info - kulturna baština


obavijest

Pulska Arena otvorena za posjetitelje

Pulski amfiteatar ponovno je otvoren za posjetitelje svaki dan od devet do 17 sati, priopćeno je u ponedjeljak iz Arheološkog muzeja Istre.
 
obavijest

Pronađeni povijesni ostaci na gradilištu u pulskoj ulici Castropola

Prilikom sanacije urušenog kamenog potpornog zida u ulici Castropola u Puli, koja je počela 11. svibnja ove godine, pronađeni su arheološki nalazi, priopćeno je u ponedjeljak iz Grada Pule.
 
financiranje

Uručen ugovor za projekt 'Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru' MCPA-u

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. godine, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova Mladenu Pešiću, ravnatelju Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA) u Zadru.   
 
najave

Najavljena obnova kuće Brlić u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara najavio je u srijedu početak obnove unutrašnjosti kuće Brlić, vrijedne 17,4 milijuna kuna, u kojoj je Ivana Brlić Mažuranić napisala svoje najpoznatije bajke.
 
obavijest

Gradski muzej Karlovac ponovno otvara Stari grad Dubovac

Od petka, 22. svibnja 2020., Gradski muzej Karlovac ponovno otvara vrata Starog grada Dubovca za posjetitelje.
 
konferencija, znanstveni skup, najave

MCPA Zadar: međunarodna konferencija 'Plovidbena renesansa'

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru nastavlja s pripremama  međunarodne stručne konferencije  ,,Plovidbena renesansa – Trgovački putevi na Jadranu u kasnom srednjem i novom vijeku’’ (Maritime Renaissance - Adriatic Trade Routes in Late Medieval and Post Medieval Period) koja će se održati u Zadru od 5. do 7. studenog 2020. godine, u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru.
 
obavijest

Do kraja lipnja niže cijene ulaznica za dubrovačke Gradske zidine

Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS) je do 30. lipnja snizilo cijene ulaznica na dubrovačke Gradske zidine, stonske zidine i Sokol grad u Konavlima, izvijestili su u srijedu iz Društva.
 
x ostalo

Prvi od dva zamjenska križa postavljen na toranj zagrebačke katedrale

Prvi od dva zamjenska križa koji bi trebali stajati na tornjevima zagrebačke katedrale postavljen je u srijedu, tjedan dana nakon što ih je u prigodnoj molitvi blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 
nagrada

Hvarsko kazalište i Arsenal dobitnik Nagrade europske baštine / Europa Nostra 2020.

Uoči proslave Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja, Europska komisija i Europa Nostra proglasile su ovogodišnje pobjednike prestižne Nagrade europske baštine / Nagrade Europa Nostra. Obnovljeno Hvarsko kazalište i Arsenal dobitnik je nagrade u području konzervacije. 
 
istraživanje

U NP-u Krka vrijedno arheološko otkriće

Vrijedno arheološko otkriće u Nacionalnom parku Krka! Srednjovjekovna utvrda Nečven, podignuta u 14. stoljeću, čuvala je topničko oružje mačkulu. Riječ je o iznimno vrijednom primjerku iz 17. stoljeća, napravljenom od bronce.
 
obavijest

Arheološki muzej: Osiguran portret Solinjanke

Arheološki muzej u Zagrebu izvijestio je kako je portret mlade djevojke iz Solina s početka 3. stoljeća, tzv. Solinjanka, u nedavnom potresu ostao neoštećen, iako su neki predmeti iz prostorije stalnog postava Antičkih zbirki u kojemu je ona bila izložena pretrpjeli štetu.
 
obavijest

Procesija Za Križen ove godine s desetero ljudi

Procesija Za Križen, jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se održava već pet stoljeća, održat će se i ove godine, no u njoj će, zbog pandemije koronavirusa, moći sudjelovati desetero ljudi.
 
izložba

NAJ u Gradskome muzeju Varaždin

Nakon što je na Facebook stranicama Gradskog muzeja Varaždin, pod geslom 'Fizički zatvoreni, virtualno dostupni', objavljena prva virtualna izložba s temom o tome kako su se Varaždinci u prošlosti nosili s kriznim situacijama i bolestima, serijal se nastavlja novom izložbom pod nazivom 'NAJ u Gradskome muzeju Varaždin'.
 
obavijest

Objavljeno detaljno izvješće o štetama na Zagrebačkoj katedrali

Nedavni potres koji je pogodio Zagreb srušio je kameni vrh južnoga tornja katedrale, u svodovima su uočene jače pukotine, zbog pomaka zidova slomljene su rozete i oštećeni vitraji, a morat će se ukloniti i dio sjevernoga tornja, navodi se u u izvješću projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera Damira Foretića.
 
x ostalo

Europa Nostra - 7 najugroženijih baštinskih lokaliteta u 2020. godini

Europa Nostra, vodeća europska mreža kulturne baštine, u suradnji s Institutom Europske investicijske banke, a uz podršku Programa Kreativna Europa objavila je 7 najugroženijih baštinskih lokaliteta u 2020. godini (Most Endangered monuments and heritage sites in Europe).
 
x ostalo

Oznaka europske baštine u 2020. godini dodijeljena za 10 lokaliteta

Europska komisija dodijelila je Oznaku europske baštine za 10 povijesnih lokaliteta diljem Europske unije, koji su odigrali važnu ulogu za europsku povijest i kulturu ili za izgradnju Europske unije.
 
izložba

Online izložba - Vječne vode: život i ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini

Online izložba i knjiga u izdanju Hrvatskog restauratorskog zavoda, predstavlja hrvatsku baštinu, a nastala je iz potrebe stvaranja svojevrsnog imaginarija kojim bi se kroz vrijeme dao prikaz kulturne baštine u svojoj njezinoj punini, raznolikosti i jedinstvenosti.
 
izložba

Virtualna 3D šetnja Zagrebačkom katedralom i Muzejom bl. Alojzija Stepinca

Zagrebačka nadbiskupija na svojoj web stranici donosi 3D virtualnu šetnju zagrebačkom katedralom Uznesenja Marijina, najvećom hrvatskom sakralnom građevinom i jednim od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine te Muzejom bl. Alojzija Stepinca.
 
natječaj

Europsko vijeće objavilo je novi Poziv za prijavu primjera najbolje prakse Strategije 21

Odbor ministara preporučuje vladinim i nevladinim organizacijama, regionalnim i lokalnim vlastima, profesionalcima, lokalnim udruženjima i civilnom društvu da aktivno sudjeluju u provedbi strategije. Pozivaju na predlaganje konkretnih primjera mjera koje će biti uključene u primjere dobre prakse Strategije 21.
 
izložba

Virtualna šetnja varaždinskom utvrdom Stari grad

GMV poziva na virtualnu šetnju varaždinskom utvrdom Stari grad putem Vodiča kroz Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin, koji možete pronaći na službenim web stranicama Muzeja.
 
obavijest

U AMZ-u izvršeno osiguranje posude u obliku ptice tzv. Vučedolske golubice

U Arheološkom muzeju u Zagrebu izvršeno je osiguranje posude u obliku ptice tzv. Vučedolske golubice koja je bila izložena u vitrini na trećem katu stalnog postava Pretpovijesnih zbirki. Tijekom potresa razdvojila su se stakla vitrine no Vučedolska golubica nije oštećena.
 
obavijest

Predana nominacija tradicije uzgoja lipicanaca za upis na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine

Tradicije uzgoja lipicanaca (Lipizzan Horse Breeding Traditions) kao višenacionalna nominacija osam država (Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunjska, Slovačka i Slovenija), predana je kao prijedlog za upis na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.
 
x ostalo

Arheološki muzej u Zagrebu dodatno osigurao Zagrebačku lanenu knjigu

Zagrebačka lanena knjiga jedan je od najreprezentativnjiih izložaka zagrebačkog Arheološkog muzeja pa je, iako nije oštećena u nedjeljnome potresu, zbog njezine vrijednosti u srijedu dodatno osigurana, a na tome je radilo šest djelatnika muzeja jer je konstrukcija zaštitnog okvira teška 150 kilograma.   
 
izložba

Arhiv arheologa Ejnara Dyggvea na stranicama Ministarstva kulture

Na mrežnoj stranici http://dyggve.min-kulture.hr/hr upoznajte rad i djelo danskog arheologa, istraživača i arhitekta Ejnara Dyggvea (1887. - 1961.) koji je boravio i istraživao u Dalmaciji, posebice u Splitu i Solinu. Njegov je rad jedan od temelja za proučavanje povijesti arhitekture u Hrvatskoj.
 
x ostalo

Varaždin: Uskoro u izradi projekt dvorca Opeka u Vinici

Zbog planirane obnove spomenika parkovne arhitekture Arboretum Opeka i rekonstrukcije dvorca Opeka u Vinici u petak je u varaždinskoj Županijskoj palači potpisan ugovor za izradu projekata obnove.
 
istraživanje

Arheološka istraživanja splitske Stare vijećnice, u temeljima antički tragovi

Arheološkim istraživanjima Stare gradske vijećnice u Splitu u temeljima su pronađeni antički tragovi, a po završetku istraživanja slijedi njeno uređenje i adaptacija vrijedna 9,6 milijuna kuna, izvijestila je u srijedu splitska  Gradska uprava.
 
izložba

Izložba 'Tragom hrvatske baštine' predstavlja se u riječkom PPMHP

Izložba 'Tragom hrvatske baštine', autora Marka Gracina i Slavice Mrkić Modrić, otvara se 12. ožujka 2020. u 19 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba ostaje otvorena do 9. travnja 2020. 
 
izložba

Izložbom 'Religije kamenog doba' Arheološki muzej Zadar gostuje u Zagrebu

Arheološki muzej Zadar gostuje u Arheološkom muzeju u Zagrebu s izložbom "Religije kamenog doba“, koja se otvara u srijedu, 11. ožujka, i govori o prapočecima fenomena bez kojega je nezamisliva povijest svijeta.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Grad Tripoli, Grčka

Grad Tripoli traži partnere za prijavu na otvoreni poziv Projekti kulturne suradnje sa zemljama zapadnog Balkana (program Kreativna Europa – potprogram Kultura). Gradska administracija ističe bogato iskustvo u provedbi projekata s EU potporom i značajno mjesto kulture u strateškim planovima grada.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – AICI Architecture Studio, Rumunjska

Arhitektonski studio AICI traži partnere za prijavu na otvoreni poziv Projekti kulturne suradnje sa zemljama zapadnog Balkana (program Kreativna Europa – potprogram Kultura). Arhitektonski studio AICI pokrenut je 2015. g. s ciljem obnove i revitalizacije jedne napuštene povijesne građevine.
 
obavijest

Predstavljen arheološki projekt o prapovijesnim lovcima u Istri

Multidisciplinarni znanstveni projekt "Prapovijesni lovci i sakupljači u Istri i obližnjim regijama: obrasci života tijekom kasnog pleistocena (PREHISTRIA)“ predstavljen je u utorak u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
 
natječaj

Program 'Cultural Heritage In Action'

Cultural Heritage in Action je program uzajamnog učenja i usavršavanja podržan od strane Europske komisije, a namijenjen donositeljima politika u području kulturne baštine na lokalnoj i regionalnoj razini. Fokus ovog programa je na participativnom upravljanju, prilagodbi za ponovno korištenje i kvaliteti intervencija.
 
konferencija, znanstveni skup, najave

Konferencija: 'Trgovački putevi na Jadranu u kasnom srednjem i novom vijeku' / Prijave

Otvorene su prijave za međunarodnu stručnu konferenciju ''Trgovački putevi na Jadranu u kasnom srednjem i novom vijeku'' koja će se održati od 5. do 7. studenog 2020. godine u Zadru.
 
okrugli stol

'Rezultati arheoloških istraživanja u 2018. i 2019. na prostoru Brodsko-posavske županije', okrugli stol

Okrugli stol s temom "Rezultati arheoloških istraživanja u 2018. i 2019. godini na prostoru Brodsko-posavske županije" održat će se u srijedu, 4. ožujka 2020., u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu, u organizaciji tog Muzeja i Instituta za arheologiju iz Zagreba.
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija 'Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika'

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, od 26. do 28. veljače 2020. godine u Dubrovniku u Lazaretima održat će se međunarodna stručna konferencija pod nazivom 'Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika'. 
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Transilvania Trust Foundation, Rumunjska

Transilvania Trust Foundation traži partnere za prijavu na otvoreni poziv Projekti kulturne suradnje sa zemljama zapadnog Balkana (program Kreativna Europa – potprogram Kultura). Transilvania Trust Foundation aktivna je na području očuvanja kulturne baštine, osobito graditeljskog naslijeđa, a za svoj rad u tom području 2008. godine primili su nagradu Europa Nostra u kategoriji 'Obrazovanje, usavršavanje i podizanje svijesti' za rad na revitalizaciji dvorca Bánffy.
 
obavijest

Putovima Frankopana - novi život frankopanskih kaštela u Primorsko-goranskoj županiji

Predstavljanje kulturno-turističke rute i fotomonografije 'Putovima Frankopana' održalo se u utorak, 11. veljače, u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.
 
izložba

Dubrovnik - Izložba o pločniku od opeke iz 14. stoljeća ispred crkve sv. Vlaha

Izložba 'Što nam je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha?' otvorena u petak navečer u dubrovačkim Lazaretima donosi arheološke nalaze srednjovjekovnog pločnika otkrivene tijekom nadzora radova na obnovi pločnika ispred crkve sv. Vlaha od rujna do studenoga 2019. godine.
 
istraživanje

Počinje arheološko istraživanje Stare gradske vijećnice u Splitu

Arheološko istraživanje Stare gradske vijećnice u Splitu počet će krajem tjedna u sklopu projekta "Palača života - grad mijena", koji se financira iz fondova Europske unije, najavljeno je u ponedjeljak iz splitske Gradske uprave.
 
obavijest

Završen važan prekogranični projekt Claustra + kasnoantičkog obrambenog kompleksa

Prekogranični projekt Hrvatske i Slovenije Claustra +  za vrednovanje zaštićenih ostataka kasnoantičkog obrambenog kompleksa Claustra Alpium Iuliarum, financiran iz EU fondova, završava 31. siječnja, izvijestili su u četvrtak u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, naglasivši njegovu važnost za kulturnu baštinu. 
 
obavijest

Predstavljena aplikacija za istraživanje antičke baštine u Hrvatskoj i Sloveniji

Mobilna aplikacija Claustra Alpium Iuliarum, predstavljena u petak u Rijeci, omogućit će korisnicima lakše pronalaženje i upoznavanje objekata kasnoantičkog obrambenog kompleksa u Hrvatskoj i Sloveniji s ciljem produljenja turističke sezone.
 
predstavljanje

Program predstavljanja hrvatske kulturne baštine u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, pripremila je bogat program izložbi radi predstavljanja međunarodnoj javnosti iznimno vrijedne hrvatske kulturne baštine, kao i nekih od najistaknutijih osoba iz hrvatske povijesti. Neke od izložbi iz ovoga će programa djelomično ili u cijelosti biti postavljene diljem Europe.
 
najave

HERItage konferencija u ožujku u Opatiji

Od 11. do 13. ožujka 2020. u Opatiji će se održati konferencija pod nazivom „The Role of Cultural Heritage in Socio-Economic Development and Preservation of Democratic Values - HERItage”. 
 
izložba

Izložba: 'Jan Vitovec – češki vitez, zagorski grof'

Izložbom 'Jan Vitovec – češki vitez, zagorski grof' Muzeji Hrvatskog zagorja, Muzej seljačkih buna javnosti predstavlja zanimljiv život Jana Vitovca Grebengradskog, češkog plemića i vojnog plaćenika koji je uvelike obilježio povijest Hrvatskog zagorja, ali i čitave srednjovjekovne Slavonije. 
 
izložba

Izložba: Volontiranje za europsku kulturnu baštinu

Izložba 'Volontiranje za europsku kulturnu baštinu' otvara se u srijedu, 15. siječnja 2020., na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje će se moći razgledati do 25. siječnja. Izložbu organizira Culture Hub Croatia, kao glavni lokalni partner organizacije European Heritage Volunteers.
 
izložba

Izložba: Blago arhiva Zadarske nadbiskupije

U sklopu manifestacije „Krševanovi dani kršćanske kulture“ 2019./2020., Državni arhiv u Zadru u suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom organizira izložbu pod nazivom „Blago arhiva Zadarske nadbiskupije“.
 
obavijest

Zgrada Muzeja grada Rijeke upisana u Registar kulturnih dobara RH

Zgrada Muzeja grada Rijeke, rad arhitekta Nevena Šegvića iz 1976., upisana je u Registar kulturnih dobara RH kao preventivno zaštićen objekt, temeljem odluke Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, izvijestili su u četvrtak iz Muzeja.  
 
konferencija, znanstveni skup, najave

Međunarodna konferencija NSK o zaštiti kulturne baštine u kriznim uvjetima

Uzimajući u obzir suvremene globalne prijetnje očuvanju kulturne baštine te nužnost uspostavljanja sveobuhvatno planiranoga sustava njezine zaštite, kao i potrebu umrežavanja i razvijanja solidarne mreže ustanova u kulturi, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 15. do 17. listopada 2020. godine organizirat će međunarodnu konferenciju pod nazivom 'Solidarnost u kulturi: Zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima' ('Solidarity in culture: Heritage protection under conditions of crisis'). 
 
najave

'Znanjem do Zvijezde - primjena društveno korisnog učenja na kulturnom nasljeđu zajednice'

KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj poziva sve zainteresirane na interpretacijske šetnje studenata Veleučilišta u Karlovcu i inicijative građanki u sklopu Dana Zvijezde, 16. prosinca, pod motom 'Naša nas baština povezuje'.
 
obavijest

Muzej betinske drvene brodogradnje predstavio Vodič kroz stalni postav

Četiri godine od otvaranja, Muzej betinske drvene brodogradnje tiskao je Vodič kroz stalni postav koji je predstavljen u utorak navečer u Prezentacijskom centru u Betini. Vodič na 148 stranica donosi povijesni pregled betinske brodogradnje od 18. stoljeća do danas.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>