info - arhitektura, urbanizam


obavijest

Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa

Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula fazu osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, ekološki, gospodarski i kulturni projekt u okviru provedbe europskog Zelenog plana.
 
natječaj

i-Portunus objavio novi poziv za mobilnost umjetnika iz područja arhitekture

i-Portunus nastavlja podržavati mobilnost umjetnika i kulturnih profesionalaca u državama koje sudjeluju u programu Kreativna Europa. Kroz ovaj program odobren je drugi pilot projekt kojeg čini partnerski konzorcij Goethe-Institut, Institut français i Izolyatsia, a koji će trajati od kraja 2020. do kraja 2021. godine.
 
obavijest

Zlatko Karač: 'Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj'

U suradnji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga 'Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj' autora Zlatka Karača.
 
natječaj

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini – poziv za prijave

UHA poziva na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju od 1.1.2020. do 31.12.2020. za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini i nominacije za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.
 
izložba

Izložba: Stadion Maksimir (sportska Arhitektura Vladimira Turine)

Izložba Stadion Maksimir [sportska Arhitektura Vladimira Turine] održava se od 24. prosinca 2020. do 28. ožujka 2021. u Muzeju grada Zagreba. Autorica izložbe je dr. sc. Hela Vukadin Doronjga.
 
natječaj

Prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata/-ica u 2020.

UHA poziva na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju od 1.1.2020. do 31.12.2020. za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini i nominacije za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata. Rok za prijave: 17.1.2021.
 
natječaj

Landscapes of Care 2021 - poziv

Međunarodna platforma 'Future Architecture’ koju vodi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana, poziva (krajobrazne) arhitekte, urbaniste, multidisciplinarne profesionalce i dr., da sudjeluju u programu ‘Landscapes of Care’/ 2021 European Architecture Program.
 
konferencija, znanstveni skup

Virtualna konferencija - Graditeljstvo nakon potresa

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održana je u srijedu, 2. prosinca, virtualna konferencija pod nazivom 'Graditeljstvo nakon potresa'.
 
festival

Festival Dani Orisa 20

Festival Dani Orisa 20, koji će se održati 10., 11. i 12. 12. 2020., koncipiran je online, a obuhvatit će dvadeset predavanja po dvadeset minuta, uz javljanje uživo iz Oris Kuće arhitekture te interakciju predavača, publike i sponzora.  
 
izložba

Fokus na modernizam + periferni modernizam

U srijedu, 2. prosinca, u 18 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se izložba 'Fokus na modernizam + periferni modernizam' u organizaciji Bacača Sjenki, te autorstvu DaNS – Društva arhitekata Novog Sada, Centra za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma – URBANIUM i Relje Ivanića.
 
izložba

Otvorenje izložbe 'Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata'

U ponedjeljak, 30. studenog, u prostorijama Društva arhitekata Zagreba bit će otvorena izložba o afričkim i azijskim radovima hrvatskih arhitekata.
 
najave

'U iščekivanju urbanizma – Šibenik'

Turneja 'U iščekivanju urbanizma' u tri priobalna grada - Makarskoj, Splitu i Šibeniku - realizira cjelodnevni program sa svrhom razvijanja svijesti građana o važnosti urbanih politika, prostornog planiranja i održivosti građenog okoliša. Program u Šibeniku održat će se 28. studenoga 2020.
 
festival

Jubilarni '20 x 20 Dani Orisa 20.' online od 10. do 12. prosinca

Dani Orisa, međunarodni arhitektonski festival u organizaciji časopisa Oris, jubilarno - 20. izdanje - održat će online od 10. do 12. prosinca u znaku obljetničarske brojke - 20 predavanja uglednih predavača u trajanju od po 20 minuta ove, kako ističu, po mnogo čemu posebne 2020.
 
konferencija, znanstveni skup

'Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled'

Društvo arhitekata Zagreba organizira online konferenciju 'Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled' koja će se održati u razdoblju od 10. do 13. studenog 2020.
 
novo izdanje

Dani arhitekture u Istri 2020.

Manifestacija koju Društvo arhitekata Istre kontinuirano organizira od 2000. godine ove jeseni bilježi jubilarni dvadeseti rođendan, a održat će se prvi put na novoj adresi - Smareglina 1 u Puli.
 
izložba

Izložba arhitekta i slikara Vinka Uhlika otvara se 5. studenog u Orisu

U četvrtak, 5. studenog, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba arhitekta i slikara Vinka Uhlika pod nazivom "Uz ostalo i...... slikam". 
 
konferencija, znanstveni skup

Stručni skup na temu 'Izazovi i smjerovi prostornog planiranja u Hrvatskoj'

Povodom Svjetskog dana urbanizma Odbor za urbanizam Hrvatske komore arhitekata 5. studenog organizira stručni skup „Izazovi i smjerovi prostornog planiranja u Hrvatskoj“. 
 
predavanje, tribina

On-line predavanje krajobraznog arhitekta Daniela Winterbottoma

U četvrtak, 22. listopada 2020., u sklopu programa Zeleni val Rijeke 2020 - EPK, održat će se on-line predavanje krajobraznog arhitekta Daniela Winterbottoma na temu dizajniranja terapijskog vrta. Predavanje će se moći pratiti putem Zoom platforme, od 18 sati. 
 
izložba

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata gostuje u Rijeci

U petak, 9. listopada 2020.g., u Exportu na Delti bit će otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata 2019. godine. Nakon premijernog izdanja u Splitu u ožujku 2020. te repriza u Zagrebu, Šibeniku i Zadru, izložba stiže i u Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture. 
 
izložba

Izložba 'Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.'

U četvrtak, 8. listopada 2020., u 19 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se izložba "Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.". 
 
izložba

'Karlovac Radovana Nikšića. Projekti i realizacije' - izložba

Otvorenje izložbe 'Karlovac Radovana Nikšića. Projekti i realizacije' će se održati u četvrtak, 10. rujna, s početkom u 19 sati u Društvu arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac.
 
nagrada

Dodijeljene Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata

Na 4. Danima arhitekata u petak navečer u Šibeniku dodijeljene su Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata (HKA) za 2019. u tri kategorije - konceptualni poduhvat, arhitektura i urbanizam.
 
konferencija, znanstveni skup

Stanovanje, središnja tema Dana arhitekata u Šibeniku

Četvrti Dani arhitekata održat će se od 3. do 5. rujna u Šibeniku, a središnja tema skupa, koji se trebao održati potkraj ožujka ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa, bit će stanovanje.
 
radionica, kolonija

Otvorene prijave na Bale Valle Architectural Workshop (BVAW)

Međunarodna arhitektonska radionica Bale Valle Architectural Workshop (BVAW) bit će održana u Balama od 12. do 19. rujna pod mentorstvom Mateja Blenkuša (Ljubljana) i Antuna Sevšeka (Zagreb), a namijenjena je studentima arhitekture i mladim arhitektima. Prijave na sedmodnevnu radionicu otvorene su do 8. rujna 2020.!
 
konferencija, znanstveni skup

Dani arhitekata 4.0 početkom rujna u Šibeniku

U Šibeniku se od 3. do 5. rujna 2020., u organizaciji Hrvatske komore arhitekata HKA, održava četvrti po redu skup hrvatskih arhitekata - Dani arhitekata 4.0. Skup se trebao održati na istoj lokaciji krajem ožujka, ali je uslijed situacije izazvane COVID-19 pandemijom, donesena odluka o njegovoj odgodi.
 
obavijest

Preminula arhitektica Neda Cilinger

U 61. godini preminula je zagrebačka arhitektica Neda Cilinger, izvanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Autorica je niza projekata među kojima se posebno ističu rasvjeta u tunelu Grič i Muzej osjetila. 
 
obavijest

UHA: Digitalna arhiva radova prijavljenih na Godišnju izložbu ostvarenja u 2019.

Na adresi http://gio.uha.hr/ dostupna je digitalna arhiva radova prijavljenih na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini.
 
obavijest

Otvorene rane prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020.

UHA poziva na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju nakon 1.1.2020. godine. Ostvarenja prijavljena do 15. kolovoza 2020. zajedno s ostvarenjima iz 2019. godine ulaze u konkurenciju za nominacije za European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2021.
 
obavijest

'Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice'

Knjiga 'Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice' Snješke Knežević, u izdanju ArTresor naklade, bit će predstavljena u četvrtak, 2. srpnja, u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Atomizirani hotel: Novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada i krajolika' - ODGOĐENO!

U srijedu, 1. srpnja, u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, održat će se promocija knjige arhitektice Jelene Skorup naziva 'Atomizirani hotel: Novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada i krajolika', u izdanju ArTresor naklade.
 
natječaj, nagrada

Poziv za dostavu kandidatura za 7. Nagradu za krajolik Vijeća Europe 2020.-2021.

Europsko vijeće uputilo je stalnim predstavnicima, članovima Konferencije Vijeća Europe o Europskoj konvenciji o krajoliku, poziv za dostavu kandidatura za 7. Nagradu za krajolik Vijeća Europe 2020.-2021.
 
izložba

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. u Zadru

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini održava se u Kneževoj palači, Zadar, od 16. do 30. lipnja 2020., u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Zadra i Narodnog muzeja Zadar.
 
najave

Motel Trogir: Obilazak višestambene zgrade arhitekta Ive Geršića

Projekt Motel Trogir u sklopu obilazaka pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara RH izgrađenih u drugoj polovici 20. stoljeća, u subotu, 13. lipnja 2020., organizira obilazak jedne od dvije višestambene zgrade arhitekta Ive Geršića iz 1950-ih na križanju Držićeve i Ulice grada Vukovara u Zagrebu. 
 
izložba

Međunarodna izložba: Prijatelji za Oris

U četvrtak, 4. lipnja, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se međunarodna izložba Prijatelji za Oris / Friends for Oris, koja će se moći pogledati do 31. srpnja 2020.
 
predavanje, tribina

Online program: Centriranje Čakovca

Svi zainteresirani za razvoj grada Čakovca pozvani su da se priključe programu međimurskih arhitekata - Centriranje Čakovca, koji će se održavati u online formatu, 6. i 13. lipnja 2020. Prijave su u tijeku.
 
obavijest

Odgođeno Venecijansko bijenale – 17. Međunarodna izložba arhitekture za 2021.

Venecijansko bijenale objavilo je odluku kojom se 17. Međunarodna izložba arhitekture s temom „How Will We Live Together?“ kustosa Hashima Sarkisa, koja se trebala održavati od 29. kolovoza do 29. studenog ove godine, odgađa za 2021. godinu. Novi termin održavanja će biti od 22. svibnja do 21. studenog 2021. godine.
 
obavijest

Danska književna senzacija na hrvatskom

Naklada Ljevak objavila je roman 'Koža je rastezljiva futrola za cijelo tijelo' danskoga književnika Bjørna Rasmussena, roman o odrastanju ispisan kao mješavina struje svijesti, autobiografije, kolaža i naracije koja je autoru donijela nagradu Europske unije za književnost.
 
izložba

Jedanaest arhitektica iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture

Hrvatski muzej arhitekture pridružuje se temi Međunarodnog dana muzeja predstavljanjem opusa jedanaest arhitektica iz svoga fundusa u cilju postizanja veće vidljivosti njihova rada koji i danas – usprkos brojnim nagradama i priznanjima – izmiče oku javnosti.
 
izložba

Virtualna izložba: 'Arhitektura zagrebačkih četvrti - Trnje'

Centar za kulturu Trešnjevka/ Galerija Modulor otvorila je virtualnu izložbu pod nazivom "Arhitektura zagrebačkih četvrti - Trnje" na internet stranici i Facebook-u Centra za kulturu Trešnjevka.
 
obavijest

Zaštitni konzervatorski i arheološki radovi: secesijska zgrada Hrvatskog doma u Splitu

Završena je dugo očekivana cjelovita obnova secesijske zgrade Hrvatskog doma u Splitu. Grad Split inicirao je uređenje zgrade još 2005. godine sa željom da se, uz netom obnovljeno Kazalište lutaka u prizemlju, na prvom katu dvorišnog krila uredi manja koncertna dvorana s pratećim sadržajima na katovima uličnog krila.
 
predstavljanje, projekcija

Hrvatski film i arhitektura u Kulturnom centru BOZAR u Bruxellesu - online

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije program Betonska utopija: Fokus na hrvatsku arhitekturu i film održava se, s obzirom na  trenutnu situaciju vezanu uz širenje infekcije virusom COVID-19, putem online streaminga na web stranicama Kulturnog centra BOZAR u Bruxellesu u razdoblju između 27. travnja i 3. svibnja 2020. godine.
 
obavijest

Pokrenuta otvorena stručna platforma obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) izvijestilo je o pokretanju otvorene stručne platforme obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima te pozvalo zainteresiranu javnost da se uključi u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove i stvaranje otvorene online platforme o graditeljskom fondu i baštini Zagreba kao i o primjerima sanacije posljedica potresa.
 
x ostalo

Arhitekti organiziraju volontiranje za pomoć u sanaciji Zagreba

Hrvatska komora arhitekata pozvala je sve svoje članove da se volonterski priključe radu timova koji će na terenu procjenjivati štete od razornog potresa koji je pogodio Zagreb, a po potrebi sudjelovati i u drugim aktivnostima u sanaciji ovih šteta.
 
konferencija, znanstveni skup

Dani arhitekata 4.0 u Šibeniku

Najveći stručni skup hrvatskih arhitekata u organizaciji Hrvatske komore arhitekata (HKA), "Dani arhitekata  4.0", održat će se 12. ožujka 2020. u Šibeniku, a tema četvrtog izdanja konferencije je - stanovanje.
 
izložba, nagrada

Split: Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata/-ica u 2019. i dodjela nagrada UHA

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini te dodjela nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) održat će se u Splitu, u subotu, 07.03.2020., u 19 sati, u podrumima Dioklecijanove palače. Godišnja izložba realizira se u suradnji s Društvom arhitekata Splita (DAS).
 
izložba

Izložba arhitektonskog ureda NFO

U četvrtak, 5. ožujka 2020., u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, održat će se predavanje i otvorenje izložbe arhitektonskog ureda NFO. Predavanje počinje u 19 sati, a otvorenje izložbe „Neformiranje“ u 20 sati. Izložba će se moći razgledati do 17. 3. 2020. 
 
konferencija, znanstveni skup

Dizajn - tema 'Plan D. konferencije' u Orisu - Kući arhitekture

Tema 'Plan D. konferencije', što će se od 27. do 29. veljače održati u Oris - Kući arhitekture i na popratnim lokacijama bit će dizajn o kojemu će se otvoriti niz tema kroz predavanja, a bit će priređena i vodstva te promocije knjiga o dizajnu.
 
najave

Stanovanje glavna tema Dana arhitekata koji će se održati od 12. do 14. ožujka

Glavna tema Dana arhitekata 4.0, koji će se održati od 12. do 14. ožujka u Šibeniku, bit će stanovanje, a tom će se prigodom dodijeliti i Medalja za arhitekturu te Medalja za konceptualni pothvat, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska komora arhitekata (HKA).
 
izložba

Izložba 'Kuća Z' u Oris Kući arhitekture

U utorak, 18. veljače, u 18 sati, u Oris Kući arhitekture, otvara se izložba naziva 'Kuća Z' nastala u suradnji Arhitektonske radionice 312 i skupine autora.
 
obavijest

Promocija monografije 'Arhitektica Hildegard Auf-Franić'

U srijedu, 12. veljače, s početkom u 19 sati, u Društvu arhitekata Zagreba održat će se predstavljanje monografije 'Arhitektica Hildegard Auf-Franić'.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>