info - društveno hum. znanosti


obavijest

Predstavljanje projekta Hrvatski povjesničari umjetnosti i časopisa Peristil

Predstavljanje projekta Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske 'Hrvatski povjesničari umjetnosti' i novog broja znanstvenog časopisa 'Peristil' (61/2018) održat će se u utorak, 14. svibnja u 13 sati, u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
 
okrugli stol

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: Dan sjećanja na Ružicu Šimunović (1960.-2018.)

Okrugli stol - Vizualne umjetnosti i baština u medijima: Dan sjećanja na Ružicu Šimunović (1960.-2018.) održat će se u četvrtak, 25. travnja u 13 sati u DPUH-u, Zagreb.
 
radionica, kolonija

Kreativni kritički laboratorij: Zašto feminizam?

Centar za ženske studije i Akademija dramske umjetnosti (ADU) pozvali su studentice i studente Sveučilišta u Zagrebu na upis izvannastavnog obrazovnog modula 'Kreativni kritički laboratorij: Zašto feminizam?' koji će se od 18. travnja do 16. svibnja, utorkom i četvrtkom, održavati u Centru za ženske studije na zagrebačkom Dolcu.
 
natječaj

Natječaj za dodjelu Nagrade DPUH-a 'Radovan Ivančević' za 2018.

Prijave na Natječaj za dodjelu Nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH-a) 'Radovan Ivančević' za 2018. primaju se do 15. ožujka 2019. 
 
obavijest

Noć Rudija Supeka u Centru za kulturu Trešnjevka

U petak, 18. siječnja, s početkom u 17 sati. u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se najveće neformalno okupljanje sociologa pod nazivom Noć Rudija Supeka, u organizaciji Kluba studenata sociologije Diskrepancija i Centra za kulturu Trešnjevka. Ulaz je slobodan!
 
natječaj

Natječaj Zaklade HAZU za 2019.

Objavljen je Javni natječaj za dodjelu sredstava iz Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za 2019. godinu. Prijave na natječaj primaju se do 19. veljače 2019. 
 
konferencija, znanstveni skup, najave

Simpozij XIII. Mediteranski korijeni filozofije - poziv

Simpozij XIII. Mediteranski korijeni filozofije: Čovjek je mjera svih stvari – Protagora, uz 2500. obljetnicu rođenja, održat će se od 4. do 6. travnja 2019. u Splitu, u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 
 
obljetnica, proslava

70. godišnjica Instituta za etnologiju i folkloristiku

Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, od 20. do 23. studenoga 2018. organizira događanja kojima će obilježiti 70-u godišnjicu osnutka. Program će obuhvatiti znanstveni skup, izložbu te predstavljanje publikacija, zbornika i knjige.
 
izložba

Hrvatski povijesni muzej: Izložba '1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj'

Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu obilježit će stotu godišnjicu završetka Prvoga svjetskog rata, izložbom '1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj', koja se otvara u nedjelju 11. studenog, s fokusom na ključnim događajima tijekom posljednje ratne godine za rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja. 
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodna konferencija 'Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemiologija'

Međunarodna konferencija 'Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemiologija' (Zagreb, 12.-14.11.2018.) po prvi put će u Hrvatskoj okupiti domaće i inozemne znanstvenike i stručnjake djelatne u području digitalne povijesti umjetnosti – povjesničare umjetnosti i arhitekture, kulturologe, sociologe, dizajnere, informatičare i muzeologe.  
 
najave

Predstavljanje knjige 'Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija'

Predstavljanje knjige Ivane Prijatelj Pavičić 'Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija' održat će se u srijedu, 7. studenoga 2018. u 18:30 sati, u prostorijama Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) u Zagrebu.   
 
radionica, kolonija

Poziv na radionicu likovne kritike / Osijek, Split, Zagreb

S početkom u studenom 2018. godine, u Osijeku, Splitu i Zagrebu održat će se nova radionica likovne kritike 'Kako pisati o suvremenoj umjetnosti', u trajanju od 50 dana. Radionica je besplatna, a broj polaznika je ograničen. Prijave su u tijeku.
 
najave

Dan otvorenih vrata HAZU-a (6. studenoga)

U utorak 6. studenog 2018. po sedmi se put održava Dan otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, manifestacija kojom najviša znanstvena, kulturna i umjetnička institucija u Hrvatskoj građanima približava svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu baštinu prikupljenu u 157 godina postojanja. 
 
predavanje, tribina

Tribina 'Religijske predrasude kao poticaj mržnji'

Tribina pod nazivom 'Religijske predrasude kao poticaj mržnji' održat će se u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu, 24. listopada 2018. u 19 sati, u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.  
 
predavanje, tribina

Filozofski Café: Samoća

Svake subote u 18 sati, u KIC-u, Preradovićeva 5, u prostorima Antikvarijata Jesenski i Turk, održava se Filozofski Café, jedan od oblika filozofske prakse za sve one koji vole promišljati pitanja iz života. Ove subote, 20.10., tema je 'Samoća', a tribinu moderira Ivan Beš, prof. filozofije.
 
konferencija, znanstveni skup

Hrvatski povjesničari umjetnosti: Olga Maruševski (1922.-2008.)

Znanstevno-stručni skup posvećen povjesničarki umjetnosti Olgi Maruševski (1922.-2008.) održat će se 16. listopada u Zagrebu. 
 
najave

Predstavljanje projekta 'Hrvatski povjesničari umjetnosti' i zbornika posvećenog Gjuri Szabi

DPUH, Zagreb, najavljuje predstavljanje projekta 'Hrvatski povjesničari umjetnosti' i Zbornika radova znanstveno-stručnog skupa 'Gjuro Szabo (1875.– 1943.)'. Predstavljanje će se održati 2. listopada u 12 sati u prostorijama Društva. 
 
okrugli stol

Okrugli stol 'HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU'

Okrugli stol pod nazivom 'HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU' održat će se u utorak, 25. rujna 2018. u 18 sati u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.
 
konferencija, znanstveni skup

Najava simpozija 'Slika i hiperrealizam: Slikarstvo, fotografija i film'

Simpozij pod naslovom 'Slika i hiperrealizam: Slikarstvo, fotografija i film' održat će se u Zagrebu 15. i 16. studenoga 2018. Sudjelovanje na simpoziju potrebno je potvrditi do 20. rujna 2018.
 
festival

Svetvinčenat: predstavljen 8. Srednjovjekovni festival

Osmi Srednjovjekovni festival koji će se ove godine održati od 3. do 5. kolovoza u Svetvinčentu, predstavljen je na konferenciji za novinare u utorak u kaštelu Morosini-Grimani, gdje su o programu i atrakcijama ovogodišnjeg festivala govorili organizator festivala Igor Macan, načelnik općine Svetvinčenat Dalibor Macan sa suradnicima.  
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Židovi u Hrvatskoj za vrijeme prvoga svjetskoga rata (1914.-1918.)'

Hrvatsko-izraelsko društvo poziva na predavanje dr. sc. Ljiljane Dobrovšak pod naslovom: Židovi u Hrvatskoj za vrijeme prvoga svjetskoga rata (1914.-1918.), koje će se održati u srijedu, 20. lipnja 2018. u 19 sati, u Kulturnom centru 'Šalom' u Zagrebu.
 
konferencija, znanstveni skup

17. Lošinjski dani bioetike

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, Hrvatskog bioetičkog društva i Grada Malog Lošinja, od 20. do 23. svibnja 2018. u Malom Lošinju održat će se sedamnaesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Lošinjski dani bioetike. 
 
predstavljanje

Gostovanje svjetski poznatog povjesničara Neala Aschersona u Hrvatskoj>>>

 
 
festival

Festival povijesti Kliofest 2018.

U Zagrebu se između 8. i 12. svibnja održava peti Festival povijesti Kliofest, koji donosi mnoštvo okruglih stolova vezanih uz povijesne teme, brojna predstavljanja knjiga te sajam knjiga veznih uz povijesnu tematiku.
 
x ostalo

Iz Instituta za etnologiju i folkloristiku povodom Praznika rada

U drugoj polovici 20. stoljeća hrvatska etnologija i kulturna antropologija zanimala se za kulture rada, ali većinom seoske/seljačke kulture rada, dakle ne i za radničku kulturu kako ju je razumjela suvremenost. Time se, u podjeli posla među znanostima, obilno i sustavno bavila sociologija.
 
konferencija, znanstveni skup

Održava se međunarodna konferencija o Tridesetogodišnjem ratu

Dvodnevna međunarodna konferencija u povodu 400. godišnjice početka Tridesetogodišnjeg rata 'Kronike plaćenika, legende i stereotipi', na kojoj sudjeluje dvadesetak stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, održava se u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.
 
konferencija, znanstveni skup

U Splitu počeo simpozij '12. Mediteranski korijeni filozofije'

Međunarodna trodnevni simpozij - Mediteranski korijeni filozofije, na kojem će se raspravljati o povijesnoj ulozi Mediterana u razvoju zapadno-europske filozofije i znanosti, ali i o problemima suvremenog mediteranskog kulturalizma, počeo je u četvrtak na splitskom Filozofskom fakultetu.
 
predavanje, tribina

Dalmatinka - kako je tvornica promijenila grad

Predavanje 'Dalmatinka - kako je tvornica promijenila grad' održat će se 27. ožujka, s početkom u 12 sati, u prostorima Instituta za etnologiju i folkloristiku (Šubićeva 42, Zagreb). Na predavanju će se predstaviti rezultati istraživanja i ukazati na važnu ulogu Dalmatinke u kolektivnoj memoriji grada Sinja, te zašto i danas predstavlja nezaobilaznu identifikacijsku točku za lokalno stanovništvo.
 
predavanje, tribina

Ciklus arheoloških predavanja 'Antikvarijat' u Splitu

Ciklus arheoloških predavanja 'Antikvarijat' započinje u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u utorak, 13. ožujka, u 19 sati, predavanjem arheologa  Ante Alajbega i Nebojše Cingelija o arheološkom istraživanju splitskog lazareta 2016. godine.
 
konferencija, znanstveni skup

Inicijalni forum za prijavu osnutka Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija u Osijeku

Inicijalni forum za prijavu osnutka Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija (Working Group on Theater Studies and Theatralia Digitization, WG Theatralia) u sklopu paneuropske Digitalne istrazivacke infrastrukture za umjetnosti i humanistiku (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, DARIAH-EU) održat će se u Osijeku, 23. i 24. ožujka 2018.
 
natječaj, nagrada

Natječaj za dodjelu Nagrade DPUH-a 'Radovan Ivančević' za 2017.

Upravni odbor DPUH-a objavljuje Natječaj za dodjelu Nagrade DPUH-a 'Radovan Ivančević' za 2017. godinu. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2018. 
 
obavijest

Poziv za predlaganje kandidata za nagrade na području historiografije za 2017.

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu raspisuju Poziv za predlaganje kandidata za nagrade na području historiografije za 2017. godinu. Rok za pijavu je 31. siječnja 2018.
 
konferencija, znanstveni skup

Simpozij 'Reformacije i revolucije'

U Velikoj dvorani 'Školske knjige' (Masarykova 28, Zagreb) od 14. do 16. prosinca će se održavati godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva, pod naslovom 'Reformacije i revolucije'.
 
predavanje, tribina

Predavanje o Međunarodnom udruženju etnologa i folklorista u Klubu HED-a

U ciklusu predavanja Kluba HED-a Hrvatsko etnološko društvo poziva na predavanje dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević, izv. prof, koje će se održati 5. prosinca, u 18 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Izlagačica će predstaviti djelovanje, strateška usmjerenja i ciljeve Međunarodnoga udruženja etnologa i folklorista.
 
konferencija, znanstveni skup

Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu / skup

Interdisciplinarni znanstveni-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu održat će se u utorak, 21. studenoga 2017. godine, u Muzeju Mimara u Zagrebu. 
 
novo izdanje

26. Dani Frane Petrića u Cresu

Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića otvorena je u Cresu u ponedjeljak prvim međunarodnim interdisciplinarnim simpozijem "Filozofija i ekonomija". 
 
novo izdanje

26. Dani Frane Petrića

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, uz suradnju Grada Cresa, od 24. do 30. rujna, u Cresu će se održati dvadeset i šesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića. Svečano otvaranje održat će se u ponedjeljak, 25. rujna, u 9 sati, u Velikoj dvorani hotela Kimen.
 
predavanje, tribina

Filozofski Café svake subote u KIC-u

Svake subote u 18 sati u KIC-u, Preradovićeva 5 (mezanin, u prostorima Antikvarijata Jesenski i Turk) održava se Filozofski Café. Otvoren je za javnost, uključivo i za sudionike koji nemaju formalno filozofsko obrazovanje, s ciljem promicanja kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga, a sudjelovanje je besplatno.
 
najave

ISTE za prihvaćanje različitosti

Kolektiv ISTE najavljuje projekt - javnu kampanju za prihvaćanje različitosti. 
 
najave

Translating Europe Forum 2017.

Glavna uprava za prevođenje Europske komisije 6. i 7. studenoga 2017. u Bruxellesu organizira četvrti Translating Europe Forum pod naslovom „Nova tržišta, nove vještine, novi profili“. 
 
izložba, konferencija, znanstveni skup

'UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017' i izložba 'Paštroć'

Udruga stanovnika povijesne jezgre grada Splita GET u suradnji sa partnerima - Muzejom Grada Trogira i Galerijom umjetnina Split, poziva na bogat program koji će se održati početkom nadolazećeg vikenda. 
 
najave

Međunarodna konferencija 'Terminološka istraživanja u muzikologiji i humanističkim znanostima' - poziv

U svibnju 2018. u Zagrebu će se održati međunarodna konferencija pod nazivom 'Terminološka istraživanja u muzikologiji i humanističkim znanostima'. Organizatori skupa su Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za muzikologiju, i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb. Prijave sažetaka moguće su do 15. prosinca 2017.
 
natječaj

Stipendije Švicarske Konfederacije u ak. god. 2018./2019.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2018./2019. Između ostalih dodjeljuju se i stipendije za umjetničke smjerove...
 
najave

Split: Počinju trodnevne Noći Dioklecijana

Ovoga petka u Splitu počinju trodnevne Noći Dioklecijana 2017., na kojima će posjetitelji moći uživati u raznim zanimljivim programima i time se upoznati sa životom nekadašnjeg rimskog cara. 
 
predstavljanje, festival

Program 5. Fališ-a

Od 6. do 9. rujna 2017. održat će se peti Festival alternative i ljevice u Šibeniku – Fališ. Za petogodišnjicu organizator, po prvi puta, priređuje pet festivalskih večeri, od nulte u Betini do svih ostalih na Maloj loži. Program donosimo u nastavku...
 
natječaj

CAA-Getty International Program - natječaj za kustose

College Art Association Getty International Program objavio je natječaj za stipendiranje muzejskih kustosa i povjesničara umjetnosti za sudjelovanje na 106. Colledge Art Association konferenciji, koja će se održati u Getty Centru Los Angelesu između 21. - 24. veljače 2018. godine. Prijave se primaju do 21. kolovoza 2017.
 
predstavljanje

Predstavljanje zbornika 'Čovjek i smrt'

Večeras, 13. srpnja 2017. u 19 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu održat će se predstavljanje zbornika radova 'Čovjek i smrt' urednika Ivana Markešića koji naslovnu temu obrađuje s teološkog, filozofskog, bioetičkog i društvenog aspekta. 
 
predstavljanje

Predstavljen časopis 'Glasnik HAZU'

Časopis Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 'Glasnik HAZU' predstavljen je u srijedu u palači HAZU-a u Zagrebu, a predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić naglasio je kako Akademija svojim Glasnikom poručuje da je otvorena prema budućnosti i uključena u rješavanje aktualnih društvenih pitanja. 
 
konferencija, znanstveni skup

Razmjeri prostornog obrata: filozofsko čitanje suvremene arhitekture

Tvrđa - Časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti organizira simpozij 'Razmjeri prostornog obrata: filozofsko čitanje suvremene arhitekture' koji će se održati 29. lipnja u Vili Arko, Basaričekova 24 u Zagrebu, s početkom u 9 sati.
 
x ostalo

Institut za etnologiju i folkloristiku priredio kartu IEF Ivanje

Povodom blagdana sv. Ivana (24. lipnja prema gregorijanskom kalendaru, 7. srpnja prema julijanskom), koji se naziva Ivanje, Ivandan, Ivan Svitnjak, Jovandan i slično, Institut za etnologiju i folkloristiku priredio je kartu IEF IVANJE na kojoj se izbor iz do sada neobjavljenih terenskih zapisa o tom blagdanu iz fonda Dokumentacije Instituta pridružuje odgovarajućim lokalitetima.  
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>