info - arhivi


obavijest

Sedmi broj časopisa @rhivi

ICARUS Hrvatska pripremio je sedmi broj časopisa @rhivi u kojemu predstavlja projekte i istraživanja, arhivsku praksu, ustanove i stručnjake, nove ideje, javne aktivnosti i događanja i druge teme vezane uz arhive, kulturnu baštinu i digitalno društvo.
 
projekcija

Filmovi na temu 'Reklamni filmovi 1920-ih i 1930-ih'

U okviru promocije filmske nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva, na Youtube kanalu HDA-a prikazuju se reprize programa Filmski četvrtak u HDA-u koji se uobičajeno održava u zgradi HDA-a na Marulićevom trgu 21.
 
obavijest

Državni arhiv u Osijeku objavljuje elektronsku inačice knjige

Državni arhiv u Osijeku, uz Noć knjige 2020., objavljuje i postavlja na mrežne stranice arhiva elektronsku inačicu ranijeg izdanja knjige 'Poglavarstvo slobodnog i kraljevskog grada Osijeka 1809. – 1850., Sumarni inventar, autora Vesne Božić-Drljača i Danijela Jelaša'. Knjiga je tiskana, objavljena i predstavljena 2016.
 
obavijest

Digitalni prozor Državnog arhiva u Rijeci

U vremenu u kojem su vrata čitaonice Državnog arhiva u Rijeci zatvorena, širom je otvoren digitalni prozor - topoteka DAR!
 
izložba

Virtualne arhivske zbirke na Topoteka platformi

Na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platform Topoteka dostupno je više od 20 virtualnih arhivskih zbirki nastalih suradnjom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca diljem Hrvatske, koje okupljaju gradivo, sjećanja i znanja raspršeno u raznovrsnim privatnim, lokalnim i drugim zaboravljenim izvorima. 
 
x ostalo

Digitalni sadržaji Državnog arhiva u Bjelovaru

Državni arhiv u Bjelovaru obavještava zainteresirane građane o dostupnosti digitalne građe arhiva.
 
predavanje, tribina

Predavanje Žarka Španičeka u Državnom arhivu u Osijeku

'Spor 'njemačkih' i 'ilirskih' vodeničara u Osijeku 1851/52. - najava cjelovite studije o tradicijskim mlinovima i mlinarstvu u Slavoniji, Baranji i Srijemu' tema je predavanja dr. sc. Žarka Španičeka u srijedu, 26. veljače, u 19 sati, u Državnom arhivu u Osijeku.
 
obavijest

Hrvatski filmski savez otvara svoj arhiv u MUO

Hrvatski filmski savez je, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt, otvorio svoj arhiv kratkih filmova koji se prikazuju i prikazivat će se kontinuirano u okviru nedavno predstavljenog novog postava zbirke fotografije.
 
predavanje, tribina

'Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama'

Treće javno predavanje iz ciklusa 'Žene u prošlosti Zadra' održat će se u četvrtak, 20. veljače, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru. Govorit će se o ženama u oporukama srednjovjekovne zadarske komune, a predavanje će održati  doc. dr. sc. Anita Bartulović s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodni skup 6. dani ICARUS Hrvatska (Odgođeno)

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci od 25. do 27. ožujka 2020. održavaju se 6. dani ICARUS Hrvatska pod nazivom 'Archives – borders, identities, reflections'. Ovi skupovi svake godine okupljaju više od 180 sudionika i otvoreni su za sudjelovanje svim zainteresiranima.
 
predavanje, tribina

Kulturni četvrtak u HDA: 'Ivan Vučetić u Hrvatskoj i Argentini'

Predavanje na temu 'Ivan Vučetić u Hrvatskoj i Argentini' održat će se u četvrtak, 30. siječnja, u 18 sati, u Hrvatskom državnom arhivu.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Dražena Kušena u Osijeku

U Državnom arhivu u Osijeku, u srijedu, 22. siječnja, u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige 'Arhivi vjerskih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj - razvoj, tipologija, sadržajni značaj', autora dr. sc Dražena Kušena.
 
najave

Prva međunarodna znanstvena ArHIZ konferencija

U Arheološkome muzeju u Zagrebu, 23. i 24. siječnja 2020., održati će se 1. međunarodna znanstvena ArHIZ konferencija. Konferencija će okupiti stručnjake iz područja arheologije, arhivistike, muzeologije, knjižničarstva, povijesti i drugih znanosti, koji će primjerima iz prakse pokazati kojim se metodama koriste u svome radu s izvorima, kako ih identificiraju, tumače i interpretiraju.
 
obavijest

Promocija izdanja Hrvatskog državnog arhiva

Promocija izdanja Hrvatskog državnog arhiva tiskanih u 2019. godini održat će se u četvrtak, 19. prosinca, u 13 sati, u Čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.
 
najave

Panel rasprava o Nacionalnom planu razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025.

Panel rasprava o Nacionalnom planu razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025. godine održat će se u petak, 13. prosinca 2019., u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, s početkom u 10 sati. Panel raspravi će prisustvovati i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.
 
predavanje, tribina

Žene u prošlosti Zadra: Melija Anijana i druge znamenite žene

Drugo javno predavanje iz ciklusa 'Žene u prošlosti Zadra', u kojemu će se govoriti o ženama antičkog Zadra za vrijeme vladavine Rimskog Carstva, održat će se u srijedu, 27. studenog, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!
 
predavanje, tribina

'Povijest osječkih novina: od konvencionalnog prema digitalnom'

Društvo za hrvatsku povjesnicu Osijek, Državni arhiv u Osijeku, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku i Međunarodna udruga studenata povijesti ISHA – Osijek organiziraju tribinu 'Povijest osječkih novina: od konvencionalnog prema digitalnom' koja će se održati u srijedu, 27. studenog, u 19 sati, u dvorani Državnog arhiva u Osijeku.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni kolokvij '120 godina Arhivskoga vjesnika'

U utorak, 26. studenoga, s početkom u 10 sati, u Hrvatskom državnom arhivu održava se znanstveni kolokvij povodom 120. obljetnice izlaženja Arhivskoga vjesnika.
 
najave

Restauratorsko-konzervatorska radionica DAZD-a

Državni arhiv u Zadru priređuje otvorenje novouređenih prostora restauratorsko-konzervatorske radionice i knjigovežnice. Tom prilikom bit će otvorena i prigodna izložba „Plakati konzervatorsko-restauratorskih radova u sedam državnih arhiva“ koju je priredio Hrvatski državni arhiv. 
 
obavijest

Predstavljanje knjige Ivana Ćosića Bukvina u Državnom arhivu u Osijeku

Predstavljanje knjige Ivana Ćosića Bukvina 'Konj i njegov gospodar (husari, konjogojci, baštinici)' održat će se u četvrtak, 21. studenoga, u 19 sati, u Državnom arhivu u Osijeku.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Cvelferija i Drenovci u prošlosti' u Osijeku

U četvrtak, 7. studenog, u 19 sati, u organizaciji Državnog arhiva u Osijeku i Državnog arhiva u Vukovaru, održat će se predstavljanje knjige 'Cvelferija i Drenovci u prošlosti – Prilog povijesti jugozapadnoga Srijema'.
 
obavijest

Predstavljeno 'Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz razdoblja Dubrovačke Republike'

Publikacija 'Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz razdoblja Dubrovačke Republike' predstavljena je u utorak u Dubrovniku, a donosi opis konzervatorsko-restauratorskih radova djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda na dokumentima i kodeksima iz fundusa Državnog arhiva u Dubrovniku.
 
predavanje, tribina

'Liburnima vladaju žene- mit ili stvarnost'

U Državnom arhivu u Zadru će se održati prvo u nizu predavanja pod zajedničkim naslovom 'Žene u prošlosti Zadra', na temu 'Liburnima vladaju žene – mit ili stvarnost'. Predavanje će održati prof. dr. sc. Anamarija Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru u utorak, 29. listopada, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru.
 
predstava, djeca, mladi

'Priča o dva brata' premijerno u Hrvatskom domu Vukovar

'Priča o dva brata' Igora Knižeka, u režiji Roberta Raponje, nova je profesionalna predstava za djecu Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar. Svečana premijera predstave održat će se u utorak, 22. listopada, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan!
 
radionica, kolonija

Radionica arhiviranja audiovizualnih formata i pohrane sadržaja u community arhiv

U sklopu projekta Dvadeset i pet godina nezavisnog umjetničkog aktivizma u Domu mladih održat će se dvije radionice na temu arhiviranja audiovizualnih formata te pohrane i korištenja proizišle arhivske građe unutar projektom planiranog community arhiva.
 
obljetnica, proslava

Dan Državnog arhiva u Zadru

Državni arhiv u Zadru i ove godine različitim događanjima obilježava svoj dan – 20. rujna, kao spomen na godinu 1624. kada je osnovan Arhiv Generalnog providura za Dalmaciju, preteča današnjeg Državnog arhiva.
 
izložba

Otvorena izložba 'Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!'

Izložba u povodu 100. obljetnice ujedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom 'Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!' otvorena je u četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.
 
najave, seminar

23. seminar Arhivi, knjižnice, muzeji / Upravljanje podacima u AKM zajednici

23. seminar Arhivi, knjižnice, muzeji na temu 'Upravljanje podacima u AKM zajednici' održat će se u Poreču, od 27. do 29. studenoga 2019. Prijave izlaganja, radioničkih i posterskih izlaganja, otvorene su do 15. rujna 2019.
 
obavijest

Predstavljanje zbornika radova o Stjepanu Sršanu u Osijeku

U srijedu, 12. lipnja, s početkom u 12 sati, održat će se predstavljanje zbornika radova o Stjepanu Sršanu u Državnom arhivu u Osijeku.
 
obljetnica, proslava, izložba

Izložba o 200. obljetnici patentiranja bicikla u HDA

Hrvatski državni arhiv otvara izložbu o 200. obljetnici patentiranja bicikla povodom Međunarodnog dana arhiva. Sindikat biciklista poziva sve da dođu u ponedjeljak, 10. lipnja, na otvorenje svojim biciklima i obilježe panoramsku fotografiju!
 
obljetnica, proslava

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja

Međunarodni dan arhiva obilježava se 9. lipnja, a središnja tema ovogodišnje manifestacije je 'Bicikl - 2000. obljetnica patenta', najavio je u utorak na konferenciji za novinare u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu ravnatelj HDA Dinko Čutura.
 
izložba

Izložba 'Šetnja Zagrebom dokonog purgera' i prigodno predavanje o Državnom arhivu u Zagrebu

Državni arhiv u Zagrebu pridružit će se obilježavanju Dana grada Zagreba u petak 31. svibnja 2019. otvorenjem izložbe 'Šetnja Zagrebom dokonog purgera, Zagreb na starim fotografijama' i predavanjem o zagrebačkom gradskom arhivu i pohranjenom arhivskom gradivu, u 14.30 sati.
 
seminar

CREARCH seminar 'Pričanje povijesti: arhivske prakse i perspektive'

CREARCH seminar 'Pričanje povijesti: arhivske prakse i perspektive' održat će se u Iloku, od 24. do 25. svibnja 2019.
 
obavijest

Arhivska izdanja na Kliofestu 2019.

U okviru 6. Festivala povijesti Kliofest 2019. održava se i sajam povijesne knjige s ciljem predstavljanja hrvatske izdavačke djelatnosti na povijesne teme. Na 'arhivskom štandu' se predstavljaju izdanja hrvatskih arhiva, koja su obično dostupna samo u pojedinim arhivskim ustanovama pa izdavačka djelatnost arhiva i njihova izdavanja često ostaju nepoznati široj publici.
 
obavijest

Predstavljanje monografije 'Libellus Policorion - Rogovski kartular. Svezak I.'

Državni arhiv u Zadru priređuje predstavljanje monografije 'Libellus Policorion – Rogovski kartular. Svezak I. Kodiološki opis, paleografska analiza, faksimil' koju je priredio Tomislav Galović, a nakladnik je Državni arhiv u Zadru (2018.). Predstavljanje će se održati u okviru Međunarodnoga znanstvenoga skupa 'Hrvatsko – mađarski  odnosi kroz prošlost' u petak, 17. svibnja, u 18,45 sati, u Biogradu na Moru.
 
predavanje, tribina

Predavanje uz prezentaciju gradiva: Pisani tragovi uprave i javnih službi

U srijedu, 27. ožujka, u 19 sati, u Državnom arhivu u Osijeku, predavanje s prezentacijom gradiva održat će Vesna Božić Drljača, arhivska savjetnica, voditeljica Odjela za sređivanje i obradu gradiva javne uprave te dr. sc. Danijel Jelaš, viši arhivist i djelatnik navedenog odjela. U predavanju će predstaviti gradivo uprave i javnih službi u Državnom arhivu u Osijeku uz prezentaciju zanimljivih dokumenata.
 
obavijest

DAOS mrežna objava uz prvi dan proljeća

Novu digitalnu galeriju 'Sakuntala park u Osijeku – 48 povijesnih vizura' Državni arhiv u Osijeku je objavio na svojim mrežnim stranicama u prigodi prvog dana proljeća. Radi se o izboru razglednica iz fundusa ustanove HR-DAOS-2092 Zbirka razglednica.
 
predavanje, tribina

Hrvoje Hitrec gostuje u Državnom arhivu u Osijeku

Susret s književnikom Hrvojem Hitrecom i predstavljanje njegovog novog povijesnog romana 'Samo sreća, ništa drugo' održat će se u četvrtak, 7. ožujka, u Državnom arhivu u Osijeku.
 
predavanje, tribina

Arhivsko predavanje s raspravom - Prinove u DAOS u 2018.

Predavanje uz izložbu gradiva i filmsku projekciju održat će se u Državnom arhivu u Osijeku, u srijedu, 27. veljače, s početkom u 19 sati.
 
predavanje, tribina

Predavanje u Državnom arhivu u Zadru

Državni arhiv u Zadru nastavlja ciklus predavanja kojima se  javnosti predstavljaju dosad nepoznate crtice iz zadarske i hrvatske povijesti. U ponedjeljak, 25. veljače, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, doc. dr. sc. Tomislav Galović s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će  predavanje 'Dr. Josip Nagy (1884. – 1981.): hrvatski filolog i povjesničar u kontekstu arhiva i arhivistike'. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!
 
obavijest

Predstavljanje novog arhivskog izdanja - Zapisnici prezbiterskih vijeća Luga između 1804. i 1865.

Predstavljanje knjige 'Zapisnici prezbiterskih vijeća Luga između 1804. i 1865.' (priredila za tisak i napisala uvod: Eldina Lovaš), objavljene u mađarsko-hrvatskoj nakladi - nakladnici: Exodus Kiado (Mađarska) / Državni arhiv u Osijeku (Hrvatska), održat će se u četvrtak, 14. veljače, u 18 sati, u Državnom arhivu u Osijeku.
 
izložba

Izložba 'Arheologija otpora' predstvalja se u osječkom Državnom arhivu

Izložba 'Arheologija otpora - otkrivanje zbirki kulturne opozicije u socijalističkoj Hrvatskoj' gostuje u Državnom arhivu u Osijeku od 7. veljače do 12. travnja 2019. Otvorenje izložbe će se održati u četvrtak, 7. veljače 2019. u 13:00 sati.  
 
obavijest

Predstavljena izdanja Hrvatskoga državnog arhiva

Hrvatski državni arhiv (HDA) predstavio je u srijedu u Velikoj čitaonici svoja izdanja u 2018. godini, među kojima i časopise 'Arhivski vjesnik' te 'Fontes – Izvori za hrvatsku povijest'.
 
predavanje, tribina

Život radnika u Slavoniji u vrijeme prve industrijalizacije

Društvo za hrvatsku povjesnicu Osijek, Međunarodna udruga studenata povijesti ISHA – Osijek i Državni arhiv u Osijeku pozivaju vas na tribinu koja će se održati u srijedu 12. prosinca 2018. u 19 sati u dvorani Državnog arhiva u Osijeku (Kamila Firingera 1, prizemlje).
 
konferencija, znanstveni skup

50. savjetovanje hrvatskih arhivista u Osijeku

Ovogodišnje, jubilarno 50. savjetovanje hrvatskih arhivista će se održati od 24. do 26. listopada u Osijeku, s temom 'Privatno arhivsko gradivo i koncept sveobuhvatnog arhiva'.
 
x ostalo

Arhivski sabirni centar u Vinkovcima dobio nove prostorije

U novim prostorijama Arhivskoga sabirnog centra u Vinkovcima Državnog arhiva u Vukovaru, u čije je uređenje i opremanje Grad Vinkovci uložio 770.000 kuna, a Ministarstvo kulture 400.000, u ponedjeljak je održana prigodna svečanost.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni skup 'Rimski brevijari od 13. stoljeća do Tridentskoga sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj' u Pazinu

Međunarodni znanstveni skup "Rimski brevijari od 13. stoljeća do Tridentskoga sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj" održat će se od 4. do 7. listopada u Državnom arhivu u Pazinu.
 
predstavljanje

Predstavljanje izdanja Državnog arhiva u Bjelovaru 'Etnografska spomenica Raven'>>>

 
 
obavijest

'Plemstvo Kraljevine Dalmacije 1814.-1918.' – predstavljanje u Zagrebu

Predstavljanje knjige 'Plemstvo Kraljevine Dalmacije 1814.-1918.', u nakladi Državnog arhiva u Zadru i u suizdavaštvu s Književnim krugom Split, održat će se u srijedu, 19. rujna, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u 12 sati.
 
projekcija

Filmski četvrtak u HDA: Projekcija djela 'Dva brata – film o sušici' iz proizvodnje Škole narodnog zdravlja

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva prikazat će se film Kamila Brösslera, 'Dva brata – film o sušici'. Projekcija će se održati u četvrtak, 20. rujna, u 18 sati, u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>