• HOME
  •  : 
  • IZA SCENE

iza scene


iza scene

Društveno angažirana umjetnost: eksploatacija ili katalizator promjene u zajednici

O društvenom angažmanu, politizaciji, eksploataciji, integritetu i ulici, govore Andreja Kulunčić, Davor Konjikušić i Slaven Tolj.
 
iza scene

Kako su žene pokorile jazz

Jazz scena u Hrvatskoj buja iako prepoznavanje doživljava uglavnom na međunarodnom planu. S tri jazz heroine - Valerijom Nikolovskom, Franciskom Fis i Ines Tričković, razgovarao je Karlo Nikolić.
 
iza scene

Izdavaštvo u procjepu

Pretpostavljeni zakoni tržišta s jedne strane i sve manji broj čitatelja s druge, simptomi su izdavačke industrije na izdisaju. Kako pomiriti kvalitetu i puki opstanak, s predstavnicima Frakture, Arteista i Sandorfa, razgovarao je Karlo Nikolić.
 
iza scene

Propala tvornica u Barceloni sada je radno mjesto kreativnih pankera

La Escocesa nije ni skvot, niti poligon za partijanje, niti galerijski prostor za prodaju eksponata. Kako je recesija 'spasila' radni prostor umjetnika iz Barcelone, piše Krešimir Dujmović.
 
iza scene

Kako je šibenski festival alternative i ljevice promašio Azimut

Nekadašnju industriju zamijenili su turizam i alternativni festivali. Šibenik je ovo ljeto definitivno bio in. Ipak, sinergijski učinak je izostao.  O dvjema pričama koje se nisu spojile, piše Krešimir Dujmović.
 
iza scene

Kulturni prostori: od ilegale do komercijalnih ustupaka

Problem prostora i njegova korištenja pokazao se centralnim mjestom borbe nezavisnih kulturnih organizacija. S predstavnicima WHW-a, Grete i Pogona, razgovarala je Vedrana Sunko.
 
iza scene

One mogu i same

Nova kantautorska scena svoje uspjehe je postigla radeći isključivo po DIY principima. Nina Romić, Zvonka Obajdin i grupa Žen razgovaraju s Antonelom Marušić o prilikama i neprilikama na nezavisnoj glazbenoj sceni.
 
iza scene

Televizijske kuće nisu zainteresirane za sredstva EU fondova

Sredstva programa Media predviđena za sufinanciranje televizijskih projekata ostaju neiskorištena. Zašto producenti ne apliciraju, pita se Vedrana Sunko i objašnjava situaciju u sektoru i uvjete natječaja.
 
iza scene

Nezavisna glazbena scena: na krilima entuzijazma i novih modela

Žedno uho, Ekstrakt i Goulash Disko - o programskim i organizacijskim inovacijama na nezavisnoj glazbenoj sceni, razgovarala je Tena Škiljević.
 
iza scene

Uzlet neprofitnih medija u balonu od sapunice

Mogu li neprofitni mediji biti odgovor na krizu medija? Kako se financiraju i rade Fade In, Forum.tm, Radio mreža i Nepokoreni grad saznala je Melisa Skender
 
iza scene

Umjetničke rezidencije – realnost i perspektive

Rezidencijalni programi jedan su od modela mobilnosti umjetnika koji na prostoru jugoistočne Europe posljednjih godina postaje sve dominantniji. No usporedo s razvojem ove prakse, pojavljuju se brojna pitanja koja se odnose na sve sudionike procesa: umjetnike, organizatore, financijere, lokalnu zajednicu te međunarodnu umjetničku scenu.
 
iza scene

Radnici u kulturi

Rad u kulturi – obećanje slobodnog rada ili obična prevara? O radu u kulturi kroz vlastiti radni status i svakodnevne borbe govore Marijan Crtalić i Iva Marčetić.
 
iza scene

Što zaista želi publika?

U pilot programu Javne nabave novinarskih radova  publika po prvi puta odlučuje o usmjeravanju javnog novca i temama od javnog interesa.