predstavljanje

Budapest Moments – predstavljanje mađarske kulture u Zagrebu


vrijeme: 07.06.2014.
mjesto: Zagreb; Mađarski kulturni institut, Augusta Cesarca 4/1

U organizaciji mađarskog Ministarstva uprave i pravosuđa, Balassi instituta i Design Terminala u subotu, 7. lipnja, Zagrepčani će moći uživati u cjelodnevnom predstavljanju mađarske kulture kroz program nazvan Budapest Moments. Program će se održavati u prostorima Mađarskog kulturnog instituta, otvorenog početkom ove godine u središtu Zagreba.

Riječ je o događanju za koje se organizatori nadaju da će s vremenom prerasti u tradicionalno predstavljanje raznovrsnih aspekata mađarske kulture, posebno onog njenog dijela u čijem stvaranju sudjeluju mladi umjetnici i dizajneri. Bogat program je besplatan za posjetitelje, te je osmišljen na način da posjetitelji svih uzrasta, mogu pronaći nešto zanimljivo.

U sklopu prvog dijela predstavljanja predviđena je radionica za najmlađe tijekom koje će moći izrađivati lutke te ih potom oživjeti na pozornici u vlastitim predstavama. Za ljubitelje filma bit će organizirana projekcija suvremenih mađarskih filmova i animiranih filmova nastalih na budimpeštanskom Sveučilištu za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy. Priliku da se predstave Zagrepčanima dobit će i mladi mađarski umjetnici i dizajneri čiji se radovi također mogu razgledati na izložbenom sajmu koji će biti organiziran u sklopu predstavljanja Budapest Moments.

Na službenom svečanom otvorenju u 17 sati, uz Dinka Šokčevića, direktora Mađarskog kulturnog instituta očekuje se i dolazak Ivána Gábora, veleposlanika Republike Mađarske.

Popodnevni i večernji program rezervirani su za poeziju i glazbu. Uz predstavljanje slam poezije, koja je u posljednjih nekoliko godina vrlo popularna u Mađarskoj, posjetiteljima će se predstaviti i skupine Amoeba i Anima Sound System a program završava u kasnim noćnim satima spektakularnim VJ showom.

(R.P.B., 04.06.2014)