Preskočite na glavni sadržaj

Kinoklubovi: Tko je tu amater?

U ponedjeljak, 8. veljače, u zagrebačkom klubu 'Močvara' počinju još jedne filmske večeri. Moderatorica Mima Simić sa svojim gostima Vedranom Šuvarom, Dariom Blažević i Nikicom Gilićem raspravlja o tome jesu li kino-klubovi uporišta demokratizacije stvaralačkog procesa ili centri stvaranja treša. Ulaz je besplatan, vrata kluba otvaraju se u 20 sati, a program počinje u 20,30.
vrijeme: 08.02.2016. 20 h
mjesto: Zagreb; Klub Močvara, Trnjanski nasip bb
url: http://www.mochvara.hr/

Najavni tekst događaja prenosimo u cijelosti: U vrijeme kad se film iz skupe igračke preobrazio u globalno dostupan sport kojim se može baviti gotovo svatko, područje i praksa kinoamaterizma dolaze u fokus interesa filmske teorije, ali i filmske publike, uvijek na rubu stvaralaštva. U Jugoslaviji je kino-klupska scena cvala, a iz republičkih središta (Zagreb, Beograd, Split) regrutirali su se ponajbolja redateljska imena - no što se dogodilo u međuvremenu, te što se s ovom scenom događa danas (lokalno, regionalno)? Tko su ta mistična bića, filmski amateri? Kako se u filmskoj areni amatersko stvaralaštvo mjeri s profesionalnim - postoje li razlike u tematskim interesima? Koje su slobode, a koja ograničenja (pored financijskih, dakako) filmskog amaterizma? Jesu li kino-klubovi uporišta demokratizacije stvaralačkog procesa ili centri stvaranja treša?
 
Iz centralističke zagrebačke perspektive govorit će zagrebački kinoklubaši Vedran Šuvar i Daria Blažević, a sveznajući pripovjedač bit će jedan i jedini prof. dr. wiz. Nikica Gilić.
 
Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar, a ostale detalje o programu potražite na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC