Preskočite na glavni sadržaj

Glitch / Databend

Glitch /Databend je niz triju javnih predavanja popraćenih besplatnim radionicama te izložbom, o tehnikama i primjenama databendinga*, na polju susreta vizualne i računalne kulture, a odvijaju se u tri cjeline; u organizaciji Udruge mladih Orlando, u Dubrovniku, 13. rujna, u Zagrebu u prostoru Hacklab01 početkom listopada, te u Osijeku u prostorima umjetničke organizacije Format C, tokom mjeseca studenog.
vrijeme: 13.09.2015. 15,00
mjesto: Dubrovnik; Udruga mladih Orlando, Branitelja Dubrovnika 41
url: http://glitch-databend.tumblr.com/press
Čitajući i pišući digitalnu umjetnost, prezentirati ćemo postupke izmjene, reinterpretacije te unošenja konstruktivnih grešaka u digitalne datoteke, čime kreiramo djela s novim estetskim svojstvima i produbljujemo razumijevanje suvremenih digitalnih medija.

Predavanjima će se predstaviti brojne tehnike i kombinirane metode kojima možete databendati, a na popratnim radionicama moći ćete se iskušati i sami u eksperimentiranju s kôdom i kreiranju tech-based 'kulture sa greškom'.

*Databending:  skupni naziv za veliki broj tehnika koje koriste postupak izmjene, reinterpretacije te unošenja grešaka u kôd digitalne datoteke, a u svrhu kreiranja datoteke s novim estetskim svojstvima.

Glitch /Databend [I_slikovne datoteke] : predavanje i radionica: 13.rujna, 15 sati @ Udruga mladih Orlando, Branitelja Dubrovnika 41

Putem javnog predavanja o databendingu zainteresiranoj javnosti otvoriti/približiti će se nove perspektive čitanja i pisanja suvremene interdisciplinarne kulture. Pojasniti će se i ilustrirati primjeri različitih tehnika koje se koriste pri databendanju ('nepravilno editiranje', 'reinterpretacija', 'namjerne greške'), te softveri koji se pri tome koriste.

Na popratnoj radionici, s tematikom reinterpretacije slikovnih datoteka, sudionici će, uz uvid u tehnike predstavljene na prethodnom predavanju, imati priliku uz vodstvo učiti eksperimentiranjem, te praktično upotrijebiti, iskušati i razumjeti međusobni odnos digitalnog kôda (npr. HEX formata) i digitalne slike.

Softver potreban za radionicu: Audacity, IrfanView, Blender, Bless (ili bilo koji drugi hexeditor), Processing, Wordpad.
Polaznicima je potreban vlastiti laptop, vlastiti izvorni materijal (sauce)

prijave za sudjelovanje na radionici @ glitchdatabend@gmail.com
info @ glitch-databend.tumblr.com

Suradnički projekt Glitch /Databend provodi se kroz CLUBTURE mrežu, u sklopu programa “Clubture - Hr: Programska razmjena i suradnja”.
Nositelji suradničkog projekta: Umjetnička organizacija Format C