info - muzeji


predavanje, tribina

Tehnički muzej obilježava 120 godina Samoborčeka

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježit će 16. siječnja prigodnim online predavanjem 120 godina uspostavljanja pruge Zagreb-Samobor i popularnog Samoborčeka.
 
izložba

Izložba skulptura Vena Jerkovića u Muzeju grada Kaštela

Izložba skulptura akademskog kipara Vena Jerkovića bit će otvorena u Muzeju grada Kaštela do 15. veljače 2021.
 
obavijest

Nova izdanja Dubrovačkih muzeja

Dubrovački muzeji 2020. godinu zaključili su s tri nova muzejska izdanja. Riječ je o katalogu zbirke 'Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog  muzeja u Dubrovniku' autora kustosa dr.sc. Domagoja Perkića, te o edukativnim publikacijama, 'Antike ričete moje none' autora višeg kustosa Ivice Kipre i 'Oblici Dubrovačkih muzeja' autorice više muzejske pedagoginje Aleksandre Piteše.
 
izložba

Izložba 'Jedan laboratorij za četiri države' otvorena do 12. veljače

Izložba 'Jedan laboratorij za četiri države', koja je u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kao dio programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture postavljena u novoobnovljenoj Palači šećera tj. Muzeju grada Rijeke (Krešimirova 28, Rijeka), zbog velikog interesa publike svoje trajanje produljuje do 12. veljače 2021.
 
djeca, mladi

Poziv na sudjelovanje - anketa 'Što je to muzej?'

Umjetnička galerija Dubrovnik i ove godine organizira bogat i raznovrstan program Noći muzeja i to za sve uzraste. Za najmlađe tako priprema anketu 'Što je to muzej?' te stoga poziva roditelje i djecu na sudjelovanje.
 
izložba

Otvorenje izložbe 'Fotografije ratnog razaranja Zadra'

Od 13. siječnja do 7. veljače, u Gradskoj loži, Muzej grada Zadra NMZ-a organizira izložbu fotografija nastalih u Domovinskom ratu na području Zadarske županije pod imenom 'Fotografije ratnog razaranja Zadra'.
 
izložba

MSU: Zgrada je sigurna za posjet izložbama

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) izvijestio je da je pregled zgrade nakon nedavne serije snažnih potresa pokazao da je ona sigurna za posjet, uz iznimku multimedijalne dvorane Gorgona, kojoj su potrebne dodatne statičke provjere.
 
izložba

Izložba 'Više od svjetla i soli - 200 godina hrvatskih svjetionika'

Izložba 'Više od svjetla i soli - 200 godina hrvatskih svjetionika' otvara se 12. siječnja u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, u povodu blagdana Sv. Stošije i dana tog grada.
 
novo izdanje

Ovogodišnja Noć muzeja 29. siječnja u digitalnom okruženju

Od petka su otvorene prijave za 16. Noć muzeja koja će se na temu 'Zadaće muzeja u uvjetima kriza' održati u petak, 29. siječnja, u digitalnom okruženju, a dio i na otvorenom, ondje gdje će to biti moguće u skladu s epidemiološkim mjerama.
 
izložba

Audio vodstvo izložbom '51000 Balthazargrad'

U sklopu izložbe '51000 Balthazargrad', koja je do 23. siječnja 2021.g. kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture otvorena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, svim je posjetiteljima odnedavno dostupno audio vodstvo izložbom.
 
djeca, mladi

Edukativni program 'Kućni šašavi znanstvenik' Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Od iduće srijede počinje online edukativni program 'Kućni šašavi znanstvenik'. Kako šašavi znanstvenici trenutno ne mogu izvoditi pokuse u Muzeju, Muzej dolazi njima u posjetu preko društvene mreže @Prirodoslovni.muzej.Rijeka.
 
obavijest

MSU se ponovno otvara 9. siječnja

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu izvijestio je u utorak da se ponovno otvara za publiku u subotu, 9. siječnja, a sada su u tijeku sigurnosni pregledi zgrade i umjetnina nakon novih potresa.
 
obavijest

Gradski muzej Požega: Selidba pa dogradnja i rekonstrukcija

Gradski muzej Požega započeo je selidbu iz sadašnjeg prostora kako bi započela dugoočekivana dogradnja i rekonstrukcija tri zgrade Muzeja u sklopu projekta 'Požeške bolte'.
 
najave

MDC nakon izazovne godine najavljuje i otvaranje nekih muzeja

Na kraju izuzetno izazovne godine za muzeje na globalnoj razini, Muzejski dokumentacijski centar donosi izbor muzeja i muzejskih postava koji će se u idućoj godini otvoriti.
 
obavijest

Muzej grada Splita otkupio sliku danskoga slikara J. P. Kornbecka

Muzej grada Splita postao je vlasnik slike Johana Petera Kornbecka koja prikazuje trgovanje na mjestu nekadašnjega pazara pokraj današnjih Prokurativa i na prostoru između Marmontove ulice i Obrova 1874. godine, izvijestili su iz Muzeja.
 
x ostalo

Potres oštetio dijelove Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

Razoran potres ponovno je ostavio tragove na zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Demetrovoj ulici na Gornjem Gradu, izvijestio je u četvrtak HPM.
 
najave

Hrvatsko muzejsko društvo priprema Digitalnu Noć muzeja

Objavljen je prvi poziv na prijavu programa za Noć muzeja - 16. Digitalna Noć muzeja (29.01.2021.) - Tema: Zadaće muzeja u uvjetima kriza.
 
radionica, kolonija

MSU edukacija: Radionica 3 - 'Knjiga snimanja'

MSU poziva na treću u nizu od deset radionica, pod nazivom 'Knjiga snimanja'. Riječ je o nizu crteža na kojima razrađujete scenarij priče i planirate svoj film. Najviše podsjeća na strip, no, ne mora biti tako detaljno nacrtana. Pomaže vam da isplanirate kako će izgledati vaš film te da svoju ideju predočite drugima.
 
novo izdanje

MUVI 08: muzeji-video-film i MUVI LAB / online

MDC najavljuje osmo izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI 08: muzeji – video – film i MUVILAB 2020, koje će se održati 17. i 18. prosinca u online formatu, preko Zoom platforme.
 
predstavljanje

Predstavljena idejna koncepcija stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik

Na Dan dubrovačkih branitelja i 29. obljetnice obrane grada od srpsko-crnogorske agresije u nedjelju je na tvrđavi Imperijal na Srđu virtualno predstavljena idejna muzeološka koncepcija stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik s prijedlogom namjene prostora tvrđave. 
 
djeca, mladi

2020. godina: negativan test - pozitivna sjećanja

Hrvatski školski muzej, osim školskih predmeta, čuva i školske uspomene, a u nastojanju da sa svojim najvjernijim i najbrojnijim posjetiteljima – učenicima i nastavnicima – ostane povezan, poziva vas na zajedničku suradnju prisjećanja, prikupljanja, čuvanja lijepih uspomena iz ove neobične 2020. godine u projektu Negativan test – pozitivna sjećanja.
 
x ostalo

'Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici'

U ponedjeljak, 30. studenog,  u auli Gradske uprave Grada Zagreba, održala se prva konferencija za medije vezana uz provedbu projekta 'Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici'. Etnografski muzej je korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a Grad Zagreb je osnivač Muzeja i partner u projektu.
 
najave

Otkrivanje spomenika 'Rimski miljokaz u Jelkovcu'

U četvrtak, 3. prosinca, u 13,30 sati, svečano će na istočnom platou Knjižnice Jelkovec, Ulica Vladimira Strahuljaka 3, uz šetnicu Rimski put,  biti otkriven spomenik Rimski miljokaz u Jelkovcu u sklopu akcije 'Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine'.
 
izložba

Izložba 'Balade Vesne Parun'

Povodom desetogodišnjice smrti velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922.-2010.), u Muzeju Prigorja u Sesvetama od 2. prosinca moći će se pogledati izložba pod nazivom 'Balade Vesne Parun'.
 
izložba

Otvorenje izložbe 'X. smotra Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica'

Etnografski muzej otvara izložbu božićnih jaslica pod nazivom 'X. smotra Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica' u četvrtak, 26. studenog, s početkom u 18 sati.
 
obavijest

Split dobiva Muzej obrane

Najkasnije do početka 2022. godine Split bi u Mletačkoj kuli na Voćnom trgu, u kojoj je prošloga tjedna otvorena izložba 'Mletački kaštel', trebao dobiti Muzej obrane, kao izdvojen postav Muzeja grada Splita.
 
izložba

Gostujuća izložba u Galeriji AMZ: 'Prapovijest u rukama'

Od 24. studenoga do 20. prosinca 2020. godine u Galeriji AMZ,  Ulica Pavla Hatza 6, posjetitelji mogu besplatno razgledati izložbu 'Prapovijest u rukama'. Izložba Arheološkog muzeja Istre, autorica Maje Čuka i Đeni Gobić-Bravar, prikazuje različite periode prapovijesti kroz tematike koje su im svima zajedničke: sklonište, hrana i alat, odjeća i nakit te vjera i smrt.
 
obavijest

Počinje redoviti rad Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane

Muzej grada Rijeke izvijestio je da je od utorka, 24. studenoga, počeo redoviti rad tog muzeja u Palači šećerane, pa ga građani mogu posjetiti od utorka do nedjelje, od 11 do 19 sati.
 
izložba

Izložba Željka Kipkea 'Magnetic Sounds' u MSU

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti od utorka predstavlja izložbu Željka Kipkea 'Magnetic Sounds' u prostoru MSU Black Box, no zbog mjera zaštite od koronavirusa bez službenog otvorenja.
 
izložba

'Alea iacta est / Kocka je bačena' – izložba u Zadru

Izložba 'Alea iacta est / Kocka je bačena' se otvara 23. studenog u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru, u sklopu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana.
 
izložba

MUO do kraja godine postavlja tri izložbe

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, unatoč pandemiji i posljedicama potresa, do kraja godine donosi tri izložbe – 'Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880.-2020' te dvije izložbe akademskih slikarica Koraljke Kovač i Pauline Jazvić.
 
djeca, mladi

Muzejsko - edukativni projekt '10 škola - 10 umjetnika'

Nacionalni muzej moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija, od 23. do 27. studenoga organizira muzejsko - edukativni projekt '10 škola - 10 umjetnika'. Riječ je o projektu koji je prije 16 godina osmislila viša kustosica Ivana Rončević Elezović s ciljem da srednjoškolci kroz njega steknu nova znanja i razviju nov odnos prema instituciji muzeja, kao i o materiji koju obrađuju.
 
izložba

U Muzeju grada Splita otvorena izložba Mletački kaštel

U Muzeju grada Splita otvorena je izložba Mletački kaštel autorice Elvire Šarić Kostić, a bit će otvorena do travnja iduće godine.
 
najave

Zvučni performans Sine Linea

U subotu, 14. studenog, u 19 sati, u MSU Black box-u, održat će se zvučni performans platforme Sine Linea.
 
izložba

39. izložba muzejske knjige - prvi put predstavljena virtualno

Muzejski dokumentacijski centar poziva na 39. izložbu izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija ove godine, zbog epidemiološke situacije, umjesto na Interliberu preseljenu u virtualni prostor.
 
najave

MGZ: Tematska vodstva i kreativna radionica 'Postanak Gradeca - Zlatna Bula kralja Bele IV'

Kralj Bela IV. je 6. studenog 1242. izdao Zlatnu bulu građanima na brdu Grič čime je utemeljen Gradec, slobodni kraljevski grad. Povodom tog datuma, Muzej grada Zagreba od 17. do 22. studenoga poziva posjetitelje na tematska vodstva kroz stalni postav 'Postanak Gradeca - Zlatna Bula kralja Bele IV' te na radionicu izrade vlastitog zlatnog kraljevskog pečata.
 
izložba, predavanje, tribina

Izložba i predavanje na temu arheološke podvodne baštine u Zadru

U petak, 13. studenoga, na Facebooku Arheološkoga muzeja Zadar, u 12 sati, održat će se prijenos uživo otvorenja izložbe 'Podvodna arheološka baština otoka Hvara, razvoj i recentna istraživanja'.
 
okrugli stol

Međunarodni okrugli stol 'Pretpovijesne kulturne rute u Europi'

U petak, 13. studenoga, s početkom u 12 sati, na komunikacijskoj platformi održat će se međunarodni okrugli stol 'Pretpovijesne kulturne rute u Europi' (Prehistoric Cultural Routes in Europe). Okrugli stol organiziran je u suradnji s rutom Staze željeznog doba Podunavlja i dio je Arheološkog stručnog kampa 'Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu'.
 
najave

U karlovačkoj Aquatici virtualni Dani otvorenih vrata EU projekata

U karlovačkoj Aquatici u petak počinju virtualni Dani otvorenih vrata EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji traju do 22. studenoga, kao dio šire kampanje Europske komisije pod nazivom 'EU in My Region', priopćeno je u srijedu iz Aquatike.
 
x ostalo

Prilagodba sadržaja MSU slabovidnim, slijepim i osobama s teškoćama čitanja

Uz brojne izložbe na redovnom programu, Muzej suvremene umjetnosti sudjeluje u više inkluzivnih aktivnosti i projekata koji približavaju izvrsna umjetnička djela i neprocjenjive muzejske zbirke što širem krugu publike, uključujući i slabovidne i slijepe posjetitelje, te posjetitelje s teškoćama čitanja.
 
izložba

MSU: Produžena izložba o šest desetljeća Zagreb filma

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu produžio je svoju veliku retrospektivu 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma' do 31. siječnja iduće godine.
 
obavijest

Povelja Ferdinanda I. i kukci u digitalnom muzejskom svijetu

Tijekom 2020. godine u Gradskom muzeju Karlovac proveden je program digitalizacije predmeta zbirki Povijesnog i Prirodoslovnog odjela. Predmeti iz zbirki su odnedavno dostupni svima kroz online platformu Gradskog muzeja Karlovac na web stranici www.online-zbirke.gmk.hr, a može im se pristupiti i putem službene web stranice Gradskog muzeja Karlovac na www.gmk.hr.
 
natječaj

Natječaj za dodjelu M HKA / Van Abbemuseum istraživačke stipendije

Muzej moderne umjetnosti, Antwerp (M HKA) i Van Abbemuseum, Eindhoven objavljuju natječaj za dodjelu istraživačke stipendije za umjetnika, kustosa, pisca ili mislioca. Prijave će biti otvorene do 6. prosinca 2020.!
 
konferencija, znanstveni skup

NEMO European Museum Conference 2020 - Prijave

Europska mreža muzejskih organizacija (NEMO) otvorila je prijave za 28. godišnju konferenciju „Museums Making Sense“ koja će se održati virtualno od 16. do 19. studenog 2020., u sklopu programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.
 
obavijest

MSU i Zagreb film potpisali sporazum o suradnji

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić i ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan potpisali su u petak u Muzeju suvremene umjetnosti Sporazum o suradnji na projektu prezentacije filmske i nefilmske arhivske građe Zagreb filma.
 
obavijest

Hrvatski muzejski filmovi među deset najboljih u Europi

Četiri promotivna filma koje je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba izradio u sklopu EU projekta In Cultura Veritas našla su se u užem izboru za prestižnu baštinsku nagradu Heritage in Motion koju zajednički dodjeljuju Europska muzejska akademija i Europa Nostra.
 
obavijest

Otvoren JGL Muzej farmacije u Rijeci

JGL Muzej farmacije, nastao u suradnji tvrtke Jadran Galenski Laboratorij (JGL), Muzeja grada Rijeke i Grada Rijeke, otvoren je u četvrtak u Užarskoj ulici u središtu Rijeke. Riječ je o specijaliziranom muzeju u kojemu je prikazana povijest hrvatskog i svjetskog ljekarništva.
 
nagrada

Nagrade Hrvatskog muzejskog društva

Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj 16. listopada, dodijeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2019. godini. 
 
nagrada

Dodijeljene nagrade Hrvatskog muzejskog društva

Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) dodijelilo je u petak u Muzeju suvremene umjetnosti godišnje nagrade za projekte realizirane u 2019. godini te nagrade za životno djelo, koje su ove godine pripale trima muzealkama - Željki Kolveshi, Hermine Göricke Lukić i Ljubici Gligorević.
 
obavijest

Predstavljanje projekta digitalizacije i restauracije fonotečnih zapisa Požeškog kraja

Gradski muzej Požega najavljuje predstavljanje projekta digitalizacije i restauracije fonotečnih zapisa Požeškog kraja. Predstavljanje će se održati 22. listopada od 12 sati uživo na fb profilu Muzeja - https://www.facebook.com/muzej.pozega.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>