predstavljanje

Inovativna turistička atrakcija čuva kulturnu baštinu


vrijeme: 11.10.2013.

Predstavljen je Memorijalni centar Faust Vrančić – još jedna od razvojnih kulturno-turističkih atrakcija vezana uz inovativnost koji djeluje s ciljem očuvanja i prezentacije kulturne baštine, ali i s nakanom uvođenja novih sadržaja u hrvatsku turističku ponudu.

'Još uvijek ima potencijala za daljnje poboljšavanje ne samo izložbenog prostora već i strategije djelovanja pri čemu treba organizirati veći broj manifestacija poput nedavno završenih Kreativnih dana Fausta Vrančića', rekla je  Branka Juričev, gradonačelnica Vodica, na predatvljanju Memorijalnog centra Faust Vrančić, održanom 11. listopada u HGK u okviru Poslovnog kluba kulturnog turizma.

To je još jedna od razvojnih kulturno-turističkih atrakcija vezana uz inovativnost koja djeluje s ciljem očuvanja i prezentacije kulturne baštine, ali i s nakanom uvođenja novih sadržaja u hrvatsku turističku ponudu.

Ivana Skočić, ravnateljica MC Faust Vrančić naglasila je kako je memorijalni centar kulturno turistički proizvod koji treba razvijati jer može biti od velike koristi ne samo za otok Prvić već i grad Vodice te Šibensko-kninsku županiju. Ustanova nije muzejskog karaktera, ali nastoji sustavno i stručno prikupljati građu o životu i radu Fausta Vrančića. 'Vizija je Prvić brendirati kao Faustov otok i u toj nakani imamo podršku lokalne samouprave', ustvrdio je dr. Vladimir Lučev, jedan od inicijatora osnivanja memorijalnog centra. Treba imati na umu kako Faust Vrančić još uvijek nije zauzeo mjesto koje mu pripada u povijesti tehnike jer njegov rad i teorijski doprinos nije u potpunosti proučen niti primjereno populariziran.

Memorijalni centar Faust Vrančić otvoren je u rujnu 2012. godine u Prvić Luci na otoku Prviću, zahvaljujući inicijativi mještana Prvić Luke, dr. Vladimira Lučeva te grada Vodica kao nositelja cijelog projekta. Financijska potpora za dovršetak Centra pristigla je iz EU IPA fonda za regionalnu konkurentnost. U Memorijalnom centru Faust Vrančić predstavljen je život i djelo ovog iznimnog čovjeka koji je živio i stvarao u doba renesanse i humanizma. Rođen u Šibeniku 1551. godine, školovao se u Padovi, obnašao je dužnost tajnika kralja Rudolfa II. u Pragu, biskupa od Chanada i zapovjednika grada Veszprema u Mađarskoj, kraljeva savjetnika za Ugarsku i Transilvaniju. Bio je član Bratovštine sv. Jeronima u Rimu. Umro je u Veneciji 12. siječnja 1617. godine i po vlastitoj želji je pokopan u crkvi Marije od Milosti u Prvić Luci na otoku Prviću. Na otoku Prviću plemenita obitelj Vrančić je posjedovala ljetnikovac u kojem je Faust provodio svoje djetinjstvo.

Njegova najznačajnija djela su Riječnik pet najuglednijih europskih jezika, latinskog, talijanskog, njemačkog, hrvatskog i mađarskog jezika, za koji se smatra prvim višejezičnim rječnikom u Europi i prvim rječnikom hrvatskog i mađarskog jezika, te zbornik raznih strojeva i tehničkih konstrukcija Machinae novae – Novi strojevi.

U tom djelu poseban interes izaziva Homo volans – leteći čovjek, koji predstavlja prvi tiskani nacrt padobrana. Osim padobrana, Vrančić prikazuje sprave za mjerenje vremena pomoću vode i vatre, različite vrste mlinova i mortova, pojas za spašavanje i mnoge druge. U Memorijalnom je centru prostor interijera i eksterijera ispunjen raznim modelima njegovih izuma, te njegovim najznačajnijim pisanim djelima, Na multimedijalnom displeju nalaze se i edukativne igre namijenjene najmlađima. Kako se radi o posve novom Centru s iznimno vrijednim kulturnim sadržajem neophodna je razrada strategije kojom bi se povezivanjem marketing koncepcije i destinacijskog menadžmenta stvorio novi kulturno-turistički proizvod Prvić Luke te vodičke destinacije.

Ideja promocije u Zagrebu potekla je od Zavičajnog društva vodičkog kraja u Zagrebu koje je inicijator kulturno-zabavnog događanja s naglaskom na stručnu i promidžbenu podršku Memorijalnom centru. Svojim sadržajem će MC Faust Vrančić lako privući grupe posjetitelja kulturnog, kongresnog, znanstvenog, edukativnog ili školskog turizma. Porijeklo predmeta kao i priče vezane uz njihovu jedinstvenu pojavnost neodoljivo će privući goste s talijanskog, austrijskog, mađarskog ili nekog drugog turističkog tržišta koji će u kolekciji prepoznati mali srodni dio povijesti vlastitih zemalja.

Izvor: Business.hr, 14.10.2013.

(I.P., 15.10.2013)