nagrada

Jadranka Damjanov dobitnica nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti


mjesto: Zagreb
organizator: Društvo povjesničara umjetnosti

Povjesničarka umjetnosti i profesorica Jadranka Damjanov osvojila je Nagradu za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske 'Radovan Ivančević' za 2013. godinu, 'zaduživši struku znatno više nego što je to prema priznanjima koje je dosad primila moguće zaključiti', rečeno je na današnjoj dodjeli nagrada u Muzeju za umjetnost i obrt.

Profesorica Damjanov, koja pripada maloj skupini iznimno inventivnih povjesničara umjetnosti, ustrajno je otvarajući struku drugim pristupima širila polje istraživanja na analizu pogleda, osjetilnost opažaja, psihologiju i misaonost percepcije, ističe se u obrazloženju nagrade, koja se dodjeljuje za vrhunska ostvarenja na području povijesti umjetnosti koja su pridonijela njezinu razvoju i ugledu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Podsjeća se i na njezine udžbenike koji su desetljećima uvodili naraštaje srednjoškolaca u prva ozbiljnija razmišljanja o umjetnosti, kao i na obveznu literaturu na Metodici nastave povijesti umjetnosti koji je oblikovala i predavala od 1965. na Filozofskom fakultetu te kasnije na Akademiji likovnih umjetnosti.

Damjanov nije došla na dodjelu nagrada, no poslala je poruku u kojoj je, citiravši telegram ruskog književnika Borisa Pasternaka u povodu osvojene Nobelove nagrade, rekla da je 'neizmjerno zahvalna, dirnuta, ponosna, začuđena, zbunjena'.
 
Godišnju nagradu 'Radovan Ivančević' primio je Ive Šimat Banov za knjigu 'Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas', u kojoj se bavi skulpturom kao povijesnim i suvremenim fenomenom. 'Pisanju sinteze pristupio je ne samo znalački, nego i s iznimnim konceptulanim naporom. U tridesetak poglavlja ponudio je identifikaciju umjetničke produkcije, razvrstavajući je prema pretpostavljenoj idejnoj suštini, koju očitava kao rezultat materijalno-tehničkih, formalno-stilskih, sadržajnih te kontekstualnih danosti djela', stoji u obrazloženju.
 
Dodijeljene su i četiri povelje Društva - Darki Bilić za knjigu 'Inženjeri u službi Mletačke republike' o dosad nepoznatoj djelatnosti inženjera u području civilne arhitekture u 18. stoljeću na istočnoj obali Jadrana, a Draganu Damjanoviću za knjigu 'Arhitekt Herman Bolle', u kojoj se na više od 700 kartica teksta prvi put cjelovito obrađuje opus i život tog ključnog hrvatskog arhitekta visokog i kasnog historicizma.
 
Povelje su dobili još Ana Šverko za knjigu 'Giannantonio Selva. Dalmatinski projekti venecijanskoga klasicističkog arhitekta' u kojoj tumači još jednu relativno zapostavljenu temu u povijesti umjetnosti te Jasminka Najcer Sabljak i Silvija Lučevnjak za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom i stručnom publikacijom 'Likovna baština obitelji Pejačević' u Galeriji likovnih umjetnosti Osijek.
 
Društvo je dodijelilo i nagrade najboljim diplomskim radovima u prošloj godini, a dobili su ih studentice odsjeka za povijest umjetnosti fakulteta u Zagrebu, Zadru, Rijeci i Splitu - Vedrana Marković, Ana Šitina, Andrea Vojvodić i Petra Zoranović.
 
Zahvalivši u ime nagrađenih Ive Šimat Banov, osvrnuo se na aktualnu situaciju u hrvatskoj kulturi i umjetnosti. Struka je danas na velikom gubitku i deficitu zbog vandalizma, nasilništva, političkih i globalnih gladijatorskih praksi, istaknuo je, dodavši da je, iako nemoćna, ona na duge staze pobjednik jer 'što bi Hrvatska bila da nema bogatu prošlost i sadašnjost'. Ne poštedjevši kao krivca za takvo stanje same kolege te 'hrvatsku zlovolju i međusobno nepoštivanje', Šimat Banov je ipak izrazio 'duboku vjeru u bolju budućnost', no samo zato 'jer nam gore ne može biti'.
(Hina)

(M.K., 11.06.2014)