info - muzeji


izložba

Izložba VODA 2021 u Muzeju krapinskih neandertalaca

Povodom obilježavanja  Dana planete Zemlje, 22. travnja, u 18 sati, u Muzeju krapinskih neandertalaca će se održati otvorenje izložbe VODA 2021.
 
izložba

Izložba '120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima'

Gradski muzej Križevci i Veterinarski zavod u Križevcima zajednički su organizirali izložbu '120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima' koja će biti otvorena od 22. travnja 2021.
 
izložba

Popratni programi uz retrospektivnu izložbu Ratko Petrić: 'Baciti istinu u lice!'

Muzej suvremene umjetnosti pripremio je bogate programe uz aktualnu retrospektivnu izložbu umjetnika Ratka Petrića 'Baciti istinu u lice!'.
 
predavanje, tribina

Predavanje Bojana Krištofića u MLU

U petak, 23. travnja, s početkom u 19 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku održat će se predavanje ‘Groteska, komika, satira i panonija - u opusima Zlatka Boureka, Irene Jukić Pranjić, Denisa Kraškovića i Dubravka Matakovića’. Predavanje će održati Bojan Krištofić.
 
obavijest

Otvoren novi stalni postav u obnovljenoj zgradi Muzeja Cetinske krajine u Sinju

U povodu 65. obljetnice otvoren je novi postav Muzeja Cetinske krajine u obnovljenoj zgradi Palacina u Sinju. Obnova je realizirana u okviru projekta 'Sinj u sridu' sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
financiranje

Odobreno 4.198.800,00 kuna za programe muzejske djelatnosti

U okviru Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu Ministarstvo kulture i medija izdvojilo je 4.198.800,00 kuna za 209 programa muzejske djelatnosti.
 
natječaj

10. književni natječaj za kratku priču Muzeja anđela

Muzej anđela Varaždin uz desetu obljetnicu djelovanja (13. 5. 2011. – 13. 5. 2021.) raspisuje 10. književni natječaj za kratku priču.
 
obavijest

Najavljena obnova i rekonstrukcija Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja

Planira se obnova i rekonstrukcija Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, vrijedna oko 106 milijuna kuna, u tijeku je ishodovanje građevinske dozvole, a potom će projekt biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.
 
natječaj

Javni poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku

Građansko muzejsko vijeće Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka objavio je Drugi javni poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku pod geslom „Kako želimo da nas pamte“. Poziv građanima bit će otvoren do 30. lipnja 2021.
 
obavijest

Virtualni sadržaji PPMHP-a u sklopu završnice EPK

Iako su vrata svih muzeja Primorsko-goranske županije zatvorena do 17. travnja ove godine, sukladno odluci Stožera civilne zaštite, a u cilju smanjenja rizika potencijalnog prijenosa bolesti COVID-19, aktivnosti Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i njegovih dislociranih zbirki odvijaju se u virtualnom prostoru. U sklopu travanjske završnice programa Europske prijestolnice kulture, Muzej se zainteresiranoj publici obraća putem mrežnih stranica i društvenih mreža. 
 
obavijest

Nacionalni muzej moderne umjetnosti: zagrebačka Moderna galerija napokon je dobila muzeološku odrednicu koja joj pripada

Svojim bogatim fundusom, antologijskim djelima hrvatske moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija oduvijek je bila, no od 1. travnja 2021. je i pravno postala naš Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Vlada RH je na svojoj sjednici donijela odluku o promjeni naziva kako više ne bi dolazilo do nedoumica u pogledu djelatnosti koju ta ustanova obavlja.
 
predavanje, tribina

Predavanja uz izložbu 'Yakishime – metamorfoza zemlje'

Arheološki muzej Istre, u suradnji sa Odsjekom za japanologiju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, organizirao je predavanja na teme vezane uz japansku kulturu. U petak, 2. travnja, u 17 sati, poslušajte predavanje Indi Bibić Kostić: 'Termin Mono no aware u japanskoj kulturi, društvu i umjetnosti'.
 
izložba

U Rovinju otvorena izložba 'Zambratija – Prapovijesni šivani brod'

U četvrtak, 1. travnja, u Muzeju Grada Rovinja započeo je ovogodišnji sezonski ciklus izložbi, odnosno skupnih gostovanja pod zajedničkim nazivom 'Potonuli brodovi / Navi affondate'.
 
izložba

Novigrad ispod površine: arheološka priča o počecima grada

Izložba 'Novigrad ispod površine: arheološka priča o počecima grada' otvara se u petak, 2. travnja, u Muzeju - Museo Lapidarium. Na izložbi će biti predstavljeni rezultati zaštitnih arheoloških istraživanja provedenih 2018. pored hotela Cittar u Novigradu-Cittanovi.
 
obavijest

Drugi kat Moderne galerije privremeno zatvoren za razgledanje

Izložbeni prostor drugog kata Moderne galerije, u kojem je početkom veljače predstavljen prvi dio novog kronološkog postava muzejske zbirke od 1850. do 1935. zbog radova na pripremi druge dionice postava bit će zatvoren za publiku od 30. ožujka do 8. travnja 2021.
 
djeca, mladi

'Muzealci čitaju bajke'

Program 'Muzealci čitaju bajke' namijenjen je najmlađim korisnicima, djeci, ali i odraslima. Djelatnici knjižnice i marketinške službe Narodnog muzeja Zadar će za vrijeme trajanja programa Zadar čita 2021. svaki dan online čitati bajke.
 
obavijest

Objavljeno digitalno izdanje Zbornika 10. skupa muzejskih pedagoga

Hrvatsko muzejsko društvo objavilo je digitalno izdanje Zbornika 10. skupa muzejskih pedagoga 'Granice i vizije' koji se održavao u Gradskoj galeriji Antun Gojak u Makarskoj, od 7. do 10. studenog 2018.
 
najave

MGZ: Tematska vodstsva i radionica 'Razvoj Kaptola i izgradnja katedrale'

Muzej grada Zagreba najavljuje tematska vodstva stalnim postavom i edukativne radionice za djecu 'Razvoj Kaptola i izgradnja katedrale'.
 
predstavljanje

Građa Dubrovačkih muzeja dio velike izložbe u dvorcu Schallaburg u Austriji

Dubrovački muzeji posudili su sedam predmeta iz fundusa Pomorskog muzeja iz Zbirki podmorskih nalaza – novovjekovni brodolomi i brodskih instrumenata, koji će biti predstavljeni na izložbi „Sehnsucht Ferne – Aufbruch in neue Welten“ (Strast za putovanjem – odlazak u nove svjetove) 20. ožujka 2021. godine u dvorcu Schallaburg u Austriji.
 
obavijest

MDC: Muzeji online u 2020. - najviše pregleda imale društvene mreže

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) objavio je prve podatke o online posjećenosti hrvatskih muzeja u prošloj godini, u kojoj su zbog zatvorenih vrata uslijed potresa i pandemije izgubili četiri milijuna posjetitelja, prema kojima su društvene mreže zabilježile najveću posjećenost.
 
djeca, mladi

Muzej grada Zagreba u kampanji 'Čitaj mi!'

U povodu Međunarodnog dana darivanja knjigom (14.2.) ali i Međunarodnog dana materinjeg jezika (21.2.), Muzej grada Zagreba dao je potporu i pridružio se prvoj nacionalnoj kampanji 'Čitaj mi!', a sve knjige i didaktička pomagala sakupljeni u ovom projektu bit će darovani Klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva).
 
natječaj

Javni poziv za sudjelovanje u projektu Drava Art Biennale 2021. (DAB '21.)

Muzej grada Koprivnice objavio je Javni poziv za sudjelovanje u projektu Drava Art Biennale 2021. (DAB '21.). Prijave se primaju do 30. svibnja 2021.
 
obavijest

Originalni hrvatski koncept - Muzej iluzija otvoren u New Delhiju

Pet godina od otvaranja prvog Muzeja iluzija u zagrebačkoj Ilici diljem svijeta otvorene su njegove franšize, a u veljači najnovija u New Delhiju, koja je trideseta po redu.
 
natječaj, djeca, mladi

'Županijo, sretan ti rođendan!' – natječaj za djecu Zadarske županije

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organizira natječaj u povodu Dana Zadarske županije 2021. 'Županijo, sretan ti rođendan!'. Natječaj je namijenjen djeci u dječjim vrtićima i učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Zadarske županije.
 
najave

Rencontres Internationales Paris/Berlin 2021: Hybrid spaces

Internetsko (hibridno) izdanje festivala Rencontres Internationales Paris / Berlin, održat će se online od 23. do 28. veljače 2021., uz prijenos uživo iz dvorane pariškog Louvrea.
 
obavijest

HMI pokreće Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva

Hrvatska matica iseljenika (HMI) najavila je da će u petak, 12. veljače na dan kada je prije 70 godina Matica osnovana, biti pokrenut Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva, projekt kojim će predstaviti dio digitalizirane baštine koju je prikupila u desetljećima svoga djelovanja.
 
obavijest

Gradski muzej Varaždin ponovno se otvara za posjetitelje

Od utorka, 9. veljače 2021. godine, ponovno se za posjetitelje otvaraju izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin, koji su zbog nepovoljne epidemiološke situacije prema odluci Stožera civilne zaštite Varaždinske županije bili zatvoreni od početka prosinca prošle godine. 
 
nagrada, obavijest

Karlovački Muzej Domovinskog rata nominiran za EMYA

Europski muzejski forum nominirao je Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj za najstariju i najugledniju europsku muzejsku nagradu - Europski muzej godine (EMYA 2021), priopćeno je iz tog muzeja.
 
obavijest

Ministrica kulture i medija obišla Arheološki muzej Narona i Grad Vrgorac

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zajedno s koordinatorom za muzejsku djelatnost Ministarstva dr. sc. Hrvojem Manenicom i pročelnikom Konzervatorskog odjela u Imotskom Ivanom Aldukom obišla je Arheološki muzej Narona u ponedjeljak, 1. veljače 2021. Tom prigodom ministrica se susrela s gradonačelnikom Grada Metkovića Daliborom Milanom i zamjenicom župana Dubrovačko-neretvanskog Žaklinom Marević.
 
novo izdanje

Noć muzeja: Umjesto u muzejima, posjetitelji ispred ekrana

Posljednji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja, koja je u proteklih 15 godina imala gotovo 3,5 milijuna posjetitelja, a koja će se zbog pandemije ove godine održati online na prigodnu temu - "Zadaće muzeja u uvjetima kriza".
 
projekcija

'Oglavlje udane žene iz Bratine' - premijera filma

Etnografski muzej će tijekom Noći muzeja premijerno predstaviti film 'Oglavlje udane žene iz Bratine' (11’37”) uz izložbu 'Kapa dolje! Priča o (ne)pokirvanju glave', kao i virtualni razgled izložbe 'Milko Cepelić - iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu'.
 
rezidencijalni program

Online rezidencija: Tanja Vrvilo 'Kamov ide u kino'

Muzej moderne i suvremene umjetnosti pokrenuo je u prosincu 2020. online rezidenciju Kamov i pozvao umjetnike da svoje umjetničke projekte slobodno tematski vežu uz proturječja planiranog i teško sagledivog, da preispitaju teme i kontekste u pozadini umjetničkog i muzejskog rada, kvarta, grada ili tematski okvir interpretiraju kroz prizmu svakodnevice, razotkrivanjem povijesnih narativa, korelacija i projekcija.
 
izložba

Vinkovci: Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena je Nova rukopisna zbirka Josipa Kozarca te je otvorena istoimena izložba. Radi se o najvećoj rukopisnoj zbirci Josipa Kozarca u Republici Hrvatskoj koju je Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci darovao Velimir Šurina, praunuk Josipa Kozarca.
 
predavanje, tribina

Tehnički muzej obilježava 120 godina Samoborčeka

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježit će 16. siječnja prigodnim online predavanjem 120 godina uspostavljanja pruge Zagreb-Samobor i popularnog Samoborčeka.
 
izložba

Izložba skulptura Vena Jerkovića u Muzeju grada Kaštela

Izložba skulptura akademskog kipara Vena Jerkovića bit će otvorena u Muzeju grada Kaštela do 15. veljače 2021.
 
obavijest

Nova izdanja Dubrovačkih muzeja

Dubrovački muzeji 2020. godinu zaključili su s tri nova muzejska izdanja. Riječ je o katalogu zbirke 'Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog  muzeja u Dubrovniku' autora kustosa dr.sc. Domagoja Perkića, te o edukativnim publikacijama, 'Antike ričete moje none' autora višeg kustosa Ivice Kipre i 'Oblici Dubrovačkih muzeja' autorice više muzejske pedagoginje Aleksandre Piteše.
 
izložba

Izložba 'Jedan laboratorij za četiri države' otvorena do 12. veljače

Izložba 'Jedan laboratorij za četiri države', koja je u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kao dio programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture postavljena u novoobnovljenoj Palači šećera tj. Muzeju grada Rijeke (Krešimirova 28, Rijeka), zbog velikog interesa publike svoje trajanje produljuje do 12. veljače 2021.
 
djeca, mladi

Poziv na sudjelovanje - anketa 'Što je to muzej?'

Umjetnička galerija Dubrovnik i ove godine organizira bogat i raznovrstan program Noći muzeja i to za sve uzraste. Za najmlađe tako priprema anketu 'Što je to muzej?' te stoga poziva roditelje i djecu na sudjelovanje.
 
izložba

Otvorenje izložbe 'Fotografije ratnog razaranja Zadra'

Od 13. siječnja do 7. veljače, u Gradskoj loži, Muzej grada Zadra NMZ-a organizira izložbu fotografija nastalih u Domovinskom ratu na području Zadarske županije pod imenom 'Fotografije ratnog razaranja Zadra'.
 
izložba

MSU: Zgrada je sigurna za posjet izložbama

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) izvijestio je da je pregled zgrade nakon nedavne serije snažnih potresa pokazao da je ona sigurna za posjet, uz iznimku multimedijalne dvorane Gorgona, kojoj su potrebne dodatne statičke provjere.
 
izložba

Izložba 'Više od svjetla i soli - 200 godina hrvatskih svjetionika'

Izložba 'Više od svjetla i soli - 200 godina hrvatskih svjetionika' otvara se 12. siječnja u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, u povodu blagdana Sv. Stošije i dana tog grada.
 
novo izdanje

Ovogodišnja Noć muzeja 29. siječnja u digitalnom okruženju

Od petka su otvorene prijave za 16. Noć muzeja koja će se na temu 'Zadaće muzeja u uvjetima kriza' održati u petak, 29. siječnja, u digitalnom okruženju, a dio i na otvorenom, ondje gdje će to biti moguće u skladu s epidemiološkim mjerama.
 
izložba

Audio vodstvo izložbom '51000 Balthazargrad'

U sklopu izložbe '51000 Balthazargrad', koja je do 23. siječnja 2021.g. kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture otvorena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, svim je posjetiteljima odnedavno dostupno audio vodstvo izložbom.
 
djeca, mladi

Edukativni program 'Kućni šašavi znanstvenik' Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Od iduće srijede počinje online edukativni program 'Kućni šašavi znanstvenik'. Kako šašavi znanstvenici trenutno ne mogu izvoditi pokuse u Muzeju, Muzej dolazi njima u posjetu preko društvene mreže @Prirodoslovni.muzej.Rijeka.
 
obavijest

MSU se ponovno otvara 9. siječnja

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu izvijestio je u utorak da se ponovno otvara za publiku u subotu, 9. siječnja, a sada su u tijeku sigurnosni pregledi zgrade i umjetnina nakon novih potresa.
 
obavijest

Gradski muzej Požega: Selidba pa dogradnja i rekonstrukcija

Gradski muzej Požega započeo je selidbu iz sadašnjeg prostora kako bi započela dugoočekivana dogradnja i rekonstrukcija tri zgrade Muzeja u sklopu projekta 'Požeške bolte'.
 
najave

MDC nakon izazovne godine najavljuje i otvaranje nekih muzeja

Na kraju izuzetno izazovne godine za muzeje na globalnoj razini, Muzejski dokumentacijski centar donosi izbor muzeja i muzejskih postava koji će se u idućoj godini otvoriti.
 
obavijest

Muzej grada Splita otkupio sliku danskoga slikara J. P. Kornbecka

Muzej grada Splita postao je vlasnik slike Johana Petera Kornbecka koja prikazuje trgovanje na mjestu nekadašnjega pazara pokraj današnjih Prokurativa i na prostoru između Marmontove ulice i Obrova 1874. godine, izvijestili su iz Muzeja.
 
x ostalo

Potres oštetio dijelove Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

Razoran potres ponovno je ostavio tragove na zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Demetrovoj ulici na Gornjem Gradu, izvijestio je u četvrtak HPM.
 
najave

Hrvatsko muzejsko društvo priprema Digitalnu Noć muzeja

Objavljen je prvi poziv na prijavu programa za Noć muzeja - 16. Digitalna Noć muzeja (29.01.2021.) - Tema: Zadaće muzeja u uvjetima kriza.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>