info - arhivi


radionica, kolonija

Radionica arhiviranja audiovizualnih formata i pohrane sadržaja u community arhiv

U sklopu projekta Dvadeset i pet godina nezavisnog umjetničkog aktivizma u Domu mladih održat će se dvije radionice na temu arhiviranja audiovizualnih formata te pohrane i korištenja proizišle arhivske građe unutar projektom planiranog community arhiva.
 
obljetnica, proslava

Dan Državnog arhiva u Zadru

Državni arhiv u Zadru i ove godine različitim događanjima obilježava svoj dan – 20. rujna, kao spomen na godinu 1624. kada je osnovan Arhiv Generalnog providura za Dalmaciju, preteča današnjeg Državnog arhiva.
 
izložba

Otvorena izložba 'Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!'

Izložba u povodu 100. obljetnice ujedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom 'Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!' otvorena je u četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.
 
najave, seminar

23. seminar Arhivi, knjižnice, muzeji / Upravljanje podacima u AKM zajednici

23. seminar Arhivi, knjižnice, muzeji na temu 'Upravljanje podacima u AKM zajednici' održat će se u Poreču, od 27. do 29. studenoga 2019. Prijave izlaganja, radioničkih i posterskih izlaganja, otvorene su do 15. rujna 2019.
 
obavijest

Predstavljanje zbornika radova o Stjepanu Sršanu u Osijeku

U srijedu, 12. lipnja, s početkom u 12 sati, održat će se predstavljanje zbornika radova o Stjepanu Sršanu u Državnom arhivu u Osijeku.
 
obljetnica, proslava, izložba

Izložba o 200. obljetnici patentiranja bicikla u HDA

Hrvatski državni arhiv otvara izložbu o 200. obljetnici patentiranja bicikla povodom Međunarodnog dana arhiva. Sindikat biciklista poziva sve da dođu u ponedjeljak, 10. lipnja, na otvorenje svojim biciklima i obilježe panoramsku fotografiju!
 
obljetnica, proslava

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja, a središnja tema ovogodišnje manifestacije je 'Bicikl - 2000. obljetnica patenta', najavio je u utorak na konferenciji za novinare u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu ravnatelj HDA Dinko Čutura.
 
izložba

Izložba 'Šetnja Zagrebom dokonog purgera' i prigodno predavanje o Državnom arhivu u Zagrebu

Državni arhiv u Zagrebu pridružit će se obilježavanju Dana grada Zagreba u petak 31. svibnja 2019. otvorenjem izložbe 'Šetnja Zagrebom dokonog purgera, Zagreb na starim fotografijama' i predavanjem o zagrebačkom gradskom arhivu i pohranjenom arhivskom gradivu, u 14.30 sati.
 
seminar

CREARCH seminar 'Pričanje povijesti: arhivske prakse i perspektive'

CREARCH seminar 'Pričanje povijesti: arhivske prakse i perspektive' održat će se u Iloku, od 24. do 25. svibnja 2019.
 
obavijest

Arhivska izdanja na Kliofestu 2019.

U okviru 6. Festivala povijesti Kliofest 2019. održava se i sajam povijesne knjige s ciljem predstavljanja hrvatske izdavačke djelatnosti na povijesne teme. Na 'arhivskom štandu' se predstavljaju izdanja hrvatskih arhiva, koja su obično dostupna samo u pojedinim arhivskim ustanovama pa izdavačka djelatnost arhiva i njihova izdavanja često ostaju nepoznati široj publici.
 
obavijest

Predstavljanje monografije 'Libellus Policorion - Rogovski kartular. Svezak I.'

Državni arhiv u Zadru priređuje predstavljanje monografije 'Libellus Policorion – Rogovski kartular. Svezak I. Kodiološki opis, paleografska analiza, faksimil' koju je priredio Tomislav Galović, a nakladnik je Državni arhiv u Zadru (2018.). Predstavljanje će se održati u okviru Međunarodnoga znanstvenoga skupa 'Hrvatsko – mađarski  odnosi kroz prošlost' u petak, 17. svibnja, u 18,45 sati, u Biogradu na Moru.
 
predavanje, tribina

Predavanje uz prezentaciju gradiva: Pisani tragovi uprave i javnih službi

U srijedu, 27. ožujka, u 19 sati, u Državnom arhivu u Osijeku, predavanje s prezentacijom gradiva održat će Vesna Božić Drljača, arhivska savjetnica, voditeljica Odjela za sređivanje i obradu gradiva javne uprave te dr. sc. Danijel Jelaš, viši arhivist i djelatnik navedenog odjela. U predavanju će predstaviti gradivo uprave i javnih službi u Državnom arhivu u Osijeku uz prezentaciju zanimljivih dokumenata.
 
obavijest

DAOS mrežna objava uz prvi dan proljeća

Novu digitalnu galeriju 'Sakuntala park u Osijeku – 48 povijesnih vizura' Državni arhiv u Osijeku je objavio na svojim mrežnim stranicama u prigodi prvog dana proljeća. Radi se o izboru razglednica iz fundusa ustanove HR-DAOS-2092 Zbirka razglednica.
 
predavanje, tribina

Hrvoje Hitrec gostuje u Državnom arhivu u Osijeku

Susret s književnikom Hrvojem Hitrecom i predstavljanje njegovog novog povijesnog romana 'Samo sreća, ništa drugo' održat će se u četvrtak, 7. ožujka, u Državnom arhivu u Osijeku.
 
predavanje, tribina

Arhivsko predavanje s raspravom - Prinove u DAOS u 2018.

Predavanje uz izložbu gradiva i filmsku projekciju održat će se u Državnom arhivu u Osijeku, u srijedu, 27. veljače, s početkom u 19 sati.
 
predavanje, tribina

Predavanje u Državnom arhivu u Zadru

Državni arhiv u Zadru nastavlja ciklus predavanja kojima se  javnosti predstavljaju dosad nepoznate crtice iz zadarske i hrvatske povijesti. U ponedjeljak, 25. veljače, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, doc. dr. sc. Tomislav Galović s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će  predavanje 'Dr. Josip Nagy (1884. – 1981.): hrvatski filolog i povjesničar u kontekstu arhiva i arhivistike'. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!
 
obavijest

Predstavljanje novog arhivskog izdanja - Zapisnici prezbiterskih vijeća Luga između 1804. i 1865.

Predstavljanje knjige 'Zapisnici prezbiterskih vijeća Luga između 1804. i 1865.' (priredila za tisak i napisala uvod: Eldina Lovaš), objavljene u mađarsko-hrvatskoj nakladi - nakladnici: Exodus Kiado (Mađarska) / Državni arhiv u Osijeku (Hrvatska), održat će se u četvrtak, 14. veljače, u 18 sati, u Državnom arhivu u Osijeku.
 
izložba

Izložba 'Arheologija otpora' predstvalja se u osječkom Državnom arhivu

Izložba 'Arheologija otpora - otkrivanje zbirki kulturne opozicije u socijalističkoj Hrvatskoj' gostuje u Državnom arhivu u Osijeku od 7. veljače do 12. travnja 2019. Otvorenje izložbe će se održati u četvrtak, 7. veljače 2019. u 13:00 sati.  
 
obavijest

Predstavljena izdanja Hrvatskoga državnog arhiva

Hrvatski državni arhiv (HDA) predstavio je u srijedu u Velikoj čitaonici svoja izdanja u 2018. godini, među kojima i časopise 'Arhivski vjesnik' te 'Fontes – Izvori za hrvatsku povijest'.
 
predavanje, tribina

Život radnika u Slavoniji u vrijeme prve industrijalizacije

Društvo za hrvatsku povjesnicu Osijek, Međunarodna udruga studenata povijesti ISHA – Osijek i Državni arhiv u Osijeku pozivaju vas na tribinu koja će se održati u srijedu 12. prosinca 2018. u 19 sati u dvorani Državnog arhiva u Osijeku (Kamila Firingera 1, prizemlje).
 
konferencija, znanstveni skup

50. savjetovanje hrvatskih arhivista u Osijeku

Ovogodišnje, jubilarno 50. savjetovanje hrvatskih arhivista će se održati od 24. do 26. listopada u Osijeku, s temom 'Privatno arhivsko gradivo i koncept sveobuhvatnog arhiva'.
 
x ostalo

Arhivski sabirni centar u Vinkovcima dobio nove prostorije

U novim prostorijama Arhivskoga sabirnog centra u Vinkovcima Državnog arhiva u Vukovaru, u čije je uređenje i opremanje Grad Vinkovci uložio 770.000 kuna, a Ministarstvo kulture 400.000, u ponedjeljak je održana prigodna svečanost.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni skup 'Rimski brevijari od 13. stoljeća do Tridentskoga sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj' u Pazinu

Međunarodni znanstveni skup "Rimski brevijari od 13. stoljeća do Tridentskoga sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj" održat će se od 4. do 7. listopada u Državnom arhivu u Pazinu.
 
predstavljanje

Predstavljanje izdanja Državnog arhiva u Bjelovaru 'Etnografska spomenica Raven'>>>

 
 
obavijest

'Plemstvo Kraljevine Dalmacije 1814.-1918.' – predstavljanje u Zagrebu

Predstavljanje knjige 'Plemstvo Kraljevine Dalmacije 1814.-1918.', u nakladi Državnog arhiva u Zadru i u suizdavaštvu s Književnim krugom Split, održat će se u srijedu, 19. rujna, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u 12 sati.
 
projekcija

Filmski četvrtak u HDA: Projekcija djela 'Dva brata – film o sušici' iz proizvodnje Škole narodnog zdravlja

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva prikazat će se film Kamila Brösslera, 'Dva brata – film o sušici'. Projekcija će se održati u četvrtak, 20. rujna, u 18 sati, u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu.
 
izložba

Izložba 'Nastanak Države i Kraljevstva SHS - Reakcije iz Zagreba'

Izložba Katarine Horvat, više arhivistice i voditeljice I. odjela za sređivanje i obradu arhivskog gradiva Državnog arhiva u Zagrebu, posvećena je obilježavanju obljetnice – stogodišnjice nastanka Države i Kraljevstva SHS, a otvara se 5. srpnja, s početkom u 13 sati. Izložba je otvorena javnosti do 27. 1. 2019.
 
projekcija

Film Slavka Goldsteina otvara program obilježavanja Međunarodnog dana arhiva

Program obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskome državnom arhivu počinje u petak, 8. lipnja, u 11, 30 sati, projekcijom filma 'Devetnaest (19) pitanja' iz 1968. redatelja Slavka Goldsteina, u dvorani Katalozi. Ulaz na program, koji traje do četvrtka, 14. lipnja, je besplatan.
 
obljetnica, proslava

Međunarodni dan arhiva 2018. u HDA

Prigodan program započinje u petak, 8. lipnja 2018., projekcijom filma Devetnaest (19) pitanja iz 1968. i otvorenjem izložbe 'Tragom prošlosti - Hrvatska 1968.' te prigodnom prodajom izdanja HDA.
 
obljetnica, proslava

Godina 1968. u Hrvatskoj središnja tema Dana arhiva

Središnja tema Međunarodnoga dana arhiva, koji se obilježava 9. lipnja, u Hrvatskoj će ove godine biti posvećena 1968. godini i događajima koji su mijenjali Hrvatsku, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskom državnom arhivu.
 
obavijest

Vukovar: Održana konferencija za novinare u povodu primopredaje arhivskoga gradiva

U zgradi Državnog arhiva u Vukovaru u ponedjeljak je održana konferencija za novinare u povodu primopredaje dijela arhivskih fondova i zbirki koje su dosad bile u posjedu Državnog arhiva u Osijeku, a predane su vukovarskome Državnom arhivu nakon što je ta ustanova 2017. dobila na korištenje novu zgradu, čime su se stekli smještajni, prostorni i mikroklimatski uvjeti za preuzimanje arhivske građe.
 
najave

Programom 'Arhivi svuda oko nas' obilježit će se Međunarodni dan arhiva

U povodu Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja ICARUS Hrvatska poziva zainteresirane da upoznaju suvremene arhive i njihove aktivnosti kojima doprinose stručnoj, kulturnoj i široj društvenoj zajednici...  
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni skup 'Konac Velikoga rata' - prijave

U sklopu programa arhivske djelatnosti pod nazivom 'Obilježavanje stogodišnjice Prvoga svjetskog rata', kojom je krovna arhivska ustanova u Hrvatskoj u protekle četiri godine nastojala pridonijeti razumijevanju toga razdoblja prošlosti, 30. studenoga u Hrvatskome državnom arhivu održat će se jednodnevni znanstveni skup. Prijave sa sažetkom izlaganja primaju se do 30. lipnja 2018. godine.
 
projekcija

'Mediteranski prozori' na Filmskom četvrtku u HDU

Tema ovomjesečne projekcije u okviru redovnog programa Filmskog četvrtka je 'Mediteranski prozori' Branka Belana. Gost predavač je filmolog i kritičar, dr. sc. Tomislav Šakić. Film će se prikazati 19. travnja, u 18 sati, u Hrvatskome državnome arhivu.
 
izložba

Tko su bili ti strašni Hrvati?

Izložba 'Tko su bili ti strašni Hrvati?' (Who were those 'terrible Croats'?), na kojoj je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.), otvorena je u utorak u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu.
 
okrugli stol

Okrugli stol o prijedlogu novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima

U četvrtak, 8. ožujka, u 11 sati, u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva održat će se Okrugli stol s temom Prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima.
 
predavanje, tribina

Bogdan Radica o Miroslavu Krleži

Predavanje 'Bogdan Radica o Miroslavu Krleži' pripremio je dr. sc. Stipe Kljaić iz Hrvatskog instituta za povijest, a održat će se u četvrtak, 25. siječnja, u 18 sati, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu (Marulićev trg 21).
 
najave

Promocija časopisa @rhivi

Promocija časopisa @rhivi održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu, u petak 19. siječnja 2018. u 12 sati. 
 
konferencija, znanstveni skup

4. dani ICARUS-a u Hrvatska & EURBICA konferencija - poziv za sudjelovanje

ICARUS Hrvatska, u suradnji s konzorcijem ICARUS (International Center for Archival Reaserch / Međunarodni centar za arhivska istraživanja), Državnim arhivom u Splitu i drugim partnerima organizira 4. dane ICARUS-a u Hrvatskoj pod nazivom European archival landscape: Reaching out for new horizons koji će se održati u Trogiru, Hotel Medena od 14. do 16. ožujka 2018.
 
x ostalo

Otvoren Državni arhiv u Vukovaru

U vukovarskoj Županijskoj ulici u četvrtak je svečano otvoren Državni arhiv u Vukovaru u čije je uređenje i opremanje uloženo 11,8 milijuna kuna, a arhiv raspolaže s mogućnošću smještaja oko 5.000 dužnih metara arhivske građe. 
 
obljetnica, proslava

Državni arhiv u Šibeniku proslavio desetu obljetnicu rada

Državni arhiv u Šibeniku prigodnom izložbom proslavio je u ponedjeljak desetu obljetnicu rada i pedesetu obljetnicu djelovanja arhivskog Sabirnog centra.
 
konferencija, znanstveni skup

5. kongres hrvatskih arhivista

U organizaciji Hrvatskog arhivističkog društva, uz sudjelovanje arhiva domaćina Državnog arhiva u Zadru, od 24. do 27. listopada 2017. u Zadru se održava 5. kongres hrvatskih arhivista pod naslovom 'Arhivi u Hrvatskoj - (retro)perspektiva'.
 
predstavljanje

U Sarajevu postavljena izložba o Zagrebu u doba Franje Josipa

Izložba zagrebačkog Državnog arhiva pod nazivom 'Zagreb u doba Franje Josipa I. (1848.-1916.)' otvorena je u petak u sarajevskom muzeju. 
 
izložba

Obilježavanje Dana Hrvatskoga državnog arhiva u znaku Oktavijana Miletića

Ove godine obilježava se 115 godina od rođenja i 30 godina od smrti Oktavijana Miletića, pionira hrvatskog autorskog filma. Otvorenje izložbe 'Oktavijan Miletić do Lisinskog' dio je programa posvećenog Danu arhiva koji se obilježava 10. listopada.
 
koncert, najave

Vivaldi 4 godišnja doba za 3 klavira - koncertna turneja

Hrvatski pijanist, skladatelj i redatelj Matej Meštrović, zajedno s pijanistima Matijom Dedićem i Hakanom Alijem Tokerom, u listopadu priprema koncertnu turneju Vivaldi 4 godišnja doba za 3 klavira
 
obljetnica, proslava

Dan(i) Hrvatskoga državnog arhiva 2017.

Hrvatski državni arhiv najavljuje svečano obilježavanje Dana Hrvatskoga državnog arhiva utorak, 10. listopada, u 12 sati, u Velikoj čitaonici HDA, Marulićev trg 21, Zagreb. Dan otvorenih vrata HDA bit će u subotu, 14. listopada.
 
predstavljanje

Predstavljanje projekta e-ARH.si u Zagrebu

ICARUS HRVATSKA, Arhiv Republike Slovenije i SRCE pozivaju na predstavljanje slovenskog javnog elektronskog arhiva e-ARH.si koje će se održati u četvrtak, 7. rujna u 10 sati, u Sveučilišnom računalnom centru (SRCE) u Zagrebu. 
 
izložba

'Fakultetsko dobro Maksimir'

U srijedu, 5. srpnja, u 13 sati, povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhivu u Zagrebu, otvara se izložba pod nazivom 'Fakultetsko dobro Maksimir'.
 
obljetnica, proslava

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja

Na Međunarodnom danu arhiva koji se obilježava 9. lipnja središnja tema će ove godine biti "Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima“, najavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskome državnom arhivu predsjednik Hrvatskoga arhivističkog društva Dražen Kušen. 
 
konferencija, znanstveni skup

'Metode zaštite papirnog i knjižnog gradiva' – stručni skup u Rijeci

Stručni skup pod nazivom 'Metode zaštite papirnog i knjižnog gradiva' održat će se u utorak, 6. lipnja, u prostoru galerije Državnog arhiva u Rijeci. U sklopu ovog događanja bit će također otvorena izložba plakata projekata Odjela za konzervaciju i restauraciju DARI.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>