Preskočite na glavni sadržaj

Cirkobalkana otvara novu sezonu u Jedinstvu

Prvi program na rasporedu u novoj sezoni u Pogonu pretvorit će Jedinstvo u veliki cirkus. Naime, od 24. kolovoza do 6. rujna, dvorana i dvorište Jedinstva prepušteni su festivalu Cirkobalkana.
vrijeme: 24.08.2015.
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
url: http://www.cirkobalkana.org

CirkoBalkana  je projekt međunarodne suradnje cirkuskih organizacija koji su 2013. pokrenule Cirkusfera iz Srbije, Cirkorama  iz Hrvatske i francuska trupa Le Cirk’Oblique. Prošle godine kao “domaći” partner priključila se i udruga “Čarobnjakov šešir” iz Pule. U 2015. godini Cirkobalkana ima novu francusku partnericu u umjetničkoj cirkuskoj trupi My!Laika, koja se u Cirkobalkanu uključuje kroz vlastiti projekt Side kunst cirque.

Osnovna nakana projekta je da se, pored postavljanja cirkuskog šatora kao neovisnog edukacijskog, kreativnog i izvedbenog prostora, poduče lokalne cirkuske organizacije i umjetnici po pitanju funkcioniranja, kreiranja i održivosti kako “putujućeg” performansa, tako i cirkuskog šatora, te uspostavi kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umjetnicima/ama u Regiji kroz predstave, program “Open Stage” i radionice Laboratorija cirkuske umjetnosti.

Protekle dvije godine Cirkobalkana je dva puta boravila u Beogradu, i jednom u Zagrebu i u Puli. U te dvije godine kroz projekt je prošlo oko 7000 posjetitelja, 600 polaznika radionica i oko 60 umjetnika i umjetnica iz Francuske, Srbije, Hrvatske, Njemačke, SAD-a, Italije, Grčke, Španjolske, Velike Britanije.

2015. godina vraća projekt u Zagreb i Beograd. Ove godine organizirano je veliko kreativno druženje od 24. kolovoza do 6. rujna u Zagrebu i od 26. rujna do 4. listopada u Beogradu. U šatoru i oko njega vas očekuju umjetnička ostvarenja kako lokalnih umjetnika tako i gostujućih umjetnika koji čine međunarodni tim My!Laike na Cirkobalkani.

Naglasak ovogodišnjeg programa Cirkobalkane stavljen je na rezidencijalni program u sklopu kojeg će se raditi na novoj cirkuskoj kreaciji, na edukaciji kroz Laboratorij cirkuske umjetnosti i prezentaciji cirkuske scene Hrvatske i Srbije kroz Open Stage. Prošle godine Cirkobalkana u Beogradu bila je dio Bitef Polifonije, a ove godine u Zagrebu odvija se u sklopu Rendez-vous festivala (Festivala Francuske u Hrvatskoj).

Ovogodišnja Cirkobalkana također je početak dugoročnijeg projekta Cirkobalkana platforma, s kojim se u suradnju, kroz organizaciju Fabrika radosti iz Banja Luke, uključuje i Bosna i Hercegovina, te cirkuska škola Turbul iz Francuske.

Cirkobalkana je u Zagrebu sufinancirana sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, a odvija se u sklopu Rendez-vous festivala i u suradnji s Centrom za nezavisnu kulturu i mlade Pogonom Jedinstvo.