najave

Turistička suradnja Hrvatske i SrbijeHrvatska i Srbija pokrenule su suradnju u kulturno-turističkim projektima Kulturna turistička ruta – Put rimskih careva te Dunavski put vina koji se financiraju iz fondova Europske unije.

Hrvatskim novinarima nedavno je Turistička organizacija Srbije organizirala studijsko putovanje u Beograd, Novi Sad i Topolu, gdje im je predstavljen i tijek realizacije kulturno-turističkih projekata na kojima surađuju Hrvatska i Srbija. Tako je predstavljen i projekt Kulturna turistička ruta – Put rimskih careva, na kojem od lani surađuju Hrvatska, Srbija, Rumunjska i Bugarska.

Taj se projekt financira iz fondova Europske unije. Prema ranije potpisanom Memorandumu o suradnji na tom projektu, države potpisnice obvezale su se raditi na razvoju te rute i kulturno-turističkih proizvoda. 'Ujedno je to jedan od prvih zajedničkih projekata zasnovan na smjernicama EU strategije za dunavsku regiju s ciljem dugoročnog održivog razvoja Podunavlja.

Projekt obuhvaća obnovu nekadašnjih rimskih cesta i amfiteatara u gradovima u Rumunjskoj i Bugarskoj, ali i Srijemskoj Mitrovici, Nišu i Gamzigradu u Srbiji, gdje je rođen rimski car Galerije. S hrvatske strane u tom projektu sudjeluje Sisak, Zadar, Split i Pula', rekla je Gordana Plamenac, direktorica Turističke organizacije Srbije.

Dodala je kako će se za turiste koji će prolaziti tom turom pripremiti posebni programi utemeljeni na povijesti i kulturi, ali i gastronomiji i enologiji, pa će gosti uz obilazak kulturno-povijesnih spomenika posjećivati i restorane s autohtonom gastro ponudom, obiteljska gospodarstva i kušaonice vina.

Jedno od velikih arheoloških nalazišta iz doba Rimskog Carstva, a koje će se također naći na tom putu, je Viminacium nedaleko od Požarevca. Ostaci tog rimskog grada s vojnim logorom nalaze se ispod obradivih površina, na više od 450 hektara šire i 220 hektara uže gradske površine. Zbog svoje veličine i mističnosti, Viminacium već sada plijeni pažnju mnogih turista.

Osim na projektu Kulturna turistička ruta – Put rimskih careva, Hrvatska i Srbija surađuju i na projektu Dunavski put vina koji promovira mnoge vinogradare i proizvođače vina u obje zemlje. Gordana Plamenca je istaknula kako se u Put rimskih careva i Dunavski put vina isprepliću, jer će turisti na ruti posjećivati i mnoge vinske podrume i kušaonice vina u Hrvatskoj i Srbiji. Tim se projektima uvode međunarodni standardi u turističku ponudu, a istodobno se podiže kvaliteta prezentacije kulturne baštine.

Izvor: Privredni vjesnik, 18.11.2013.

(I.P., 20.11.2013)