info - arhivi


obljetnica, proslava, izložba

Dan Državnog arhiva u Osijeku - 3. ožujka 2021.

Državni arhiv u Osijeku u povodu obilježavanja svoga Dana na novi datum, 3. ožujka, otvorit će izložbu 'Konzervatorsko-restauratorski radovi u 7 državnih arhiva' kojom se široj javnosti želi približiti konzervatorsko-restauratorsku djelatnost, a predstavit će i nove digitalne sadržaja na svojim mrežnim stranicama. Događanje će se iz dvorane Arhiva prenositi uživo putem društvenih mreža, s početkom u 12 sati.
 
obavijest

Državni arhiv u Bjelovaru dobio adekvatan prostor za rad na Trgu Eugena Kvaternika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na svečanosti primopredaje i potpisivanja Ugovora o davanju na uporabu poslovnog prostora između Državnog arhiva u Bjelovaru i Grada Bjelovara.
 
predavanje, tribina

Serija predavanja 'Kreativna interpretacija arhivskih izvora'

ICARUS Hrvatska partner je u međunarodnom projektu Kreativne Europe CREARCH posvećenom razvoju publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora. Serija predavanja 'Kreativna interpretacija arhivskih izvora' moći će se pratiti uživo putem Zoom platforme, a bit će i snimljena i dostupna na mrežnim stranicama ICARUS Hrvatska.
 
predstavljanje

Evakuacija arhivskog gradiva iz oštećenog Sabirnog arhivskog centra u Petrinji

Evakuacija arhivskog gradiva iz oštećenog Sabirnog arhivskog centra u Petrinji započela je u petak, 8. siječnja 2021. godine, u koordinaciji Stožera civilne zaštite, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske vojske te djelatnika Državnog arhiva u Sisku i Hrvatskog državnog arhiva.
 
obavijest

Izašao časopis @rhivi broj 8

Časopis @arhivi posvećen je pisanoj baštini i ljudima u digitalnom dobu i donosi priče o projektima, inicijativama, strategijama i praktičnim iskustvima koji povezuju ustanove, organizacije i ljude, pružaju nova znanja, stvaraju nove programe i realiziraju nove ideje i kreativne potencijale.
 
predavanje, tribina

Ivana Kuhar: 'Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?'

U sklopu ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, u srijedu, 16. prosinca, u 19 sati, predavanje putem Zoom platforme održat će Ivana Kuhar na temu 'Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?'.
 
predavanje, tribina

'Izvori za demografsku i društvenu povijest i mogućnosti istraživanja' – online tribina

Državni arhiv u Osijeku, Društvo za hrvatsku povjesnicu Osijek, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku i Međunarodna udruga studenata povijesti ISHA - Osijek organiziraju tribinu 'Izvori za demografsku i društvenu povijest i mogućnosti istraživanja' u srijedu, 16. prosinca, u 19 sati, online putem Zoom servisa.
 
radionica, kolonija

Webinar radionica 'Priče iz arhiva i Spacetime Layers platforma'

Icarus Hrvatska poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u webinar radionici 'Priče iz arhiva i Spacetime Layers platforma' koja će se održati na Zoom platformi 3. prosinca, u vremenu od 11,00 do 12,30 sati.
 
konferencija, znanstveni skup

52. savjetovanje hrvatskih arhivista

Hrvatsko arhivističko društvo, u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku, organizira ovogodišnje, 52. savjetovanje hrvatskih arhivista, koje će se održati putem Zoom platforme u razdoblju od 21. do 23. listopada 2020.
 
obljetnica, proslava

Prigodni program Hrvatskog državnog arhiva povodom Dana arhiva 2020.

Povodom Dana Hrvatskog državnog arhiva 2020., od utorka, 13. listopada, u Arhivu će biti postavljena izložba 'Društvo hrvatskih književnika – povodom 120. obljetnice osnutka' autora Angelike Milić i Marijana Bosnara. U sklopu izložbe, na YouTube kanalu HDA, bit će prikazan i film 'Dugo putovanje Dobriše Cesarića'.
 
radionica, kolonija

Pokazna knjigoveška radionica u Državnom arhivu Osijek - Dani europske baštine

Povodom obilježavanja manifestacije Dani europske baštine 2020., pod zajedničkom temom 'Baština i obrazovanje – učenje za život', Državni arhiv u Osijeku organizira Pokaznu knjigovešku radionicu koja će se održati u četvrtak, 8. listopada, u 19 sati, u knjigoveškoj radionici DAOS-a.
 
okrugli stol

Državni arhiv Osijek poziva na okrugli stol

Državni arhiv u Osijeku poziva na Okrugli stol u arhivu: Uloga baštinske pedagogije u obrazovanju - Interdisciplinarni i interinstitucionalni pristup koji će se održati 24. rujna, s početkom u 19 sati.
 
izložba

DAO: virtualna izložba sakralne arhitekture

Povodom održavanja Međunarodnog festivala sakralne umjetnosti Ars Sacra 2020., koji se u Osijeku održava od 12.  do 20. rujna 2020., Državni arhiv u Osijeku je priredio virtualnu izložbu sakralne arhitekture.
 
projekcija

Online programi predstavljanja hrvatske filmske baštine iz zbirki Hrvatske kinoteke

Hrvatski državni arhiv i njegov odjel Hrvatska kinoteka od rujna nastavljaju s online programima predstavljanja hrvatske filmske baštine iz zbirki Hrvatske kinoteke na Youtube kanalu Hrvatskog državnog arhiva.
 
izložba

'Od početnice do slovnice' - virtualna izložba Državnog arhiva u Sisku

Najnovija virtualna izložba koja je pod naslovom 'Od početnice do slovnice' prijavljena kao jedan od programa ovogodišnjih Dana europske baštine, bit će dostupna na web stranicama Državnog arhiva u Sisku od 1. do 30. rujna.
 
seminar

Spacetime Layers Webinar

Nastavno na nedavno održane webinare posvećene novim tehnologijama i arhivima, novi webinar posvećen Spacetime Layers platformi će se održati na Zoom platformi, 7. srpnja, u vremenu od 10 do 12 sati.
 
seminar

Webinar: 'Optičko prepoznavanje znakova (OCR) u službi povećanja efikasnosti arhivskih procesa'

Nastavljajući se na teme Međunarodnog arhivskog tjedna posvećene osnaživanju društva znanja, ICARUS Hrvatska pripremio je novi webinar posvećen OCR tehnologiji (optičko prepoznavanje znakova, engl. Optical Character Recognition) koja se koristi u mnogim područjima ljudskog djelovanja, od prometa i bankovnog sustava do znanosti i kulture. Webinar će se održati na Zoom platformi 25. lipnja, u vremenu od 10 do 12 sati.
 
obljetnica, proslava

Poruka u povodu Međunarodnog dana arhiva

Međunarodni dan arhiva obilježava se globalno već dvanaestu godinu za redom kako bi arhivi i arhivska zajednica javnosti ukazali na važnost pisanog blaga koje tako predano čuvaju i proučavaju, brojnog arhivskog gradiva kao baštine sjećanja na minula vremena.
 
obljetnica, proslava

Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja 2020.

Ove se godine Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja, u Hrvatskoj obilježava sa središnjom temom: 'Katastrofe u arhivima'.
 
seminar

'Arhivi i društvo znanja' - webinar

U povodu Međunarodnog dana arhiva, pozivaju se svi zainteresirani na sudjelovanje u webinaru 'Arhivi i društvo znanja' u srijedu, 10. lipnja, kojega zajednički organiziraju ICARUS Hrvatska i Sveučilište u Zagrebu.
 
obavijest

Sedmi broj časopisa @rhivi

ICARUS Hrvatska pripremio je sedmi broj časopisa @rhivi u kojemu predstavlja projekte i istraživanja, arhivsku praksu, ustanove i stručnjake, nove ideje, javne aktivnosti i događanja i druge teme vezane uz arhive, kulturnu baštinu i digitalno društvo.
 
projekcija

Filmovi na temu 'Reklamni filmovi 1920-ih i 1930-ih'

U okviru promocije filmske nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva, na Youtube kanalu HDA-a prikazuju se reprize programa Filmski četvrtak u HDA-u koji se uobičajeno održava u zgradi HDA-a na Marulićevom trgu 21.
 
obavijest

Državni arhiv u Osijeku objavljuje elektronsku inačice knjige

Državni arhiv u Osijeku, uz Noć knjige 2020., objavljuje i postavlja na mrežne stranice arhiva elektronsku inačicu ranijeg izdanja knjige 'Poglavarstvo slobodnog i kraljevskog grada Osijeka 1809. – 1850., Sumarni inventar, autora Vesne Božić-Drljača i Danijela Jelaša'. Knjiga je tiskana, objavljena i predstavljena 2016.
 
obavijest

Digitalni prozor Državnog arhiva u Rijeci

U vremenu u kojem su vrata čitaonice Državnog arhiva u Rijeci zatvorena, širom je otvoren digitalni prozor - topoteka DAR!
 
izložba

Virtualne arhivske zbirke na Topoteka platformi

Na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platform Topoteka dostupno je više od 20 virtualnih arhivskih zbirki nastalih suradnjom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca diljem Hrvatske, koje okupljaju gradivo, sjećanja i znanja raspršeno u raznovrsnim privatnim, lokalnim i drugim zaboravljenim izvorima. 
 
x ostalo

Digitalni sadržaji Državnog arhiva u Bjelovaru

Državni arhiv u Bjelovaru obavještava zainteresirane građane o dostupnosti digitalne građe arhiva.
 
predavanje, tribina

Predavanje Žarka Španičeka u Državnom arhivu u Osijeku

'Spor 'njemačkih' i 'ilirskih' vodeničara u Osijeku 1851/52. - najava cjelovite studije o tradicijskim mlinovima i mlinarstvu u Slavoniji, Baranji i Srijemu' tema je predavanja dr. sc. Žarka Španičeka u srijedu, 26. veljače, u 19 sati, u Državnom arhivu u Osijeku.
 
obavijest

Hrvatski filmski savez otvara svoj arhiv u MUO

Hrvatski filmski savez je, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt, otvorio svoj arhiv kratkih filmova koji se prikazuju i prikazivat će se kontinuirano u okviru nedavno predstavljenog novog postava zbirke fotografije.
 
predavanje, tribina

'Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama'

Treće javno predavanje iz ciklusa 'Žene u prošlosti Zadra' održat će se u četvrtak, 20. veljače, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru. Govorit će se o ženama u oporukama srednjovjekovne zadarske komune, a predavanje će održati  doc. dr. sc. Anita Bartulović s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodni skup 6. dani ICARUS Hrvatska (Odgođeno)

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci od 25. do 27. ožujka 2020. održavaju se 6. dani ICARUS Hrvatska pod nazivom 'Archives – borders, identities, reflections'. Ovi skupovi svake godine okupljaju više od 180 sudionika i otvoreni su za sudjelovanje svim zainteresiranima.
 
predavanje, tribina

Kulturni četvrtak u HDA: 'Ivan Vučetić u Hrvatskoj i Argentini'

Predavanje na temu 'Ivan Vučetić u Hrvatskoj i Argentini' održat će se u četvrtak, 30. siječnja, u 18 sati, u Hrvatskom državnom arhivu.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Dražena Kušena u Osijeku

U Državnom arhivu u Osijeku, u srijedu, 22. siječnja, u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige 'Arhivi vjerskih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj - razvoj, tipologija, sadržajni značaj', autora dr. sc Dražena Kušena.
 
najave

Prva međunarodna znanstvena ArHIZ konferencija

U Arheološkome muzeju u Zagrebu, 23. i 24. siječnja 2020., održati će se 1. međunarodna znanstvena ArHIZ konferencija. Konferencija će okupiti stručnjake iz područja arheologije, arhivistike, muzeologije, knjižničarstva, povijesti i drugih znanosti, koji će primjerima iz prakse pokazati kojim se metodama koriste u svome radu s izvorima, kako ih identificiraju, tumače i interpretiraju.
 
obavijest

Promocija izdanja Hrvatskog državnog arhiva

Promocija izdanja Hrvatskog državnog arhiva tiskanih u 2019. godini održat će se u četvrtak, 19. prosinca, u 13 sati, u Čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.
 
najave

Panel rasprava o Nacionalnom planu razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025.

Panel rasprava o Nacionalnom planu razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025. godine održat će se u petak, 13. prosinca 2019., u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, s početkom u 10 sati. Panel raspravi će prisustvovati i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.
 
predavanje, tribina

Žene u prošlosti Zadra: Melija Anijana i druge znamenite žene

Drugo javno predavanje iz ciklusa 'Žene u prošlosti Zadra', u kojemu će se govoriti o ženama antičkog Zadra za vrijeme vladavine Rimskog Carstva, održat će se u srijedu, 27. studenog, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!
 
predavanje, tribina

'Povijest osječkih novina: od konvencionalnog prema digitalnom'

Društvo za hrvatsku povjesnicu Osijek, Državni arhiv u Osijeku, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku i Međunarodna udruga studenata povijesti ISHA – Osijek organiziraju tribinu 'Povijest osječkih novina: od konvencionalnog prema digitalnom' koja će se održati u srijedu, 27. studenog, u 19 sati, u dvorani Državnog arhiva u Osijeku.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni kolokvij '120 godina Arhivskoga vjesnika'

U utorak, 26. studenoga, s početkom u 10 sati, u Hrvatskom državnom arhivu održava se znanstveni kolokvij povodom 120. obljetnice izlaženja Arhivskoga vjesnika.
 
najave

Restauratorsko-konzervatorska radionica DAZD-a

Državni arhiv u Zadru priređuje otvorenje novouređenih prostora restauratorsko-konzervatorske radionice i knjigovežnice. Tom prilikom bit će otvorena i prigodna izložba „Plakati konzervatorsko-restauratorskih radova u sedam državnih arhiva“ koju je priredio Hrvatski državni arhiv. 
 
obavijest

Predstavljanje knjige Ivana Ćosića Bukvina u Državnom arhivu u Osijeku

Predstavljanje knjige Ivana Ćosića Bukvina 'Konj i njegov gospodar (husari, konjogojci, baštinici)' održat će se u četvrtak, 21. studenoga, u 19 sati, u Državnom arhivu u Osijeku.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Cvelferija i Drenovci u prošlosti' u Osijeku

U četvrtak, 7. studenog, u 19 sati, u organizaciji Državnog arhiva u Osijeku i Državnog arhiva u Vukovaru, održat će se predstavljanje knjige 'Cvelferija i Drenovci u prošlosti – Prilog povijesti jugozapadnoga Srijema'.
 
obavijest

Predstavljeno 'Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz razdoblja Dubrovačke Republike'

Publikacija 'Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz razdoblja Dubrovačke Republike' predstavljena je u utorak u Dubrovniku, a donosi opis konzervatorsko-restauratorskih radova djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda na dokumentima i kodeksima iz fundusa Državnog arhiva u Dubrovniku.
 
predavanje, tribina

'Liburnima vladaju žene- mit ili stvarnost'

U Državnom arhivu u Zadru će se održati prvo u nizu predavanja pod zajedničkim naslovom 'Žene u prošlosti Zadra', na temu 'Liburnima vladaju žene – mit ili stvarnost'. Predavanje će održati prof. dr. sc. Anamarija Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru u utorak, 29. listopada, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru.
 
predstava, djeca, mladi

'Priča o dva brata' premijerno u Hrvatskom domu Vukovar

'Priča o dva brata' Igora Knižeka, u režiji Roberta Raponje, nova je profesionalna predstava za djecu Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar. Svečana premijera predstave održat će se u utorak, 22. listopada, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan!
 
radionica, kolonija

Radionica arhiviranja audiovizualnih formata i pohrane sadržaja u community arhiv

U sklopu projekta Dvadeset i pet godina nezavisnog umjetničkog aktivizma u Domu mladih održat će se dvije radionice na temu arhiviranja audiovizualnih formata te pohrane i korištenja proizišle arhivske građe unutar projektom planiranog community arhiva.
 
obljetnica, proslava

Dan Državnog arhiva u Zadru

Državni arhiv u Zadru i ove godine različitim događanjima obilježava svoj dan – 20. rujna, kao spomen na godinu 1624. kada je osnovan Arhiv Generalnog providura za Dalmaciju, preteča današnjeg Državnog arhiva.
 
izložba

Otvorena izložba 'Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!'

Izložba u povodu 100. obljetnice ujedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom 'Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!' otvorena je u četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.
 
najave, seminar

23. seminar Arhivi, knjižnice, muzeji / Upravljanje podacima u AKM zajednici

23. seminar Arhivi, knjižnice, muzeji na temu 'Upravljanje podacima u AKM zajednici' održat će se u Poreču, od 27. do 29. studenoga 2019. Prijave izlaganja, radioničkih i posterskih izlaganja, otvorene su do 15. rujna 2019.
 
obavijest

Predstavljanje zbornika radova o Stjepanu Sršanu u Osijeku

U srijedu, 12. lipnja, s početkom u 12 sati, održat će se predstavljanje zbornika radova o Stjepanu Sršanu u Državnom arhivu u Osijeku.
 
obljetnica, proslava, izložba

Izložba o 200. obljetnici patentiranja bicikla u HDA

Hrvatski državni arhiv otvara izložbu o 200. obljetnici patentiranja bicikla povodom Međunarodnog dana arhiva. Sindikat biciklista poziva sve da dođu u ponedjeljak, 10. lipnja, na otvorenje svojim biciklima i obilježe panoramsku fotografiju!
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>