info - kulturna baština


izložba

Izložba 'Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine'

Izložba 'Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine', koja će se moći razgledati od 23. travnja u Galeriji Klovićevi dvori, predstavlja više od 200 umjetnina vezanih uz najznačajnije plemićke obitelji istočne Hrvatske.
 
obavijest

Geoportal predstavljen na Skupu o obnovi graditeljskog naslijeđa

Novi sustav Geoportal kulturnih dobara Republike Hrvatske i aktivnosti stručnjaka Ministarstva kulture i medija u mjerama zaštite i obnovi potresom pogođenih područja predstavila je u utorak ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima na Skupu o obnovi graditeljskog naslijeđa u Velikoj vijećnici Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.
 
konferencija, znanstveni skup

SoPHIA Virtualna konferencija 'Kulturna baština - preispitivanje procjene učinaka'

U srijedu i četvrtak, 21. i 22. travnja, istraživački i inovacijski projekt Europske unije Društvena platforma za cjelovitu procjenu učinaka baštine (Social Platform for Holistic Heritage Impact Assessment) - SoPHIA bit će domaćin virtualne konferencije 'Kulturna baština - preispitivanje procjena učinaka (Cultural Heritage – Rethinking Impact Assessments)'.
 
predstavljanje

Predstavljanje Geoportala na Skupu o obnovi graditeljskog naslijeđa

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima predstavit će novi sustav Geoportal kulturnih dobara Republike Hrvatske i aktivnosti stručnjaka Ministarstva kulture i medija u mjerama zaštite i pripremi obnove potresom pogođenih područja na on-line Skupu o obnovi graditeljskog naslijeđa u utorak, 20. travnja, s početkom u 9,30 sati, u Velikoj vijećnici Arhitektonskog fakultetu u Zagrebu.
 
obavijest

Nastavlja se očuvanje vrijednih dekorativnih elemenata pročelja u Petrinji

U Petrinji je od posljedica potresa teško stradao veliki broj povijesnih građevina u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini.
 
obavijest

Šteta na župnoj crkvi i kapelama u Tuhlju

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tuhlju nakon potresa 29. prosinca 2020. privremeno je neuporabljiva, a najveće oštećenje je u prostoru tornja, tj. stubišta koje vodi na kor te na nosivim zidovima u neposrednoj blizini tornja, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
predstavljanje

Mirogoj među 7 najugroženijih europskih lokaliteta

Uz spomeničke lokalitete u Austriji, Grčkoj, Italiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Španjolskoj, multikonfesionalni kompleks groblja Mirogoj uvršten je u program 7 najugroženijih lokaliteta (7 Most Endangered) Europe Nostre i Instituta Europske investicijske banke koji uz podršku Kreativne Europe Europske unije osvješćuje javnost, procjenjuje štete, predlaže daljnje djelovanje te osigurava simboličnu potporu od 10.000 eura.
 
obavijest

Šteta od potresa u Mariji Bistrici

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici na bazilici vidljive su posljedice i nakon potresa u prosincu, a u listopadu 2020. u Nacionalnom svetištu izbio je i požar, izvijestio je u srijedu Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
obavijest

Oznaka europske baštine: Države članice EU kandidirale 21 lokalitet

Europska komisija zaprimila je na razmatranje ukupno 21 kandidaturu od 15 država članica koje sudjeluju u inicijativi dodjele Oznake europske baštine za 2021. godinu.
 
radionica, kolonija

Nošnje naših predaka - radionica za djecu

Ova je radionica prvenstveno zamišljena kako bi predškolskoj i osnovnoškolskoj djeci iz Zagreba predstavila odjevnu tradiciju njihovih baka i djedova, možda čak i prabaka i pradjedova, koji su u Zagreb pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske. Njoj se sada možete priključiti i virtualno, samim time više nije ograničena samo na Zagreb i okolicu. Dovoljno je razgledati materijale i približiti ih djeci, poručuju iz Posudionice i radionice narodnih nošnji.
 
izložba

Novigrad ispod površine: arheološka priča o počecima grada

Od petka, 2. travnja, do 9. svibnja 2021., u Muzeju Lapidarium, održava se izložba 'Novigrad ispod površine: arheološka priča o počecima grada'. Na izložbi će biti predstavljeni rezultati zaštitnih arheoloških istraživanja provedenih 2018. pored hotela Cittar u Novigradu-Cittanovi.
 
obavijest

Potres prouzročio velike štete na župnoj crkvi u Lazu

Na župnoj crkvi u župi sv. Andrije apostola u Lazu prilikom potresa nastalo je dosta velikih pukotina s unutarnje i vanjske strane crkve, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
obavijest

Ugovor o konzervatorskom elaboratu za multimedijalni centar u Kneževom dvoru u Stonu

Dubrovačko-neretvanska županija i tvrtka ARD d.o.o. Metković sklopili su ugovor o izradi konzervatorskog elaborata za uspostavu modernoga multimedijalnog interpretacijskog centra baštine u Kneževom dvoru u Stonu, objavila je u četvrtak Dubrovačko-neretvanska županija.
 
obavijest

Započeli radovi na stabilizaciji te hitne mjere zaštite na konstrukciji crkve Blažene Djevice Marije u Gori

Na župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Gori počeli su radovi hitnih mjera zaštite, stabilizacije i ojačanja konstrukcije s obzirom da je u potresu 29. prosinca 2020. godine teško oštećena.
 
obavijest

U potresu u prosincu 2020. oštećena župna crkva u Klanjcu

Premda nije pretrpjela veću štetu u potresu 22. ožujka, na župnoj crkvi u Klanjcu potres 29. prosinca 2020. godine znatno je oštetio župnu crkvu, izvijestio je u srijedu Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije.
 
financiranje

Objavljeni rezultati Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom kulture i medija proveo je Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra u razdoblju od 11. do 31. prosinca 2020. godine.
 
obavijest

Objavljena monografija 'Corpus ecclesiarum Franciscanarum: Katalog franjevačkih crkava na hrvatskoj obali do kraja 16. st.'

Objavljena je monografija 'Corpus ecclesiarum Franciscanarum: Katalog franjevačkih crkava na hrvatskoj obali do kraja 16. stoljeća' autora dr. sc. Damira Demonje kojoj su izdavači Arheološki muzej Istre iz Pule, Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba i Izdavačka kuća Meridijani iz Samobora.
 
natječaj

Natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada

Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO objavljuju Poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada za 2021. godinu.
 
obavijest

U potresima oštećena župna crkva u Resniku

Na župnoj crkvi i župnoj kući u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Resniku u potresu potkraj prošle godine pojačale su se pukotine nastale u potresu 22. ožujka te je pala žbuka sa stropa, izvijestio je u srijedu Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
radionica, kolonija

Stručne radionice 'Creative Labs & Hubs' EU projekta Danube's Archaeological eLandscapes

Arheološki muzej u Zagrebu organizira stručne radionice „Creative Labs & Hubs“ u sklopu EU projekta Danube's Archaeological eLandscapes. Radionice će se održavati u Galeriji AMZ, u dva termina: 6. - 9. 4. 2021. i 4. - 7. 5. 2021. Broj sudionika je ograničen, a prijava sudjelovanja je obavezna!
 
okrugli stol

Online događanje: Baština i sjećanje – uloga Europe

Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija i Kontakt točka programa Europa za građane pri Uredu za udruge Vlade RH organiziraju online događanje na temu zajedničke europske baštine.
 
obavijest

Predstavljeno otkriće vremenske kapsule sa zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu

Sadržaj vremenske kapsule pronađene prilikom demontaže križa i jabuke zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu predstavljen je danas javnosti u Franjevačkom samostanu u Karlovcu. Na predstavljanju sudjelovao je i ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković.
 
obavijest

Crkva u Remetama teško oštećena u potresima u ožujku i prosincu 2020.

Potresi u ožujku i prosincu prošle godine učinili su veliku štetu na župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, a pročelje crkve, koje je uz toranj u skelama radi obnove, dodatno je i teško oštećeno u potresu 29. prosinca 2020. te mu prijeti urušavanje.
 
okrugli stol

Predstavljanje rezultata analiza i istraživanja provedenih u sklopu projekta PASTLIVES

U četvrtak, 11. ožujka 2021., od 11 do 14 sati, na Zoom platformi uživo će se prenositi okrugli stol "Predstavljanje rezultata analiza i istraživanja provedenih u sklopu projekta PASTLIVES."
 
istraživanje

Prikupljanje podataka o utjecaju pandemije i potresa na kulturni sektor u RH

Ministarstvo kulture i medija RH u suradnji sa Zakladom "Kultura nova" prikuplja podatke te poziva na ispunjavanje upitnika o utjecaju epidemije COVID-19 i potresa na kulturni sektor u Republici Hrvatskoj radi osmišljavanja adekvatne financijske i profesionalne podrške kulturnom sektoru.
 
obavijest

Potresi uzrokovali brojna oštećenja na crkvi sv. Petra u Zagrebu

Potresi koji su pogodili Zagreb uzrokovali su brojna oštećenja na crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici u Zagrebu, a u potresu 29. prosinca 2020. nastala su nova napuknuća na lukovima, kupolama, zidovima i mozaicima župne crkve, izvijestio je Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije.
 
predstavljanje, istraživanje

Predstavljena prva faza arheoloških istraživanja u Banskim dvorima

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zajedno s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek i ravnateljicom Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajanom Pleše predstavio je prvu fazu arheoloških istraživanja u Banskim dvorima koja su rezultirala vrijednim nalazima.
 
obavijest

Crkva sv. Blaža dodatno oštećena nakon potresa u prosincu 2020.

Župna crkva svetoga Blaža u Zagrebu dodatno je oštećena u potresu u prosincu 2020. koji je povećao štete što ih je ta crkva pretrpjela u potresu koji je u ožujku prošle godine pogodio Zagreb i okolicu.
 
izložba

U Karlovcu gostuje izložba 'Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu'

Gostujuća izložba Kulturnog centra Travno „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“ u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac otvara se u ponedjeljak, 8. ožujka 2021., na Starom gradu Dubovcu.
 
obavijest

Baranjski šokački vez novo nematerijalno kulturno dobro Hrvatske

Baranjski šokački vez odnedavno je, kao 184. nematerijalno kulturno dobro, upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Slijedom toga, u Etnološkom centru baranjske baštine, kojim upravlja Centar za kulturu Grada Belog Manastira, cijela će godina biti u znaku Baranjskog šokačkog veza kroz različite radionice, edukacije, izložbe.
 
obavijest

Pronađen svitak iz 18. stoljeća tijekom sanacije zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu

Zapečaćeni svitak papira u staklenoj sondi iz 1794. godine pronađen je u utorak, 2. ožujka 2021. godine, prilikom skidanja križa sa zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu koji je oštećen u potresima.
 
konferencija, znanstveni skup

Virtualna konferencija ‘Solidarnost u kulturi: zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima’ - prijave

Otvorene su prijave za sudjelovanje na međunarodnoj virtualnoj konferenciji 'Solidarnost u kulturi: zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima / Solidarity in culture: Heritage protection under conditions of crisis'. Prijaviti se možete preko registracijske poveznice koja je dostupna na mrežnoj stranici Konferencije.
 
obavijest

Župna crkva u Bistri i dvije kapele dodatno oštećene nakon drugog potresa

U Bistri je u lanjskom potresu u ožujku stradala  župna crkva sv. Nikole, dvije kapele: sv. Roka i sv. Josipa te stari i novi župni dvor, a u potresu u prosincu oštećenja su se dodatno povećala, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
obavijest

U MUO vraćena restaurirana slika 'Čuda sv. Franje Ksaverskog'

Nakon cjelogodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova, u Muzej za umjetnost i obrt u petak je vraćena restaurirana vrijedna slika "Čuda sv. Franje Ksaverskog" s početka 18. st.
 
obavijest

Započele aktivnosti 43. Mediteranskog kiparskog simpozija

Udruga Mediteranski kiparski simpozij započela je provedbu 43. Mediteranskog kiparskog simpozija koji će se ove godine održati na dvije lokacije, poluotoku Pelješcu i u Parku skulptura Dubrova.
 
predavanje, tribina

Mrežno predavanje o određivanju prioriteta u akcijama spašavanja zbirki u slučaju nepogode ili katastrofe

U okviru ciklusa mrežnih stručnih predavanja Hrvatskog restauratorskog društva (HRD), francuska konzervatorica-restauratorica Eléonore Kissel održat će predavanje 'Establishing priorities for collections rescue operations in case of crisis: general principles and focus on non-European ethnographic collections from the Musée du quai Branly – Jacques Chirac, Paris', 24. veljače, s početkom u 18 sati, na platformi Zoom.
 
obavijest

Poziv baštinskim stručnjacima za uključivanje u WAAT projekt

ICARUS Hrvatska partner je u međunarodnom ERASMUS+ projektu WAAT -  “We are all together to raise awareness of cultural heritage” posvećenom promociji i razmjeni dobrih praksi te razvoju novih sadržaja koji će pridonijeti učinkovitom podučavanju odraslih o vrijednostima kulturne baštine između različitih europskih zemalja.
 
obavijest

Počeli radovi stabilizacije i osiguranja konstrukcije barokne crkve u Selima

Nakon temeljitih višetjednih priprema, u dogovoru s Ministarstvom kulture i medija, te rješenja Konzervatorskog odjela u Sisku o mjerama zaštite, počeli su radovi stabilizacije i hitnog osiguranja konstrukcije teško oštećene crkve sv. Marije Magdalene u Selima pokraj Siska.
 
obavijest

Potresi oštetili župnu crkvu u Belcu

Potres 22. ožujka 2020. godine uzrokovao je na župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne u Belcu dislokaciju crijepova na krovištu i povećanje postojećih pukotina, a u potresu 29. prosinca 2020. najveća oštećenja nastala su na zidnim slikama, izvijestio je Tiskovnu ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
istraživanje

Veliko arheološko otkriće u središtu Pule

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata u Puli je iskopan kameni torzo muškarca u togi, i to u samome središtu grada. 'Skrivao' se dva metra ispred Dvojnih vrata i ni pola metra ispod nogostupa. Zakopan više od dvije tisuće godine, pronađen je tijekom arheoloških iskopa prije postavljanja gradske rasvjete, piše HRT.
 
obavijest

'Samoborska kremšnita: prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskoga obrta' - nematerijalno kulturno dobro

Ministarstvo kulture i medija donijelo je rješenje kojim se utvrđuje se da 'Samoborska kremšnita: prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskoga obrta' ima svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra sukladno sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.
 
natječaj

ASEF: Mobility First! 2021 - collaboration grants

Zaklada Asia-Europe objavljuje otvoreni poziv za suradnju - Mobility First!, namijenjen umjetnicima i umjetničkim menadžerima iz Azije i Europe. Prijave se primaju do 28. veljače.
 
okrugli stol

Održan stručni okrugli stol pod nazivom 'Obnova Grada Petrinje _ novi početak'

Stručni okrugli stol organiziran je 29. siječnja u suradnji Ministarstva kulture i medija s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a glavne teme razgovora bile su o pristupu obnovi, očuvanju identiteta i osiguravanju društvenog i gospodarskog razvoja, načinu povratka života i razvojnoj perspektivi Grada Petrinje.
 
obavijest

Evakuacija ostavštine književnika Ante Kovačića

U koordinaciji s Ravnateljstvom civilne zaštite, pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, stručnim timom konzervatora Ministarstva kulture i medija te djelatnicima Gradskog muzeja Sisak i tvrtke Kunsttrans Zagreb d.o.o. uspješno je provedena još jedna evakuacija pokretne kulturne baštine s potresima pogođenog područja.
 
natječaj

Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020.

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije.
 
obavijest

Aktivnosti Ministarstva kulture i medija na potresom pogođenom području zadnja tri tjedna

Ministarstvo kulture i medija je odmah pristupilo prvom pregledu stradale baštine na terenu, a popis šteta na kulturnim dobrima na kojem su bili angažirani konzervatori iz cijele Hrvatske je završen.
 
obavijest

Oštećena crkva Pohoda BDM na Dolcu, opasnost od mogućeg urušavanja zvonika

Među crkvama Zagrebačke nadbiskupije stradalima u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020., je i župna crkva Pohoda BDM na zagrebačkom Dolcu, koja je pretrpila velika oštećenja, a postoji ozbiljna opasnost od mogućeg urušavanja zvonika uslijed novih potresa.
 
obavijest

Nastavlja se uspješna evakuacija kulturnih dobara s potresom pogođenih područja

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno sa stručnim timom konzervatora i konzervatora-restauratora nastavljaju s uspješnim evakuacijama zaštićene pokretne kulturne baštine.
 
konferencija, znanstveni skup

Online konferencija: Inovativne prakse kulturne baštine i kreativnog poduzetništva / SACHE

ZICER najavljuje konferenciju „Inovativne prakse kulturne baštine i kreativnog poduzetništva” u sklopu međunarodnog projekta SACHE, koja će se održati  26. siječnja 2021. na Zoom platformi.
 
najave

Uskoro prvi javni pozivi za korištenje EU novca za obnovu Zagreba

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek najavila je da će prvi javni pozivi za povlačenje sredstava koje je Fond solidarnosti EU-a u iznosu od 683 milijuna eura namijenio za obnovu Zagreba biti objavljeni do kraja tjedna i odnose se na kulturnu baštinu.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>