info - kazalište


smotra, revija

Počinje 12. revija dramskih tekstova studenata ADU

Revija dramskih tekstova studenata dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu 12. DeSADU donosi, od 22. do 24. travnja na Sceni F22 ADU i online na Facebook stranici revije, četrnaest tekstova kojima se mladi dramski pisci predstavljaju široj publici.
 
festival

Prvi Zagrebački festival monodrame u svibnju u Uraniji – prostoru kreacije

Zagrebačka kulturna scena ovog će proljeća biti obogaćena novom kazališnom manifestacijom, 1. Zagrebačkim festivalom monodrame, koji od 12. do 18. svibnja u Uraniji – prostoru kreacije donosi šest tematski, dramaturški i konceptualno različitih komada u čijem je središtu glumac.
 
obavijest

Ivana Šojat: 'Štajga ili put u maglu'

Predstavljanje romana Ivane Šojat 'Štajga ili put u maglu' će se održati u Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić' u Vinkovcima, u srijedu, 21. travnja, u 17 sati. Uz autoricu, na predstavljanju sudjeuju Seid Serdarević, Zrinka Turalija Kurtak i Zdenko Rečić.
 
predstava

Premijera diptiha 'Skriveno' u varaždinskom HNK-u

Na Velikoj sceni varaždinskog HNK u subotu, 17. travnja, bit će praizvedena diptih predstava 'Skriveno' Ksenije Krčar, utemeljena na pričama 'Sredni Vashtar' i 'Gabriel-Ernest' znamenitog britanskog majstora kratke priče H. H. Munroa Sakija, najavljeno je u srijedu.
 
djeca, mladi

'Prva ljubav' - premijera predstave za djecu

Nova predstava za djecu Teatra Naranča 'Prva ljubav' bit će premijerno izvedena ove subote, 17. travnja, u 18 sati, a repriza će biti u nedjelju, 18. travnja, u 11 sati, u Dječjem kreativnom centru Pula.
 
predstava

'Machiavellijev vladar' premijerno u INK-u

'Machiavellijev vladar', djelo američkog redatelja i pisca kazališnih komada Garya Gravesa, praizvedeno je u rujnu 2010. godine u Central Works Theater Company u Berkeleyu, kazališnoj kući koja većinom prikazuje i producira avangardne kazališne drame. Samo 10 godina kasnije bit će izvedena, u prijevodu Ingrid Damiani Einwalter, kao hrvatska praizvedba, na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta (INK) u petak, 16. travnja.
 
predstava

Nova premijera KunstTeatra – 'Vic o Sizifu' Ivana Planinića

U subotu, 17. travnja, održat će se premijera nove predstave KunstTeatra, s početkom u 20 sati, u dvorani na Trešnjevci (Dubovačka 1). Predstava 'Vic o Sizifu', u režiji Ivana Planinića te prema tekstu redatelja i Ivane Vuković, opušteno zaviruje u pukotine općih mjesta grčke mitologije i kamijevski nas zapitkuje je li Sizif najveći lukavac među smrtnicima ili obični drznik koji odbija umrijeti.
 
predstava

'Ježeva kućica' za djecu i stand-up za odrasle u KUC-u Travno

Kulturni centar Travno ugostit će u nedjelju, 18. travnja, predstavu 'Ježeva kućica' Dječjeg kazališta Smješko, a u utorak, 20. travnja, otvara program stand-up komedije 'Smijehotravno', kojim se želi pozicionirati kao središnje mjesto za humor i smijeh u Novom Zagrebu.
 
radionica, kolonija

Prozor u TV - tečaj glume i animacije

Prozor u TV organizira tečaj glume i animacije koli će se održavati od travnja do rujna ove godine. Ako si maturant i zanima te svijet glume, animacije ili tražiš pripreme za umjetničke akademije, prijavi se!
 
predstava

'Dječak koji je govorio Bogu' premijerno prikazan u osječkom HNK-u

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno je u petak izvedena predstava 'Dječak koji je govorio Bogu', temeljena na istoimenom romanu Damira Mađarića, a u priči o židovskom dječaku Emanuelu progovara se o strahotama holokausta.
 
predstava

Opera 'Orfej i Euridika' premijerno 23. travnja u HNK Zagreb

Opera "Orfej i Euridika" Christopha Willibalda Glucka premijerno će biti izvedena 23. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Anice Tomić, a ulogu Orfeja tumačit će nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović.
 
obavijest

Drvo prijateljstva vinkovačkog i karlovačkog kazališta

Ispred Gradskog kazališta 'Joza Ivakić' u Vinkovcima u petak je zasađeno Drvo prijateljstva kojim su na simboličan način produbljene veze između te kazališne kuće i Gradskog kazališta 'Zorin dom' iz Karlovca.
 
obavijest

31. Marulićevi dani odgođeni za jesen

Zbog epidemioloških razloga Festival hrvatske drame 31. Marulićevi dani održat će se od 15. do 26. listopada, a ne u prije predviđenom terminu u travnju, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog kazališta Split.
 
predstava

'Krizni stožer' Mirana Kurspahića premijerno u Pogonu

Nova predstava redatelja Mirana Kurspahića "Krizni stožer", koja se dotiče aktualne teme i tematizira krizu koja je zahvatila Zagreb premijerno će biti izvedena u srijedu, 7. travnja, u Pogonu, velikoj dvorani bivše tvornice Jedinstvo.
 
predstava

'Teorija zavjere' - nova premijera 'Kerempuha'

Satiričko kazalište 'Kerempuh' najavljuje, u petak 16. travnja, praizvedbu predstave 'Teorija zavjere' Marine Pejnović, Filipa Jurjevića i Marina Lisjaka, u kojoj se bave mehanizmima teorija zavjere i potpadanja pod utjecaj lažnih vijesti predstavljenih kao ultimativne istine.
 
najave

Počinje novi ciklus dramskih čitanja 'Čitanje NJE'

Novi ciklus javnih scenskih čitanja suvremenih drama s jakim ženskim licima 'Čitanje NJE' otvorit će 8. travnja u Gradskom kazalištu 'Zorin dom' u Karlovcu drama studentice dramaturgije Mije Laure Jurčić 'Cijele, ali isprepletene' koja tematizira borbu s depresijom.
 
predstava, projekcija

Počinju 'Kazališni monolozi' Teatra Gavran

U srijedu, 31. ožujka, na Digitalnoj platformi Teatra Gavran otpočinje serijal 'Kazališni monolozi' Teatra Gavran. Prva dva monologa prezentiraju Luka Bjelica (iz drame 'Kad umire glumac' Mire Gavrana), te Sara Moser (iz komedije 'Parovi' Mire Gavrana).
 
predstava, projekcija

ZKM nastavlja s online prikazivanjem koncertnih čitanja 'Držić u ZKM-u'

Ciklus 'Držić u ZKM-u' nastavlja se s drugonagrađenim dramskim tekstovima (Nagrada Marin Držić za 2019.), koje su u izvedbi glumaca Zagrebačkog kazališta mladih režirane u video formatu. Na Facebook stranici ZKM-a pogledajte drugonagrađenu dramu 'Međimurski lepi dečko' Mateje Posedi, u režiji i adaptaciji Tamare Damjanović.
 
najave

Festival Opatija najavljuje program u travnju

U petak, 16. travnja, u Centru Gervais Tomislav Mužek & Trio izvest će izbor poznatih talijanskih kancona i odabrane pjesme Stinga, Erica Claptona, Arsena Dedića i dr., sve u posebnom aranžmanu.
 
festival, djeca, mladi

'Mala sirena' na Prvom internetskom festivalu kazališta za djecu - PIR 2

Drugo izdanje Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu – PIR 2 održat će se od 1. do 9.  travnja na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica, a najmlađa publika će moći gledati devet zanimljivih dječjih predstava iz cijele regije. Među njima je i zagrebačko Gradsko kazalište 'Žar ptica' s predstavom 'Mala sirena', koje sudjeluje 3. travnja kao jedino dječje kazalište iz Hrvatske.
 
predstava

Predstava 'Amfitrion' premijerno u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

Premijera predstave 'Amfitrion', prema tekstu J. B. P. Molierea u adaptaciji Ivane Vuković i u režiji Helene Petković, održana je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića. Riječ je o drugom ovosezonskom premijernom dramskom naslovu te teatarske kuće, koje je napravljena u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku.
 
obljetnica, proslava

Kazalište Škrabe za Svjetski dan kazališta

Kazalište Škrabe je za ovogodišnji Svjetski dan kazališta pripremilo poseban program u kojem su sudjelovala 33 člana glumačkog ansambla na čelu s glumicama Ornelom Rodić, Antonijom Šamija, Anamarijom Škoc, Tarom Terihaj, Janom Valečić i Majom Žalac.
 
predstava

Autorski projekt Enesa Vejzovića 'Obavezan smjer' premijerno 30. ožujka

Dramska instalacija 'Obavezan smjer', autorski projekt Enesa Vejzovića u produkciji Gradskog dramskog kazališta 'Gavella', čija je premijera u prosincu prošle godine otkazana zbog pogoršanja epidemiološke situacije, premijerno će biti izvedena u utorak, 30. ožujka, u Tunelu Grič.
 
predstava

'Alfa Romeo Jankovits': nevjerojatna riječka priča premijerno na pozornici 'Zajca'

Premijera predstave ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca 'Alfa Romeo Jankovits' Laure Marchig, u režiji Tommasa Tuzzolija, na programu je u subotu, 27. ožujka, u 19,30 sati.
 
predstava

Praizvedba predstave 'Glas ljubavi' u izvedbi Kostadinke Velkovske

U četvrtak, 1. travnja, s početkom u 20 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka bit će izvedena praizvedba predstave 'Glas ljubavi'. Predstava je nastala kao koprodukcija Kazališne družine 'Leda', B GLAD produkcije i Centra za kulturu Trešnjevka.
 
obljetnica, proslava, najave

'Metaverse' u Kulturnom centru Osijek

U subotu, 27. ožujka, u Kulturnom centru u Osijeku će se povodom Svjetskog dana kazališta održati niz događaja pod zajedničkim imenom 'Metaverse'. Program se sastoji od tri dijela: panel rasprave, projekcije poruke osječke publike za Svjetski dan kazališta i performansa 'Metaverse' i besplatan je za sve posjetitelje uz ograničen broj sjedećih mjesta i pridržavanje epidemioloških mjera.
 
obljetnica, proslava, predstava

'Ludilo u dvoje' u INK-u za Svjetski dan kazališta

INK – Gradsko kazalište Pula obilježit će Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, izvedbom svoje najnovije ovogodišnje produkcije 'Ludilo u dvoje' Eugenea Ionescoa, u režiji Luke Mihovilovića.
 
obavijest

VRUM hrvatski predstavnik na 20. Svjetskom kongresu ASSITEJ

Umjetnička organizacija VRUM pod vodstvom plesne umjetnice Sanje Tropp Frühwald, članice upravnog odbora svjetske mreže Young Dance Network, organizatorice poznatog varaždinskog Parka Kreative i Kliker festivala plesa, pokreta i igre, sudjelovat će na ovogodišnjem 20. Svjetskom kongresu ASSITEJ i Međunarodnom festivalu scenskih umjetnosti za djecu i mlade.
 
obljetnica, proslava, predstava

HNK Zadar obilježava Svjetski dan kazališta

Povodom Svjetskog dana kazališta, u subotu, 27. ožujka, s početkom u 20 sati, pogledajte hvaljenu predstavu HNK Zadar ‘Hanibal Podzemni’ Hriste Bojčeva, u režiji Matjaža Latina.
 
predstava

HKD prikazuje predstave 'Babae' i 'The Lion's Den' otplesane u virtualnoj stvarnosti

Hrvatski kulturni dom na Sušaku iz Rijeke svojim posjetiteljima nudi jedno posve novo iskustvo - predstave snimljene tehnikom virtualne stvarnosti (VR), koju će gledatelji moći doživjeti posredstvom VR naočala sjedeći na pozornici HKD-a. Prva na rasporedu je plesna predstava 'Babae' Joy Alpuerto Ritter u subotu, 27. ožujka, a sljedeća je 'The Lion’s Den' Sabine Bočkove i Johane Pockove u ponedjeljak, 29. ožujka. Obje predstave moći će se pogledati u dva termina – u 18 i u 20 sati.
 
obljetnica, proslava

Poruke za Svjetski dan kazališta – 27. ožujka 2021.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta, 27. ožujka, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika organiziralo je pisanje hrvatske poruke dodijelivši tu čast nacionalnoj dramskoj prvakinji Branki Cvitković. Međunarodnu napisala je kazališna, televizijska i filmska glumica Helen Mirren, a poruku je preveo Vinko Zgaga.
 
obljetnica, proslava, predstava

Svjetski dan kazališta u Studiju Exit

Teatar EXIT će Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, obilježiti svojom najnovijom predstavom 'Tiha noć' koju će izvesti na svojoj maloj sceni u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1) s početkom u 19 sati.
 
predstava

'Kad svijeće dogore' premijerno u subotu u HNK-u Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u subotu, 27. ožujka, predstavu 'Kad svijeće dogore' koju prema romanu Sándora Máraija i u adaptaciji Christophera Hamptona postavlja Branko Ivanda.
 
obavijest

Preminuo Joško Juvančić

Hrvatski kazališni redatelj i pedagog te dugogodišnji ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Joško Juvančić umro je u srijedu u Dubrovniku u 85. godini, doznaje se od obitelji.
 
predstava

Tri predstave Lutkarskog kazališta 'Za bregom'

Lutkarsko kazalište 'Za bregom' iz Zagreba je u sklopu digitalne prilagodbe i kreiranja novih kulturnih i edukativnih programa za djecu snimilo javno izvedene lutkarske predstave za djecu: Bilo pa nije ( 19. 9. 2020. Veliki Tabor), Zagrebačka gora (5. prosinca 2020., premijera) i Lopovčićevo blago (4. veljače 2021., premijera). Snimljen je i video o radu Kazališta za HTV 13. siječnja 2021.
 
obavijest

Vijeće Marulićevih dana usvojilo program 31. festivalskog izdanja

Na sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, održanoj u petak, 19. ožujka, putem Zoom platforme, predstavljeno je i usvojeno izvješće izbornice o odabiru predstava za 31. Festival hrvatske drame Marulićevi dani, prijedlog troškovnika Festivala te prijedlog članova Ocjenjivačkog suda Festivala.
 
najave

Četvrti showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj

Kazališni Epicentar u razdoblju od 24. do 29. svibnja organizira četvrti showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj pod nazivom '4th Croatian TYA and Puppet Theatre Showcase' koji će se ove godine održati u Zagrebu i Osijeku.
 
obljetnica, proslava, predstava

INK obilježava Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade

INK - Gradsko kazalište Pula se pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade već 19. ožujka svečanom izvedbom plesne predstave za djecu  'Beskrilci u oblacima' autorice i koreografkinje Andree Gotovina.
 
smotra, revija

11. Lutkokaz - online

Od 22. do 26. ožujka, 26. do 30. travnja te 24. do 28. svibnja na Kritičkoj platformi suvremenog lutkarstva EU održat će se 11. međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz, u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Kulturni dijalog': Ljubomir Kerekeš 'Lice glumca iza gesta i grimasa'

Gost tribine 'Kulturni dijalog' Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad u srijedu, 24. ožujka, u 19 sati, je glumac Ljubomir Kerekeš. Voditelj tribine Domagoj Marković, u razgovoru s proslavljenim umjetnikom, povest će vas na putovanje o njegovim glumačkim počecima, radu i ostalim zanimljivim temama iz svijeta kazališta.
 
predstava

Premijera baletne 'Odiseje' u 'Zajcu': uzbudljivo plesno putovanje kroz avanture i emocije

Prva ovosezonska premijera baletnog ansambla, predstava 'Odiseja' čiju koreografiju i koncept potpisuju Walter Matteini i Ina Broeckx, na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 18. ožujka.
 
natječaj, audicija

Poziv na audiciju za ulogu Cherubino u Mozartovom 'Figarovom piru'

Dana 15. travnja 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se audicija za ulogu Cherubino u Figarovom piru Wolfganga Amadeusa Mozarta. Prijave se primaju do 12. travnja 2021.
 
predstava

Premijera predstave 'Filip, dječak bez imena' Glumačke radionice HNK Zadar

Nova predstava Glumačke radionice HNK Zadar, 'Filip, dječak bez imena' bit će premijerno izvedena u ponedjeljak, 22. ožujka, s početkom u 19 sati. Ususret premijeri u petak, 19. ožujka, u 11 sati, u maloj dvorani HNK Zadar održat će se susret 'Kava s glumcima' na kojoj će polaznici Glumačke radionice predstaviti novu predstavu i otkriti zanimljivosti iza kulisa. Ulaz je slobodan uz ograničen broj sjedala!
 
obljetnica, proslava

Kazalište lutaka Zadar obilježava Svjetski dan lutkarstva i Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade

Kazalište lutaka Zadar je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade (20.3.) i Svjetskog dana lutkarstva (21.3.), pripremilo program koji započinje u subotu, 20. ožujka, u 11 sati, predstavom 'Psić koji nije znao lajati' u režiji Sunnyja Sunninskog. Nakon predstave maleni posjetitelji će moći ostati na tematiziranoj lutkarskoj radionici i izraditi svoje lutkice na temu odgledane predstave.
 
obljetnica, proslava

Svjetski dan lutkarstva i Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade 2021.

Hrvatski centar UNIMA i Hrvatski centar ASSITEJ zajednički obilježavaju Svjetski dan lutkarstva (21.3.) i Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade (20.3.). Ove godine domaćini proslave su Grad Dubrovnik, odnosno Kazalište Marina Držića i Kulturno društvo Aster.
 
obljetnica, proslava, obavijest

Otvorenje 'Slušateke' Male scene i proslava Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade

U ožujku, mjesecu u kojem se slave čak tri svjetska dana vezana za kazalište, Mala scena predstavlja svoj novi projekt! 'Slušateka' je audiopričaonica u sklopu koje se, osim poznatih bajki i priča, svaki tjedan dodaju i dvije nove, originalne priče poznatih hrvatskih autorica i autora. Ovaj mjesec za Slušateku piše Jelena Pervan, autorica hit-priča o Mrljeku i Prljeku i osnivačica 'Kuće od priča'!
 
obljetnica, proslava

Svjetski dan lutkarstva u Dvoru Veliki Tabor – izložba, radionice, predstava

Diljem svijeta 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva. Nije slučajno da je prvi dan proljeća svjetski, pa i hrvatski dan lutkarske umjetnosti. Lutke svojom pojavom donose radost i neku novu energiju, donose osmijeh na lice baš poput proljeća.
 
predstava

Premijera radiofonijske dječje predstave 'Ratovi svjetova'

RadioTeatar Bajsić i prijatelji najavljuje premijeru radio-predstave katastrofe s pucanjem, pjevanjem i Marsovcima – 'Ratovi svjetova', koja će se održati 20. ožujka, u 16 i u 18 sati, u Centru mladih 'Ribnjak'.
 
predstava

'Joza časti' – besplatna online predstava povodom obljetnice rođenja Joze Ivakića

Povodom 142. rođendana hrvatskog književnika, kazališnog i filmskog redatelja Joze Ivakića, na YouTube kanalu vinkovačkog kazališta, koje ponosno po njemu nosi ime, bit će od 18. ožujka javno dostupna komedija nastala po tekstu Joze Ivakića – 'Vrzino kolo'.
 
djeca, mladi

Kazalište Škrabe na konferenciji 'Razvoj, zdravlje i odrastanje u vrijeme krize'

Centar za roditelje Klubko od 15. do 20. ožujka organizira online konferenciju 'Razvoj, zdravlje i odrastanje u vrijeme krize', a Kazalište Škrabe na konferenciji će zastupati voditeljica Klementina Škrabe.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>