nagrada

Milivoj Solar dobitnik 'Kiklopa' za životno djeloMilivoj Solar, jedan od najistaknutijih hrvatskih proučavatelja književnosti, dobitnik je ovogodišnje Nagrade Kiklop za životno djelo, koja će mu se dodijeliti u prosincu na sajmu knjiga 'Sa(nj)am knjige u Istri'.

Svoju iznimnu poziciju Solar je potvrđivao vrhunskim analizama pojedinačnih djela i preglednim raspravama kada je često bio prvi u analizi postmoderne, trivijalne, lake književnosti, odnosa mita i romana, rekao je Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora pulskog sajma. Autor je dvadesetak knjiga, simbol studija komparativne književnosti u Zagrebu i ikona proučavanja književnosti kod nas, pa nismo nimalo dvojili o dodjeli tog priznanja, istaknuo je Kragić na konferenciji za novinare na Interliberu, na kojoj su objavljene i nominacije za ovogodišnje 'Kiklope'.

Nagrada ove godine slavi deset godina, nismo se nadali da ćemo doći do tog broja, a dosad je bilo turbulentno i živahno, bilo je policijskih ispitivanja, sudskih ročišta, 'Kiklop' je bio uzdizan i bacan u blato, no ostao je jedna od najprestižnijih književnih nagrada u Hrvatskoj, rekla je direktorica sajma Magdalena Vodopija.

Objavljene nominacije izabrane su nakon prvog kruga glasovanja između skoro 200 prijava pedeset nakladnika, što je najveći broj dosad. U drugi krug glasovanja, koji će se održati od 18. do 25. studenog, ušlo je 34 kandidata u 11 kategorija.

Za prozno djelo godine nominirani su 'Belladonna' Daše Drndić, 'Božanska dječica: roman za odrasle koji bi željeli ostati mladi' Tatjane Gromače, 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka i 'Nahrani me' Romana Simića Bodrožića.

Među nominiranim debitantima su Antonio Barišić za knjigu 'Srest ćemo se opet', Iva Ušćumlić Gretić za 'Duhove' i Željka Živković za 'Esekerski capriccio', a za pjesničku zbirku godine natjecat će se Krešimir Bagić ('Plaši li te moja boja'), Arsen Dedić ('Kapi za oči') i Marko Pogačar ('Crna pokrajina').

Troje je nominiranih i u kategoriji za knjigu eseja godine: Zoran Ferić – 'Apsurd je zarazna bolest', Irena Lukšić – 'Gradovi, sela, dvorci: (vodič za literarne putnike', Julijana Matanović – 'sumnja.strah@povijest.hr: (pogovori II)').
 
Nominirane publicističke i znanstveno-popularne knjige su 'Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća' Tvrtka Jakovine, 'Uvod u hrvatsku kratku priču' Helene Sablić Tomić i 'Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima' Milane Vuković Runjić.
 
Za znanstvenu knjigu godine nominirani su Krešimir Bagić za 'Rječnik stilskih figura', Sonja Bašić za djelo 'Veliki anglo-američki pripovjedači našeg doba' i Ljubo Stipišić Delmata za 'Anima Delmatica'.
 
Titula 'slikovnica godine' mogla bi pripasti Ivani Guljašević za 'Čovječuljak Snovuljak', Sanji Pilić i Katarini Halužan za 'Mašu i ljeto' ili Piki Vončini za 'Emilijinu vrlo neobičnu pustolovinu', a 'knjiga godine za djecu i mladež' odabrat će se između 'Mjesečevih sjena: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja"'Zdenka Bašića, 'Igrokaza za djecu' Mire Gavrana i knjige 'Vidimo se na fejsu' Sanje Pilić.
 
Od inozemnih autora za 'Kiklopa' su nominirani Umberto Eco ('Konstruiranje neprijatelja i drugi prigodni tekstovi'), Alice Munro ('Previše sreće') i Goran Vojnović ('Jugoslavija, moja domovina').
 
U kategoriji prijevoda su Xenia Detoni za 'Paralelne pripovijesti' Petera Nadasa, Giga Gračan za 'Kuću svile' Anthonyja Horowitza i Truda Stamać za 'Vrijeme srca: dopisivanje, uz pisma što su ih razmijenili Paul Celan i Max Frisch te Ingeborg Bachmann i Gisele Celan-Lestrange' Ingeborg Bachmann i Paula Celana.
 
Za urednike godine nominirani su Gordana Farkaš Sfeci (Oceanmore), Irena Lukšić (Hrvatsko filološko društvo i Disput) i Kristijan Vujičić (Naklada Ljevak).
 
Sajam u Puli ove će se godine, s gotovo 200 sudionika, održati od 5. do 15. prosinca na devet lokacija, a ubuduće će se razmatrati promjene u pravilima za nominacije. Ove je godine ukinuta kategorija leksikografskog djela godine, a nagrada za publicističku knjigu je proširena.
(Hina)

(M.K., 14.11.2013)