info - kulturna baština


obavijest

Nastavlja se uspješna evakuacija kulturnih dobara s potresom pogođenih područja

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno sa stručnim timom konzervatora i konzervatora-restauratora nastavljaju s uspješnim evakuacijama zaštićene pokretne kulturne baštine.
 
konferencija, znanstveni skup

Online konferencija: Inovativne prakse kulturne baštine i kreativnog poduzetništva / SACHE

ZICER najavljuje konferenciju „Inovativne prakse kulturne baštine i kreativnog poduzetništva” u sklopu međunarodnog projekta SACHE, koja će se održati  26. siječnja 2021. na Zoom platformi.
 
najave

Uskoro prvi javni pozivi za korištenje EU novca za obnovu Zagreba

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek najavila je da će prvi javni pozivi za povlačenje sredstava koje je Fond solidarnosti EU-a u iznosu od 683 milijuna eura namijenio za obnovu Zagreba biti objavljeni do kraja tjedna i odnose se na kulturnu baštinu.
 
financiranje

Klis uređuje ljetnu pozornicu na tvrđavi

U Kneževu dvoru na kliškoj tvrđavi u srijedu je potpisan ugovor za projekt otvorene ljetne pozornice, vrijedan 5,5 milijuna kuna, za koji je 85 posto novca osigurano iz fondova Europske unije, a ostatak financira Općina Klis.
 
x ostalo

U Splitu počinje obnova kamenog krovišta crkve sv. Mikule

Obnova kamenog krovišta crkve sv. Mikule u Splitu, koja će stajati oko 230 tisuća kuna, počela je postavljanjem skela, priopćeno je u četvrtak iz splitske Gradske uprave.
 
obavijest

Hrvatski tim stručnjaka uz 'Plave kacige' na području pogođenom potresima

Talijanski eksperti, pripadnici posebne jedinice 'Plavih kaciga' u ponedjeljak, 11. siječnja, pridružili su se hrvatskom timu stručnjaka u obilasku najugroženijih lokaliteta na potresom pogođenim područjima kako bi svojim iskustvom i znanjem pridonijeli strategiji hitne evakuacije vrijednog inventara i zaštićenih pokretnih kulturnih dobara.
 
obavijest

Varaždinski Stari grad prijavljen za Oznaku europske baštine

Odazvavši se na poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine (European Heritage Label) 2021. godine, Grad Varaždin prijavio je Stari grad.
 
obavijest

Upute za provođenje hitnih mjera zaštite na zgradama oštećenim potresom od 29. prosinca 2020.

Objavljene su upute za provođenje zahvata hitnih mjera zaštite na pojedinačno zaštićenim zgradama i zgradama u povijesnim jezgrama, oštećenim potresom od 29. prosinca 2020. godine, za koje nije potrebno ishoditi suglasnost nadležnog tijela Ministarstva kulture i medija.
 
predstavljanje

Ministrica kulture i medija obišla stradalu Sisačko-moslavačku županiju

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima u petak, 8. siječnja, obišla je Sisačko-moslavačku županiju koju je pogodio niz potresa.
 
obavijest

Oštećen zaštićeni spomenik kulture Kapelica sv. Filipa i Jakova

Zaštićeni spomenik kulture Kapelica sv. Filipa i Jakova iz 1704. godine u Reštovu, u župi Imena Marijina Kamanje u Karlovačkoj županiji, građena u stilu ranog baroka, doživjela je dodatna oštećenja u potresu 29. prosinca, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
obavijest

Odluke o provođenju hitnih mjera zaštite i provedbi popisa štete na kulturnim dobrima prouzročene potresom

Slijedom potresa koji se dogodio i uzrokovao razaranja i teška oštećenja na kulturnoj baštini, Ministarstvo kulture i medija donijelo je u četvrtak, 31. prosinca 2020. godine Odluku o provođenju hitnih mjera zaštite i provedbi popisa štete na nepokretnim kulturnim dobrima u Republici Hrvatskoj prouzročene potresom 28. i 29. prosinca 2020. godine i Odluku o provođenju hitnih mjera zaštite i provedbi popisa štete na pokretnim kulturnim dobrima i pokretnoj kulturnoj baštini u Republici Hrvatskoj prouzročene potresom 28. i 29. prosinca 2020. godine kojima se službama za zaštitu kulturne baštine naređuje provođenje hitnih mjera zaštite i utvrđivanje popisa šteta te postupanje za provođenje hitnih mjera zaštite na pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini.
 
x ostalo

Potres oštetio dijelove Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

Razoran potres ponovno je ostavio tragove na zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Demetrovoj ulici na Gornjem Gradu, izvijestio je u četvrtak HPM.
 
obavijest

Obuljen Koržinek: Štete su ogromne, neka kulturna dobra morat će se evakuirati

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u srijedu da su štete nastale na kulturnim dobrima ogromne te da će se neka od njih morati i evakuirati, istaknuvši da je sada najvažnije da se zbrinu svi ljudi, a nakon toga počet će popisivanje štete i priprema sanacije.
 
obavijest

U središtu Rijeke tijekom obnove crkve pronađen vrijedan arheološki nalaz

Tijekom obnove crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u središtu Rijeke pronađen je vrijedan arheološki nalaz, kamen iz antičkog doba koji je služio kao podnožje križa na krovu crkve.
 
obavijest

Potpisan ugovor za rekonstrukciju Dvorca Janković u Cabuni

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, potpisala je u srijedu u Suhopolju ugovor o realizaciji projekta 'Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna', vrijedan 56,2 milijuna kuna, kojim će se rekonstruirati stari ruševni Dvorac Janković.
 
obavijest

Kupreška kosidba postala dio UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine

Kupreška kosidba, tradicionalno natjecanje i manifestacija koja njeguje običaje uz nekadašnje ručno košenje trave u općini Kupres u jugozapadnome dijelu BiH, postala je dio UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
 
izložba

Muzej grada Splita: Restaurirana i izložena Tarča husarska

Jedan od najvrjednijih predmeta iz zbirke oružja - Tarča husarska, štit iz 16. stoljeća, nakon opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova ponovno je izložen u stalnom postavu Muzeja grada Splita.
 
obavijest

Kompleks groblja Mirogoj u užem izboru među 12 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi

Europa Nostra i njezina partnerska organizacija Institut Europske investicijske banke u uži izbor među dvanaest najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi uvrstili su kompleks groblja Mirogoj.
 
radionica, kolonija

Edukativna mrežna radionica za studente konzervacije-restauracije

Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu objavio je poziv za sudjelovanje u besplatnoj mrežnoj radionici o konzervaciji-restauraciji (metalnih) skulptura na otvorenom. Radionica je namijenjena zainteresiranim studentima konzervacije-restauracije, neovisno o tome na kojem sveučilištu studiraju, na kojoj su studijskoj godini ili specijalizaciji.
 
izložba

'Arheologija izvan zidina' / 'Archeology beyond the walls'

Povodom 70 godina arheoloških istraživanja u Iloku i 51. godine djelovanja Muzeja grada Iloka u palači Odescalchi u Iloku, u petak, 4. prosinca 2020. godine, otvoriti će se arheološka izložba pod nazivom „Arheologija izvan zidina“ / „Archeology beyond the walls“.  
 
natječaj

Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021.

Objavljen je Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine, koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije, lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju EU, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.
 
najave

Otkrivanje spomenika 'Rimski miljokaz u Jelkovcu'

U četvrtak, 3. prosinca, u 13,30 sati, svečano će na istočnom platou Knjižnice Jelkovec, Ulica Vladimira Strahuljaka 3, uz šetnicu Rimski put,  biti otkriven spomenik Rimski miljokaz u Jelkovcu u sklopu akcije 'Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine'.
 
x ostalo

Kulturna baština u doba COVID-19 krize – ubrzani pomak prema digitalnom (Barbara Lovrinić)>>>

 
 
obavijest

Otvorena novouređena šetnica zadarskih bedema

Završetak radova na uređenju Bedema zadarskih pobuna u okviru projekta 'Zadar baštini – integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.' obilježen je na Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana u utorak, 24. studenog, kada je novouređena šetnica otvorena javnosti za posjetu.
 
obavijest

Sisak: Obnovljena 'plava bitva' - eksponat industrijske baštine

Sisak, koji je do Domovinskog rata slovio za najveću hrvatsku riječnu luku, a bio je i sjedište Dunavskog Lloyda, nekad vodećega riječnog prijevoznika, u ponedjeljak je dobio obnovljenu punionicu goriva 'plavu bitvu', još jedan eksponat koji svjedoči o vremenima riječne plovidbe.
 
izložba

Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća

Otvorenje izložbe 'Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća' (autori: Miljenko Domijan i Bruno Diklić) u organizaciji Grada Zadra, Narodnog muzeja Zadar i Koncertnog ureda Zadar, održat će se u ponedjeljak, 23. studenog, s početkom u 20 sati, u Gradskoj loži.
 
konferencija, znanstveni skup

Online simpozij na temu 'Budućnost moderne baštine: između očuvanja i inovacija'

Online simpozij na temu 'Budućnost moderne baštine: između očuvanja i inovacija', u organizaciji Bacača Sjenki, održat će se 21. studenog 2020.
 
obavijest

Osmodnevno otvorenje Palače šećerane u Rijeci

Otvorenje Palače šećerane, u kojoj će odsad biti stalni postav Muzeja grada Rijeke, za građane će zbog nužnog pridržavanja epidemioloških mjera trajati čak osam dana, od subote, 14. studenoga do subote, 21. studenoga, izvijestio je utorak Grad Rijeka.
 
izložba

Novogradiški muzej ugošćuje izložbu 'Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama'

Izložba 'Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama', od 29. listopada 2020. do 18. siječnja 2021. gostuje u Gradskom muzeju Nova Gradiška.
 
najave

Arheološki stručni kamp - pet dana oživljene pretpovijesti u Galeriji AMZ

Relevantna stručna znanja o pretpovijesnoj baštini, načini njezine prezentacije i promocije te edukacija o arheološkoj baštini u muzeju i izvan njega, teme su stručnog kampa kojeg od 9. do 13.11. organizira Arheološki muzej u Zagrebu.
 
x ostalo

Počelo postavljanje skela oko zagrebačke katedrale

Zagrebačka nadbiskupija izvijestila je da je u srijedu počelo postavljanje građevinske skele koja će omogućiti još detaljniji uvidi u oštećenja katedrale nastala u potresu i početak procesa njezine sanacije.
 
obavijest

Predstavljena 'Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika'

'Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika' predstavljena je u ponedjeljak, 26. listopada, u Dubrovniku.
 
istraživanje

Arheolozi s morskoga dna kod otoka Rivnja izvadili avionski motor

Dopremanjem u konzervatorsku radionicu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru u petak je završila opsežna akcija vađenja avionskog motora Rolls Royce Merlin s morskog dna kod otoka Rivnja, priopćili su iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru. 
 
nagrada

Održana svečana dodjela 'Nagrade Vicko Andrić' za 2019. godinu

'Nagrade Vicko Andrić' za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine za 2019. godinu dodijelila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u srijedu, 14. listopada, u Hrvatskom državnom arhivu.
 
nagrada

Svečana dodjela 'Nagrade Vicko Andrić' za 2019. godinu

Svečana dodjela 'Nagrade Vicko Andrić' za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine za 2019. godinu, održat će se u srijedu, 14. listopada 2020. godine, u 13 sati, u Hrvatskom državnom arhivu, uz pridržavanje epidemioloških mjera. 
 
izložba

'Prapovijesne metalurške kulture križevačkog područja'

Izložbom „Prapovijesne metalurške kulture križevačkog područja“ Gradski muzej Križevci predstavlja bogatu građu s nalazišta koja pripadaju širokom vremenskom periodu koji obuhvaća razdoblje bakrenog, brončanog i željeznog doba. Izložba se održava od 13. listopada do 4. studenog u Likovnoj galeriji.
 
istraživanje

U srednjovjekovnoj utvrdi Ružici vrijedno nalazište

U arheološkim istraživanjima dvorske kapele i sakristije srednjovjekovne utvrde Ružice u blizini Orahovice stručnjaci Parka prirode Papuka i Arheološkog muzeja iz Osijeka otkrili su ostatke izvorne žbukane podnice iz druge polovine 15. stoljeća, masivni poprečni zid i grob odrasle osobe. 
 
izložba

Izložba u Puli: 'Ningyo - Umjetnost i ljepota japanskih lutaka'

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli (AMI), u suorganizaciji Veleposlanstva Japana, Japanske fondacije i Arheološkog muzeja Istre, od 8. do 31. listopada 2020. predstavlja se izložba 'Ningyo - The Art and Beauty of Japanese dolls', koja pruža uvid u dugogodišnju tradiciju izrade i uporabe lutaka u japanskoj kulturi i njihovo značenje u svakodnevnom životu.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni skup u Sisku: Arheolozi i konzervatori na zajedničkom zadatku

Uz sudjelovanje pedesetak arheologa iz cijele Hrvatske i inozemstva, u utorak je u Sisku počeo četverodnevni znanstveni skup, čija su tema arheološka istraživanja na području Sisačko-moslavačke županije.
 
obavijest

Svečano zatvaranje 42. Mediteranskog kiparskog simpozija i inauguracija skulpture

Od 18. rujna do 10. listopada 2020. hrvatski kipar, Denis Krašković sudjeluje na 42. Mediteranskom kiparskom simpoziju koji se održava u Parku skulptura Dubrova. U subotu, 10. listopada, u službenom programu zatvaranja, javnosti će se predstaviti novonastala skulptura “Puž” koju su autor i njegov asistent klesar Deni Krizmanić marljivo oblikovali u protekla tri tjedna.
 
istraživanje

Veliko arheološko otkriće na Pelješcu

Ekipa arheologa istražila je grobove, odnosno gomile, koji datiraju sve do 11. stoljeća prije Krista. U jednom od njih pronađeno je mnoštvo nakita kao i iznimna grčko-ilirska kaciga, jedna od tek nekoliko u cijelom svijetu, javlja HRT.
 
predavanje, tribina

Ciklus predavanja o skulpturi u Galeriji A. Augustinčića

Povodom Dana europske baštine 2020. s temom 'Baština i obrazovanje - učenje za život', u Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, od 6. do 9. listopada 2020., održat će se ciklus prezentacija/predavanja o skulpturi.
 
izložba

Izložba 'Aquae Iasae - Tajne rimskog izvorišta' otvorena u Varaždinskim Toplicama

Izložba "Aquae Iasae - Tajne rimskog izvorišta", na kojoj je predstavljen dio spomenika nađenih u istraživanjima izvorišnog bazena, a koji su bili posvećeni raznim božanstvima vezanim uz zdravlje i ozdravljenje, otvorena je u petak u Arheološkom parku u Varaždinskim Toplicama.
 
najave

Webinar: 'Weaving Relations: Textile Traditions'

Indijsko vijeće za kulturnu razmjenu (ICCR) i Institut za dizajn Uttar Pradesh (UPID) organiziraju međunarodni webinar pod nazivom “Odnosi u tkalačkoj industriji: tradicija tekstila” u subotu, 3. listopada 2020., povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandhija.
 
najave

Dani europske baštine u Velikoj Gorici 2020.

Manifestacija Dani europske baštine u Velikoj Gorici ove se godine održava od 29. rujna do 3. listopada, a ovoga puta naglasak je na očuvanju i brizi za autohtone turopoljske govore u okviru šire teme 'Baština i obrazovanje – škola za život'.
 
najave

Dani europske baštine: Predavanje i prigodna šetnja Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek

U povodu Dana europske baštine 2020. godine pod nazivom 'Baština i obrazovanje – učenje za život', Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u utorak, 29. rujna, s početkom u 18 sati organizira stručno predavanje 'Tragovi secesije u zbirkama legata' u prostoru American Cornera Osijek. U petak, 2. listopada, s početkom u 18 sati bit će organizirana šetnja Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek s Grgurom Markom Ivankovićem pod nazivom 'Skrivene tajne vile Gillming-Hengl'.
 
najave

Dani europske baštine u Trogiru

Prezentacijom i predavanjima 'Konzervacija i restauracija skulpturalne baštine Trogira: iskustva, metode i nove spoznaje' te predstavljanjem rezultata radionice 'Djeca – čuvari baštine', koji će se održati u Muzeju grada Trogira 29. rujna, u 18 sati, završit će ovogodišnje obilježavanje Dana europske baštine u Trogiru.
 
festival

24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi i u virtualnom obliku

Ovogodišnji 24. Međunarodni festival čipke koji se do 30. rujna 2020. održava u Lepoglavi, zbog epidemiološke situacije održat će se i u virtualnom obliku, izvijestili su iz Grada Lepoglave.
 
seminar

'Digitalna platforma Topoteka – lokalna povijest, zajednička priča' – webinar

Pozivaju se svi zainteresirani na sudjelovanje u webinaru 'Digitalna platforma Topoteka – lokalna povijest, zajednička priča', koji se u povodu Dana Europske baštine organizira u utorak, 29. rujna, u 11 sati.
 
nagrada

Dobitnici 'Nagrade Vicko Andrić' za 2019. godinu

Za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj na elektroničkoj sjednici Odbora za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“, koja se održala 17. rujna 2020. godine, donesene su odluke o dodjeli Nagrade za 2019. godinu.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>