radionica, kolonija

Radionica 'Emarduino – DIY SMD Arduino mikrokotroler'


vrijeme: 16.11.2013. - 17.11.2013.
mjesto: Zagreb; SC, Media lab I’MM_ , Savska 25

Radionica Davora Jadrijevića pod nazivom 'Emarduino – DIY SMD Arduino' održat će se 16. i 17. studenoga u I’MM_ Media labu – Kavez, Klub SC – Studentski centar u Zagrebu. Na radionici će se izrađivati prvih hrvatski Arduino mikrokontroler kojeg je premijerno prošle godine predstavio široj publici njegov autor Jadrijević.

Emarduino mikrokontroler mogu koristiti umjetnici za svoje instalacije, glazbenici za stvaranje novih instrumenata, plesači za postavljanje vizualizacija, mladi znanstvenici za svoje robotičke instalacije i sl.

SMT je tehnologija montaže SMD elemenata na površinu pločice postiže vrhunsku kompaktnost i miniturizaciju uređaja. Smatra se privilegijom elektroničke industrije gdje roboti stavljaju elemente. Emarduino je dokaz da amater može kod kuće napraviti uređaj koji veličinom i izgledom ne zaostaje (previše za strojno sastavljnim sklopovima.

Emarduino je ono što je prema Emardu trebao biti Arduino, kontroler baziran na AVR-u koji bi se mogao staviti u protoboard, direktno spojiti USB kablom na PC, iz kojeg bi se odmah mogao programirati i dobivati napajanje za sebe i ostale komponente. Da je dovoljno malen da ostane mjesta za druge komponente, a da ima više memorije, pinova i MCU hardwarea od običnog arduina.

Srce Emarduina je moćni ATmega64M1, štedi vrijeme (dan ili više) koje bi bilo potrebno da se neki prototip sa mikrokontrolerom sastavi na protoboardu i počne razvijati.

Emarduino je prvi hrvatski  DIY Arduino, SMT mikrokontroler kojeg je kreirao Davor Jadrijević tokom 2012. godine, te je do sada bio predstavljen na nizu umjetničkih i znanstvenih festivala i događanja, dok je svoju svjetsku premijeru imao tokom prošlogodišnjeg izdanja Ganz Novog Festivala.

Datum:. 16. i 17. studenoga 2013., od 12 do 19 sati.
Broj polaznika: 12-14 max
Ciljana publika: učenici, studenti, umjetnici, wanna be hakeri, dizajneri, programeri, DIY entuzijasti, glazbenici, ljudi svih dobi i profesija
Prijave za sudjelovanje primaju se do utorka, 13.11.2013., u ponoć, na e-mail: imm.medialab@gmail.com. Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi i zašto žele sudjelovati na radionici.
Kotizacija: 150kn članovi I’MM_ laba, nezaposleni, učenici, srednjoškolci, studenti / 200kn zaposleni Opširnije

Davor Jadrijević Emard, dipl. ing. elektrotehnike i mr. sci. fizike, bavi se egzotičnom tehnologijom i prati DIY (uradi-sam) projekte kojima se prenamjenjuju uređaji iz svijeta standardne tehnologije zato da bi domišljatošću mogli poslužiti u neke druge, nove svrhe.

Unatrag nekoliko godina bavi se Teslinim bežičnim prijenosom energije, koji je više puta izveo ili predstavio u javnosti pred inozemnom i domaćom publikom na događanjima poput: 26th Chaos Communication Congress (26C3), Berlin;  PechaKucha Night Zagreb vol. 6; Eurocon / Sferakon, Zagreb; Istrakon, Pazin; Liburnicon, Opatija, Device_art, itd. Voditelj niza radionica, u I'MM_ Media labu održao uspješnu radionicu: DIY Arduino - Arduino from Scratch. Izlaže i djeluje u okviru I'MM_ovog umjetničkog programa. Trenutno je voditelj robotičke sekcije laba.

(R.P.B., 13.11.2013)