Preskočite na glavni sadržaj

'Pluća', prva predstava 13. festivala svjetskog kazališta

Predstava 'Pluća' berlinskoga kazališta Schaubühne aus Lehniner Platz izvedena je u utorak navečer pred prepunim gledalištem Zagrebačkoga kazališta mladih kao prva predstava na programu 13. festivala svjetskog kazališta koji ove jeseni u Zagreb dovodi četiri europske kazališne skupine.
vrijeme: 15.09.2015.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zagrebtheatrefestival.hr/

Predstavu "Pluća" Duncana Macmillana, koja kroz suvremenu priču o modernom mladom paru propituje osobna i globalna proturječja na početku novoga tisućljeća, režirala je britanska redateljica Kate Mitchell.

Mladi par u kasnim dvadesetima, koji utjelovljuju Cristoph Gawenda i Jenny König, živi u velikom gradu, obrazovani su i imaju zanimljiv posao. Gledaju originalne verzije art filmova, čitaju knjige o aktualnim političkim pitanjima, bojkotiraju velike trgovačke lance, uvjeravajući se da su "ispravni ljudi".

Suočeni sa suvremenim problemima poput zagađenja okoliša, nedostatka pitke vode i hrane počinju se pitati ima li smisla na svijet donijeti još jedno ljudsko biće u trenutku kada se naziru krize ili čak građanski ratovi.

Dramaturg predstave je Nils Haarmann, kostimografkinja i scenografkinja Chloe Lamford, oblikovatelji zvuka Max i Ben Ringham, a oblikovatelj svjetla Jack Knowles.

Britanski pisac Duncan Macmillan studirao je film, kazališnu umjetnost i dramsko pismo, bio je pisac u rezidenciji kazališne skupine Paines Plough i član Old Vic New Voices Company. Piše za kazalište, radio i televiziju te režira u londonskim i newyorškim kazalištima. Adaprirao je i postavio Orwellovu "1984." koja je 2014. nominirana za Nagradu Olivier u kategoriji najbolje drame. I prije je surađivao s Katie Mithchell koja je postavila njegovu dramu "2071." u Londonu i Hamburgu. Za dramu "Pluća" dobio je nagradu za najbolju novu dramu na Off West End Awards 2013.

Katie Mitchell režirala je, uz ostalo, u londonskim Royal Court Theatreu i National Theatreu. Radila je u Dublinu, Kopenhagenu, Milanu, New Yorku, Stockholmu i Koelnu, a istaknula se s režijama "Koncerta po želji" Franca Xavera Kroetza, Sebaldovih "Saturnovih prstenova" i "Noćnoga vlaka" Friedrike Mayroecker.

U berlinskome kazalištu Schaubühne aus Lehniner Platz zajedno s Leom Warnerom režirala je Strindbergovu "Gospođicu Juliju" s kojom je 2012. gostovala na 10. Festivalu svjetskoga kazališta u Zagrebu.

Svečano otvorenje 13. Festivala svjetskog kazališta bit će u srijedu u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu, a nakon toga nastupit će talijanska kazališna skupina Societas Raffaello Sanzio s predstavom "Go down, Moses" u režiji Romea Castelluccija, koja je na programu i 17. rujna.

Dvije preostale predstave, "Višnjik" Antona Pavloviča Čehova u izvedbi belgijskog teatra TG Stan, u programu 17. i 18. rujna u ZKM-u, i predstava "Moja žena se naljutila" estonskih umjetnika Ene-Liis Semper i Tiit Ojasoo, u izvedbi kazališta NO99 na Sceni Travno 27. rujna. (Hina)