Preskočite na glavni sadržaj

Romano Cagnoni u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba fotografija Romana Cagnonija 'Križanja / Crossroads / Crocevie: Dubrovnik & Croatia 1991 -1992' otvara se u utorak, 17. studenog, u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2016.
vrijeme: 17.11.2015. 19,00
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 11
url: http://www.muo.hr
Izložba nam predstavlja fotografiranje velikim formatom, a organizirana je u sklopu obilježavanja četvrt stoljeća od pada Vukovara i granatiranja Dubrovnika tijekom Domovinskog rat. Romano Cagnoni (1935.) je nagrađivani fotograf, jedan od najistaknutijih fotografa 20. stoljeća.


Profesionalnu karijeru započinje u Londonu 1958., a međunarodnu nastavlja kao autor fotografija za naslovnice najznačajnijih časopisa u Europi i SAD, poput Lifea, Time Magazinea i Newsweeka. U Dubrovnik je došao krajem 1991. kako bi na jedinstven način zabilježio razaranje kulturne baštine, a u Vukovar 1992. godine. Zahtjevna tehnika fotografiranja koju je tom  prilikom koristio omogućuje veliku preciznost: kontrolu perspektive, konvergentnih linija te inklinacija, dok veliki negativ ostvaruje visoku rezoluciju fotografija. Kompozicije o raskrižjima razaranja i ljepote, na tehnički savršenim fotografijama, stvaraju iznenađujući efekt koji izlazi izvan okvira objektiva i dodiruju nas snažno. Devet djela velikog su formata, a preostale se prikazuju na plazmi u prostoru izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt.

Kustosi: Ivana Orsoni Hladilo, predsjednica udruge HI Laboratorium Tkanje Kulture i Dunja Nekić, voditeljica Zbirke starije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt.