info - knjižnice


obavijest

Otvaranjem nove gradske knjižnice u Buzetu otvoren je Mjesec hrvatske knjige 2019.

Prigodnom svečanošću u Gradskoj knjižnici Buzet u utorak je otvorena manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2019. te novouređeni prostor te knjižnice.
 
obavijest

Vrijedne zbirke dubrovačke Znanstvene knjižnice dostupne u digitalnom obliku

Digitalni repozitorij dubrovačke Znanstvene knjižnice (ZDUR) predstavljen je u četvrtak u Dubrovačkim knjižnicama u sklopu Dana europske kulturne baštine, a rezultat je višegodišnjeg rada na digitalizaciji vrijednih i rijetkih izdanja u vlasništvu knjižnice.
 
konferencija, znanstveni skup

12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

Od 2. do 4. listopada 2019. na Plitvičkim jezerima održat će se 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj, najveći i najznačajniji skup narodnih knjižnica u Hrvatskoj.
 
radionica, kolonija

Započinje program 'Uskoči u vlak za bolji svijet' u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica

U ponedjeljak, 30. rujna i utorak, 1. listopada, održat će se u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica prve dvije od ukupno dvanaest  radionica u okviru projekta '(O)drži korak: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice'.
 
radionica, kolonija

Putovanje usmenom predajom do pisane riječi

Scensko-literarna radionica 'Putovanje usmenom predajom do pisane riječi' (na temelju izabrane hrvatske predaje), osmišljena je u sklopu programa Matice hrvatske i Knjižnice Vladimira Nazora Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku.
 
najave

MUO i Knjižnice Grada Zagreba pokreću 'Priče sa stilom'

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) i Knjižnice grada Zagreba pokreću u rujnu program za razvoj publike Priče sa stilom - muzejsko, književni i kazališni koncept koji publici približava umjetničke stilove gotike, renesanse i baroka u likovnim umjetnostima i književnosti u tim ustanovama.
 
konferencija, znanstveni skup

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

Uloga knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe, tema je Međunarodne konferencije IFLA CPDWL Satellite Meeting koja će 20. i 21. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupiti više od 160 sudionika iz svih krajeva svijeta.
 
najave

Mjesec hrvatske knjige 2019.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je - U ritmu čitanja! Prikupljanje programa traje do 4. rujna 2019.
 
djeca, mladi

Lista dobrih knjiga za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2018.

Na mrežnim stranicama HKD-a ovih je dana objavljena Lista dobrih knjiga za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2018. godini, prema preporuci Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva.
 
najave, seminar

23. seminar Arhivi, knjižnice, muzeji / Upravljanje podacima u AKM zajednici

23. seminar Arhivi, knjižnice, muzeji na temu 'Upravljanje podacima u AKM zajednici' održat će se u Poreču, od 27. do 29. studenoga 2019. Prijave izlaganja, radioničkih i posterskih izlaganja, otvorene su do 15. rujna 2019.
 
najave

Prvi ljetni TEDxKoprivnicaLibrary

U ponedjeljak, 1.7.2019. u 20.30 sati održava se prvo ovogodišnje ljetno izdanje TEDxKoprivnicaLibraryja u dvorištu Kina i Knjižnice „Fran Galović“ Koprivnica. Gledat će se snimke TED govora na temu „Svemir“.
 
predavanje, tribina

Tribina na temu inozemne Croatice – gošća Ivana Hebrang Grgić

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u srijedu, 12. lipnja, u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, trideset četvrtu iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice.
 
festival

8. Festival bibliobusa u Rijeci

U petak, 7. lipnja, u 10 sati, na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske (uz Korzo) bit će otvoren osmi Festival bibliobusa. Festival bibliobusa jedinstvena je manifestacija posvećena predstavljanju i promicanju pokretnih knjižnica koje knjigu i knjižnične usluge donose do svih onih kojima je taj pristup otežan, ograničen, nepostojeći.
 
djeca, mladi

'Uberi priču' ove subote ispred koprivničke Knjižnice

U subotu, 1. lipnja, u 11 sati, održat će se program 'Uberi priču' u kojem ove godine, osim Sanje Lovrenčić, autorice projekta, sudjeluju i ilustratorica Ana Kadoić, a u zabavljanju klinaca pomaže im književnica i klaunesa Nikolina Manojlović Vračar. Na terasi ispred Knjižnice gošće će predstaviti sebe i pročitati djeci slikovnice koje su pisale ili ilustrirale, nakon čega slijedi druženje u Gradskom parku.
 
okrugli stol

Mihalićevi dani 2019. u Karlovcu

Treća po redu manifestacija 'Mihalićevi dani' održat će se 28. svibnja, s početkom u 17 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' Karlovac, ove godine u formi okruglog stola na temu 'Stjepan Mihalić – dramatičar i kroničar svog vremena' povodom 35. godišnjice smrti Stjepana Mihalića te 90. obljetnice prvog tiska Grbavice, pasionske igre u pet slika.
 
obavijest

Knjižnice Grada Zagreba od 31. svibnja uvode novu uslugu posudbe 'e-knjige'

Knjižnice Grada Zagreba uvest će od 31. svibnja za sve članove starije od 15 godina novu uslugu posudbe knjiga 'e-knjige', a riječ je o pilot projektu koji provode prve u Hrvatskoj, najavila je u petak na konferenciji za novinare ravnateljica Knjižnica Višnja Cej.
 
obavijest

Međunarodni dan obitelji - kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom 'I ja želim čitati!'

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u suorganizaciji Knjižnice, Hrvatskoga knjižničarskog društva i Ureda pravobraniteljice za djecu, u utorak 21. svibnja 2019. godine bit će prigodnim programom obilježen Međunarodni dan obitelji. Program počinje u 12 sati.
 
konferencija, znanstveni skup

Skup knjižničara povodom 40. obljetnice koprivničke bibliobusne službe i 10. obljetnice križevačke bibliobusne službe

Skup knjižničara četiriju hrvatskih županija održat će se u petak, 17. 5., s početkom u 9 sati u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica. Povod je obilježavanje važnih obljetnica u kulturnoj povijesti Koprivničko-križevačke županije - 40. obljetnice bibliobusne službe Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica i 10. obljetnice bibliobusne službe Gradske knjižnice 'Franjo Marković' Križevci.
 
najave

Svečano otvorenje Narodne knjižnice i čitaonice Gunja

Svečano otvorenje Narodne knjižnice i čitaonice Gunja će se održati u utorak, 14. svibnja, s početkom u 13 sati, u  Ulici Vladimira Nazora 113, Gunja. Nakon prigodnoga otvorenja knjižnice, slijedi otvorenje izložbe fotografija 'Gunja u poplavi 2014. i danas' u Društvenom domu na istoj adresi.
 
predavanje, tribina

U Poreču dodijeljene Nagrade Laurus nobilis>>>

 
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Unfolding Afrika : studijsko putovanje u Zapadnu Afriku'>>>

 
 
konferencija, znanstveni skup

Stručni skup 'Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki' u petak u NSK

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (u malom predvorju) u petak, 12. travnja, s početkom u 9 sati, održat će se prvi stručni skup 'Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki'.
 
obavijest

Potpisan ugovor između NSK i ING-GRAD-a o rekonstrukciji NSK

Ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Tatijana Petrić i predsjednik uprave ING-GRAD Branislav Brizar potpisali su u utorak ugovor o javnim radovima za izvođenje radova rekonstrukcije vezanih uz prenamjenu prostora NSK kao središnjega prostora za provedbu aktivnosti predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020.
 
okrugli stol

10. okrugli stol 'Iskustva u radu s romskom djecom na koprivničkom području'

U srijedu, 3. travnja, od 9,30 do 14 sati, u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica održat će se  jubilarni, 10. okrugli stol 'Iskustva u radu s romskom djecom na koprivničkom području' na temu 'Obrazovanje Roma u kontekstu UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj'.
 
obljetnica, proslava

Međunarodni dan dječje knjige i Knjižna booka 2019.

Već petu godinu zaredom Hrvatska udruga školskih knjižničara obilježava Međunarodni dan dječje knjige svečanošću knjige i čitanja Knjižna booka!  Na rođendan slavnog bajkopisca Hansa Christiana Andersena, 2. travnja 2019. godine, aulom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odjekivat će glasovi preko 250 učenica i učenika iz preko 50 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.
 
novo izdanje

Priprema, pozor… kazalište! - Cirkus! Cirkus!

'Cirkus! Cirkus!' moto je ovogodišnje manifestacije 'Priprema, pozor… kazalište!' (2. 4. – 13. 4.) Knjižnice S. S. Kranjčevića i  Galerije Prozori, koja započinje otvorenjem izložbe i performansom umjetnice Dragane Sapanjoš. Ulaz na sva događanja je besplatan!
 
nagrada

Međunarodna nagrada EIFL Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica

U srijedu, 20. ožujka, održana je u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica konferencija za novinare povodom međunarodne nagrade i priznanja koje je koprivnička Knjižnica dobila na natječaju organizacije EIFL (EIFL = Electronic Information for Libraries) za svoj program 'Mala škola korištenja pametnih telefona za starije osobe'.
 
predavanje, tribina

Tribina na temu inozemne Croatice u NSK

Na Tribini, koja će se održati u srijedu, 20. ožujka, u 12 sati, će se govoriti o životu i radu Anice Markov u Venezueli, njezinu povratku u Hrvatsku, pisanju poezije, prevođenju i radu na poslovicama. Govorit će se također o aktivnostima hrvatske zajednice u Venezueli, kao i o trenutačnoj situaciji u njoj.
 
obavijest

Fond NSK u Zagrebu obogaćen ostavštinom Radovana Ivšića

Fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obogaćen je ostavštinom Radovana Ivšića (Zagreb 1921. - Pariz 2009.) hrvatskog pjesnika, pisca, dramatika, esejista, prevoditelja i nadrealista, jednog od mnogobrojnih Hrvata koji je živio izvan domovine i stekao svjetsku slavu, izvijestili su u ponedjeljak iz NSK-a.
 
obavijest

1. dan sveučilišne knjige

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak 12. ožujka 2019. godine u 18 sati održat će se 1. dan sveučilišne knjige. 
 
predavanje, tribina

Siniša Golub: 'Nagovor na odvažnost: obiteljski road-trip po američkim nacionalnim parkovima'>>>

 
 
obavijest

U Jastrebarskom otkrivena Mala besplatna knjižnica

U petak, 8. ožujka, povodom 120. rođendana slavnog hrvatskog književnika za djecu Mate Lovraka te u čast Međunarodnog dana žena ispred Osnovne škole "Ljubo Babić" Jastrebarsko svečano je otkrivena prva jaskanska Mala besplatna knjižnica, u organizaciji Kreativnog studija Zvrk, Kazališta Škrabe, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i jaskanske osnovne škole.
 
okrugli stol

Okrugli stol o pokretanju bibliobusne službe u Velikoj Gorici

Povodom obilježavanja Dana Gradske knjižnice Velika Gorica, organiziran je Okrugli stol o pokretanju bibliobusne službe u Velikoj Gorici. Na predavanju i prezentaciji koja će se održati u ponedjeljak, 11. ožujka, u 12 sati, u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica gosti će biti knjižničari bibliobusne službe Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' iz Karlovca.
 
predavanje, tribina

Ženska ćakula u Knjižnici Vodnjan

U programu Ususret Međunarodnom danu žena - Ženska ćakula u Knjižnici Vodnjan u srijedu, 6. ožujka, predstavlja se 'Blogerica u pelenama' Nina Strmotić Vučetić i pjesnikinja debitantica Astrid Bilić.
 
natječaj

Objavljen sedmi natječaj Gradske knjižnice Samobor za kratku priču

Gradska knjižnica Samobor raspisala je sedmi po redu natječaj za kratku priču i poziva sve hrvatske kratkopričaše da do 31. svibnja 2019. pošalju svoje kratke priče.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Knjižnica 'Nicolae Iorga' – Rumunjska

Županijska knjižnica 'Nicolae Iorga' traži partnere za prijavu na natječaj za manje ili veće projekte suradnje u programu Kreativna Europa – potprogram Kultura. Zainteresirani su za sudjelovanje na projektima usmjerenim na razvoj ciljanih programa za djecu, mlade i starije sugrađane, kao i na projektima u sferi informacijskih znanosti (razvoj digitalnih platformi, digitalizacija, robotika).
 
radionica, kolonija

Kako nastaje knjiga? - radionica knjigoveštva u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda i ukrasne ambalaže namijenjena je svima koji su zainteresirani za izražavanje kroz knjigovešku formu. Prvi susret je 27. veljače, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37. Sudjelovanje u radionicama kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike!
 
obavijest

Knjižnica u Karlovcu obilježila 'Prešernov dan', slovenski kulturni praznik

Korisnici karlovačke Knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' i članovi Kulturnog društva 'Slovenski dom Karlovac' obilježili su u ponedjeljak Prešernov dan, slovenski kulturni praznik izložbom i lutkarskom predstavom na slovenskom jeziku.
 
obavijest

Pjesničko popodne posvećeno Danijelu Dragojeviću u Hrvatskoj knjižnici za slijepe

U utorak, 12. veljače, s početkom u 17 sati, u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, Šenoina 34/1, održat će se pjesničko popodne posvećeno Danijelu Dragojeviću. O Dragojevićevoj poeziji će govoriti Branislav Oblučar, autor knjige 'Na tragu Kornjače – Pjesma u prozi i tvarna imaginacija u poetici Danijela Dragojevića'.
 
obljetnica, proslava

Akcija povodom Međunarodnog dana darivanja knjigom, 14. veljače

Nacionalna kampanja 'Čitaj mi!' već tradicionalno organizira akciju 'Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj' povodom Međunarodnog dana darivanja knjigom koji se obilježava 14. veljače. Cilj je probuditi ljubav prema čitanju i ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače daruju knjigom.
 
x ostalo

'Čitanje ne poznaje granice'>>>

Volonterski centar Koprivnice i Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica organiziraju volonterski projekt pod nazivom 'Čitaj u Domu za starije i nemoćne Koprivnica'. Projekt će trajati od 15. siječnja do 15. svibnja 2019. godine, a provodit će se četvrtkom od 17:00 do 18:00 sati.
 
predstavljanje

Pozitivan stav i humanost - predstavljanje knjige 'Ogrtač' Snježane Strbad>>>

O knjizi i svojem iskustvu u četvrtak, 17. siječnja, u 18,30 sati, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica govorit će sama autorica Snježana Strbad te recenzentica knjige Andreja Talan Pavić, a u  glazbenom dijelu programa nastupaju Lidija Capković Martinek, solistica (Gradski zbor Franjo pl. Lučić) i prof. Tibor Naglić, klavir.
 
obavijest

Damir Karakaš gostuje u Hrvatskoj knjižnici za slijepe

U utorak, 15. siječnja, u 17 sati, u Hrvatskoj knjižnici za slijepe gostuje jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih autora, Damir Karakaš.
 
izložba, konferencija, znanstveni skup

100. obljetnica rođenja Ljerke Markić-Čučuković

Obilježavanje 100-te obljetnice rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković održat će se u utorak, 15. siječnja 2019. godine, u Gradskoj knjižnici 'Ivan Goran Kovačić' Karlovac, Ljudevita Šestića 1. Program obilježavanja obuhvatit će znanstveni skup i izložbu.
 
natječaj

GKK raspisuje Literarno-likovno-filmski natječaj 'Kaštelanske štorije 2019.'

U povodu Dana Grada Kaštela, Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno – likovno – filmski natječaj na temu Kaštela pod naslovom 'Kaštelanske štorije 2019.'. Natječaj je otvoren do 12. veljače 2019., a u istome mogu sudjelovati državljani Republike Hrvatske – djeca i odrasli.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Radionice 'Mudrog drveta' u Koprivnici

'Mudro drvo' tijekom siječnja u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica priprema dvije radionice za djecu. Prijave su u tijeku!
 
najave

Predstavljanje knjige, kalendara, almanaha Jurina i Franina 2019.

U petak, 28. prosinca, točno u podne, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održat će se predstavljanje knjige, kalendara, almanaha Jurina i Franina 2019.
 
obljetnica, proslava

Svečanost obilježavanja Dana Knjižnica grada Zagreba

Proslava Dana Knjižnica grada Zagreba održat će se u petak, 7. prosinca, u 13 sati, kada će, uz svečani program, biti otvoren novi prostor za slobodan pristup korisnicima na polukatu Gradske knjižnice. Također će biti dodijeljene Diplome Časne liste IBBY- ja 2018. hrvatskim autorima – piscu Tihomiru Horvatu, ilustratorici Ivani Guljašević Kuman i prevoditelju Ozrenu Doležalu, kao i izdavačima njihovih knjiga.
 
konferencija, znanstveni skup

Sistemsko knjižničarstvo 2018.: Knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak je otvoren dvodnevni stručni skup 'Sistemsko knjižničarstvo 2018.: Knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju', koji se održava u okviru 3. godišnje otvorene konferencije korisnika Integriranoga knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske.
 
obljetnica, proslava, izložba

Obilježavanje 50. obljetnice stalne kulturno-povijesne izložbe Glagoljica

Sveučilišna knjižnica Rijeka prigodnom će svečanošću, koja će se održati 5. prosinca, u 12 sati, obilježiti zlatni jubilej kulturno-povijesne izložbe Glagoljica - 50. godišnjicu od njezina otvorenja 30. prosinca 1968. godine.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>