predstavljanje, novo izdanje

Predstavljena knjiga S. Kutleše Iz povijesti hrvatske filozofije i znanosti


vrijeme: 25.11.2013.
mjesto: Zagreb; Institut za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54

Knjiga Stipe Kutleše 'Iz povijesti hrvatske filozofije i znanosti' predstavljena je danas na Institutu za filozofiju u Zagrebu.

O knjizi su govorili profesori sa zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Tihomir Vukelja i Boris Kožnjak, profesor filozofije Marito Mihovil Letica i autor Stipe Kutleša.

Tihomir Vukelja istaknuo je da Kutlešina knjiga daje uvid u stanje hrvatske fizike 20-ih godina prošloga stoljeća, koja nije samo pratila svjetski razvoj fizike nego je u njem na visokoj razini i sama sudjelovala. 'Knjiga jednostavno otvara apetit za proučavanjem', rekao je dodavši kako vrlo poticajna za daljnja istraživanja.

Po riječima Marita Mihovila Letice u knjizi su objavljeni Kutlešini članci objavljivani u razdoblju od 1993. do 2012. u različitoj periodici, a pokrivaju područje hrvatske znanosti i filozofije od srednjega vijeka do danas. 'Knjiga s temama iz hrvatske filozofije i znanosti postupno otkriva mnoge temeljne pojave u razvoju naše znanosti i filozofije', rekao je Letica.

Kožnjak smatra kako je Kutlešina knjiga hvale vrijedan istraživački doprinos u kod nas još uvijek području mlade znanstvene discipline. 'Knjiga je svojevrsni pregled i poticaj za istraživanja', rekao je dodavši kako je uz ona i vrijedan izvor podataka.

Autor knjige Stipe Kutleša napomenuo je da je knjiga sastavljena od fragmenata premda su teme odabrane tako da pokrivaju pojedine ljude i razdoblja te tako daje uvid u razvoj hrvatske znanosti i filozofije. 'Ljudi s naših prostora posve su ravnopravno sudjelovali sa zapadnim Europljanima u razvoju znanosti i filozofije', rekao je Kutleša podsjetivši na znanstvene doprinose hrvatskih istraživača i filozofa kao što su Anton Dalmatin i Frane Petrišević.

Kutleša je ocijenio i kako je tijekom 19. stoljeća u nacionalnim okvirima u Hrvatskoj stvoreno vrlo precizno znanstveno i filozofijsko nazivlje te tako riješeno i pitanje terminologije. 'Premda su neki izrazi dobro filozofski pogođeni, oni nisu ušli u uporabu', podsjetio je.

Knjiga 'Iz povijesti hrvatske filozofije i znanosti' (224 str.) podijeljena je na tri dijela - europski korijeni hrvatske filozofije i znanosti, filozofija i znanost na hrvatskom jeziku te filozofske refleksije o znanosti. Na kraju knjige je literatura, bibliografija te pogovor Damira Barbarića. Knjigu je objavila Matica hrvatska.

Stipe Kutleša (1955.), znanstveni savjetnik u Institutu za filozofiju i naslovni redoviti profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, objavio je više znanstvenih i stručnih radova te monografske i uredničke publikacije među kojima su: Prirodnofilozofijski pojmovi Ruđera Boškovića (Zagreb 1994); Ruđer Josip Bošković (Zagreb 2011); Filozofija Ruđera Boškovića (Zagreb 2012); Filozofija i filodoksija (Zagreb 2004, suur.); Filozofija i znanost(i) (Sarajevo – Zagreb 2006, suur.); Filozofski leksikon (Zagreb 2012, ur.); Ruđer Josip Bošković, Pomrčine Sunca i Mjeseca (Zagreb 2012, prir.); Ruđer Josip Bošković, Pisma, pjesme i rasprave (Zagreb 2013, prir.).

(Hina)

(I.P., 25.11.2013)