predstava

'Mirni dani u Mixing partu' u ZKM-u


vrijeme: 21.12.2013.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Kao posljednju premijeru godine, Zagrebačko kazalište mladih najavilo je za subotu, 21. prosinca, komediju "Mirni dani u Mixing partu" prema romanu najčitanijeg norveškog pisca Erlenda Loea i u režiji srbijanskog redatelja Borisa Liješevića, koja na zabavan i intrigantan način propitkuje stereotipe europskih naroda jednih prema drugima.

Priča prati jednu norvešku obitelj za vrijeme ljetnih praznika, u čijem je središtu otac obitelji, neostvareni dramski pisac. Mixing part je mjesto u Bavarskoj gdje obitelj iz priče odlazi na praznike, a ime je dobilo po prijevodu njemačkog originala provedenom kroz Google translator. U tamošnjem idiličnom okruženju, on proživljava tipičnu krizu srednjih godina, a brak mu se gotovo raspada.

"U životu tih junaka Mixing part postaje metafora otuđenosti, udaljenosti, prostor podsvjesnog, potisnutog" kazao je o predstavi na današnjoj konferenciji za novinare u ZKM-u redatelj Liješević. Upravo to potiskivanje, to kako nas svakodnevnica i život uče da neke sadržaje potiskujemo, tema je koju u nizu dominantih tema predstave osobno smatra najbitnijom, dodao je. "Potiskivanje je jedan možda nepoželjan obrambeni mehanizam koji se, ako nema nekog ventila, pretvara u agresiju i nasilje, pa i u fašizam, o čemu predstava također na neki način govori", napomenuo je Liješević.

Dramaturšku obradu potpisuje Jelena Kovačić, koja je kazala kako je odluka da u predstavi sudjeluje veliki glumački ansambl – čak 15 glumaca - povukla za sobom čitav niz dramaturških odluka, a sve je krenulo od toga da je glumcima dan tekst na čitanje i komentare.

Glavne uloge igraju Zoran Ćubrilo i Katarina Bistrović Darvaš, a ansambl predstave još čine Milivoj Beader, Marica Vidušić, Hrvojka Begović, Vedran Živolić, Urša Raukar, Damir Šaban, Suzana Nikolić, Nađa Perišić Radović, Danijel Ljuboja, Dora Polić Vitez, Petar Leventić, Lucija Šerbedžija i Edvin Liverić.

Scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografkinja je Doris Kristić, skladatelj Aleksandar Kostić. Scenski pokret je oblikovala Snježana Abramović Milković, a svjetlo Aleksandar Čavlek.

Ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč kazala je kako je iznimno sretna što to kazalište ima priliku ugostiti mladog redatelja iz Srbije koji je upravo u ZKM-u 2011. oduševio hrvatsku publiku gostovanjem s adaptacijom romana "Elijahova stolica" Igora Štiksa.

Tekst koji je hrvatskoj publici nepoznat, koji je napisao također u nas nepoznat mada u domovini vrlo popularan pisac, odabran je zbog toga što se bavi problemom Europe danas, čime nastavlja na repertoarne smjernice toga teatra koji želi odgovoriti ili barem postaviti neka bitna pitanja, kazala je Vrgoč. "Tim se problemom – onime što se danas zove zajednička Europa i našim mjestom u njoj - ZKM bavi oduvijek, a posebno posljednjih godinu dana", dodala je.

Liješević se zahvalio ZKM-u na pozivu na suradnju te istaknuo kako, bez obzira što je ranije čuo i znao o tome kazalištu, nije ni izdaleka mogao pretpostavljati o kakvoj je sredini riječ. "To je jedna jedinstvena sredina, koja na najbolji mogući način potiče kreativnost", kazao je redatelj.

Erlend Loe (1969.) poznati je norveški romanopisac, scenarist i filmski kritičar. Popularnost je stekao svojim osebujnim crnim humorom, ironičnim i naizgled naivnim stilom pisanja koji nudi satiričan prikaz modernog norveškog društva.

Boris Liješević (1976.) diplomirao je intermedijalnu režiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Režirao je brojne predstave, a za svoje je režije nagrađivan na regionalnim i europskim festivalima. (Hina)

(R.P.B., 13.12.2013)