Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Zgrada HNK u Zagrebu 120 godina poslije'

Na 120. obljetnicu otvorenja zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, 14. listopada, u foyeru HNK otvorit će se prigodna izložba posvećena povijesti te kuće.
vrijeme: 14.10.2015.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Dokumenti, fotografije, filmovi i digitalizirani plakati ilustrirat će povijest Hrvatskoga narodnog kazališta od njegovih početaka do izgradnje nove kazališne zgrade 1895. godine. Dio građe bit će posvećen prvim kazališnim dvoranama u Zagrebu u današnjem Muzeju grada Zagreba, Prirodoslovnom muzeju i Gradskoj skupštini, uz opise razdoblja u kojemu su se ti prostori koristili kao kazališne dvorane.

Dio izložbe posvećen je razdoblju koje počinje 10. lipnja 1840., kada je Domorodno teatralno društvo svečanom izvedbom prve kazališne predstave na štokavskome narječju, junačke igre u tri čina "Jurana i Sofije" Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, službeno počelo gostovanje u Zagrebu, Sisku i Karlovcu. Gostovanje je počelo predstavom u Starome kazalištu na Markovu trgu i trajalo je 18 mjeseci, tijekom kojih su izveli pedesetak različitih izvornih i prevedenih djela, odigravši 200 predstava.

Raznovrsna dokumentarna građa i izvorni predmeti omogućit će upoznavanje s najvažnijim osobama, predstavama i događajima, a posebna pozornost bit će posvećena izgradnji današnje zgrade HNK -  od ideje do otvaranja 14. listopada 1895., kada je austrougarski car Franjo Josip kazalište proglasio otvorenim simboličkim udarcem srebrnim čekićem po završnom kamenu na balkonskom stupu pročelja.

Na izložbi će biti prikazana i dva dokumentarna filma, "Die Fellner und Helmer –  Story" i "Die vergessenen des eoropäischen Theaterbaus" u trajanju od 30 minuta te dokumentarni film o samoj zgradi HNK u Zagrebu u trajanju 10 minuta.

Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti originalnu građu vezanu uz gradnju i otvaranje zgrade HNK u Zagrebu: nacrte, spise vezane uz građevinsku dozvolu, plakate, pozivnice, srebrni čekić kojim je car Franjo Josip simbolički obilježio završetak izgradnje zgrade, rad kipara Roberta Frangeša Mihanovića, fotografije izgradnje i mnoge druge izvorne materijale. (Hina)