info - arhitektura, urbanizam


izložba

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u Vili Zagorje

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini održat će se u Vili Zagorje u Zagrebu od 24. travnja do 8. svibnja, priopćeno je iz Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA).
 
obavijest

Zagreb: grad u prolazu

Polako nestajanje historicističkih pročelja sa ulica grada Zagreba dodatno je potpomognuto potresom koji je pogodio grad 22.03.2020. Također sama prisutnost i vidljivost uličnih pročelja koja čine snažnu sliku grada umanjena je ograničenim kretanjem zbog pandemije Covid -19, dok se većina društvenih događaja i interakcije među ljudima preselila u virtualni svijet, on-line.
 
novo izdanje

Virtualno ruho Dana arhitekata 5.0 kroz 2021. godinu

Dani arhitekata 5.0 – 2021. održat će se, u organizaciji Hrvatske komore arhitekata, u novom virtualnom formatu u sedam termina, ove godine kroz cijelu 2021. godinu. Epidemiološke mjere za sada još uvijek ne omogućuju održavanje stručnog skupa.
 
konferencija, znanstveni skup

ArhiBau 2021: Prijava tema za Konferenciju

Sajam kulture građenja i održivog razvoja "ArhiBau 2021" s konferencijom održat će se u Areni Zagreb u lipnju, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, s temom "Budućnost nakon kriza temeljena na inicijativi Novog europskog Bauhausa". DAZ poziva sve stručnjake zainteresirane za sudjelovanje u konferencijskom dijelu sajma da se jave sa temama koje mogu doprinijeti stručnoj raspravi.
 
izložba

Predstavljanje izložbe 'Lebbeus Woods: Zagreb Free Zone Revisited'

U utorak 13.4. 2021. u 18 sati na Youtube kanalu Oris Kuće arhitekture održat će se online predstavljanje izložbe „Lebbeus Woods: Zagreb Free Zone Revisited“, ponovno promišljanje jednog od najznačajnijih projekata iz opusa istaknutog američkog arhitekta Lebbeusa Woodsa (1940 – 2012).
 
nagrada

Ivan Prtenjak dobitnik Nagrade 'Viktor Kovačić' za životno djelo

Ove godine Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje Nagradu 'Viktor Kovačić' za životno djelo arhitektu Ivanu Prtenjaku, objavila je UHA.
 
izložba

Izložba Lebbeusa Woodsa u Oris Kući arhitekture

Izložba istaknutog američkog arhitekta Lebbeusa Woodsa "Zagreb Free Zone Revisited" bit će od srijede, 31. ožujka, postavljena u Oris Kući arhitekture, a riječ je o jednome od najznačajnijih projekata iz njegova opusa.
 
obavijest

Objavljen arhitektonski priručnik: 'Space around me'

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu objavio je englesko izdanje arhitektonskog priručnika 'Prostor oko mene' - Space around me – Architectural textbook for inquisitive children koji je dostupan u digitalnom izdanju.
 
sajam

Sajam 'ArhiBau 2021' od 10. do 12. lipnja u Areni Zagreb

Sajam kulture građenja i održivog razvoja "ArhiBau 2021" održat će se u Areni Zagreb od 10. do 12. lipnja u organizaciji Društva arhitekata Zagreba (DAZ). Ovogodišnja tema sajma je "Budućnost nakon kriza temeljena na inicijativi Novog europskog Bauhausa".
 
obavijest

Umro poznati hrvatski arhitekt Marijan Turkulin

Poznati hrvatski arhitekt Marijan Tukulin, autor mnogih projekata, među kojima je i hotel Sheraton u Zagrebu, umro je u 82. godini, objavljeno je na internetskim stranicama Društva arhitekata Zagreba (DAZ).
 
natječaj, rezidencijalni program

Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) - poziv za rezidencije

Museum Dhondt-Dhaenens najavljuje dva nova rezidencijalna programa u House Van Wassenhove, kući koju je projektirao arhitekt Juliaan Lampens u Sint-Martens-Latemu, u blizini Genta, Belgija.
 
izložba

Otvorena galerija MSU predstavlja nagrađene radove DA! Festivala

Otvorena galerija Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) ugostit će od 25. veljače do 12. ožujka 2021. izložbu nagrađenih radova DA! Festivala – studentskog festivala dizajna, arhitekture i umjetnosti.
 
obavijest

Oris objavio arhitektonsku monografiju 'Odrastanje uz arhitekturu'

Arhitektonska monografija "Odrastanje uz arhitekturu, Dječji vrtići i škole u 21. stoljeću", koju potpisuju Borka Bobovec, Davor Mateković i Goran Rako, vodi kroz prikazane primjere arhitekture suvremenih vrtića i škola u Hrvatskoj i svijetu. Izdavač monografije je tvrtka Oris.
 
festival

U ožujku prvi Orisov međunarodni arhitektonski festival 'To Spring with Oris'

Prvi Orisov međunarodni arhitektonski festival "To Spring with Oris", održat će se 18. i 19. ožujka online i okupit će dvanaest uglednih arhitektica i poslovnih žena, a i okupljanje će i moderirati dvije žene.
 
obavijest

Novi europski Bauhaus

Europska komisija pokrenula je početnu, fazu projektiranja inicijative Novi europski Bauhaus, koju je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila u svom obraćanju „O stanju Unije“ u rujnu 2020. godine, a koja će se provoditi u koordinaciji povjerenice za Inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel te povjerenice za Koheziju i reforme Elise Ferreira.
 
natječaj

i-Portunus objavio novi poziv za mobilnost umjetnika iz područja arhitekture

i-Portunus nastavlja podržavati mobilnost umjetnika i kulturnih profesionalaca u državama koje sudjeluju u programu Kreativna Europa. Kroz ovaj program odobren je drugi pilot projekt kojeg čini partnerski konzorcij Goethe-Institut, Institut français i Izolyatsia, a koji će trajati od kraja 2020. do kraja 2021. godine.
 
obavijest

Zlatko Karač: 'Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj'

U suradnji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga 'Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj' autora Zlatka Karača.
 
natječaj

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini – poziv za prijave

UHA poziva na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju od 1.1.2020. do 31.12.2020. za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini i nominacije za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.
 
izložba

Izložba: Stadion Maksimir (sportska Arhitektura Vladimira Turine)

Izložba Stadion Maksimir [sportska Arhitektura Vladimira Turine] održava se od 24. prosinca 2020. do 23. svibnja 2021. u Muzeju grada Zagreba. Autorica izložbe je dr. sc. Hela Vukadin Doronjga.
 
natječaj

Prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata/-ica u 2020.

UHA poziva na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju od 1.1.2020. do 31.12.2020. za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini i nominacije za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata. Rok za prijave: 17.1.2021.
 
natječaj

Landscapes of Care 2021 - poziv

Međunarodna platforma 'Future Architecture’ koju vodi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana, poziva (krajobrazne) arhitekte, urbaniste, multidisciplinarne profesionalce i dr., da sudjeluju u programu ‘Landscapes of Care’/ 2021 European Architecture Program.
 
konferencija, znanstveni skup

Virtualna konferencija - Graditeljstvo nakon potresa

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održana je u srijedu, 2. prosinca, virtualna konferencija pod nazivom 'Graditeljstvo nakon potresa'.
 
festival

Festival Dani Orisa 20

Festival Dani Orisa 20, koji će se održati 10., 11. i 12. 12. 2020., koncipiran je online, a obuhvatit će dvadeset predavanja po dvadeset minuta, uz javljanje uživo iz Oris Kuće arhitekture te interakciju predavača, publike i sponzora.  
 
izložba

Fokus na modernizam + periferni modernizam

U srijedu, 2. prosinca, u 18 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se izložba 'Fokus na modernizam + periferni modernizam' u organizaciji Bacača Sjenki, te autorstvu DaNS – Društva arhitekata Novog Sada, Centra za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma – URBANIUM i Relje Ivanića.
 
izložba

Otvorenje izložbe 'Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata'

U ponedjeljak, 30. studenog, u prostorijama Društva arhitekata Zagreba bit će otvorena izložba o afričkim i azijskim radovima hrvatskih arhitekata.
 
najave

'U iščekivanju urbanizma – Šibenik'

Turneja 'U iščekivanju urbanizma' u tri priobalna grada - Makarskoj, Splitu i Šibeniku - realizira cjelodnevni program sa svrhom razvijanja svijesti građana o važnosti urbanih politika, prostornog planiranja i održivosti građenog okoliša. Program u Šibeniku održat će se 28. studenoga 2020.
 
festival

Jubilarni '20 x 20 Dani Orisa 20.' online od 10. do 12. prosinca

Dani Orisa, međunarodni arhitektonski festival u organizaciji časopisa Oris, jubilarno - 20. izdanje - održat će online od 10. do 12. prosinca u znaku obljetničarske brojke - 20 predavanja uglednih predavača u trajanju od po 20 minuta ove, kako ističu, po mnogo čemu posebne 2020.
 
konferencija, znanstveni skup

'Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled'

Društvo arhitekata Zagreba organizira online konferenciju 'Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled' koja će se održati u razdoblju od 10. do 13. studenog 2020.
 
novo izdanje

Dani arhitekture u Istri 2020.

Manifestacija koju Društvo arhitekata Istre kontinuirano organizira od 2000. godine ove jeseni bilježi jubilarni dvadeseti rođendan, a održat će se prvi put na novoj adresi - Smareglina 1 u Puli.
 
izložba

Izložba arhitekta i slikara Vinka Uhlika otvara se 5. studenog u Orisu

U četvrtak, 5. studenog, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba arhitekta i slikara Vinka Uhlika pod nazivom "Uz ostalo i...... slikam". 
 
konferencija, znanstveni skup

Stručni skup na temu 'Izazovi i smjerovi prostornog planiranja u Hrvatskoj'

Povodom Svjetskog dana urbanizma Odbor za urbanizam Hrvatske komore arhitekata 5. studenog organizira stručni skup „Izazovi i smjerovi prostornog planiranja u Hrvatskoj“. 
 
predavanje, tribina

On-line predavanje krajobraznog arhitekta Daniela Winterbottoma

U četvrtak, 22. listopada 2020., u sklopu programa Zeleni val Rijeke 2020 - EPK, održat će se on-line predavanje krajobraznog arhitekta Daniela Winterbottoma na temu dizajniranja terapijskog vrta. Predavanje će se moći pratiti putem Zoom platforme, od 18 sati. 
 
izložba

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata gostuje u Rijeci

U petak, 9. listopada 2020.g., u Exportu na Delti bit će otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata 2019. godine. Nakon premijernog izdanja u Splitu u ožujku 2020. te repriza u Zagrebu, Šibeniku i Zadru, izložba stiže i u Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture. 
 
izložba

Izložba 'Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.'

U četvrtak, 8. listopada 2020., u 19 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se izložba "Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.". 
 
izložba

'Karlovac Radovana Nikšića. Projekti i realizacije' - izložba

Otvorenje izložbe 'Karlovac Radovana Nikšića. Projekti i realizacije' će se održati u četvrtak, 10. rujna, s početkom u 19 sati u Društvu arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac.
 
nagrada

Dodijeljene Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata

Na 4. Danima arhitekata u petak navečer u Šibeniku dodijeljene su Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata (HKA) za 2019. u tri kategorije - konceptualni poduhvat, arhitektura i urbanizam.
 
konferencija, znanstveni skup

Stanovanje, središnja tema Dana arhitekata u Šibeniku

Četvrti Dani arhitekata održat će se od 3. do 5. rujna u Šibeniku, a središnja tema skupa, koji se trebao održati potkraj ožujka ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa, bit će stanovanje.
 
radionica, kolonija

Otvorene prijave na Bale Valle Architectural Workshop (BVAW)

Međunarodna arhitektonska radionica Bale Valle Architectural Workshop (BVAW) bit će održana u Balama od 12. do 19. rujna pod mentorstvom Mateja Blenkuša (Ljubljana) i Antuna Sevšeka (Zagreb), a namijenjena je studentima arhitekture i mladim arhitektima. Prijave na sedmodnevnu radionicu otvorene su do 8. rujna 2020.!
 
konferencija, znanstveni skup

Dani arhitekata 4.0 početkom rujna u Šibeniku

U Šibeniku se od 3. do 5. rujna 2020., u organizaciji Hrvatske komore arhitekata HKA, održava četvrti po redu skup hrvatskih arhitekata - Dani arhitekata 4.0. Skup se trebao održati na istoj lokaciji krajem ožujka, ali je uslijed situacije izazvane COVID-19 pandemijom, donesena odluka o njegovoj odgodi.
 
obavijest

Preminula arhitektica Neda Cilinger

U 61. godini preminula je zagrebačka arhitektica Neda Cilinger, izvanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Autorica je niza projekata među kojima se posebno ističu rasvjeta u tunelu Grič i Muzej osjetila. 
 
obavijest

UHA: Digitalna arhiva radova prijavljenih na Godišnju izložbu ostvarenja u 2019.

Na adresi http://gio.uha.hr/ dostupna je digitalna arhiva radova prijavljenih na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini.
 
obavijest

Otvorene rane prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020.

UHA poziva na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju nakon 1.1.2020. godine. Ostvarenja prijavljena do 15. kolovoza 2020. zajedno s ostvarenjima iz 2019. godine ulaze u konkurenciju za nominacije za European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2021.
 
obavijest

'Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice'

Knjiga 'Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice' Snješke Knežević, u izdanju ArTresor naklade, bit će predstavljena u četvrtak, 2. srpnja, u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Atomizirani hotel: Novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada i krajolika' - ODGOĐENO!

U srijedu, 1. srpnja, u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, održat će se promocija knjige arhitektice Jelene Skorup naziva 'Atomizirani hotel: Novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada i krajolika', u izdanju ArTresor naklade.
 
natječaj, nagrada

Poziv za dostavu kandidatura za 7. Nagradu za krajolik Vijeća Europe 2020.-2021.

Europsko vijeće uputilo je stalnim predstavnicima, članovima Konferencije Vijeća Europe o Europskoj konvenciji o krajoliku, poziv za dostavu kandidatura za 7. Nagradu za krajolik Vijeća Europe 2020.-2021.
 
izložba

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. u Zadru

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini održava se u Kneževoj palači, Zadar, od 16. do 30. lipnja 2020., u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Zadra i Narodnog muzeja Zadar.
 
najave

Motel Trogir: Obilazak višestambene zgrade arhitekta Ive Geršića

Projekt Motel Trogir u sklopu obilazaka pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara RH izgrađenih u drugoj polovici 20. stoljeća, u subotu, 13. lipnja 2020., organizira obilazak jedne od dvije višestambene zgrade arhitekta Ive Geršića iz 1950-ih na križanju Držićeve i Ulice grada Vukovara u Zagrebu. 
 
izložba

Međunarodna izložba: Prijatelji za Oris

U četvrtak, 4. lipnja, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se međunarodna izložba Prijatelji za Oris / Friends for Oris, koja će se moći pogledati do 31. srpnja 2020.
 
predavanje, tribina

Online program: Centriranje Čakovca

Svi zainteresirani za razvoj grada Čakovca pozvani su da se priključe programu međimurskih arhitekata - Centriranje Čakovca, koji će se održavati u online formatu, 6. i 13. lipnja 2020. Prijave su u tijeku.
 
obavijest

Odgođeno Venecijansko bijenale – 17. Međunarodna izložba arhitekture za 2021.

Venecijansko bijenale objavilo je odluku kojom se 17. Međunarodna izložba arhitekture s temom „How Will We Live Together?“ kustosa Hashima Sarkisa, koja se trebala održavati od 29. kolovoza do 29. studenog ove godine, odgađa za 2021. godinu. Novi termin održavanja će biti od 22. svibnja do 21. studenog 2021. godine.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>