Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska premijera predstave [L'Estate.Fine] u prirodi rovinjskog sela

U četvrtak, 3. rujna, s početkom u 19,30 sati, na programu BLITZ-a je predstava jestivog kazališta skupine Teatro delle Ariette (IT), svojevrsni laički Uskrs u četiri pokreta: bdijenje, procesija, ritual, narodno slavlje. Hrvatska premijera [L'Estate.Fine] odigrat će se u prirodi rovinjskog sela, naglašavajući ovogodišnji festivalski temat Korijeni i travke - promišljanje odnosa čovjeka s prirodom, zajednicom, samim sobom.
vrijeme: 03.09.2015. 19,30 h
mjesto: Rovinj
url: http://blitzfestival.com/

Predstava L'estate.fine [Ljeto.kraj] nastala je 2004. godine u Romagni, u koprodukciji s festivalom Santarcangelo dei Teatri kada Ariette stvaraju kazališni događaj na zemljištu od 6000 četvornih metara, uzgajajući povrće i kukuruz kao živu scenografiju, zamišljajući jednu «biljnu dramaturgiju» u stanju prihvatiti i uvjetovati ljudsku prisutnost.

3 / 9 / 2015 | H 19.30 / Sveti Kristofor, smjer Montero (bivši gradski deponij)
ulaznica: 60 kn - 40 kn u pretprodaji
trajanje: 70'

projekt: Paola Berselli, Stefano Pasquini
režija: Stefano Pasquini – posvećeno Pier Paolo Pasoliniju
produkcija: Teatro delle Ariette u koprodukciji sa Santarcangelo dei Teatri (2004.)
nova inscenacija BLITZ 2015

"Približno 25 godina živimo na poljoprivrednom gospodarstvu Ariette, 25 godina obrađujemo naša polja, sijamo ih i njegujemo, 25 godina svakodnevno hranimo naše životinje, čistimo ih i brinemo se o njima; 25 godina u našoj kuhinji preobrađujemo hranu, razgovaramo, pišemo, svađamo se, izmijenjujemo snove i projekte, zamišljamo naše predstave" - tako se predstavlja grupa Ariette, kazalište koje se rađa i raste iz zemlje. Predstava [L'Estate.Fine] nastala je 2004. godine u Romagni, u koprodukciji sa festivalom Santarcangelo dei Teatri kada Ariette stvaraju kazališni događaj na zemljištu od 6000 četvornih metara, uzgajajući povrće i kukuruz kao živu scenografiju, zamišljajući jednu «biljnu dramaturgiju» u stanju prihvatiti i uvjetovati ljudsku prisutnost. Posebno za BLITZ, Ariette postavljaju ovo djelo na istarsku zemlju održavajući blisku i duboku povezanost s izvornom izvedbom. "Neovisno o političkim, etičkim i vjerskim uvjerenjima, društvenim uvjetima i ulogama, mjestu i vremenu, u jednom nas je trenutku život postavio pred smrt, našli smo se na području gdje nema izvjesnosti, na području u kojemu vladaju pravila sna. Tu je niklo Ljeto.kraj, na pitanjima Pasolinija, na našem čuđenju pred otajstvom". Ljeto.kraj danas živi kao svjetovni Uskrs, obred prelaska i transformacije. Prevazišao je oblik predstave i oformio se – strukturalno i funkcionalno - kao ritual plodnosti vezan uz zemlju i uz ruralnu kulturu gdje su žalost i sreća, smijeh i plač, život i smrt intimno i neraskidivo isprepleteni.