• HOME
  •  : 
  • SVAKODNEVICA

svakodnevica


 
svakodnevica

Zaštićeni hotelski kompleksi Ivana Vitića u Trogiru i Rijeci – doprinos valorizaciji moderne arhitekture kao kulturne baštine

Sinergija estetike arhitekture jednostavnih oblika, novih materijala i konstrukcija s funkcionalnošću i osjećajem za krajolik temeljno je obilježje moderne arhitekture, osobito visokoga modernizma, odnosno internacionalnoga stila.  
 
svakodnevica

Dvorac Lužnica u kontekstu održivoga korištenja kulturne baštine

Očuvanje i održivo korištenje kulturne baštine u svrhu ljudskoga razvoja i kvalitete života predstavljeni su kao jedan od značajnih ciljeva Okvirne konvencije Vijeća Europe o vrijednosti kulturne baštine za društvo (Faro, 2005. godine). Među paradigmatskim modelima uspješne promocije istaknutih vrijednosti u okviru nacionalne nepokretne kulturne baštine ističe se dvorac Lužnica u Zagrebačkoj županiji.
 
svakodnevica

Od 19. do 21. stoljeća

Suradnjom Gradskog muzeja Sisak i Konzervatorskog odjela u Sisku, osmišljen je projekt Info centar industrijske baštine – Holandska kuća koji predviđa revitalizaciju starog žitnog skladišta kao centra prezentacije industrijske baštine grada i cijele regije, kao i kulturnog centra grada Siska
 
 
svakodnevica

Za bolju kvalitetu urbanog života

Afirmirajući interdisciplinarnu i regionalnu suradnju mladih stručnjaka iz polja arhitekture, dizajna i umjetnosti projekt City Acupuncture – Akupunktura grada omogućio je ekonomične intervencije u gradskim četvrtima uz sudjelovanje lokalne zajednice
 
 
svakodnevica

Novi život bračke pustinje

Sveobuhvatna revitalizacija područja zaštićenog krajolika doline Blaca kroz projekt  "Eko-muzej Pustinja Blaca" primjer je razvojnih mogućnosti suradnje između raznorodnih djelatnosti i stručnjaka.
 
 
svakodnevica

Pet godina povezivanja

Studentski centar, Kultura Zagreb suorganizator je međunarodne suradnje i razmjene umjetničke produkcije i prezentacije koja omogućuje dugoročnu perspektivu kontinuiranog umjetničkog rada, a projekt je financiran kroz program EU Kultura (2007. – 2013.).


 
 
svakodnevica

Inovativni pristup baštini

Nedavno otvoren multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje u Ogulinu, Ivanina kuća bajke, svojom stalnom izložbom – postavljenom na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija – slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo kako djela najznačajnije hrvatske spisateljice bajki Ivane Brlić-Mažuranić tako i svih ostalih hrvatskih i svjetskih pisaca bajki.

 
 
svakodnevica

Novi kvart kulture

Rekonstrukcijom i uređenjem cjelokupnog kompleksa bivše tvornice „Rikard Benčić“ grad Rijeka dobiva novi kulturno-turističko-poduzetnički i javni kompleks koji će, suradnjom Grada Rijeke i Ministarstva kulture u provedbi projekta rekonstrukcije i uređenja, nakon ljeta prijaviti za financiranje iz strukturnih fondova EU.
 
svakodnevica

Stipanov mlin

Nakon što je prije nekoliko godina nesretnim slučajem izgorio Stipanov mlin, Ministarstvo kulture RH prepoznalo je veliku vrijednost tog zaštićenog kulturnog dobra te u njegovu obnovu uložilo 400 tisuća kuna.