će izvedena 10. svibnja, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare održanoj u Gledalištu HNK.
 
predstava

SNG Ljubljana s predstavom 'U ime matere' 15. svibnja u HNK-u Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će 15. svibnja Slovensko narodno gledališče (SNG) Ljubljana s predstavom 'U ime matere' u režiji Ivice Buljana.
 
predstava

'Zaljubljeni Shakespeare' premijerno u 'Komediji', topla posveta kazalištu i ljubavi

Predstava 'Zaljubljeni Shakespeare' premijerno postavljena u subotu u zagrebačkom Gradskom kazalištu 'Komediji', u viziji slovačkog redatelja Stanislava Slováka, romantični je hommage elizabetanskom kazalištu u komadu koji je istodobno duhovita posveta čaroliji kazališnog života i zaigrana romantična komedija o ljubavi kao vječnoj inspiraciji.
 
najave

Svečani program u INK - Gradskom kazalištu Pula

INK - Gradsko kazalište Pula u tjednu od 5. do 11. svibnja svečano obilježava Dan Grada Pule, 30. obljetnicu otvorenja obnovljene kazališne zgrade te Dan Europe.
 
obavijest

Solistica splitske Opere Antonija Teskera debitira kao Marica u izvedbama Spli'skog akvarela

U izvedbama Spli'skog akvarela koje su na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split 3. i 4. svibnja u ulozi Marice Saline debitirat će solistica splitske Opere sopranistica Antonija Teskera.
 
obavijest

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila obnovljeno Hvarsko kazalište

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je u četvrtak navečer obnovljeno Hvarsko kazalište, istaknuvši kako je riječ o neprocjenjivu biseru hrvatske kulturne baštine čiji značaj prelazi okvire lokalne zajednice.
 
festival

Otvoren 26. Međunarodni festival malih scena u Rijeci

Izvedbom predstave Satiričkog kazališta Kerempuh 'Šest likova traži autora' po tekstu Luigija Pirandella te u prilagodbi i režiji Olivera Frljića, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci u četvrtak je otvoren 26. Međunarodni festival malih scena.
 
obavijest

Kazališni ponedjeljak: Večer Kalmana Mesarića

Kazališni ponedjeljak i Odjel za kazalište i film – Matica hrvatska, Zagreb najavljuju večer Kalmana Mesarića, koja će se održati 6. svibnja, od 20 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka.
 
obavijest

Diana Haller počasna članica riječke Opere

Diana Haller počasna je članica ansambla riječke Opere, priopćeno je iz HNK Ivana pl. Zajca.
 
najave

Dani Georgija Para u petak i subotu u Karlovcu

Dani Georgija Para, u povodu prve godišnjice smrti tog režisera, održat će se u karlovačkome Gradskom kazalištu Zorin domu u petak i subotu, a u sklopu Dana bit će otkrivena i njegovo spomen-poprsje.