predstavljanje

Stjepan Gradić: otac domovine – promocija katalogaU sklopu 22.međunarodne znanstveno- kulturne manifestacije Dani Frane Petrića, koja je od 24. do 28. rujna održana u Cresu, predstavljen je i katalog ovogodišnje središnje izložbe Dubrovačkih muzeja 'Stjepan Gradić: otac domovine'.

Katalog su predstavili ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać te najbolji poznavatelj života i djela tog hrvatskog velikana akademik Stjepan Krasić i koordinatorica izložbe dr sc Vedrana Gjukić-Bender. Manifestacija se održala u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva i grada Cresa, a okupila je više od 150 sudionika iz 15 zemalja.

Uz glavni skup s temom 'Perspektive filozofije' održan je i znanstveni simpozij 'Od Petrića do Boškovića: Hrvatski filozofi u europskom kontekstu', a realiziran je i projekt 'Znanstveni inkubator' koji je namijenjen učenicima i popularizaciji znanosti.

Skup nosi ime filozofa i polihistora Frane Petrića koji je rođen u Cresu 1528.godine a umro u Rimu 1597.godine. Zna se da je obrazovanje iz filozofije i matematike stekao u Italiji i Njemačkoj, a filozofiju je predavao na sveučilištima u Ferrari i Rimu.

Među brojnim djelima koje je napisao najpoznatije je 'Nova sveopća filozofija' u kojem je izložio vlastitu jedinstvenu prirodno-filozofijsku sliku svijeta ugrađujući elemente mnogih različitih struja, mišljenja, filozofsko-teoloških, metafizičkih i znanstvenih spekulacija. Njegove su filozofske ideje utjecale i na brojne poznate mislioce kao što su Giordano Bruno, Isaac Newton i Rene Descartes. Baš kao i Stjepan Gradić, Frane Petrić se bavio mnogim različitim znanstvenim disciplinama, a u područje njegovog interesa još se ubrajaju i astronomija, književna teorija i fizika, arheologija.

Izvor: www.dubrovacki.hr

(I.P., 09.10.2013)