Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knijge Gabi Abramac - Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku

Zagrebački jidiš klub poziva na promociju knjige 'Dos heylike yidish vort: Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku', autorice dr.sc. Gabi Abramac, koje će se održati u srijedu, 15. lipnja u 19.00 sati, u Mađarskom institutu Balassi u Zagrebu.
vrijeme: 15.06.2016. 19:00
mjesto: Mađarski institut Balassi, Augusta Cesarca 10, Zagreb
O knjizi će osim autorice govoriti izdavač dr.sc. Damir Agićić i dr.sc. Velimir Piškorec.

Knjiga je rezultat dvanaestogodišnjeg istraživanja jezika u židovskom društvu. Središnji dio rada je istraživanje jezika i identiteta u ortodoksnim hasidskim zajednicama u Brooklynu.

Rad obasiže 409 kartica teksta, a podijeljen je na 8 poglavlja od kojih se svako dalje dijeli na veći broj potpoglavlja. Rukopis sadrži i primjere engleskih riječi i izraza koje hasidi koriste u drugačijem značenju, mali glosar pojmova koje rabi ortodoksna židovska zajednica u Brooklynu, a na kraju slijede popis slika te vrlo iscrpan popis relevantne literature.

Riječ je o potpuno originalnom djelu koje obrađuje temu kojom se u Hrvatskoj do sada nije bavio nitko, a koja je relevantna i u svjetskim razmjerima. Autorica knjige jedna je od rijetkih osoba iz vanjskog svijeta koja je uspjela ući u hasidsko društvo i napisati ovakav sociolingvistički rad.

Knjiga je izašla u izdanju nakladnika Srednja Europa.