info - knjižnice


natječaj

Natječaj za kratku priču - satiru 'Slavko Kolar' 2020.

Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije Slavko Kolar – književni dani raspisuje natječaj za kratku priču – satiru. Na natječaju mogu sudjelovati autorice i autori iz Republike Hrvatske i inozemstva koji pišu hrvatskim jezikom, svaki sa samo jednim radom, a tema kratke priče - satire je slobodna. Natječaj traje do 30. rujna 2020.!
 
natječaj

Natječaj za kratku priču Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica 2020.

'Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone' kreativni je natječaj za najbolju kratku priču s temom ljubavi u kriznim uvjetima čija je radnja smještena u grad Koprivnicu, na koprivničke ulice i u koprivničke kvartove. Kreativni natječaj trajat će do 31. kolovoza 2020.!
 
obavijest

'Ivana – od uha do srca': online audio projekt Gradske knjižnice Kaštela

Gradska knjižnica Kaštela predstavlja online projekt za velike i male pod naslovom 'Ivana – od uha do srca' koji je pokrenut s ciljem približavanja djeci manje poznatih priča najčitanije i u svijetu najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.
 
djeca, mladi

Olimpijada čitanja 2020. u Koprivnici

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica ovih ljetnih praznika organizira Olimpijadu čitanja 2020., koja počinje u petak, 26. lipnja i traje do petka, 28. kolovoza.
 
obavijest

Ministrica kulture otvorila novouređeni prostor Gradske knjižnice u Ivanić-Gradu

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je novouređeni prostor Gradske knjižnice u Ivanić-Gradu u srijedu, 24. lipnja 2020. godine.
 
obljetnica, proslava, djeca, mladi

Mala čarobna obljetnica - u organizaciji GKMM Split

Povodom 65. rođendana splitskih dječjih knjižnica (1955.-2020.), GKMM u Splitu u petak, 19. lipnja, od 10 sati, organizira Malu čarobnu obljetnicu, a čarolije bajke i igre dočarat će djeci, u svojoj režiji i izvedbi, dramska umjetnica Jasmina Žiljak Ilinčić.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Nismo same' u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica

U srijedu, 17. lipnja, u 18 sati, u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica održat će se predstavljanje knjige 'Nismo same' koju je priredila Ivana Kalogjera, urednica portala 'Nismo same' i predsjednica istoimene udruge, a objavio Profil.
 
obavijest

Novi termini manifestacija: Verši na šterni u rujnu, BOOKtiga u listopadu

Poštujući mnoge preporuke za zdravlje koje su do sada donesene i koje su još uvijek na snazi, za Međunarodni festival pročitanih knjiga – BOOKtigu i XXVII. Susret čakavskih pjesnika Verši na šterni, definirani su novi termini, a oni su samo uvod u bogatu kulturnu jesen u organizaciji Gradske knjižnice Poreč.
 
obljetnica, proslava

Nacionalni Dan hrvatskih putujućih knjižnica – bibliobusa

U znak sjećanja na datum kad je 1969. godine u Rijeci krenuo na put prvi namjenski hrvatski bibliobus, 9. lipnja se obilježava, od 2019. godine, kao Dan hrvatskih bibliobusa.
 
obavijest

U Jastrebarskom i Klinča Selima od proljeća dostupne Male knjižnice

U Jastrebarskom i Klinča Selima postavljene su Male besplatne knjižnice - licencirane 'Little Free Libraries' - pa od proljeća ove godine svatko može uzeti knjigu ili pak donijeti svoju i tako je podijeliti s drugima, izvijestili su u petak iz Matice hrvatske Jastrebarsko.
 
obavijest

Knjižnični stacionari Gradske knjižnice Poreč otvoreni za korisnike

Knjižnični stacionari Gradske knjižnice Poreč, kojima knjižnica širi knjižničnu mrežu i do mjesta udaljenijih od porečkog gradskog središta, nastavljaju s radom. Korištenje knjižničnih stacionara je besplatno!
 
obavijest

NSK otvara čitaonice 25. svibnja

Nacionalna i sveučilišna knjižnice u Zagrebu otvorit će čitaonice za rad korisnicima od 25. svibnja u sklopu postupne normalizacije rada i popuštanja mjera suzbijanja epidemije, priopćeno je iz NSK.
 
obavijest

Knjižničarima odobren Erasmus+ projekt 'Putujuće knjižnice bez granica'

Agencija za mobilnost i programe Europske unije objavila je u utorak, 19. svibnja, rezultate Poziva na dostavu projektnih prijedloga za program Erasmus+ za 2020. godinu, Ključnu aktivnost 1 u području obrazovanja odraslih. Među odobrenim projektima je i prvi Erasmus+ projekt @Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja pod nazivom 'Putujuće knjižnice bez granica'.
 
obavijest

Gradska knjižnica Pakrac online

Gradska knjižnica Pakrac obavještava kako svakog četvrtka organizira online pričaonicu 'Priče četvrtkom', na kojoj uz suglasnost nakladnika, čitaju neke od najzanimljivijih dječjih slikovnica i knjiga. Snimaju i kratke video materijale s uputama za kreativni rad, a povezane s pričom koja se čitala.
 
obavijest

Online usluge Gradske knjižnice i čitaonice 'Ante Jagar' Novska

Gradske knjižnice i čitaonice 'Ante Jagar' Novska pokrenula je Youtube kanal (https://www.youtube.com/channel/UCxBQXoMjsV4FOEqg18Ybz1g) na kojem svakog utorka i četvrtka objavljuje svoje redovne aktivnosti koje su se inače održavale u prostoru knjižnice.
 
x ostalo

Omogućena besplatna posudba 1,4 milijuna digitalnih knjiga

Neprofitna udruga Internet Archive za vrijeme trajanja pandemije bolesti COVID-19 pokrenula je novu uslugu, digitalnu knjižnicu nazvanu National Emergency Library koja u svojem fondu čuva 1,4 milijuna digitalnih knjiga.
 
nagrada

Nagrada Američkog knjižničarskog društva Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović“ Koprivnica jedna je od četiri ovogodišnja dobitnika priznanja Američkog knjižničarskog društva za inovativne međunarodne knjižnične projekte u 2020. godini - The 2020 American Library Association (ALA) Presidential Citation for Innovative International Library Projects - za projekt „Mala škola korištenja pametnih telefona“.
 
izložba

U povodu Dana Europe online izložba Europski zeleni plan

U povodu Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja 2020. godine, Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pripremio je online izložbu publikacija i dokumenata na temu europskoga zelenog plana, jedne od šest glavnih strategija Europske komisije za razdoblje 2019. – 2024.
 
x ostalo

Posebno izdanje podcasta Hrvatske knjižnice za slijepe

U izvanrednoj podcast emisiji Hrvatske knjižnice za slijepe koja je nastala u vrijeme provođenja epidemioloških mjera radi sprječavanja zaraze koronavirusom, možete saznati kako slijepe osobe u Hrvatskoj provode radno i slobodno vrijeme u izolaciji. Dvadesetominutna emisija sadrži i zvučni prilog s javljanjima slijepih iz Srbije te Bosne i Hercegovine u kojima je na snazi bila proglašena i mjera policijskog sata.
 
nagrada

Priznanje Američkog knjižničarskog društva Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica nastavlja sa skupljanjem međunarodnih priznanja za svoj inovativan rad. Naime, ova knjižnica je jedna od četiri dobitnika Priznanja Američkog knjižničarskog društva za inovativne međunarodne knjižnične projekte za 2020. godinu.
 
obavijest

Knjižnica i čitaonica Kutina online

Knjižnica i čitaonica Kutina obavještava kako je sada iako nije moguže podići željenu knjigu u tiskanom obliku, članovima Knjižnice kao i onima koji do sada to nisu bili, dostupna posudba e-knjige putem Zaki Book aplikacije. Knjižnica je nastavila provoditi svoje aktivnosti poput Pričaonice za djecu koja se sada održava putem YouTube kanala te na društvenim mrežama (Facebook), a na isti način djeluje i čitateljski klub.
 
obavijest

Kreativni natječaji Gradske knjižnice Kaštela

Gradska knjižnica Kaštela raspisala je dva natječaja za Noć knjige, fotografski 'Kad si s knjigom, nikad nisi sam' te virtualni likovni 'Najdraža slikovnica/knjiga – najdraži književni lik'.
 
x ostalo

Poziv na sudjelovanje u obilježavanju Dana planete Zemlje u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica

Pozivaju se korisnici svih uzrasta da se pridruže u obilježavanju Dana planete Zemlje, 22.4., slanjem svojih kreativnih radova kako bi putem digitalnih medija poslali poruku o želji za zdravijim, kvalitetnijim i sigurnijim životu na Zemlji.
 
obavijest

Akcija besplatnog učlanjenja u križevačku Knjižnicu

Povodom Dana Grada Križevaca: 24. 4. i Noći knjige: 23. 4., Gradska knjižnica 'Franjo Marković' Križevci poziva građane na akciju besplatnog učlanjenja u Knjižnicu, koja će se provoditi online od 20.4. 2020. 8:00 do 24.4. u 23:59 sati.
 
obavijest

Usluga e-knjige Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko

Gradska knjižnica Vrbovsko obavještava kako je korisnicima omogućila dostupnost usluge korištenja e-knjižnice na mobilnim uređajima, tabletima i računalima putem aplikacije ZaKi Book – knjižnične aplikacije za e-knjige.
 
obavijest

Usluge na daljinu Znanstvene knjižnice Zadar

Znanstvena knjižnica Zadar je za vrijeme trajanja epidemioloških mjera prilagodila svoj rad i usluge korisnicima. Donesene su preporuke i upute za pristup dijelu fonda kao i uslugama Knjižnice na daljinu.
 
obavijest

Knjižnične usluge na daljinu

Komisija za informacijske tehnologije Hrvatskog knjižničarskog društva pokrenula je akciju objedinjavanja dostupnih knjižničnih usluga na daljinu na jednom mjestu kroz interaktivnu tablicu koja je javno dostupna.
 
obavijest

Gradska knjižnica i čitaonica Požega online

Gradska knjižnica i čitaonica Požega nudi mogućnost besplatnog učlanjenja na tri mjeseca za sve članove (bez obzira na mjesto stanovanja) za posudbu e-knjiga.
 
obavijest

Online usluge Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' Karlovac

Karlovačka Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, poput brojnih kulturnih ustanova, u vrijeme kada su knjižnice zatvorene zbog sprječavanja širenja koronavirusa, nudi građanima niz online usluga. 
 
obavijest

E-usluge Središnje knjižnice Slovenaca u RH

Središnja knjižnica Slovenaca u RH, koja djeluje u okviru Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu, omogućuje korisnicima besplatan upis u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Ljubljani.
 
obavijest

Online predstavljanje knjige Brune Šimleše

Online predstavljanje knjige Brune Šimleše 'Kako zavoljeti sebe' će se održati na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci u srijedu, 15. travnja, u 18 sati.
 
obavijest

Knjižnice diljem Hrvatske nakon zatvaranja nastavile s radom, ali online

Zatvaranje knjižnica uslijed preventivnih mjera zbog koronavirusa nije zaustavilo i njihov rad, većina ih je izrazito aktivna na internetu, gdje nude niz usluga, od posudbi e-knjiga do zabavnih i edukativnih sadržaja na društvenim mrežama.
 
obavijest

Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' Šibenik online

U vremenu kada, u strahu od širenja koronavirusa, zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih ostajemo doma, Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' Šibenik nastavlja se družiti sa svojim korisnicima preko društvenih mreža...
 
obavijest

Knjižnica i čitaonica Pitomača - virtualna promocija u povodu Noći knjige 2020.

Knjižnica i čitaonica Pitomača poziva na virtualnu promociju knjige 'Ljubav dolazi kasnije' autorice Jasne Šemige Pintarić, koja će biti održana u povodu obilježavanja manifestacije Noći knjige, u četvrtak, 23. travnja, s početkom u 19 sati.
 
x ostalo

Gradska knjižnica Požega online

Gradska knjižnica Požega nudi korisnicima posudbu e-knjige preko ZakiBook aplikacije, mogućnost besplatnog učlanjenja putem e-pristupnica te organizira aktivnosti za djecu putem Facebook akcije Kreativni klik. Pripremili su i bazu e-izvora za korisnike koju promoviraju preko društvenih mreža. Istovremeno, u tijeku je fotografski natječaj iz projekta 'Knjiga svaki dan' koji se zove 'Lice knjige'.
 
x ostalo

Gradska knjižnica Vukovar: kampanja #ostanidoma&citajknjigu i posudba e-knjige

Gradska knjižnica Vukovar pokreće kampanju #ostanidoma&citajknjigu. Zamisao je kampanje objavljivati video uratke u kojima će osobe iz javnog i političkog života, ali i svi zainteresirani građani, čitati svoju omiljenu poeziju, kratke prozne tekstove ili jednostavno slati apel o važnosti ostajanja u svojim domovima uz preporuku nekog dobrog štiva.
 
obavijest

Virtualna Korčula - digitalna knjižnica Gradske knjižnice Ivan Vidali

Temelj digitalne zbirke VirKo zavičajna je građa iz fonda Gradske knjižnice Ivan Vidali te vrijedno arhivsko i muzejsko gradivo iz lokalne povijesti, običaja i života lokalnog stanovništva. Tako je u digitalnoj zbirci moguće pronaći stare razglednice, fotografije, knjige, rukopise i hemeroteku.
 
obavijest

Gradska knjižnica Rijeka online

Gradska knjižnica Rijeka aktivna je na društvenim mrežama (Facebook) gdje objavljuje preporuke za dobro štivo, poput rubrike 'Kutak za poetski trenutak' u kojoj objavljuje preporuke koje bira 'ekipa bibliobusa iz izloga e-knjiga' koja je također aktivna na svojoj Facebook stranici.
 
obavijest

Gradska knjižnica Vinkovci online

Gradska knjižnica Vinkovci iako je fizički nedostupna, poput drugih knjižnica nastavlja komunicirati s ljubiteljima dobrog štiva putem društvenih mreža. Pokrenuli su različite rubrike poput 'Minute za dobar san' kojom će poticati čitanje od najranije dječje dobi koju ističu kao jednu temeljnih zadaća knjižničarstva, a koju možete pratiti svakoga utorka i četvrtka u 20 sati.
 
x ostalo

'Vrijeme je za e-knjigu!' Gradske knjižnice Marka Marulića Split

Gradska knjižnica Marka Marulića Split u vrijeme epidemije koronavirusa uvodi posudbu e-knjige i omogućuje svojim korisnicima dostupnost čitanja dok su fizički odjeli knjižnice zatvoreni. Iako je već neko vrijeme pripremala uvođenje e-knjige, zbog zatvorene knjižnice cijeli je proces ubrzan te je tako sada mobilna aplikacija ZaKi Book dostupna za besplatno preuzimanje.
 
x ostalo

Koprivnička Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' posudila 3D printer za printanje zaštitnih vizira za liječnike

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' je zatvorila svoja vrata za korisnike, ali nije pasivni promatrač društvenih zbivanja već prati događanja i osmišljava usluge temeljene na novim tehnologijama kako bi nastavila pružati barem dio usluga i na taj način zadovoljila neke od potreba svojih korisnika.
 
obavijest

Gradska knjižnica Zadar online

Zbog cjelokupne situacije, od prošloga tjedna Gradska knjižnica Zadar primorana je zatvoriti vrata za svoje korisnike no svoju će misiju i djelatnost nastaviti obavljati u okvirima u kojima to trenutno moguće.
 
obavijest

Koje knjižnične usluge možete koristiti online u doba koronavirusa

Knjižnice grada Zagreba, poput brojnih kulturnih ustanova, u vrijeme kada su zatvorene zbog sprječavanja širenja koronavirusa nude građanima niz online usluga.
 
obavijest

NSK nastavlja pružati usluge koje su moguće 'na daljinu'

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prilagodila je rad uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite te će do daljnjega biti zatvorena, a posebno uspostavljenim rasporedom dežurstava osigurat će pružanje samo onih usluga koje je moguće pružiti 'na daljinu'.
 
najave

Predstavljanje knjige 'Mala škola pisanja (za znanstvenike i popularizatore)' u Koprivnici (Otkazano!)

U srijedu, 18. ožujka, u 18 sati, u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica svoju će najnoviju knjigu 'Mala škola pisanja (za znanstvenike i popularizatore)' predstaviti dr. sc. Nenad Raos.