Preskočite na glavni sadržaj

Borna Šercar u Galeriji Cekao

Izložba Borne Šercara 'Bura' otvara se u Galeriji Cekao, u ponedjeljak, 12. listopada, u 20 sati, a ostaje otvorena do 31. listopada.
vrijeme: 12.10.2015.
mjesto: Zagreb; Galerija Cekao, Ulica grada Vukovara 68
url: http://www.pou.hr
Slikarstvo Borne Šercara duboko je povezano sa sinestezijskim doživljajem svijeta oko sebe. Iako primarno glazbenik, Borna Šercar odrastao je okružen djelima likovne umjetnosti, uz stvaralaštvo svog oca, Hrvoja Šercara, čija je specifična umjetnička poetika negdje morala ostaviti svoj trag.

Borna, međutim, pripada drugom, novom svijetu apstraktnog mišljenja i ulančavanja slikâ, urbanoj generaciji koja od rane mladosti upija jazz glazbu, i stoga nije neobično da je i njegov slikarski rukopis povezan s tradicijom pollockovskog apstraktnog ekspresionizma.

Naime, mnogi istaknuti američki i europski slikari četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća – pioniri niza apstraktnih tendencija u slikarstvu tog vremena – redovito su slušali jazz i stvarali uz utjecaj jazza. Kod nekih je prevladala melankolična i sjetna slika svijeta, a kod drugih snažan vitalizam boje i geste, upravo kao i u mogućnostima razrade glazbene teme kroz niz varijacija u stilovima jazza. Apstraktno mišljenje u jazzu usko je povezano s apstraktnim slikarstvom, no ovom prilikom nemamo prostora za daljnju elaboraciju te teze. Pa iako Borna Šercar ne sluša jazz, niti bilo kakav drugi glazbeni žanr dok slika jer je previše svakodnevno zasićen glazbom, u njegovim se slikama osjeća ta stalna pulsacija ritma, varijacije i slojevite nadogradnje glazbeno-likovnog motiva, gotovo programatski pristup likovnoj temi.

Redukcija likovnog motiva događa se u visokom stupnju apstrahiranja i improvizacije kroz mnoštvo dubinskih planova, iako svaka slika ima poveznicu s nekim realnim iskustvom i zapažanjem / impresijom iz prirode. Ovom su slikaru bez sumnje bliski veliki formati, gdje u potpunosti može iskazati i prenijeti radost i energiju stvaranja. Bit će zanimljivo pratiti daljnje sazrijevanje Borne Šercara kao slikara, jer on u sebi definitivno nosi zamjetan likovni potencijal. Iva Körbler