info - kazalište


izložba

'Cijeli svijet je kazalište!' – izložba u hrvatskim kazalištima

U povodu prosinačkih izvedbi 'Orašara' Petra Iljiča Čajkovskog, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split bit će od 6. prosinca izloženi dječji likovni radovi na temu najomiljenijeg bijelog baleta, u sklopu projekta Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj. Osim u splitskom kazalištu takva će izložba biti postavljena i u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (od 7. prosinca), u HNK Varaždin (od 19. prosinca) te u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella' (od 21. prosinca).
 
obavijest

Javna otvorena proba predstave 'Sladoled' Teatra Gavran

U četvrtak, 12. prosinca, u 13 sati, održat će se javna otvorena proba predstave 'Sladoled' Teatra Gavran u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18).
 
predstava

Humanitarna izvedba 'Orašara' u HNK u Zagrebu

U petak, 6. prosinca, u organizaciji Rotary Kluba Zagreb Agram, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se humanitarna izvedba popularne baletne bajke 'Orašar' a ukupni prihod namijenjen je OŠ Grigora Viteza u Zagrebu koja već dugi niz godina uspješno provodi integraciju djece s teškoćama u razvoju u redovni osnovnoškolski sustav.
 
najave

'Narodil se mladi kralj' ponovno uveseljava Advent u 'Komediji'

Advent u zagrebačkom kazalištu 'Komedija' donosi, od 5. do 10. prosinca, veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom 'Narodil se mladi kralj', u suradnji s Ansamblom LADO i u režiji Vida Baloga, humorističan prikaz Isusova rođenja temeljen na pučkim božićnim tekstovima iz Međimurja na skladbe Tomislava Uhlika.
 
predstava

'Kraljević i prosjak' premijerno u INK-u

Književni klasik i jedan od najljepših romana svih vremena, 'Kraljević i prosjak' Marka Twaina, u scenskoj adaptaciji Dore Delbianco premijerno će biti izveden u petak, 6. prosinca, u 18 sati, na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.
 
novo izdanje

XXX. Krležini dani u Osijeku

Ovogodišnje, jubilarno izdanje manifestacije 'Krležini dani' bit će otvoreno u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 18 sati, prigodnom izložbom 'Tri desetljeća Krležinih dana u Osijeku'.
 
predstava

Premijera predstave 'Tri verzije života' u HNK Zadar

Premijera predstave 'Tri verzije života' Yasmine Reze, jedne od najizvođenijih suvremenih francuskih dramatičarki čija djela su prevedena na 35 svjetska jezika i izvode se diljem svijeta, održat će se u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.
 
predstava

Premijera 'Malog princa' za male i velike u 'Zajcu'

'Čovjek samo srcem dobro vidi', jedan je od najpoznatijih citata iz omiljenog 'Malog princa“ Antoinea de Saint-Exupéryja, koji će u adaptaciji Ivane Đule i režiji Renate Carole Gatice, a u koprodukciji Hrvatske i Talijanske drame te Riječkog kazališta mladih 'Kamov' HNK Ivana pl. Zajca i INK – Gradskog kazališta Pula, biti premijerno izveden u srijedu, 4. prosinca, na velikoj pozornici riječkog 'Zajca', s početkom u 19,30 sati.
 
predstava

'Bajka o baki Mokoš' drugi ovosezonski premijerni naslov dubrovačkog Kazališta

Drugi ovosezonski premijerni naslov u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, 'Bajka o baki Mokoš' autorice i redateljice Srđane Šimunović, svoju će pretpremijeru doživjeti u srijedu, 4. prosinca, a praizvedbu dan kasnije, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije te kazališne kuće.
 
predstava

'Susjed' Marine Vujčić premijerno u Studiju Exit

Teatar Exit kao novu premijeru najavljuje u subotu, 7. prosinca, predstavu 'Susjed', monokomediju u izvedbi glumice Vesne Tominac Matačić prema istoimenom nagrađenom romanu spisateljice Marine Vujčić, u režiji Janeza Vajevca.
 
predstava

Obnova kazališnog hita 'Čudo u Poskokovoj Dragi' u HNK Split

Hit-komedija 'Čudo u Poskokovoj Dragi', dramatizacija istoimenog bestselera Ante Tomića u režiji Marija Kovača, vraća se 3. prosinca, nakon dvogodišnje pauze, na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta Split.
 
nagrada

'Kiklopu' Grand prix 36. susreta kazališta BiH

Grand prix za najbolju predstavu festivala 36. Susreti kazališta Bosne i Hercegovine, koji se održao u Brčkom od 21. do 29. studenoga, dodijeljen je predstavi 'Kiklop' Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta 'Gavella'.
 
predstava

'Božićna priča' u pulskom Teatru Naranča

Premijera predstave 'Božićna priča' koja se u nedjelju održala u Zajednici Talijana Pula, bila je ujedno i tisućita izvedba Teatra Naranča.
 
predstava

'Orašar' premijerno i u Puli

Jedan od najomiljenijih baletnih klasika, temeljen na fantastičnoj Hoffmannovoj bajci 'Orašar i kralj miševa', bit će premijerno izveden 30. studenog, u 20 sati, u INK- Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o produkciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, u koreografiji Maura de Candie.
 
predstava

'Prikradatelj' - multimedijalna predstava u &TD-u

Premijera multimedijalne predstave 'Prikradatelj', u režiji Nenada Glavana, po tekstu Giannia Fortea (Ricci/Forte), a prema motivima ruskog SF romana 'Piknik onkraj puta' braće Arkadija i Borisa Strugackog, će se održati u Velikoj dvorani &TD-a, 6. prosinca, u 20 sati.
 
predstava

'Gospoda Glembajevi' u 'Gavelli': Posveta velikom hrvatskom klasiku

Predstava 'Gospoda Glembajevi', čija će premijera biti u petak, 6. prosinca, u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella' u režiji Miroslava Međimorca bit će, kako je najavljeno u četvrtak, hommage velikom hrvatskom klasiku, koji vraća na scenu krležijanski govor i u središte kazališta postavlja glumca.
 
predstava

'Katin tajni začin' premijerno u Gradskom kazalištu lutaka Split

U subotu, 30. studenoga, u Gradskom kazalištu lutaka Split bit će izvedena druga ovosezonska premijera, predstava 'Katin tajni začin'.
 
predstava

Drama 'Marija Stuart' nova premijera osječkoga HNK

Prva ovosezonska dramska premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku bit će drama 'Marija Stuart' Friedricha Schillera, koja je na programu 30. studenoga, najavila je u četvrtak na konferenciji za medije intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja.
 
predstava

Premijera predstave za djecu 'Botaničari' u Osijeku

Teatar to go ima novu interaktivno-edukativnu komediju za djecu o običnim ljudima koji postaju eko junaci. Premijera predstave 'Botaničari“, autora Gorana Smoljanovića, održat će se 2. prosinca u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, s početkom u 18 sati.
 
obljetnica, proslava, predstava

Kazalište Mala Scena slavi 30. rođendan

U petak, 6. prosinca, u 12 sati, u Maloj sceni na zagrebačkome Medveščaku održat će se svečana izvedba predstave 'Kraljevna na zrnu graška' Ivice Šimića i Zvjezdane Ladike, kojom će ovo zagrebačko kazalište obilježiti svoj 30. rođendan.
 
najave

Splitski HNK najavio bogat adventski program

Splitski HNK najavio je u srijedu bogat adventski program u sklopu kojeg su, među ostalim, koncert 'Za Điđija', u spomen na pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja, premijera drame 'Laponija', šest izvedbi baleta 'Orašar', dva božićna i tri novogodišnja koncerta te četiri izvedbe predstave 'Čudo u Poskokovoj Dragi'.
 
predstava

'Bizarno' - premijera kazališne predstave Scene Sisak

Premijera nove kazališne predstave Scene Sisak 'Bizarno' održat će se u subotu, 30. studenog, s početkom u 20 sati, u Kazalištu 21.
 
festival

5. 'Let s Gavranom' u Novoj Gradiški

U Novoj Gradiški će se od 27. do 29. studenoga održati trodnevni književno - kazališni festival 5. 'Let s Gavranom' posvećen književniku Miri Gavranu.
 
predstava

Advent u Vidri 2019.

U četvrtak, 28. studenog, komedijom Tita Makcija Plauta 'Amfitrion', u režiji Ivana Planinića, Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život', otvara manifestaciju 'Advent u Vidri'.
 
predstava

'GospOUdinNOUbadi' - nova predstava Teatra Exit

Predstava 'GospOUdinNOUbadi' po tekstu i u režiji Saše Anočića, čija će premijera biti u subotu, 30. studenoga, u Teatru Exit , redateljeva je posveta malim ljudima.
 
obljetnica, proslava

Akademija dramske umjetnosti slavi 50. obljetnicu Studija snimanja

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu će u petak, 29. studenog, svečano obilježiti 50. obljetnicu Studija snimanja.
 
predstava

Tri predstave u ciklusu Europskog kazališta u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih ugostit će u prosincu tri predstave renomiranih redateljskih imena iz regije, 'Razgovore o ljubavi' Jerneja Lorencija, 'Ali: Strah jede dušu' Sebastijana Horvata i 'Lorenzaccio' Borisa Liješevića. Gostovanja su dio ciklusa 'Europsko kazalište u ZKM-u', u sklopu kojega taj teatar hrvatskoj publici predstavlja ponajbolja recentna kazališna ostvarenja iz Europe i regije.
 
nagrada

Autorski projekt Bobe Jelčića 'Tri sestre' dobitnik godišnje Nagrade Tito Strozzi HNK-a u Zagrebu

Nagrada Tito Strozzi koju Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu dodjeljuje za najbolje umjetničko ostvarenje u protekloj sezoni dodijeljena je u nedjelju autorskom projektu Bobe Jelčića 'Tri sestre' te cijelom autorskom timu i glumcima, za dinamično, umjetnički hrabro i provokativno čitanje Čehovljeva klasika.
 
predstava

Kazalište u Močvari: 'Čovjek koji se bojao zaspati'

Program kluba Močvara Kazalište u Močvari (KUM) predstavlja koprodukcijsku predstavu 'Čovjek koji se bojao zaspati', u suradnji s Kotar Teatrom iz Delnica, u nedjelju, 24. studenog u 20 sati, u prostorima Kluba. Ulaz je slobodan!
 
predstava

Gala izvedba opere 'Carmen' u 'Zajcu'

Opera 'Carmen' na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u subotu, 23. studenoga 2019., s početkom u 19.00 sati. Gala izvedbom popularne opere, čiju inscenaciju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, ravnat će Kalle Kuusava.
 
obljetnica, proslava

Dan karlovačkog Zorin doma uz predstave 'Na tragu' i 'Nuspojavus'

Gradsko kazalište Zorin dom obilježava 127. godišnjicu osnivanja. Program započinje već u jutarnjim satima u srijedu, 27. studenog, u 11 sati, izvedbom predstave 'Bajka o ribaru i ribici' koja je ove godine osvojila i dvije nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta.
 
predavanje, tribina

ZKM: tribina 'Čitanje kazališta' ususret premijeri 'Mi i Oni'

Ususret novoj premijeri predstave 'Mi i Oni', autorskog projekta Darija Harjačeka, Katarine Pejović, ZKM-ovih glumaca i polaznika Učilišta, u Zagrebačkom kazalištu mladih će se 25. studenog održati tribina 'Čitanje kazališta' voditelja i autora Srđana Sandića. Ulaz je slobodan!
 
predstava

ZKM: predstave Europskog ansambla - 'Erasmus' i 'Imaginarna Europa'

Predstave Europskog ansambla, iz koprodukcije Zagrebačkog kazališta mladih, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, 'Erasmus' i 'Imaginarna Europa' bit će izvedene u ZKM-u 28. i 30. studenog.
 
nagrada

Intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč primila visoko talijansko priznanje

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb Dubravka Vrgoč odlikovana je u srijedu odličjem Reda zvijezda Italije, koje Republika Italija dodjeljuje za izvanredan doprinos promicanju prijateljstva i suradnje, za njezino ustrajno zalaganje za razvoj i širenje kazališne kulturne razmjene dviju zemalja.
 
predstava

Predstava 'Balkanski seks i grad, čipka i čokolada 2' na Sceni Vidra

'Balkanski seks i grad, čipka i čokolada 2' autora Stanka Holcera  igra u nedjelju, 24. studenoga, od 20 sati, u Sceni Vidra (Draškovićeva 80). U mjesecu studenom ova komedija osim u Zagrebu igra u Vinkovcima, Umagu, Bjelovaru, te u Vodicama.
 
okrugli stol

Zadar: Okrugli stol uz izložbu 'Kostimografije iz predstave Alisa i Bijeli zec'

U četvrtak, 21. studenog, u 17 sati, u Edukativnoj dvorani Kneževe palače će se održati okrugli stol na temu 'Alisa u  književnosti, filmu i kazalištu'. Namijenjen je učenicima i studentima, profesorima, te svim zainteresiranima za likovnu i kazališnu umjetnost i široj javnosti.
 
festival

14. Dani Mladena Kerstnera u Ludbregu

Četrnaestu godinu zaredom u Ludbregu će se održati popularni festival kajkavske komedije 'Dani Mladena Kerstnera'. U razdoblju od 21. do 24. studenoga bit će izvedeno 19 humorističnih amaterskih kazališnih predstava. Predstave svakog dana počinju u 18 sati.
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodni simpozij o velikanu hrvatskog kazališta - Georgiju Paru

Međunarodni simpozij o kazališnom redatelju Georgiju Paru pod nazivom 'Theatralia disjecta- kazališni svijet Georgija Para'  održat će se od 22. do 24. studenoga u prostoru Hrvatskog centra ITI, Basaričekova 24 u Zagrebu.
 
djeca, mladi

400. izvedba 'Priče o vodi' u Maloj sceni

Kazalište Mala scena svečanom će izvedbom u subotu, 23. studenog, u 11,30 sati obilježiti 400. izvedbu predstave 'Priča o vodi' Jelene Vukmirice Makovičić i Marka Makovičića.
 
predstava

Romantična komedija 'Lepurica' premijerno u HNK Split

Dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split na velikoj sceni splitskog teatra 22. studenog, s početkom u 20 sati, premijerno će izvesti romantičnu komediju 'Lepurica' Ane Prolić, adaptaciju 'Pigmaliona' Georgea Bernarda Shawa.