nagrada

Slavko Jendričko dobitnik nagrade Tin Ujević


mjesto: Vrgorac

Ovogodišnji dobitnik nagrade 'Tin Ujević' je Slavko Jendričko za zbirku pjesama 'Evolucija ludila', a ta mu je nagrada Društva hrvatskih književnika (DHK) uručena u subotu navečer, na završnoj večeri jednotjedne manifestacije 'S Tinom u Vrgorcu' koja se održava 24-tu godinu za redom.

Nagradu su predali predsjednik DHK Božidar Petrač i gradonačelnik Vrgorca Boris Matković.

Petrač je najavio kako će se sljedeće godine u Vrgorcu obilježiti i 60-ta godišnjica smrti Tina Ujevića (1891.-1955.), što će manifestaciji 'S Tinom u Vrgorcu' dati dodatnu snagu.

'Tin nije samo naš, on je i svjetski', poručio je Matković čestitajući ovogodišnjem dobitniku Tinove nagrade.

Jendričko je rekao kako nije očekivao da će dobiti tu najprestižniju hrvatsku pjesničku nagradu te kako mu ona puno znači jer su odluku donijeli stručni ljudi koji prate produkciju pjesničkog stvaralaštva u Hrvatskoj.

Obrazlažući odluku Povjerenstva DHK-a za dodjelu nagrade 'Tin Ujević', članica Povjerenstva Željka Lovrenčić istaknula je kako je odluka o dodijeli nagrade Jendričku za zbirku pjesama 'Evolucija ludila' bila jednoglasna.

'Jendričko je u kombinaciji igrivosti, virtuozne asocijativnosti, grotesknog humora i sarkazma, posve rijedak na suvremenoj hrvatskoj pjesničkoj sceni te svojim svagda iskošenim pogledom prokazuje abnormalnost prividno normalnoga, a, s druge strane, istinitost izmaštanog', navodi se uz ostalo u obrazloženju.

Zbirku pjesama 'Evolucija ludila' objavio je ogranak Matice hrvatske Osijek, 2013. godine.

Inače, u užem izboru za ovogodišnju nagradu 'Tin Ujević' bile su i knjige pjesama Veselka Koromana 'Ja putnik', Luke Paljetka 'Razlozi za nepovjerenje u sustav obrane od tuče', Tonka Maroevića 'Redak mulja, redak pjene', Miroslava Mićanovića 'Jedini posao', Vesne Bige 'Žene na putu' i Pere Pavlovića 'Humčice, biljčice, slike nebeske'.
(Hina)

(M.K., 07.07.2014)