info - društveno hum. znanosti


natječaj

Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman 'Knez Trpimir'

Gradska knjižnica Kaštela raspisala je Natječaj za najbolji (originalni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman pisan na hrvatskomu jeziku. Rok za prijavu radova: do 20. srpnja 2020.
 
konferencija, znanstveni skup, najave

Drago Ibler – arhitektura kao ideja života

Hrvatski muzej arhitekture HAZU najavljuje međunarodni znanstveni skup u povodu stote obljetnice početka djelovanja arhitekta Drage Iblera.
 
festival

Sedmi Festival povijesti 'Kliofest'

Sedmi Festival povijesti Kliofest započinje u virtualnom obliku 12. svibnja 2020.
 
predavanje, tribina

Srećko Horvat i Milo Rau u četvrtak u online Filozofskom teatru Bitefa

U trećem online izdanju Filozofskog teatra beogradskog Bitef teatra hrvatski filozof Srećko Horvat u četvrtak, 23. travnja, razgovarat će sa švicarskim redateljem Milom Rauom, jednim od najistaknutijih europskih kazališnih redatelja današnjice.
 
konferencija, znanstveni skup

U rujnu skup koji covid-19 sagledava u humanističkoj perspektivi

Kriza izazvana covidom-19 izaziva brojne promjene u društvu i kulturi koji zahtijevaju promptni analitički odgovor humanističkih disciplina, a jedan takav sveobuhvatan odgovor pokušat će dati skup koji u Zagrebu 28. i 29. rujna organizira Institut za etnologiju i folkloristiku. Prijave za sudjelovanje traju do 25. lipnja 2020.!
 
izložba

Izložba o holokaustu 'Ako tebe zaboravim…'

U Francuskom paviljonu SC-a u Zagrebu, od 6. veljače do 21. travnja 2020., predstavit će se izložba 'Ako tebe zaboravim… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz', koju priređuje Hrvatski povijesni muzej.
 
izložba

'Ako tebe zaboravim… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz'

U Francuskom paviljonu SC-a u Zagrebu, od 6. veljače do 21. travnja 2020., predstavit će se izložba 'Ako tebe zaboravim… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz', koju priređuje Hrvatski povijesni muzej.
 
predavanje, tribina

Olga Supek: U spomen na Lydiju Sklevicky (1952.-1990.)

Institut za etnologiju i folkloristiku najavljuje i poziva na predavanje 'U spomen na Lydiju Sklevicky (1952.-1990.)', u sklopu ciklusa Tribina IEF-a, koje će održati Olga Supek, dana 21. siječnja 2020., u 13 sati, u Knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku, Šubićeva 42/V, Zagreb.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige dr. Maria Jareba>>>

 
 
obavijest

Predstavljena knjiga 'Hrvatska grafika' autorice Mikice Maštrović

Knjiga "Hrvatska grafika" autorice Mikice Maštrović, prvi sustavni pregled hrvatske grafičke umjetnosti i umjetnika grafičara, predstavljena je u riječkoj Gradskoj vijećnici u srijedu.
 
financiranje

Hrvatskom timu povjesničara umjetnosti prvi projekt koji financira Europsko znanstveno vijeće

Projekt arhitektonske kulture na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća prvi je hrvatski projekt iz područja društveno-humanističkih znanosti koji financira Europsko znanstveno vijeće (ERC), priopćeno je u utorak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni kolokvij 'Povijest u javnom prostoru'>>>

 
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni skup 'Prelogova baština danas II'

Institut za povijest umjetnosti, povodom stote godišnjice rođenja povjesničara umjetnosti Milana Preloga (1919.–1988.), organizira znanstveni skup 'Prelogova baština danas II'. Skup se održava 8. i 9. studenog 2019. godine u Istarskoj sabornici, Poreč.
 
seminar

Seminar o sudjelovanju u kulturi i demokraciji

U Zagrebu se 7. i 8. studenog 2019., u organizaciji Zaklade „Kultura nova“, održava međunarodni seminar pod nazivom ''The Age of Cultural Participation: Democratic Roles and Consequences''.
 
obavijest

Ljetna škola Euroclio-a u Muzeju Slavonije

Muzej Slavonije od 21. do 24. kolovoza 2019. ugošćuje sudionike "Ljetne škole Euroclio-a". Škola omogućuje suradnju i susret edukatora, razmjenu ideja i načina podučavanja na regionalnim razinama, s regionalnim temama. 
 
obavijest

Podružnica za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana osniva se u Čakovcu

Podružnica za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest (HIP) bit će utemeljena sa sjedištem u Čakovcu, priopćila je Zrinska garda Čakovec.
 
nagrada

Ivo Babić dobitnik nagrade DPUH 'Radovan Ivančević' za životno djelo

Prof. dr. Ivo Babić dobio je nagradu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske 'Radovan Ivančević' za životno djelo za vrhunska ostvarenja na području povijesti umjetnosti, koja su pridonijela njezinu razvoju i ugledu u Hrvatskoj i inozemstvu. 
 
obavijest

Istarski povijesni biennale, znanstveni skup

Od 23. do 25. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine održat će se deveti po redu međunarodni znanstveni skup 'Istarski povijesni biennale' s temom 'Emotio, affectus, sensus…: o osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru'. 
 
obavijest

Predstavljanje projekta Hrvatski povjesničari umjetnosti i časopisa Peristil

Predstavljanje projekta Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske 'Hrvatski povjesničari umjetnosti' i novog broja znanstvenog časopisa 'Peristil' (61/2018) održat će se u utorak, 14. svibnja u 13 sati, u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
 
okrugli stol

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: Dan sjećanja na Ružicu Šimunović (1960.-2018.)

Okrugli stol - Vizualne umjetnosti i baština u medijima: Dan sjećanja na Ružicu Šimunović (1960.-2018.) održat će se u četvrtak, 25. travnja u 13 sati u DPUH-u, Zagreb.
 
radionica, kolonija

Kreativni kritički laboratorij: Zašto feminizam?

Centar za ženske studije i Akademija dramske umjetnosti (ADU) pozvali su studentice i studente Sveučilišta u Zagrebu na upis izvannastavnog obrazovnog modula 'Kreativni kritički laboratorij: Zašto feminizam?' koji će se od 18. travnja do 16. svibnja, utorkom i četvrtkom, održavati u Centru za ženske studije na zagrebačkom Dolcu.
 
natječaj

Natječaj za dodjelu Nagrade DPUH-a 'Radovan Ivančević' za 2018.

Prijave na Natječaj za dodjelu Nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH-a) 'Radovan Ivančević' za 2018. primaju se do 15. ožujka 2019. 
 
obavijest

Noć Rudija Supeka u Centru za kulturu Trešnjevka

U petak, 18. siječnja, s početkom u 17 sati. u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se najveće neformalno okupljanje sociologa pod nazivom Noć Rudija Supeka, u organizaciji Kluba studenata sociologije Diskrepancija i Centra za kulturu Trešnjevka. Ulaz je slobodan!
 
natječaj

Natječaj Zaklade HAZU za 2019.

Objavljen je Javni natječaj za dodjelu sredstava iz Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za 2019. godinu. Prijave na natječaj primaju se do 19. veljače 2019. 
 
konferencija, znanstveni skup, najave

Simpozij XIII. Mediteranski korijeni filozofije - poziv

Simpozij XIII. Mediteranski korijeni filozofije: Čovjek je mjera svih stvari – Protagora, uz 2500. obljetnicu rođenja, održat će se od 4. do 6. travnja 2019. u Splitu, u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 
 
obljetnica, proslava

70. godišnjica Instituta za etnologiju i folkloristiku

Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, od 20. do 23. studenoga 2018. organizira događanja kojima će obilježiti 70-u godišnjicu osnutka. Program će obuhvatiti znanstveni skup, izložbu te predstavljanje publikacija, zbornika i knjige.
 
izložba

Hrvatski povijesni muzej: Izložba '1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj'

Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu obilježit će stotu godišnjicu završetka Prvoga svjetskog rata, izložbom '1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj', koja se otvara u nedjelju 11. studenog, s fokusom na ključnim događajima tijekom posljednje ratne godine za rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja. 
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodna konferencija 'Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemiologija'

Međunarodna konferencija 'Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemiologija' (Zagreb, 12.-14.11.2018.) po prvi put će u Hrvatskoj okupiti domaće i inozemne znanstvenike i stručnjake djelatne u području digitalne povijesti umjetnosti – povjesničare umjetnosti i arhitekture, kulturologe, sociologe, dizajnere, informatičare i muzeologe.  
 
najave

Predstavljanje knjige 'Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija'

Predstavljanje knjige Ivane Prijatelj Pavičić 'Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija' održat će se u srijedu, 7. studenoga 2018. u 18:30 sati, u prostorijama Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) u Zagrebu.   
 
radionica, kolonija

Poziv na radionicu likovne kritike / Osijek, Split, Zagreb

S početkom u studenom 2018. godine, u Osijeku, Splitu i Zagrebu održat će se nova radionica likovne kritike 'Kako pisati o suvremenoj umjetnosti', u trajanju od 50 dana. Radionica je besplatna, a broj polaznika je ograničen. Prijave su u tijeku.
 
najave

Dan otvorenih vrata HAZU-a (6. studenoga)

U utorak 6. studenog 2018. po sedmi se put održava Dan otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, manifestacija kojom najviša znanstvena, kulturna i umjetnička institucija u Hrvatskoj građanima približava svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu baštinu prikupljenu u 157 godina postojanja. 
 
predavanje, tribina

Tribina 'Religijske predrasude kao poticaj mržnji'

Tribina pod nazivom 'Religijske predrasude kao poticaj mržnji' održat će se u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu, 24. listopada 2018. u 19 sati, u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.  
 
predavanje, tribina

Filozofski Café: Samoća

Svake subote u 18 sati, u KIC-u, Preradovićeva 5, u prostorima Antikvarijata Jesenski i Turk, održava se Filozofski Café, jedan od oblika filozofske prakse za sve one koji vole promišljati pitanja iz života. Ove subote, 20.10., tema je 'Samoća', a tribinu moderira Ivan Beš, prof. filozofije.
 
konferencija, znanstveni skup

Hrvatski povjesničari umjetnosti: Olga Maruševski (1922.-2008.)

Znanstevno-stručni skup posvećen povjesničarki umjetnosti Olgi Maruševski (1922.-2008.) održat će se 16. listopada u Zagrebu. 
 
najave

Predstavljanje projekta 'Hrvatski povjesničari umjetnosti' i zbornika posvećenog Gjuri Szabi

DPUH, Zagreb, najavljuje predstavljanje projekta 'Hrvatski povjesničari umjetnosti' i Zbornika radova znanstveno-stručnog skupa 'Gjuro Szabo (1875.– 1943.)'. Predstavljanje će se održati 2. listopada u 12 sati u prostorijama Društva. 
 
okrugli stol

Okrugli stol 'HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU'

Okrugli stol pod nazivom 'HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU' održat će se u utorak, 25. rujna 2018. u 18 sati u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.
 
konferencija, znanstveni skup

Najava simpozija 'Slika i hiperrealizam: Slikarstvo, fotografija i film'

Simpozij pod naslovom 'Slika i hiperrealizam: Slikarstvo, fotografija i film' održat će se u Zagrebu 15. i 16. studenoga 2018. Sudjelovanje na simpoziju potrebno je potvrditi do 20. rujna 2018.
 
festival

Svetvinčenat: predstavljen 8. Srednjovjekovni festival

Osmi Srednjovjekovni festival koji će se ove godine održati od 3. do 5. kolovoza u Svetvinčentu, predstavljen je na konferenciji za novinare u utorak u kaštelu Morosini-Grimani, gdje su o programu i atrakcijama ovogodišnjeg festivala govorili organizator festivala Igor Macan, načelnik općine Svetvinčenat Dalibor Macan sa suradnicima.  
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Židovi u Hrvatskoj za vrijeme prvoga svjetskoga rata (1914.-1918.)'

Hrvatsko-izraelsko društvo poziva na predavanje dr. sc. Ljiljane Dobrovšak pod naslovom: Židovi u Hrvatskoj za vrijeme prvoga svjetskoga rata (1914.-1918.), koje će se održati u srijedu, 20. lipnja 2018. u 19 sati, u Kulturnom centru 'Šalom' u Zagrebu.
 
konferencija, znanstveni skup

17. Lošinjski dani bioetike

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, Hrvatskog bioetičkog društva i Grada Malog Lošinja, od 20. do 23. svibnja 2018. u Malom Lošinju održat će se sedamnaesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Lošinjski dani bioetike. 
 
predstavljanje

Gostovanje svjetski poznatog povjesničara Neala Aschersona u Hrvatskoj>>>

 
 
festival

Festival povijesti Kliofest 2018.

U Zagrebu se između 8. i 12. svibnja održava peti Festival povijesti Kliofest, koji donosi mnoštvo okruglih stolova vezanih uz povijesne teme, brojna predstavljanja knjiga te sajam knjiga veznih uz povijesnu tematiku.
 
x ostalo

Iz Instituta za etnologiju i folkloristiku povodom Praznika rada

U drugoj polovici 20. stoljeća hrvatska etnologija i kulturna antropologija zanimala se za kulture rada, ali većinom seoske/seljačke kulture rada, dakle ne i za radničku kulturu kako ju je razumjela suvremenost. Time se, u podjeli posla među znanostima, obilno i sustavno bavila sociologija.
 
konferencija, znanstveni skup

Održava se međunarodna konferencija o Tridesetogodišnjem ratu

Dvodnevna međunarodna konferencija u povodu 400. godišnjice početka Tridesetogodišnjeg rata 'Kronike plaćenika, legende i stereotipi', na kojoj sudjeluje dvadesetak stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, održava se u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.
 
konferencija, znanstveni skup

U Splitu počeo simpozij '12. Mediteranski korijeni filozofije'

Međunarodna trodnevni simpozij - Mediteranski korijeni filozofije, na kojem će se raspravljati o povijesnoj ulozi Mediterana u razvoju zapadno-europske filozofije i znanosti, ali i o problemima suvremenog mediteranskog kulturalizma, počeo je u četvrtak na splitskom Filozofskom fakultetu.
 
predavanje, tribina

Dalmatinka - kako je tvornica promijenila grad

Predavanje 'Dalmatinka - kako je tvornica promijenila grad' održat će se 27. ožujka, s početkom u 12 sati, u prostorima Instituta za etnologiju i folkloristiku (Šubićeva 42, Zagreb). Na predavanju će se predstaviti rezultati istraživanja i ukazati na važnu ulogu Dalmatinke u kolektivnoj memoriji grada Sinja, te zašto i danas predstavlja nezaobilaznu identifikacijsku točku za lokalno stanovništvo.
 
predavanje, tribina

Ciklus arheoloških predavanja 'Antikvarijat' u Splitu

Ciklus arheoloških predavanja 'Antikvarijat' započinje u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u utorak, 13. ožujka, u 19 sati, predavanjem arheologa  Ante Alajbega i Nebojše Cingelija o arheološkom istraživanju splitskog lazareta 2016. godine.
 
konferencija, znanstveni skup

Inicijalni forum za prijavu osnutka Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija u Osijeku

Inicijalni forum za prijavu osnutka Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija (Working Group on Theater Studies and Theatralia Digitization, WG Theatralia) u sklopu paneuropske Digitalne istrazivacke infrastrukture za umjetnosti i humanistiku (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, DARIAH-EU) održat će se u Osijeku, 23. i 24. ožujka 2018.
 
natječaj, nagrada

Natječaj za dodjelu Nagrade DPUH-a 'Radovan Ivančević' za 2017.

Upravni odbor DPUH-a objavljuje Natječaj za dodjelu Nagrade DPUH-a 'Radovan Ivančević' za 2017. godinu. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2018. 
 
obavijest

Poziv za predlaganje kandidata za nagrade na području historiografije za 2017.

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu raspisuju Poziv za predlaganje kandidata za nagrade na području historiografije za 2017. godinu. Rok za pijavu je 31. siječnja 2018.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>