predstavljanje

Marina Vicelja-Matijašić / Ikonologija: Kritički prikaz povijesti metode


vrijeme: 26.03.2014. 13,00
mjesto: Zagreb; Društvo povjesničara umjetnosti, Preradovićeva 44

U srijedu, 26. ožujka, 13 sati, u Društvu povjesničara umjetnosti u Zagrebu, održava se predstavljanje knjige Marine Vicelja-Matijašić 'Ikonologija / Kritički prikaz povijesti metode'.  O knjizi će govoriti dr. sc. Sanja Cvetnić, dr. sc. Milan Pelc i autorica dr. sc. Marina Vicelja-Matijašić.
Knjiga Marine Vicelje-Matijašić priručnik je za temeljito upoznavanje povijesti ikonologije, metode tumačenja vizualija koja se razvila u okrilju povijesti umjetnosti, ali je prerasla okvire svoje matične discipline i postala primjenjiva u općoj epistemologiji vizualne kulture. Treba reći da se ova knjiga ikonologijom ponajprije bavi sa stajališta povijesti umjetnosti, koje je za nju najpresudnije i s kojeg se ona najbolje može razumjeti.

Knjiga je iscrpan izvor informacija o povijesti metode, njezinim protagonistima i mijenama kroz koje je prolazila tijekom vremena. U njoj se na sažet i suvremen kritički način tematiziraju glavne neurlagične točke u kojima se ogleda kritički potencijal povijesnoumjetničke discipline, poput odnosa ikonografije i ikonologije, pitanja prikrivenog simbolizma, pitanja odnosa slike i teksta, postulata o mogućnostima sagledavanja intrinzičnih značajki kulture kontekstualizacijom vizualne građe itd.

Nakladnik: Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci / Centar za ikonografske studije

(M.K., 20.03.2014)