info - arhitektura, urbanizam


obavijest

Odgođeno Venecijansko bijenale – 17. Međunarodna izložba arhitekture za 2021.

Venecijansko bijenale objavilo je odluku kojom se 17. Međunarodna izložba arhitekture s temom „How Will We Live Together?“ kustosa Hashima Sarkisa, koja se trebala održavati od 29. kolovoza do 29. studenog ove godine, odgađa za 2021. godinu. Novi termin održavanja će biti od 22. svibnja do 21. studenog 2021. godine.
 
obavijest

Danska književna senzacija na hrvatskom

Naklada Ljevak objavila je roman 'Koža je rastezljiva futrola za cijelo tijelo' danskoga književnika Bjørna Rasmussena, roman o odrastanju ispisan kao mješavina struje svijesti, autobiografije, kolaža i naracije koja je autoru donijela nagradu Europske unije za književnost.
 
izložba

Jedanaest arhitektica iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture

Hrvatski muzej arhitekture pridružuje se temi Međunarodnog dana muzeja predstavljanjem opusa jedanaest arhitektica iz svoga fundusa u cilju postizanja veće vidljivosti njihova rada koji i danas – usprkos brojnim nagradama i priznanjima – izmiče oku javnosti.
 
izložba

Virtualna izložba: 'Arhitektura zagrebačkih četvrti - Trnje'

Centar za kulturu Trešnjevka/ Galerija Modulor otvorila je virtualnu izložbu pod nazivom "Arhitektura zagrebačkih četvrti - Trnje" na internet stranici i Facebook-u Centra za kulturu Trešnjevka.
 
obavijest

Zaštitni konzervatorski i arheološki radovi: secesijska zgrada Hrvatskog doma u Splitu

Završena je dugo očekivana cjelovita obnova secesijske zgrade Hrvatskog doma u Splitu. Grad Split inicirao je uređenje zgrade još 2005. godine sa željom da se, uz netom obnovljeno Kazalište lutaka u prizemlju, na prvom katu dvorišnog krila uredi manja koncertna dvorana s pratećim sadržajima na katovima uličnog krila.
 
predstavljanje, projekcija

Hrvatski film i arhitektura u Kulturnom centru BOZAR u Bruxellesu - online

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije program Betonska utopija: Fokus na hrvatsku arhitekturu i film održava se, s obzirom na  trenutnu situaciju vezanu uz širenje infekcije virusom COVID-19, putem online streaminga na web stranicama Kulturnog centra BOZAR u Bruxellesu u razdoblju između 27. travnja i 3. svibnja 2020. godine.
 
obavijest

Pokrenuta otvorena stručna platforma obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) izvijestilo je o pokretanju otvorene stručne platforme obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima te pozvalo zainteresiranu javnost da se uključi u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove i stvaranje otvorene online platforme o graditeljskom fondu i baštini Zagreba kao i o primjerima sanacije posljedica potresa.
 
x ostalo

Arhitekti organiziraju volontiranje za pomoć u sanaciji Zagreba

Hrvatska komora arhitekata pozvala je sve svoje članove da se volonterski priključe radu timova koji će na terenu procjenjivati štete od razornog potresa koji je pogodio Zagreb, a po potrebi sudjelovati i u drugim aktivnostima u sanaciji ovih šteta.
 
konferencija, znanstveni skup

Dani arhitekata 4.0 u Šibeniku

Najveći stručni skup hrvatskih arhitekata u organizaciji Hrvatske komore arhitekata (HKA), "Dani arhitekata  4.0", održat će se 12. ožujka 2020. u Šibeniku, a tema četvrtog izdanja konferencije je - stanovanje.
 
izložba, nagrada

Split: Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata/-ica u 2019. i dodjela nagrada UHA

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini te dodjela nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) održat će se u Splitu, u subotu, 07.03.2020., u 19 sati, u podrumima Dioklecijanove palače. Godišnja izložba realizira se u suradnji s Društvom arhitekata Splita (DAS).
 
izložba

Izložba arhitektonskog ureda NFO

U četvrtak, 5. ožujka 2020., u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, održat će se predavanje i otvorenje izložbe arhitektonskog ureda NFO. Predavanje počinje u 19 sati, a otvorenje izložbe „Neformiranje“ u 20 sati. Izložba će se moći razgledati do 17. 3. 2020. 
 
konferencija, znanstveni skup

Dizajn - tema 'Plan D. konferencije' u Orisu - Kući arhitekture

Tema 'Plan D. konferencije', što će se od 27. do 29. veljače održati u Oris - Kući arhitekture i na popratnim lokacijama bit će dizajn o kojemu će se otvoriti niz tema kroz predavanja, a bit će priređena i vodstva te promocije knjiga o dizajnu.
 
najave

Stanovanje glavna tema Dana arhitekata koji će se održati od 12. do 14. ožujka

Glavna tema Dana arhitekata 4.0, koji će se održati od 12. do 14. ožujka u Šibeniku, bit će stanovanje, a tom će se prigodom dodijeliti i Medalja za arhitekturu te Medalja za konceptualni pothvat, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska komora arhitekata (HKA).
 
izložba

Izložba 'Kuća Z' u Oris Kući arhitekture

U utorak, 18. veljače, u 18 sati, u Oris Kući arhitekture, otvara se izložba naziva 'Kuća Z' nastala u suradnji Arhitektonske radionice 312 i skupine autora.
 
obavijest

Promocija monografije 'Arhitektica Hildegard Auf-Franić'

U srijedu, 12. veljače, s početkom u 19 sati, u Društvu arhitekata Zagreba održat će se predstavljanje monografije 'Arhitektica Hildegard Auf-Franić'.
 
izložba

'Svijet iz crteža' - izložba profesorice i arhitektice Renate Waldgoni

U petak, 31. siječnja u 18 sati, u Oris Kući arhitekture, otvara se izložba sveučilišne profesorice i arhitektice Renate Waldgoni naziva 'Svijet iz crteža'.
 
izložba

Izložba natječajnih radova arh.-urb. rješenja uređenja prostora Batarije

U Muzeju grada Trogira - Galeriji Cate Dujšin Ribar u četvrtak, 16. siječnja 2020., u 18:00 sati, otvara se izložba svih natječajnih radova predanih u okviru projektnog natječaja za izradu idejno arhitektonskog-urbanističkog rješenja uređenja prostora Batarije uključujući Kaštel Kamerlengo, Kulu Sv. Marka i Glorijet maršala Marmonta.
 
natječaj

Natječaj YEA! 2020 - Young European Architects

Natječaj za arhitekte (do 40 godina) - Young European Architects YEA! otvoren je do 14. veljače 2020.
 
izložba, predavanje, tribina

Čileanski dani Orisa / 'Winter: Images of the contemporary Chilean architecture'

U četvrtak, 19. prosinca, s početkom u 16 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu održat će se predavanja tri čileanska arhitekta - Alberta Moletta, Álvara Ramíreza i Francisca Cepeda. Nakon završetka predavanja otvorit će se izložba suvremene čileanske arhitekture 'Winter: Images of the contemporary Chilean architecture'.
 
obavijest

Predstavljanje monografije posvećene arhitektu Budimiru Pervanu

Predstavljanje monografije posvećene arhitektu Budimiru Pervanu održat će se u utorak, 17. prosinca, u 19 sati, u velikoj dvorani palače HAZU u Splitu (palača Milesi).
 
natječaj

Future Architecture 2020 - Poziv

The Future Architecture Platform poziva multidisciplinarne kreativce, individualce i kolektive sa vizijom promišljanja budućnosti arhitekture, da se prijave za European Architecture Program 2020. Prijave se primaju do 6. siječnja 2020. godine.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Intencijska arhitektura' akad. Andrije Mutnjakovića

Predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića "Intencijska arhitektura" održat će se u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, 20. studenog 2019., s početkom u 18 sati.
 
predavanje, tribina

Fotograf Branko Balić (1930. - 1976.), zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca

U ponedjeljak, 18. studenoga, od 13:00 sati, u Dvorani Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac (Knjižnica za mlade), održat će se predavanje u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt i Gradskog muzeja Karlovac posvećeno životu i djelu fotografa Branka Balića.
 
izložba

Izložba 'The Renewal of Dwelling' u kući Oris

U Oris Kući arhitekture u Zagrebu, u utorak, 19. studenog 2019., u 18 sati, otvara se izložba pod nazivom 'The Renewal of Dwelling: European Housing Construction 1945 – 1975'.  Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 29. studenog 2019.
 
izložba

Izložba arhitekata Dine Krizmanića i Leonida Zubana

U petak, 8. studenog 2019., u 19.00 sati, u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre otvara se izložba pulskih arhitekata Dine Krizmanića i Leonida Zubana pod nazivom „3 Momenta“. Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca o.g.
 
izložba

Izložba 'Le Corbusier i hrvatska arhitektura – dijalozi i refleksije' u HMA

Otvorenje zajedničke izložbe Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i Instituta za povijest umjetnosti - „Le Corbusier i hrvatska arhitektura – dijalozi i refleksije“ bit će upriličeno u srijedu, 6. studenoga 2019., s početkom u 18:00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU. Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2020.
 
izložba

Izložba 'Arhitektura i napredna energetska učinkovitost' u Galeriji Modulor

Centar za kulturu Trešnjevka / Galerija Modulor otvara u ponedjeljak, 4. studenog 2019., u 19 sati, izložbu pod nazivom 'Arhitektura i napredna energetska učinkovitost' Ljubomira Miščevića, mag.ing.arch. Izložba je otvorena do 10. studenog 2019.
 
predavanje, tribina

Profesor Miles Glendinning gostuje u Zagrebu

Profesor Miles Glendinning iz Edinburgha, održat će u srijedu, 23. listopada 2019., u DPUH-u, predavanje pod naslovom „Euros“ versus „Anglos“? Definicije baštine i njezini diskursi u Europi, Britaniji i SAD-u. Dan kasnije, 24. listopada 2019., u Društvu arhitekata Zagreb, u sklopu tribine „Arhitektura i nasljeđe – zajedničko stanovanje“, održat će predavanje o kolektivnom stanovanju modernizma. Oba predavanja su na engleskom jeziku i započinju u 18.30 sati.
 
predavanje, tribina

Predavanje: 'Dizajn i informacijska tehnologija - edukacija i granice slobode'

Prof. dr. sc. Feđa Vukić, voditelj Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održat će u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 23. listopada 2019., predavanje na temu „Dizajn i informacijska tehnologija: edukacija i granice slobode“. Početak predavanja je u 18:00 sati.
 
novo izdanje

Dani Orisa 19

Međunarodni arhitektonski simpozij Dani Orisa 19 održat će se 19. i 20. listopada 2019. godine u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
 
predavanje, tribina

Predavanje: 'Prof. dr. Ivo Maroević i teorija interpolacije'

U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 16. listopada 2019. godine, s početkom u 18:00 sati, prof. dr. sc. Zlatko Jurić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će predavanje - „Prof. dr. Ivo Maroević i teorija interpolacije“.
 
seminar

2. Jane's Walk seminar: Zaigraj se sad, otkrij grad!

Centar za kulturu Trešnjevka (projekt Mapiranje Trešnjevke), u suradnji s globalnim pokretnom Jane's Walk, organizira 2. Jane’s Walk seminar od 18. do 20. listopada pod naslovom 'Zaigraj se sad, otkrij grad!'.
 
konferencija, znanstveni skup

Umjetničko-znanstveni skup: Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen

Umjetničko-znanstveni skup Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen objedinjuje umjetnike/ice i teoretičare/teoretičarke u višednevnom događanju na nekoliko lokacija in situ u suradnji s Gradom Ozljom i općinom Jakovlje te u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Muzeja suvremene umjetnosti.
 
predavanje, tribina

Predavanje: 'Arhitektura optimizma'

Predavanje Svebora Andrijevića i Luke Korlaeta: "Arhitektura optimizma" održat će se u srijedu, 9. listopada 2019., u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, s početkom u 18:00 sati.
 
natječaj

ZK/U Berlin – poziv na rezidenciju

ZK/U Berlin (Centar za umjetnost i urbanizam) poziva zainteresirane umjetnike, istraživače i znanstvenike iz područja urbanih studija, geografije, antropologije, urbanizma, arhitekture i humanistike, koji se bave fenomenom 'grada', da se prijave na rezidencijalni program. Natječaj je otvoren do 13. listopada 2019.
 
predavanje, tribina

Retropolis: Presjecišta socijalnog planiranja i socijalne medicine

Obilazak Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' uz predavanja prof.dr.sc. Ankice Sente Marić i dr.sc. Tamare Bjažić Klarin i projekcije filmova iz arhiva Škole održat će se 5. listopada u razdoblju od 10,45 do 13 sati.
 
predavanje, tribina

Razgovor o arhitekturi i svakodnevici Vitićevog stambenog bloka i okolnog naselja

Razgovor s Borisom Bakalom, Robertom Loherom, Tamarom Bjažić Klarin i Sunčicom Pleštinom se održava 2. listopada, u 17 sati, u Književnom klubu Booksa. Razgovor je namijenjen široj publici s ciljem upoznavanja građana i stručnjaka o svakodnevnom životu u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života; na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu. Ulaz je slobodan!
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Crtice o gradu i arhitekturi'

U srijedu, 2. listopada 2019., s početkom u 18:00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU održat će se predstavljanje knjige „Crtice o gradu i arhitekturi“, autorice doc. dr. sc. Borke Bobovec, upraviteljice Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, u izdanju UPI2M BOOKS i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
izložba

Izložba 'Četiri memorijala Nenada Fabijanića'

U Gliptoteci HAZU u Zagrebu, u srijedu, 2. listopada, u 19 sati, otvara se izložba Četiri memorijala Nenada Fabijanića, koja će se moći razgledati do 27. listopada 2019. Izložba predstavlja projekte četiriju memorijala, nastalih od 1998. do 2017. godine.
 
festival

Novi filmski festival DA2 posvećen dizajnu, umjetnosti i arhitekturi

"DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival - novi međunarodni filmski festival posvećen dizajnu, umjetnosti i arhitekturi, donosi od 8. do 12. listopada u Dokukino KIC, premijere filmova o Peteru Lindberghu, Renzu Pianu, Marcelu Duchampu, Kevynu Aucoinu i Etgaru Keretu.
 
predavanje, tribina

'Split Talks 2019 – Waterfront'

Split Talks, ciklus predavanja i razgovora o arhitekturi, u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i portala Pogledaj.to, održat će se u ponedjeljak i utorak, 30. rujna i 1. listopada 2019. godine u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.
 
natječaj

Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture

Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture, koja će se održati od 23.5. do 29.11.2020. Rok za predaju kandidature je 28. listopada 2019.!
 
predavanje, tribina

Panel na temu aktivacije neiskorištenih gradskih prostora

U suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Centar oblikovanja svakodnevice poziva sve zainteresirane građane na javni panel na temu modela i smjernica za dodatnu aktivaciju postojećih neiskorištenih gradskih prostora namjenski za kulturni sektor. Panel se održava 30. rujna, od 15 do 18 sati, u ZgForumu na adresi Gajeva ulica 27, Zagreb.
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Milanu Prelogu u čast (1919. - 2019.)'

Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik pozivaju na predavanje "Milanu Prelogu u čast (1919. - 2019.)", koje će u petak, 27. rujna 2019., u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, s početkom u 20 sati, održati mr. sc. Maja Nodari.
 
nagrada

Nagradu Architecture MasterPrize osvojila zagrebačka 'Dva arhitekta'

Arhitektonski studio Dva arhitekta dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019. za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture, priopćeno je u četvrtak.
 
izložba

Otvorena izložba o stoljeću kontinuirane izobrazbe arhitekture u Zagrebu i Hrvatskoj

Izložba 'Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta', otvorena u srijedu navečer u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU, jubilarna je i obilježava stogodišnjicu (1919.-2019.) kontinuirane izobrazbe arhitekata u Zagrebu i Hrvatskoj koja je počela po osnutku Tehničke visoke škole.
 
izložba

Izložba 'Prostorni mehanizmi' Diaprojektora u HDD galeriji

Izložba 'Prostorni mehanizmi', koja predstavlja rad arhitektonskog ureda Diaprojektor u području kazališne scenografije, otvara se u četvrtak u HDD galeriji.
 
izložba

Hrvatski arhitekti kroz povijest – Joško Marušić

Portal hrvatskih arhitekata - arhitekti.hr, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek i Društvo arhitekata grada Osijeka organiziraju izložbu u Osijeku 'Hrvatski arhitekti kroz povijest – Joško Marušić'.
 
izložba, predavanje, tribina

Izložba i predavanje arhitektonskog ureda SKROZ

Predavanje i otvorenje izložbe arhitektonskog ureda SKROZ će se održati u utorak, 10. rujna, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3). Predavanje počinje u 19 sati, a otvorenje izložbe SKROZ u 20 sati.
 
predavanje, tribina

Javni razgovor o arhitekturi novozagrebačkog naselja Zapruđe i besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera

Centar oblikovanja svakodnevice u sklopu svojeg programa 'Izvedbe svakodnevice' poziva građane na javni razgovor o arhitekturi novozagrebačkog naselja Zapruđe. Razgovor će se održati 12. rujna, u 18 sati, u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu. Građani se pozivaju da se prijave i na drugi dio programa Izvedbe svakodnevice u rujnu – besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici i njegovom okolicom.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>