Preskočite na glavni sadržaj

Razgovori u Prozorima: Arhitektura u rascjepu ekonomija

U utorak, 10. svibnja, u 19 sati, u Galeriji Prozori / Knjižnica S. S. Kranjčevića održavaju se Razgovori u Prozorima: Arhitektura u rascjepu ekonomija a sudjeluju teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš i fotograf Jasenko Rasol.
vrijeme: 10.05.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića
url: http://www.kgz.hr
'Distopija', serija fotografija Jasenka Rasola, prikazuje hotelski kompleks Haludovo arhitekta Borisa Magaša u Malinskoj na otoku Krku. Nekadašnji turistički raj, ekskluzivni resort sretno lociran, kako to naglašavuju natpisi iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća, tek „nekoliko milja južno od Trsta i točno nasuprot Venecije“ transformirao se do danas u apokaliptični krajolik koji, napušten i devastiran, svjedoči o traljavim ugovorima tranzicijskih privatizacija.

No ne radi se ovdje samo o mutnoj ekonomiji prijelaznih društva već o mogućoj budućoj slici bilo kojega mjesta na jadranskoj obali. Pritom je distopijski prizor razornog sraza invazivne prirode i arhitekture koja se pod njom urušava, metaforička projekcija neravnoteža i asimetričnih odnosa realiteta u kojemu živimo.