info - kulturna baština


izložba

Izložba 'Helenistička reljefna keramika iz Sikula' u Zadru

Muzej antičkog stakla u Zadru poziva na otvorenje izložbe 'Helenistička reljefna keramika iz Sikula' koje će se održati u četvrtak, 20. rujna s početkom u 19 sati, u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru.
 
izložba

Izložba 'U službi vizualizacije baštine' / Dani europske baštine 2018.

Povodom Dana europske baštine 2018., u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu u četvrtak, 20. rujna u 19 sati, otvara se izložba 'U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nini, Vinku, Rudiki, Živku, Miliku i Vidu', koja će se moći pogledati do 25. listopada 2018.
 
predstavljanje

Predstavljena manifestacija 'Dani europske baštine 2018.'

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je u petak, 14. rujna, manifestaciju 'Dani europske baštine 2018.' koja će se održati u okviru Europske godine kulturne baštine 2018. pod zajedničkom temom 'Umjetnost dijeljenja'. 
 
izložba

'Sipčina u Okešincu: ladanjski život u antičko doba'

Hrvatski restauratorski zavod i Općina Križ organiziraju izložbu 'Sipčina u Okešincu: ladanjski život u antičko doba' koja će se otvoriti u petak, 14. rujna, u 12 sati, u Galeriji Križ u Križu.
 
obavijest

Preko obnove utvrde Čanjevo do važnoga kulturno-turističkog odredišta

Za obnovu utvrde Čanjevo u Općini Visoko u Varaždinskoj županiji Ministarstvo kulture je do sada uložilo gotovo dva milijuna kuna, a ta bi utvrda trebala postati važno kulturno-turističko odredište, rečeno je u srijedu kada je arheološki lokalitet obišao pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica.
 
festival

LegendFest 15. rujna u Dvoru Veliki Tabor

Središnja tema ovogodišnjeg LegendFesta, koji će se održati 15. rujna u Dvoru Veliki Tabor su 'Coprnice'. LegendFest predstavlja multimedijalan i interaktivan spoj te prikaz hrvatske nematerijalne i materijalne baštine putem različitih izričaja kulture i umjetnosti.
 
konferencija, znanstveni skup

Karlovac: konferencija o zaštiti povijesnih građevina na području središnje Europe

Međunarodna konferencija 'Diseminacija stečenih znanja na temu upravljanja zaštićenim povijesnim građevinama na području središnje Europe', u sklopu koje su sudionici iz Austrije, Hrvatske, Češke, Slovenije, Slovačke, Italije i Mađarske predočili rezultate prve godine rada projekta sufinanciranog iz europskog programa Interreg te upoznali karlovačku povijesnu jezgru Zvijezda iz 16. stoljeća, održana je u utorak u Karlovcu.
 
obavijest

Dvogodišnji projekt posvećen upoznavanju baštine predstavljen u Varaždinu

Rezultati dvogodišnjega projekta aktivnoga očuvanja, zaštite i promicanja kulturne baštine ruralnog područja, vrijednoga 900 tisuća eura i sufinanciranog sredstvima Eruopske unije, predstavljeni su u utorak na konferenciji za novinare u multimedijalnoj dvorani palače Herzer u Varaždinu.
 
izložba

Kulturna i prirodna baština Nina u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U utorak, 11. rujna, u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorit će se izložba 'Kulturna i prirodna baština Nina u Arheološkom muzeju u Zagrebu' kojom je predstavljena bogata arheološka, prirodna i sakralna baština ninskog zavičaja.
 
predavanje, tribina

Prezentacija podvodnog arheološkog istraživanja rimskog brodoloma u rijeci Kupi kod Kamenskog

U petak, 7. rujna, u 12 sati, u maloj dvorani Gradskog muzeja Karlovac održat će se prezentacija ovogodišnjeg arheološkog istraživanja rimskog brodoloma u rijeci Kupi kod Kamenskog. Istraživanja već nekoliko godina zaredom provode Hrvatski restauratorski zavod i Centre Camille Jullian francuskog sveučilišta Aix-Marseille.
 
obavijest

Šibenske tvrđave obilježavaju prvi Europski dan tvrđava

Europski dan tvrđava bit će obilježen u devet zemalja na ukupno 69 lokacija. Dvije od njih su u Šibeniku – tvrđave sv. Mihovila i Barone. U organizaciji Tvrđave kulture Šibenik, od 20. do 22. rujna 2018. godine, na obnovljenim šibenskim tvrđavama održava se program obilježavanja Europskog dana tvrđava koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. Program je namijenjen kako stručnoj, tako i široj javnosti.
 
obljetnica, proslava, najave

Dani kulturne baštine u Dubrovniku s više od 50 događaja

Dani kulturne baštine u Dubrovniku, kojima se obilježava Godina europske kulturne baštine, tijekom rujna donose preko pedeset različitih kulturnih događaja u organizaciji gradskih kulturnih ustanova, institucija i udruga. 
 
izložba

Branimirova godina: Izložba 'Pleterni ukras nekad i danas'

U sklopu cjelogodišnjeg programa Hrvatska u vrijeme kneza Branimira, u utorak, 4. rujna 2018. godine u 19 sati, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu otvara se izložba 'Pleterni ukras nekad i danas'. 
 
izložba

Kartografska baština iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku

U ponedjeljak, 3. rujna 2018. u 20 sati, u Kneževu dvoru otvara se izložba 'Kartografska baština iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku'. Izložba će se moći pogledati do 15. studenoga o.g.
 
najave

Festival čakavske besedi Čafest 2018.

U utorak, 28. kolovoza, članovi Katedre čakavskoga sabora 'Kotor' Crikvenica u 20 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici priređuju 4. po redu Festival čakavske besedi Čafest. 
 
obavijest

Otkriven potonuli rimski brod kod otoka Paga

Tijekom turističkog ronjenja kod otoka Paga otkrivena je olupina rimskog broda za koju se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća prije Krista, izvijestila je u srijedu Hrvatska gospodarska komora (HGK).
 
izložba

U Arheološkom muzeju otvorene izložbe o vremenu hrvatskoga kneza Branimira

Izložbe u sklopu cjelogodišnjeg programa Branimirove godina 'Graditeljstvo Branimirovog vremena i materijalna kultura u ranosrednjovjekovnoj Kneževini Hrvatskoj' te 'Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – pisana svjedočanstva o knezu Branimiru i arheološka istraživanja Gornjeg Muća' otvorene su u utorak navečer u Arheološkom muzeju u Zagrebu. 
 
najave

5. Festival starih zanata u Pagu

Manifestacija Festival starih zanata održava se u Pagu 23. i 24. kolovoza od 20:00 sati.   
 
izložba

Izložba 'Sa o Roma - 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju'

U Etnografskom muzeju u Zagrebu, 23. kolovoza u 18 sati, otvara se izložba 'Sa o Roma - 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju' koja će se moći razgledati do 3. rujna. Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, 'Erdelezi', koji se proslavlja u periodu od 2. do 9. svibnja.
 
predstavljanje

Dužijanca u Zagrebu 2018.

Manifestacija 'Dužijanca u Zagrebu' održava se od od petka do nedjelje (17. do 19. kolovoza 2018). Dužijanca je svetkovina završetka žetve koja se među bunjevačkim Hrvatima u Subotici organizirano slavi više od stotinu godina. 
 
izložba

Muzej općine Jelsa najavljuje izložbu 'Tragom male drvene brodogradnje'

Muzej općine Jelsa u petak, 17. kolovoza 2018. s početkom u 21 sat, poziva na otvorenje izložbe 'Tragom male drvene brodogradnje', koja je rezultat suradnje Muzeja betinske drvene brodogradnje i Muzeja općine Jelsa. Izložba će biti otvorena do 15. rujna 2018.
 
novo izdanje

Vinkovačke jeseni s nikad bogatijim programom, najavljuju organizatori

U programima 53. Vinkovačkih jeseni koje će se održati od 7. do 16. rujna bit će više od 7500 sudionika, a očekuje se kako će više od 30 događanja te tradicjske manifestacije pratiti oko 120.00 posjetitelja, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare organizatora 53. Vinkovačkih jeseni. 
 
izložba

'Dužijanca' u Zagrebu - nova izložba u Etnografskom muzeju

Otvorenje izložbe 'Bunjevačko veliko ruvo' u Etnografskom muzeju Zagreb održat će se u subotu, 18. kolovoza 2018. u 12 sati. Izložba je realizirana u suorganizaciji s Udrugom bunjevačkih Hrvata 'Dužijanca' i Katoličkim društvom 'Ivan Antunović' iz Subotice, a moći će se razgledati do 30. rujna 2018.
 
natječaj, nagrada

EGSO nagrada za razvoj civilnoga društva 2018. - Identiteti, europske vrijednosti i kulturna baština u Europi

U kontekstu Europske godine kulturne baštine 2018., Europski gospodarski i socijalni odbor otvorio je natječaj za nagradu za razvoj civilnoga društva za 2018. godinu na temu: Identiteti, europske vrijednosti i kulturna baština u Europi.  
 
djeca, mladi

Ljetni kamp 'Srednjovjekovni zanati' u AMZ

Zadnji ovogodišnji ljetni kamp 'Srednjovjekovni zanati', u sklopu programa 'Branimirova godina - Hrvatska u vrijeme kneza Branimira', održat će se u Arheološkom muzeju u Zagrebu od 20. do 24. kolovoza 2018. Kamp je namijenjen djeci od navršenih 8 do 12 godina.
 
natječaj

Fotografski natječaj #NoCultureNoFuture

Do 3. rujna 2018. na Instagramu podijelite sliku na kojoj se vidi kako naša kulturna baština pridonosi stvaranju sretnijih društava koja žive u miru...
 
x ostalo

Počela restauracija slika Gustava i Ernsta Klimta i Franza Matscha iz riječkoga HNK

Hrvatski restauratorski zavod je počeo s konzervatorsko-restauratorskim radovima na slikama Gustava i Ernsta Klimta te Franza Matscha iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a cilj je da se dovršetkom tih radova u 2020. godini u Muzeju grada Rijeke postavi izložba tih slika u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.
 
obavijest

Poziv za sudjelovanje na manifestaciji Obnavljamo baštinu 2018.

Posudionica i radionica narodnih nošnji i KUD 'Lovor' iz Trnjana i ove godine organiziraju reviju na kojoj se predstavljaju rekonstruirane, novo izrađene narodne nošnje te se potiče tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izrada narodnih nošnji. Ako se bavite izradom narodnih nošnji ili ih posjedujete prijavite se i sudjelujte u očuvanju tradicije!
 
istraživanje

Važna arheološka otkrića u Starom Gradu požeškog Kaptola

U pripravi obnove srednjovjekovnoga Staroga Grada u Kaptolu, Stolni kaptol sv. Petra u Požegi, vlasnik Grada, naručio je arheološka istraživanja gotičke crkve Sv. Petra unutar Grada, srušene u doba Osmanlija. Najnovije istraživanje iznijelo je na vidjelo do sada nepoznate izuzetno značajne nalaze, ostatke romaničke crkve ispod gotičke crkve Sv. Petra.  
 
najave

Dani Kule 2018.

Kulturna manifestacija Dani Kule održat će se od nedjelje 29. srpnja do petka 3. kolovoza 2018. u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, s ciljem afirmacije materijalne i nematerijalne kulturne baštine zadarskog zaleđa.
 
natjecanje

2. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida

U subotu, 6. listopada, u organizaciji udruga Argonauta i 4 grada Dragodid, a u suradnji s Općinom Murter-Kornati i Muzejom grada Šibenika, organizira se 2. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida. Prvenstvo će biti održano na području prve arheološke plaže  u Hrvatskoj, Colentum  u Murteru. Prijave za natjecanje otvorene su do 15.9.2018.
 
predstavljanje

U Dubrovniku predstavljena UNESCO-ova odluka o stanju konzervacije povijesne jezgre

Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković predstavio je u srijedu u Dubrovniku odluke Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a o stanju konzervacije Staroga grada Dubrovnika, donesene na 42. sjednici tog tijela u Bahreinu.
 
obavijest

Svečano otvorena obnovljena Biskupska palača u Dubrovniku

Biskupska palača u dubrovačkoj povijesnoj jezgri svečano je otvorena u utorak nakon više od trideset godina obnove, čija je ukupna vrijednost oko 32 milijuna kuna.
 
obljetnica, proslava, izložba

Riznica narodnog ruha - 70 godina Posudionice i radionice narodnih nošnji

Otvorenje obljetničke izložbe pod nazivom 'Riznica narodnog ruha - 70 godina Posudionice i radionice narodnih nošnji' održat će se u petak, 13. srpnja 2018. godine u 19:00 sati, u prostorima Galerije 'Zvonimir' Ministarstva obrane RH. Izložba će se moći pogledati do 3. kolovoza
 
obavijest

Obnovljen franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu

Franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu nakon višegodišnje obnove koju je vodila Francesca von Habsburg otvorit će vrata javnosti u ponedjeljak 9. srpnja 2018. godine.
 
nagrada

Proglašeni dobitnici Nagrade Vicko Andrić za 2017. godinu

Nagrada Vicko Andrić Ministarstva kulture za 2017. za životno djelo pripala je konzervatorici Zoraidi Demori Staničić, godišnja nagrada dodijeljena je voditeljici Restauratorskog odjela Zadar pri Hrvatskom restauratorskom zavodu Jadranki Baković, dok je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici dobila udruga 4 GRADA DRAGODID, priopćilo je Ministarstvo kulture.
 
festival

9. Međunarodni festival čipke – Pag 2018

Od 21. do 24. lipnja u Pagu se održava 9. Međunarodni festival čipke na kojem će se predstaviti čipke i čipkarice iz Hrvatske te evropskih zemalja Poljske, Mađarske, Slovenije, Estonije, Italije i  Slovačke.  
 
obljetnica, proslava

700 godina Samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu

Ove godine Samostan benediktinki sv. Margarite u Pagu slavi jubilarnih 700 godina postojanja i djelovanja. Kao jedna od najstarijih sakralnih građevina i institucija na otoku Pagu, Samostan s pripadajućom samostanskom crkvom predstavlja vrijedan doprinos cjelokupnoj kulturnoj baštini otoka Paga. 
 
x ostalo

Dio zapadnog predziđa dubrovačkih zidina prvi put otvoren za javnost

Dio zapadnog predziđa dubrovačkih zidina svečano je otvoren za javnost u srijedu navečer, nakon godinu i pol dana duge i 2,5 milijuna kuna vrijedne obnove koju je provelo Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS).
 
okrugli stol

Okrugli stol: Baština i migracije

52. Međunarodna smotra folklora organizira okrugli stol na temu ‘Baština i migracije’ koji će se održati u srijedu, 20. lipnja 2018. u 13 sati, u prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu. 
 
izložba

Hrvatski restauratorski zavod najavljuje izložbu u Zadru

U Europskoj godini kulturne baštine Hrvatski restauratorski zavod organizira izložbu dvojne tematike – o 60. obljetnici djelovanja zadarske restauratorske radionice te o istraživanjima, konzerviranju i restauriranju poliptiha sv. Martina Vittorea Carpaccia iz zadarske katedrale sv. Stošije. Izložba se otvara 21. lipnja u 19 sati, na adresi - Stalna izložba crkvene umjetnosti (SICU), Trg opatice Čike 1, Zadar. 
 
najave

Predstavljanje knjige 'Zanemarena baština. Prostorne strukture sela u Hrvatskoj'

Hrvatski muzej arhitekture HAZU i izdavačka kuća Srednja Europa pozivaju na predstavljanje knjige 'Zanemarena baština. Prostorne strukture sela u Hrvatskoj', autorice dr. sc. Jasenke Kranjčević, koje će se održati u srijedu 20. lipnja 2018. u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, s početkom u 18 sati. 
 
istraživanje

Predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila

Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik i Josip Pavić iz Odjela za kulturnu baštinu Tvrđave kulture u utorak su novinarima predstavili rezultate arheoloških istraživanja lokacija na tvrđavi sv. Mihovila koje prije nisu bile istražene, a najzanimljivijim nalazom smatraju otvor na sjeveroistočnom dijelu tvrđave koji vodi u malen, još neistražen prostor.
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija 'Potopljena baština Prvog svjetskog rata' u Zadru

Hrvatska ima 175 lokaliteta podvodne arheološke baštine, 32 arheološka lokaliteta su u programu podvodnih aktivnosti, a za 12 su izdana koncesijska odobrenja za ronilački turizam, istaknuo je u utorak u Zadru na otvaranju konferencije "Potopljena baština Prvog svjetskog rata" u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl. 
 
predstavljanje

Englesko-hrvatski stručni pojmovnik kulturne baštine

U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu, u srijedu 13. lipnja 2018. u 18:00 sati, bit će predstavljena knjiga Englesko-hrvatski stručni pojmovnik kulturne baštine, autora prof. dr. sc. Nenada Lipovca.
 
izložba

Tajne crkve svetog Lovre – otkrivena prošlost Crkvara

U srijedu, 6. lipnja, s početkom u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe 'Tajne crkve svetog Lovre – otkrivena prošlost Crkvara', u organizaciji Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu, a u sklopu 5. međunarodnog znanstvenog skupa srednjovjekovne arheologije 'Život i smrt u srednjem i ranom novom vijeku'.
 
izložba

'Tajne crkve sv. Lovre - otkrivena prošlost Crkvara', izložba

U srijedu, 6. lipnja 2018. godine u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvara se izložba 'Tajne crkve sv. Lovre - otkrivena prošlost Crkvara'. Izložba će se moći pogledati do 19. kolovoza 2018. godine.
 
najave

8. međunarodni sastanak mreže sedam zemalja upisnica Mediteranske prehrane

U organizaciji Ministarstva kulture, Grada Starog Grada, Grada Hvara i Općine Jelsa od 6. do 7. lipnja 2018. g. u Starom Gradu bit će održan 8. međunarodni sastanak mreže sedam zemalja upisnica Mediteranske prehrane.  
 
susret

Susret u vrtovima u četiri hrvatska grada

U povodu Europske godine kulturne baštine 2018. godine, a na poziv Ministarstva kulture Republike Francuske, Hrvatska prvi put s ostalim europskim zemljama sudjeluje u Susretu u vrtovima 2018. u sklopu kojeg će se u četiri hrvatska perivoja i parka održati prigodni programi koje će u suradnji s partnerima organizirati konzervatorski odjeli u Rijeci, Požegi, Zagrebu i Sisku.
 
najave

Predstavljanje izložbene instalacije 'Skriveni trečento' u Dubrovniku

Predstavljanje izložbene instalacije 'Skriveni trečento', rezultata višegodišnjeg projekta 'Nepoznata trečentistička slikarska radionica - deatribucija Matka Junčića i Ivana Ugrinovića', održat će se u srijedu, 30. svibnja 2018. godine u 20:30 sati, pred Kneževim dvorom u Dubrovniku.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>