predstavljanje

Peristil - Zbornik u čast Nadi Grujić


vrijeme: 05.03.2014. 12,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pozivaju na predstavljanje časopisa 'Peristil / Zbornik u čast Nadi Grujić', u srijedu, 5. ožujka, u 12 sati, u Muzeju Mimara.

Zbornik će predstaviti dr. sc. Irena Kraševac, dr. sc. Dubravka Botica, dr. sc. Marko Špikić, akademik Igor Fisković i akademik Tonko Maroević
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Odsjek za povijest umjetnostiFilozofskog fakulteta u Zagrebu zajednički posvećuju svezak 56/2013 časopisa Peristilnašoj zaslužnoj povjesničarki umjetnosti, znanstvenici i profesorici Nadi Grujić.

Rijetki su istraživači koji su tako poistovjećeni u znanstvenoj javnosti s predmetom svoga istraživanja kao što je Nada Grujić vezana uz graditeljsku baštinu dubrovačkog područja. Najvažnije je znanstvene rezultate ostvarila u spoznavanju kulture povijesnih ambijenata u kojima  je ta arhitektura nastajala, interpretirajući povijesni identitet stambene arhitekture Dalmacije i dubrovačkog područja u kontekstu srodne mediteranske ali i europske arhitekture.

Svoj znanstveni i istraživački rad započela je na Institutu za povijest umjetnosti, a nastavila na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojem je generacije studenata upoznavala s problematikom povijesti arhitekture, teškoćama i zamkama njena istraživanja, spajajući preciznu znanstvenu metodologiju sa strašću istraživanja i podučavanja.

Potvrda tome je veliki odaziv suradnika i studenata Nade Grujić u kojima je pobudila zanimanje za povijesnu arhitekturu i dala u ruke alat za  njeno istraživanje, a koji joj sa zahvalnošću posvećuju svoje radove. Tematika radova u ovom  Zbornik u kojim obilježavamo njezin 75. rođendan slijedi istraživačke teme kojima se bavila. Nastavljajući principe kojima se u radu vodila, cilj nam je uz svečarsko obilježavanje ujedno i ukazati na različite probleme i metode istraživanja stambene arhitekture u Hrvatskoj te pridonijeti njezinom boljem poznavanju, a time i čuvanju.

(M.K., 28.02.2014)