svakodnevica

Inovativni pristup baštini


vrijeme: 28.04.2014.

Nedavno otvoren multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje u Ogulinu, Ivanina kuća bajke, svojom stalnom izložbom – postavljenom na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija – slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo kako djela najznačajnije hrvatske spisateljice bajki Ivane Brlić-Mažuranić tako i svih ostalih hrvatskih i svjetskih pisaca bajki.

 

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke prvi je dječji muzej u Hrvatskoj – jedinstven, originalan i sadržajno bogat projekt – otvoren u Ogulinu 13. prosinca 2013. godine. Smješten je u sklopu Frankopanskog kaštela, u renoviranoj zasebnoj kući površine 255 kvadratnih metara i posjetiteljima predstavlja stalnu interaktivnu i multimedijalnu izložbu koja u središtu svoga postava predstavlja opus i život hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić. Kroz predstavljanje spisateljske osobnosti Ivane Brlić-Mažuranić, stalni postav Ivanine kuće bajke tematizira bajku kao književnu vrstu i vrijednu nematerijalnu kulturnu baštinu. U stalnu izložbu uklopljeni su i naglašeni elementi ogulinskog krajolika, ali predstavljena vrijednost ostalih svjetskih pisca, autora i zapisivača bajki.


Foto: Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke


Priče iz Čarobne šume

Jedinstveni koncept stalne izložbe temelji se na znanju, kreativnosti i multimedijalnoj izvedbi koja se očituje u brojnim interaktivnim tehnologijama s uređajima sa zaslonima osjetljivima na dodir za čije je rješenje autorski tim, Studio Cuculić, dobio prestižnu dizajnersku Red dot nagradu.

Stalni postav sastoji se od dvije cjeline: Čarobne šume i Dvorca. Prostor Dvorca podijeljen je na donji dio gdje se nalaze Začarani hodnici, Ognjište, Čarobno zrcalo i Tajanstvena odaja, dok se na katu nalazi Kreativna soba za održavanje radionica, edukacijskih programa i povremenih tematskih izložbi.

Multimedijalni karakter postava očituje se u brojnim interaktivnim ekranima te audio i video aplikacijama pomoću kojih se naracija širi kroz prostor, vješto spajajući suvremeni dizajn, znanje, baštinu, ilustraciju i tehnologiju. Čarobna šuma je prva cjelina stalnog postava u kojoj instalacije drveća simuliraju šumu, koja pripovijeda priče iz Ivaninih djela i zgode iz njezina života. Pripovijedanje je dalje vizualizirano putem ilustracija u Začaranim hodnicima, na kojima je moguće vidjeti i istražiti što je to bajka i tko piše, zapisuje i pripovijeda bajke te što se sve u bajkama događa. U Hodnicima se nalazi i pet na dodir osjetljivih ekrana, koji su glavni interpretacijski i interaktivni izlošci, namijenjeni istraživanju i upoznavanju svijeta bajki. Pomoću njih se posjetitelji mogu upoznati s osnovnom morfologijom bajki, jer sadržaji na jednostavan i razumljiv način prezentiraju funkcije i koncepte Vladimira Proppa, poznatog ruskog proučavatelja bajki. Postav uključuje i prostor u kojem se bajke mogu slušati uz živu interpretaciju pokraj Ognjišta, a jedna je dvorana namijenjena i edukativnim animiranim filmovima s interaktivnim igrama.

S obzirom na to da rodna kuća Ivane Brlić-Mažuranić u Ogulinu više ne postoji, za Ivaninu kuću bajki korištena je kuća u sklopu renesansnog kaštela, koja je bila izgrađena u 19. stoljeću i služila je kao konjušnica, a donedavno su u njoj bile smještene knjižnica i čitaonica. Kako bi se realizirao čitav projekt uređenja kuće u suvremeni multimedijalni muzej, ali i proširila priča na brendiranje Ogulina kao zavičaja bajki, Turistička zajednica grada Ogulina, kao nositelj projekta, potpisala je sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, IPA ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajki. Zahvaljujući tom projektu kuća je, u skladu sa zahtjevima konzervatorskog odjela, dobila izgled tradicijske obiteljske kuće iz vremena kada je književnica živjela, dok je unutrašnjost riješena multimedijskim konceptom stalnog postava.
 

Foto: Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Suglasje tradicionalnog i modernog

Ideja o stvaranju Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke rodila se 2006. godine kada je, u svrhu razvoja Ogulina po mjeri zajednice s naglaskom na kreiranju doživljaja, proizašla Strategija razvoja kulturnog turizma Ogulin – zavičaj bajke, autorice Dragane Lucije Ratković Aydemir, iz tvrtke Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje projektima u kulturi i turizmu, a na narudžbu TZ Grada Ogulina, s direktoricom Ankicom Puškarić kao voditeljicom projekta.

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke zamišljen je, uz Ogulinski festival bajke, kao stup razvoja sasvim jedinstvene i specifične destinacije kulturnog turizma u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske. Osnovni je pokretač cijele ideje proizašao iz činjenice da se upravo u Ogulinu, rodila najznačajnija hrvatska spisateljica bajki – Ivana Brlić-Mažuranić i da su Priče iz davnine, njezino najuspješnije djelo, duboko prožete Ogulinom, posebno njegovom nematerijalnom baštinom predaja i legendi, narodnih nošnji i običaja te prirodnim ljepotama planine Klek i rijeke Dobre. Ivana Brlić-Mažuranić zapisala je i u svojoj autobiografiji da je kao djevojčica svoj rodni grad doživjela bajkovitim. Njezine su bajke iznimno vrijedan i jedinstven kulturni potencijal na međunarodnoj razini te je zbog njih Ogulin i postao zavičajem bajke u kojemu se svake godine u lipnju održava međunarodni Ogulinski festival bajke (OGFB). U Ogulinu postoji i Ruta bajke koja interpretativno, podjednako vrednuje materijalno i nematerijalno naslijeđe Ogulina te brojne kreativne radionice s pripovjedačima koje se odvijaju tijekom cijele godine.

Svojim konceptom i planom daljnjeg razvoja Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, kroz jedinstveni način interpretacije baštine, razvija kulturnu i turističku infrastrukturu temeljenu na bajci. Tako je bajka, kao široko rasprostranjena književna vrsta, iskorištena kao značajan potencijal za kreativno djelovanje koje može biti podloga za brendiranje Ogulina u turističkom kontekstu, što otvara put i poticaj za interkulturnu razmjenu i bogatu međunarodnu suradnju, te počiva na vrlo snažnoj europskoj ideji.


Foto: Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Uspješna kreativna suradnja

Projekt se razvio zajedničkim ulaganjem napora u njegovu izvedbu kroz suradnju TZ Grada Ogulina i tvrtke Muze d.o.o. te kreativnih partnera tvrtke ˗ Studija Cuculić zaduženog za dizajn, te studija Revolucija dizajna zaduženog za multimediju, ali i doprinosom motiviranog lokalnog stanovništva koje kroz volonterski rad sudjeluje u aktivnostima ostvarenja projekta i podržava svoj grad kao zavičaj bajke.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1,36 milijuna eura, od čega je gotovo milijun eura osigurano iz IPA fonda, odnosno 73,56 posto, dok je ostala sredstva osigurao Grad Ogulina (13,12 posto), Ministarstvo kulture (11,52 posto) i TZ Grada Ogulina (1,8 posto).

(M.K., 28.04.2014)