predstavljanje

U Benkovcu prve ruralne staze u Dalmaciji


organizator: Turistička zajednica Grada Benkovca / Zavičajni muzej Benkovac

Turistička zajednica Grada Benkovca i Zavičajni muzej Benkovac, uz potporu Grada Benkovca i Hrvatske turističke zajednice, su pred završetkom uređenja dviju ruralnih biciklističkih staza ukupne dužine 80 km.

To je u skladu s novim turističkim trendovima u kojima dolazi do pomicanja turističke potražnje ka unutrašnjosti gdje gosti obalnih destinacija imaju prilike upoznati sa svim potencijalima ruralnih prostora koji su nadohvat ruke. Radi se o dvije staze, prva je Pakoštane – Asserija dužine 28 km, dok druga prati trasu srednjovjekovne Via Magne čije je trasiranje obavljeno prije dvije godine, u suradnji s udrugom 'Ruralni tandem' iz Zagreba.

- Biciklistička staza Pakoštane – Asserija je realizirana u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pakoštane i prati priču povezivanja antičke luke drevne Asserije koja se nalazila upravo u Pakoštanima. Radi se o trasi koja na svom putu prolazi pored lokaliteta Crkvina u Šopotu gdje je pronađen zabat kneza Branimira te prolazeći kroz povijesnu jezgru Grada Benkovca nastavlja prema drevnoj Asseriji. Ova staza objedinjuje jedan dio naših posebnosti, kulturno-povijesne lokalitete i nezaboravne prirodne pejzaže. Upravo putem ove staze se većina gostiju po prvi put susreće s ovim jedinstvenim prostorom i u skladu s tim ima ulogu istinskog promotora destinacije, kazala je direktorica TZ Benkovac Vanja Čvrljak. Te dodala:.

- Druga trasa je pred realizacijom te prolazi dionicom stare srednjovjekovne Via Magne koja je povezivala Nin i Knin. Radi se o Biciklističkoj stazi ukupne dužine 52 km koja pored srednjovjekovne Via Magne povezuje i najmanje more na svijetu Karinsko more te preko Asserije završava u Benkovcu. Naziv staze je po srednjovjekovnoj Via Magni do najmanjeg mora na svijetu i drevne Asserije. Pored same staze biti će postavljene i biciklističke table, koje će na jedan vizualno originalan način promovirati kraj kojim se prolazi, odnosno sve znamenitosti na samoj trasi, s obzirom na to da se radi o stazi iznimno bogate kulturno-povijesne baštine i prirodnih atrakcija toliko potrebnih za stvaranje nezaboravnog doživljaja, završila je Vanja.

Navedene biciklističke staze na jedan originalan način povezuju more i kontinent i predstavljaju prve 'ruralne' biciklističke staze u pravom smislu riječi, praćene biciklističkim putokazima i signalizacijom, uređenim odmorištima i ostalom infrastrukturom. Grad Benkovac i Turistička zajednica Grada Benkovca se još jedanput potvrđuju kao istinski nositelji ruralnog turističkog razvoja i predvodnici u kreiranju dodatnog turističkog proizvoda toliko potrebnog za cjeloviti doživljaj cijele regije. Ne sumnjamo da će navedene biciklističke staze na najbolji mogući način ispuniti svoju svrhu, odnosno postati pravi promotori svih posebnosti ruralnog prostora Zadarske županije.

Izvor: www.antenazadar.hr

(I.P., 03.12.2013)