izložba

Dani Australije u Osijeku


vrijeme: 29.05.2014. - 11.06.2014.
mjesto: Osijek; Galerija Waldinger, Fakultetska 7, Tvrđa

Veleposlanstvo Australije u Republici Hrvatskoj organizira niz događanja u Osijeku pod nazivom 'Dani Australije u Osijeku', u sklopu kojih se održava izložba australskih Aboridžina u Galeriji Waldinger, pod naslovom 'Yilpinji: Ljubav, magija i obredi'. Svečano otvorenje će biti u četvrtak, 29. svibnja, u 18 sati, a izložba će ostati otvorena za posjetitelje do srijede, 11. lipnja 2014. godine.

Dani u Osijeku se organiziraju u sklopu sa australskim „Nacionalnim tjednom pomirenja“. Tijekom tog tjedna, svi građani Australije uče o zajedničkoj povijesti koju dijele sa australskim Aboridžinima, različitim kulturama i dostignućima australskih domorodaca.

Yilpinji: Ljubav i ljubavni prijestupi u vizualnoj umjetnosti australskih Aboridžina

Yilpinji je kad muškarci pjevaju na muškom ceremonijalnom području kako bi se žene u njih zaljubile, i onda se sve žene zaljube u muškarce jer su ih začarali yilpinji pjesmama i svaki muškarac privuče ženu za sebe. (Paddy Patrick Jangala, pripadnik Warlpiri zajednice i leksikograf Warlpiri jezika, 1987, prev. s Warlpiri jezika Christine Nicholls)

Umjetnička djela u kolekciji Yilpinji dio su slabo poznate tradicije aboridžinske vizualne umjetnosti koja se odnosi na yilpinji, takozvanu ljubavnu magiju koju prakticiraju aboridžinske zajednice Warlpiri i Kukatja na području Središnje i Zapadne pustinje u Australiji. U Europi postoji bogata tradicija ljubavnih pjesama, poezije, drame i drugih književnih oblika koji se bave ljubavi. Primjera ima nebrojeno mnogo, od Shakespeareove drame Romeo i Julija do popularne pjesme grupe The Beatles „ All You Need is Love“. Isto vrijedi i za vizualnu umjetnost u okviru koje su se, primjerice, talijanski majstori često bavili tematikom ljubavi kroz mitološke likove Venere, satirâ i Kupida, Amora i Psihe.

Kao što je slučaj sa svim apstraktnim pojavama, kulturno uvjetovano izražavanje ljubavi valja tumačiti u širem dinamičnom društveno-kulturnom kontekstu u koji je ukorijenjeno. Stoga i pripovijesti i djela vizualne umjetnosti koji se odnose na Yilpinji čine sastavni dio sveobuhvatnog aboridžinskog koncept Snivanja.


Radno vrijeme galerije:  utorak - petak 17 - 20h
                                     subota 10 - 13h i 17 - 20h
                                     nedjelja 17 - 20h

Ulaz na izložbu je slobodan!

(R.P.B., 27.05.2014)