info - arhitektura, urbanizam


predavanje, tribina

Predavanje: 'Prof. dr. Ivo Maroević i teorija interpolacije'

U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 16. listopada 2019. godine, s početkom u 18:00 sati, prof. dr. sc. Zlatko Jurić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će predavanje - „Prof. dr. Ivo Maroević i teorija interpolacije“.
 
seminar

2. Jane's Walk seminar: Zaigraj se sad, otkrij grad!

Centar za kulturu Trešnjevka (projekt Mapiranje Trešnjevke), u suradnji s globalnim pokretnom Jane's Walk, organizira 2. Jane’s Walk seminar od 18. do 20. listopada pod naslovom 'Zaigraj se sad, otkrij grad!'.
 
konferencija, znanstveni skup

Umjetničko-znanstveni skup: Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen

Umjetničko-znanstveni skup Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen objedinjuje umjetnike/ice i teoretičare/teoretičarke u višednevnom događanju na nekoliko lokacija in situ u suradnji s Gradom Ozljom i općinom Jakovlje te u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Muzeja suvremene umjetnosti.
 
predavanje, tribina

Predavanje: 'Arhitektura optimizma'

Predavanje Svebora Andrijevića i Luke Korlaeta: "Arhitektura optimizma" održat će se u srijedu, 9. listopada 2019., u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, s početkom u 18:00 sati.
 
natječaj

ZK/U Berlin – poziv na rezidenciju

ZK/U Berlin (Centar za umjetnost i urbanizam) poziva zainteresirane umjetnike, istraživače i znanstvenike iz područja urbanih studija, geografije, antropologije, urbanizma, arhitekture i humanistike, koji se bave fenomenom 'grada', da se prijave na rezidencijalni program. Natječaj je otvoren do 13. listopada 2019.
 
predavanje, tribina

Retropolis: Presjecišta socijalnog planiranja i socijalne medicine

Obilazak Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' uz predavanja prof.dr.sc. Ankice Sente Marić i dr.sc. Tamare Bjažić Klarin i projekcije filmova iz arhiva Škole održat će se 5. listopada u razdoblju od 10,45 do 13 sati.
 
predavanje, tribina

Razgovor o arhitekturi i svakodnevici Vitićevog stambenog bloka i okolnog naselja

Razgovor s Borisom Bakalom, Robertom Loherom, Tamarom Bjažić Klarin i Sunčicom Pleštinom se održava 2. listopada, u 17 sati, u Književnom klubu Booksa. Razgovor je namijenjen široj publici s ciljem upoznavanja građana i stručnjaka o svakodnevnom životu u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života; na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu. Ulaz je slobodan!
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Crtice o gradu i arhitekturi'

U srijedu, 2. listopada 2019., s početkom u 18:00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU održat će se predstavljanje knjige „Crtice o gradu i arhitekturi“, autorice doc. dr. sc. Borke Bobovec, upraviteljice Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, u izdanju UPI2M BOOKS i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
izložba

Izložba 'Četiri memorijala Nenada Fabijanića'

U Gliptoteci HAZU u Zagrebu, u srijedu, 2. listopada, u 19 sati, otvara se izložba Četiri memorijala Nenada Fabijanića, koja će se moći razgledati do 27. listopada 2019. Izložba predstavlja projekte četiriju memorijala, nastalih od 1998. do 2017. godine.
 
festival

Novi filmski festival DA2 posvećen dizajnu, umjetnosti i arhitekturi

"DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival - novi međunarodni filmski festival posvećen dizajnu, umjetnosti i arhitekturi, donosi od 8. do 12. listopada u Dokukino KIC, premijere filmova o Peteru Lindberghu, Renzu Pianu, Marcelu Duchampu, Kevynu Aucoinu i Etgaru Keretu.
 
predavanje, tribina

'Split Talks 2019 – Waterfront'

Split Talks, ciklus predavanja i razgovora o arhitekturi, u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i portala Pogledaj.to, održat će se u ponedjeljak i utorak, 30. rujna i 1. listopada 2019. godine u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.
 
natječaj

Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture

Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture, koja će se održati od 23.5. do 29.11.2020. Rok za predaju kandidature je 28. listopada 2019.!
 
predavanje, tribina

Panel na temu aktivacije neiskorištenih gradskih prostora

U suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Centar oblikovanja svakodnevice poziva sve zainteresirane građane na javni panel na temu modela i smjernica za dodatnu aktivaciju postojećih neiskorištenih gradskih prostora namjenski za kulturni sektor. Panel se održava 30. rujna, od 15 do 18 sati, u ZgForumu na adresi Gajeva ulica 27, Zagreb.
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Milanu Prelogu u čast (1919. - 2019.)'

Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik pozivaju na predavanje "Milanu Prelogu u čast (1919. - 2019.)", koje će u petak, 27. rujna 2019., u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, s početkom u 20 sati, održati mr. sc. Maja Nodari.
 
nagrada

Nagradu Architecture MasterPrize osvojila zagrebačka 'Dva arhitekta'

Arhitektonski studio Dva arhitekta dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019. za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture, priopćeno je u četvrtak.
 
izložba

Otvorena izložba o stoljeću kontinuirane izobrazbe arhitekture u Zagrebu i Hrvatskoj

Izložba 'Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta', otvorena u srijedu navečer u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU, jubilarna je i obilježava stogodišnjicu (1919.-2019.) kontinuirane izobrazbe arhitekata u Zagrebu i Hrvatskoj koja je počela po osnutku Tehničke visoke škole.
 
izložba

Izložba 'Prostorni mehanizmi' Diaprojektora u HDD galeriji

Izložba 'Prostorni mehanizmi', koja predstavlja rad arhitektonskog ureda Diaprojektor u području kazališne scenografije, otvara se u četvrtak u HDD galeriji.
 
izložba

Hrvatski arhitekti kroz povijest – Joško Marušić

Portal hrvatskih arhitekata - arhitekti.hr, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek i Društvo arhitekata grada Osijeka organiziraju izložbu u Osijeku 'Hrvatski arhitekti kroz povijest – Joško Marušić'.
 
izložba, predavanje, tribina

Izložba i predavanje arhitektonskog ureda SKROZ

Predavanje i otvorenje izložbe arhitektonskog ureda SKROZ će se održati u utorak, 10. rujna, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3). Predavanje počinje u 19 sati, a otvorenje izložbe SKROZ u 20 sati.
 
predavanje, tribina

Javni razgovor o arhitekturi novozagrebačkog naselja Zapruđe i besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera

Centar oblikovanja svakodnevice u sklopu svojeg programa 'Izvedbe svakodnevice' poziva građane na javni razgovor o arhitekturi novozagrebačkog naselja Zapruđe. Razgovor će se održati 12. rujna, u 18 sati, u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu. Građani se pozivaju da se prijave i na drugi dio programa Izvedbe svakodnevice u rujnu – besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici i njegovom okolicom.
 
natječaj

BIO 26: Associated Projects – poziv

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, organizator 26. Bienala dizajna (BIO 26) u Ljubljani, raspisao je javni poziv za sudjelovanje u programu BIO 26 - Common Knowledge: Associated Projects. Rok za prijavu je 19. rujna 2019.!
 
najave

Moderna Makarska

U suradnji projekta Motel Trogir i Udruge za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja 'Kačić', tura modernom Makarskom održat će se u nedjelju, 8. rujna, u 18 sati, ispred zgrade FINA-e. Turu će voditi arhitektice Petra Radić i Petra Visković iz Udruge 'Kačić'.
 
predavanje, tribina

Split i Pučišća domaćini čuvara graditeljske baštine

Split i Pučišća bit će od ponedjeljka do subote domaćini Ljetne škole Ambientura na kojoj će znanstvenici i umjetnici, u organizaciji zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta i Klesarske škole Pučišća, održati predavanja na temu ambijenta, urbanizama i arhitekture.
 
najave

Međunarodna škola arhitekture / Grožnjanska vremenska kapsula

Kako Međunarodna škola arhitekture u Grožnjanu slavi svoju tridesetu obljetnicu, u vrijeme održavanja škole do 10. kolovoza, kroz dijalog s predavačima sa svih strana svijeta o budućnosti arhitektonske prakse, inicirat će izradu svojevrsnog manifesta u vremenskoj kapsuli koja će biti utkana u temelj budućeg kulturnog centra te otvorena za trideset godina, 10. kolovoza 2049. godine.
 
predavanje, tribina

Predavanje Snješke Knežević: Milan Lenuci (1849.-1924.)

Hrvatski muzej arhitekture HAZU poziva na predavanje dr. sc. Snješke Knežević:  Milan Lenuci (1849.-1924.), u povodu 170-e obljetnice rođenja. Predavanje će se održati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 31. srpnja 2019., s početkom u 18:00 sati.
 
najave

Arhitekt Stefano Boeri ove jeseni stiže u Zagreb

Zvijezda svjetske arhitekture, talijanski arhitekt Stefano Boeri, ove jeseni stiže u Zagreb, gdje će u sklopu sajma InDizajn održati predavanje na temu 'Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma'.
 
novo izdanje

Najavljeni Dani Orisa 19

Međunarodni arhitektonski simpozij u organizaciji časopisa Oris i Oris Kuće arhitekture - Dani Orisa 19, održat će se 19. i 20. listopada 2019. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

'Grada gladan' - razgovori o javnom prostoru

Društvo arhitekata Dubrovnik organizira razgovore o javnom prostoru sa svim zainteresiranim građanima i udrugama civilnog društva u Florinom Domu (Šetalište kralja Zvonimira 46, Uvala Lapad) od 22. do 29. lipnja, od 18 do 20 sati, kada će sudionici moći iznijeti svoja iskustva, ideje i potrebe na temu javnog prostora.
 
obavijest

Umro arhitekt i dizajner Bogdan Budimirov

Arhitekt i dizajner Bogdan Budimirov, poznat po industrijskom dizajnu, unikatnom namještaju i specijalnim konstrukcijama umro je u utorak, priopćila je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).
 
predavanje, tribina

Razgovor s arhitektom Nebojšom Weinerom

MEDITERANSKA MREŽA MODERNIZMA: CIKLUS PREDAVANJA I RAZGOVORA  •  Treće događanje u ciklusu Protuvrijeme/Contretemps razgovor je s arhitektom Nebojšom Weinerom, sudionikom programa Tehničke pomoći Jugoslavije afričkim zemljama 1960-ih i 1980-ih godina. Predavanje će se održati 19. lipnja 2019. s početkom u 19 sati u prostorima Udruženja hvatskih arhitekata / Društva arhitekata Zagreba.
 
predavanje, tribina

Afrički radovi hrvatskih arhitekata

Drugo predavanje iz ciklusa Protuvrijeme/Contretemps održat će dr.sc. Mojca Smode Cvitanović na temu 'Afrički radovi hrvatskih arhitekata' 13. lipnja, s početkom u 19 sati.
 
najave

9. Dani zagrebačke arhitekture / Stambena arhitektura

Deveti Dani zagrebačke arhitekture, s fokusom na temu stanovanja, održat će se od 28. svibnja do 1. lipnja 2019.
 
izložba

Izložba Glazbena školjka / Iz arhitektonskog laboratorija Marijana Haberlea

Izložba Glazbena školjka - Iz arhitektonskog laboratorija Marijana Haberlea, autorice Lilijane Domić, održava se u Galeriji Modulor, Centra za kulturu Trešnjevka. Izložba je posvećena arhitektu Tomislavu Premerlu. 
 
izložba

Izložba 'Bernardo Bernardi i TVIN' u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU

Otvorenje izložbe 'Bernardo Bernardi i TVIN – od komponibilnog sistema uredskog namještaja do programa humanizacije radnoga mjesta' održat će se u srijedu, 22. svibnja 2019. godine u 18:00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu.
 
izložba

'Čovjek iz Železnog', izložba Ivice Plaveca

Dana 24. svibnja u 19 sati u Galeriji Forum otvara se izložba 'Čovjek iz Železnog' arhitekta Ivice Plaveca.
 
obavijest

Obnova osječkog Trga Vatroslava Lisinskog i stare vojne pekare vjerojatno do kraja godine

Više od 60 milijuna kuna vrijedan projekt obnove Trga Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi te obnova i prenamjena stare austrougarske vojne pekare u novi edukativni informativno-turistički centar mladih trebao bi biti dovršen do kraja godine, izvijestili su u petak predstavnici osječke Gradske uprave.
 
predavanje, tribina

'Povijest arhitekture u regiji', tribina

Tribina na temu 'Povijest arhitekture u regiji - varijacija tema i interpretacija između fin de siècle i fin de millénaire' održat će se u srijedu, 22. svibnja 2019. u 18:30 sati, u DPUH-u u Zagrebu. Uvodno predavanje održat će Tanja D. Conley, a tribinu moderira Dragan Damjanović.  
 
najave

Virtualni Bauhaus: interaktivna izložba

Povodom 100. obljetnice osnutka Bauhausa, Goethe-Institut u Hrvatskoj od 6. do 17. svibnja predstavlja Virtualni Bauhaus, interaktivnu izložbu koja kroz medij virtualne stvarnosti uranja gledatelja u prostor njemačke visoke škole za umjetnost i oblikovanje čiji je utjecaj aktualan i danas.
 
predavanje, tribina

Projekt Motel Trogir: Fokus na arhitekturu druge polovice 20. stoljeća

Predavanje 'Projekt Motel Trogir: Fokus na arhitekturu druge polovice 20. stoljeća' održat će se u srijedu, 8. svibnja 2019., u 18.00 sati, na Filozofskom fakultetu u Puli, Ronjgova 1, u Dvorani Slavka Zlatića. Svoj rad na zaštiti arhitektonske baštine predstavit će Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga.
 
projekcija

'Točka na A' premijerno u MSU-u

Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti organizira premijeru dokumentarnog ciklusa o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi 'Točka na A'. Premijera će se održati u Dvorani Gorgona, u ponedjeljak 6. svibnja 2019., u 19 sati.
 
izložba

Arhitekt Pavao Jušić na brodu Wilhelm Gustloff

Otvorenje izložbe 'Arhitekt Pavao Jušić na brodu Wilhelm Gustloff' održat će se u srijedu, 17. travnja 2019. godine s početkom u 18:00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu. 
 
predavanje, tribina

Predavanja u Oris Kući arhitekture

U četvrtak, 11. travnja 2019., u Oris Kući arhitekture u 18 sati, održat će se predavanje čileanske arhitektice i sveučilišne profesorice Elvire Pérez Villalón pod naslovom 'Arhitektura Čilea ― preoblikovanje naslijeđa'. U petak i subotu, 12. i 13. travnja 2019., u sklopu Muzičkog biennala Zagreb u Oris Kući arhitekture uslijedit će ciklus predavanja Arhitektura + Zvuk.  
 
predavanje, tribina

Predavanje na temu suvremene australske arhitekture

U utorak, 9. travnja 2019., u Velikoj dvorani Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, s početkom u 17 sati, održat će se predavanja renomiranih australskih arhitekata Richarda Leplastriera i Petera Stutchburyja na temu suvremene australske arhitekture.  
 
konferencija, znanstveni skup

Poziv na prijavu radova za skup 'Otkrivanje Dalmacije V'

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković poziva na sudjelovanje na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu 'Otkrivanje Dalmacije V – Pojmovnik klasične arhitekture i strukovno nazivlje' koji će se održati u Splitu od 19. do 22. lipnja. Rok za prijavu radova je 15. travnja 2019.!
 
nagrada

Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo arhitektu Dinku Kovačiću

U Rijeci je u prostoru IVEX-a u četvrtak otvorena godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata, dodijeljene su nagrade za najbolja arhitektonska ostvarenja u 2018. godini, a nagrada Viktor Kovačić za životno djelo uručena je akademiku Dinku Kovačiću. 
 
predavanje, tribina

Ciklus tribina Alena Žunića: Jednostavnost arhitekture na održiv način

Tribina na temu 'Jednostavnost arhitekture na održiv način' održat će se u utorak, 2. travnja 2019. u 19 sati u zagrebačkom KIC-u. Gosti Tribine Alena Žunića su Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera. 
 
predavanje, tribina

Predavanje: 'Suvremeni vs. povijesni grad'

Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik pozivaju na predavanje 'Suvremeni vs. povijesni grad - problematika planiranja i upravljanja gradova s povijesnom baštinom' koje će u četvrtak, 28.3. u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika, s početkom u 20 sati, održati prof. dr. sc. Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 
 
izložba

Izložba švicarskog arhitekta Stephana Mädera

U ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u 18 sati, u Oris Kući arhitekture održat će se otvorenje izložbe švicarskog arhitekta, profesora i umjetnika Stephana Mädera pod nazivom 'Skice'.  
 
izložba

Davor Senečić - Skice iz devedesetih

U ponedjeljak, 18. ožujka u 19:30, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se izložba arhitekta Davora Senečića pod nazivom 'Skice iz devedesetih'. Izložba je otvorena do 22. ožujka 2019.
 
predavanje, tribina

'Zagrebački Manhattan' i 'Beograd na vodi' – predavanje u DAZ-u

Predavanje i diskusija uz temu 'Zagrebačkog Manhattana' i 'Beograda na vodi' održat će se u srijedu, 20. ožujka, u 18 sati, u Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana J. Jelačića 3/1. Temu će izložiti profesor Tihomir Jukić i kolege iz Društva arhitekata Beograda, Udruženja arhitekata Srbije te Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, izv. prof. Vesna Cagić Milošević, izv. prof. Milan Đurić i dr. Igor Marić.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>