natječaj

Art pust – pozivPozivaju se svi zainteresirani da se prijave za sudjelovanje u projektu Art pust. Art pust je umjetnički pust, autorska lutka koja je inspirirana pučkim običajima. Lutke moraju stići do 14.veljače (ili osobno donijeti do 15.veljače), do 15 sati.

Što je Pust? Mesopust, Pust, Fašnik, Adam, Jure, Mate… i još kojekakvim imenima nazvan lutak od slame muškoga obličja, krivac je za sve nedaće i probleme koji su prethodne godine zabilježeni u primorsko-goranskom kraju. Izrađuje se u tajnosti. Objesi se na seoskim i gradskim trgovima, na raskrižjima putova, na obližnjem drveću pri ulazu u sela, na gradskim zidinama. Nosi se i pokazuje, imenuje pogrdnim imenima s izravnom satiričkom porukom.

On je kriv za sve. Njega se tuži i brani, oplakuje i okrivljuje. Čitaju se šentence u kojima se potanko navode sve njegove krivnje za seoske, gradske i svjetske probleme. Vuku ga, tuku, udaraju. Odrubljuju mu glavu, svlače ga i odjeća se čuva za sljedeću godinu, iznose ga na more, lansiraju raketom, spaljuju…i sve to uz velike pogrebne povorke, narikače i ožalošćeni seoski i gradski puk.

A što je Art pust?
Prema zamisli autora projekta Saše Jantoleka, Art pust je umjetnički pust, autorska lutka koja je inspirirana pučkim običajima. Art pust interpretira tradicionalnog pusta.

Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci ili grupe koji žele oblikovati Pusta.

Propozicije
Preporučena težina lutke je oko 3 kg. Na sebi mora imati kuku za vješanje ili da ga se može objesiti na bilo koji drugi način, a da je praktično i da sa sigurnošću visi. Veličina radova, tehnika i način izrade su potpuno slobodni. Pust će biti izložen na otvorenom prostoru ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer sedam dana pa je pri tome podložan svim vremenskim prilikama. Za eventualna oštećenja ne odgovaramo.

Mjesto održavanja: prostor ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Hrvatski muzej turizma, Opatija
Vrijeme održavanja: od 15. veljače do 22. veljače 2014.g.

Radovi se mogu slati poštom ili donijeti osobno u Umjetnički paviljon Juraj Šporer. Pored lutke potrebno je navesti osobne podatke i ime rada. Lutke moraju stići do petka, 14.veljače (ili osobno donijeti do subote, 15.veljače) do 15 h. Sve troškove slanja i povratka radova snose učesnici izložbe sami.

O nagradama odlučuje stručni žiri. Prva nagrada iznosi 1.000,00 kn, druga 500,00 kn, a treća 300,00 kn. Nagrade će biti isplaćene na žiro-račun nagrađenih. Art pust fešta uz glazbu i sudjelovanje autora, kao i proglašenje nagrađenih održat će se u subotu, 15. veljače, u 18h, ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer. Lutke će ostati izložene tjedan dana.

(I.P., 30.01.2014)