Preskočite na glavni sadržaj

BADco. / Institucije treba graditi

'Institucije treba graditi' hibrid je žive izvedbe, filmskog seta i privremenog nastanjivanja prostora napuštenih tvornica ili nedovršenih javnih zgrada, prostora koji su svojedobno bili prostori industrijske proizvodnje, a danas bi trebali služiti kulturi ili kulturnih prostora koji su slaveći industrijsko doba poprimali utopijske formate.
vrijeme: 27.02.2016.
mjesto: Berlin, Germany
url: http://www.sczg.unizg.hr/kultura/
 
Rekonstrukcijom prizora triju predstava BADco. 'Institucije' problematiziraju napeti odnos rada i umjetnosti kroz našu blisku povijesti, koji se simptomatski ogleda i u nedovršenom stanju triju građevina.
 
Prvi dio trilogije realiziran je u rujnu 2015. u prostorima bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci, a drugi dio realizira se 27. veljače 2016. u Domu mladih u Splitu u suradnji s Platformom 9,81. Treći dio realizira se u zagrebačkom Centru za nezavisnu kulturu i mlade POGON, to jest bivšem pogonu tvornice Jedinstvo, i instalacijom u Galeriji Nova u sklopu izložbe 'Dan za danom'.
 
Drugi, splitski dio ciklusa referira na dva povijesna umjetnička projekta – 'Sonatu snova' Vladimira Meljnikova i 'Arme Leute' Vlade Kristla. Ovaj dio kreće od odbijanja i obustavljanja rada u relaciji sa slobodnim vremenom, vremenom odmora i kontemplacije. Dok je besanost nekad karakterizirala prije svega boemski način života umjetnika, stalna urgencija rada i konzumacije danas proždire vrijeme spavanja i prosječno vrijeme spavanja urbanog čovjeka skratilo se sa deset na šest sati. U ovom izvedbenom događanju / snimanju filma angažirat ćemo statiste koji će svoj rad ostvarivati kroz situacije odmaranja i spavanja i rekonstrukciju masovnih prizora iz filma Vlade Kristla 'Arme Leute' u kojima masa revolucionara leži po gradskim ulicama i trgovima, ponekad su mrtvi, ponekad budni.

Vizualni materijal većine ovog dijela činit će inscenirani prizori participativne umjetnosti i izvedbe scena iz predstave BADco. sa statistima koji glume masu aktivnih gledatelja i radovi gostujućih umjetnika. U izvedbama sudjeluje i 50 plaćenih statista čiji status će biti dvojak, s jedne strane bit će plaćeni radnici za rad na filmu, s druge strane gledatelji kulturnog događaja. Na taj način će se otvoriti prostor za tematizaciju rada gledanjem i aktivacijom.

Zbivanja uključuju i diskusije o društvenim i ekonomskim aspektima umjetničkog rada, naloga produktivnosti te valorizaciji umjetničkog rada kroz neestetske sfere društvene proizvodnje. U diskusijama će sudjelovati umjetnici i kulturni radnici, kulturolozi i analitičari koji promišljaju poziciju kulture u društvenom sistemu, nove institucionalne modele i probleme institucionalizacije suvremene umjetničke prakse.

Pozivaju se svi zainteresirani da se sa svojim vrećama za spavanje priključe u akciji spavanja u Kinu Beton Doma mladih u Splitu 27. veljače 2016., 21:00 – 24:00.

Video instalaciju 'Stasis' koja će biti predstavljena 5. ožujka 2016. u Galeriji Nova čine isječci diskusija od prethodne večeri, te rekonstruirani prizori izlaska radnika iz tvornice i mirovanja radnika u napuštenoj tvornici Rikard Benčić.
 
Stasis

Koncept i izvedba: BADco.
Kamera: Dinko Rupčić
Asistent kamere: Hrvoje Franjić
Montaža videa: Ivan Slipčević
Montaža zvuka: Ljubica Letinić
Kostimi: Silvio Vujičić
Koprodukcija: BADco., Kava-film production, WHW – što, kako i za koga
Događanje u Galeriji Nova je u suradnji s Upgrade! projektom, a organizacijski se projekt odvija kroz partnerstvo s Operacijom:Grad, WHW – što, kako i za koga, CMS – Centrom za mirovne studije i Attackom.

Raspored događanja:

27. veljače 2016., Dom mladih, Split
14:00 – početak javnog snimanja
19:00 – diskusije
21:00- 24:00 – akcija spavanja
04. ožujka 2016., POGON Jedinstvo, Zagreb
14:00 – početak javnog snimanja
18:00 – diskusije
05. ožujka 2016., Galerija Nova, Zagreb
12:00 – otvorenje izložbe Dan za danom