Preskočite na glavni sadržaj

Rimski dani u Vinkovcima

Pod geslom 'In hoc signo vinces / U ovom ćeš znaku pobijediti', u Vinkovcima se danas održavaju IV. Rimski dani, povijesno-turistička manifestacija kojom organizatori - gradske vlasti i Turistička zajednica Grada Vinkovaca, žele promovirati Vinkovce kao turističko odredište s bogatom povijesnom i arheološkom ostavštinom iz rimskoga razdoblja.
vrijeme: 20.05.2016.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://badco.hr/
Program je počeo na središnjem gradskom trgu Bana Josipa Šokčevića dječjim rimskim igrama te Sajmom rimskih proizvoda. Nekoliko stotina mališana iz gradskih dječjih vrtića odjevenih kao mali Rimljani u gradskom središtu crtalo je na temu Rima i igralo se dječjih igara iz rimskog razdoblja. Održana je i Olimpijada znanja i igre učenika 5.razreda osnovnih škola Vinkovaca dok je u gradskom parku upriličena keramičarska radionica.

U popodnevnim satima održat će se prvi Festival craft piva, defile gladijatora i legionara iz Sportske udruge Gaz iz Trilja, te Dioklecijanove legije iz Splita uz prezentaciju sudionika i borbe gladijatora, a program će završiti u večernjim satima degustacijom kobasica napravljenih po rimskoj recepturi te glazbenim programom u pješačkoj zoni.

Po riječima kustosa Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoja Vulića, ovogodišnje geslo Rimskih dana "In hoc signo vinces" – "U ovom ćeš znaku pobijediti" vezano je uz 1700. obljetnicu velike bitke cara Konstantina i Licinija koja se odigrala 316. godine u okolici nekadašnje Coloniae Aureliae Cibalae, značajnog rimskog grada na tlu današnjih Vinkovaca.

"Želimo kroz ovogodišnje Rimske dana nastaviti promociju Vinkovaca kao turističkog odredišta i mjesta, jedinog u Hrvatskoj, u kojem su rođena čak dva rimska cara, subraća Valentinijan i Valens", kazala je direkotrica Turističke zajednce Grada Vinkovaca Martina Matković.
(Hina)