izložba

Solid Sound u Galeriji Močvara


vrijeme: 04.12.2013. - 06.12.2013.
mjesto: Zagreb; Mala dvorana Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

U srijedu, 4. prosinca, od 20 sati, u maloj dvorani Pogona Jedinstvo, slovenski umjetnik Tao G. Vrhovec Sambolec predstavlja se interaktivnom zvučnom instalacijom 'Solid Sound'. Izložba je otvorena od 5. do 6. prosinca od 17 do 21 sat.

Publici zaljubljenoj u zvučne senzacije zadnji ovosezonski sound art event u Galeriji Močvara, organiziran u sklopu poznatog multimedijskog Illectricity festivala, predstavlja fantastičnu umjetničku inovaciju na području slušanja zvuka - inovaciju koja sa slušanjem kakvim ga poznajemo nema skoro pa nikakve veze.

Tao G. Vrhovec Sambolec, intrigantan slovenski umjetnik s dugogodišnjom nizozemskom adresom, u svojoj interaktivnoj zvučnoj instalaciji Solid Sound nudi rješenje za problem slušanja zvuka u zrakopraznom prostoru, u vakuumu kakav bi, primjerice, zatekao ljude koji žive na Mjesecu. Da li će odsudstvo zraka na Mjesecu dovesti do novih, nama danas nezamislivih načina komunikacije zvukom? Tao je u svom potvrdnom odgovoru na to pitanje vraški uvjerljiv - i izuzetno zabavan! Instalacija, koja funkcionira kao rješnje za problem slušanja zvuka u zrakopraznom prostoru, u biti predstavlja futuristički prototip naprave nazvane Teethphones.

Naprava posjetiteljima (Mjeseca i Galerije Močvara) omogućuje doživljaj zvuka preko kostiju, pretvarajući usta u organ sluha, a ljudsku lubanju u vibracijski zvučnik. Zvuk zato uz pomoć Teethphonesa 'čujemo' upravo putem vibracija lubanje: zagrizom u mali vibracijski pretvornik nalik lizaljki, zvučne se vibracije prenose preko zuba i lubanje do unutarnjeg uha. Zvuk na taj način postoji bliže čovjeku nego ikada prije - toliko blizu da se realizira u samoj njegovoj glavi, kao zvučna vibracija kostiju lubanje.
 
Nakon grickanja 'zubilica' koje će zvukom protresti kosti prisutnih lubanja, o ljudima na Mjesecu, konceptu Teethphonesa, zvučnim intervencijama u prostoru i anatomiji glave kao organa sluha razgovarati ćemo s autorom i to na samom otvorenju izložbe.

(M.K., 02.12.2013)