Preskočite na glavni sadržaj

Mi smo ‘Na Gornjem gradu’

Ove jeseni svoje programe pod zajedničkom inicijativom ‘Na Gornjem gradu’ ujedinit će festivali Gričevanje, Device_art, Space Festival i gornjogradska Galerija Klovićevi dvori. Tako povezani i osnaženi, zajednički će od 24. rujna do 4. listopada oživjeti zagrebački Gornji grad kombinacijom koncerata i partyja, robotičkih performansa, izložbi i DIY radionica za djecu i odrasle. 
vrijeme: 24.09.2015.
mjesto: Zagreb - Plato Gradec, Galerija Klovićevi dvori, Kula Lotršćak i krov garaže Tuškanac

Gričevanje je najveći besplatni festival urbane glazbe i kulture u Zagrebu. Koncertima na otvorenom od 2011. godine predstavlja relevantna imena regionalne glazbene scene, kao i mlade glazbene nade u usponu. Ove godine u novom terminu, održavat će se veće i jače, i gore i dolje, tijekom 11 dana na čak 3 lokacije. Prvi u nizu headlinera 5. Gričevanja je splitski TBF.

Device_art međunarodni je trijenalni festival robotike, gadgeta i naprava koji je od prvog izdanja 2004. godine postao jedna od vodećih manifestacija koja spaja umjetnost i tehnologiju. Kao dio nove inicijative Na Gornjem gradu, peto festivalsko izdanje Device_art 5.015 oživjet će Plato Gradec i Galeriju Klovićevi dvori uzbudljivim robotičkim performansima, DIY radionicama i zvučnim device art instalacijama te putem međunarodne izložbe predstaviti renomirane kanadske, hrvatske i regionalne umjetnike poput Catherine Bechard i Sabin Hudon (CA), Myriam Bleau (CA), Maximea Damecoura (CA), Vitra Drinkovića (HR), Billa Vorna i Louise-Philippea Demersa (CA), Sašu Spačal (SI) i mnoge druge.

Ovogodišnja tema Space Festivala, glazbenog festivala u kuli Lotršćak je punk.

Galerija Klovićevi dvori, osim izložaka Device_art-a, retrospektivom će ove jeseni predstaviti opus Edite Schubert, obilježen istraživanjima različitih umjetničkih medija, koja su redovito rezultirala otkrićima posve originalnih tehnologija izvedbe radova i invencijama novog umjetničkog jezika. Osim toga, izložbom #StreetArt, Inovacija u srcu pokreta i trima interaktivnim radionicama, pridružit će se festivalu Rendez-vous. Festival Francuske u Hrvatskoj. Izložba koja nudi povijesni pregled ulične umjetnosti od njezinog začetka, predstavit će umjetnike svjetskog renomea kao što su Isaac Cordal, Kolektiv Truly, Zeus, Slinkashu, Ron English, Shephard Fairey i JR.

Na Gornjem gradu zajednički je projekt udruge Gričevanje, udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, tvrtke Kupole – bolje od šatora i Galerije Klovićevi dvori.

Projekt podržavaju Turistička zajednica Grada Zagreba i Odjel za turizam Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Sav program Na Gornjem gradu je besplatan. (kontejner.org)