Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski glazbenici na 63. Ljubljana Festivalu

Kulturno ljeto u Sloveniji u ovome će tjednu obogatiti gostovanje glasovitog Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga na 63. Ljubljana Festivalu, a kao jedan od najvažnijih događaja ovogodišnje festivalske sezone najavljen je i koncert opernih arija u četvrtak,16. srpnja, na kojemu će Slovenskom filharmonijom ravnati hrvatski maestro Ivan Repušić, dok će kao solistica nastupiti priznata hrvatska sopranistica Evelin Novak.
vrijeme: 16.07.2015.
mjesto: Slovenija; Ljubljana
url: http://www.ljubljanafestival.si/

Ansambli Baleta i Opere Marijinskog teatra za festivalsku će publiku u ponedjeljak i utorak 13. i 14. srpnja izvesti balet "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva, jedan od najljepših baleta u povijesti klasične glazbe nastao prema predlošku Williama Shakespearea.

Produkciju s kojom će gostovati u Ljubljani koreografirao je Leonid Lavrovski, slavni ruski baletni koreograf koji je tijekom tri desetljeća usko surađivao s Prokofjevim. Premijerno je postavljena 1940. u tadašnjem Teatru Kirov, današnjem Marijinskom teatru.

Izvedbom u Cankarjevom domu ravnat će stalni šef dirigent Marijinskog teatra Boris Gruzin, a najavljena je kao "nešto istinski posebno".

Maestro Repušić i Slovenska filharmonija

Veliko zanimanje zasigurno će privući i koncert opernih arija Verdija, Leoncavalla, Puccinija i Giordana u Cankarjevom domu u četvrtak 16. srpnja na kojemu će orkestrom Slovenske filharmonije ravnati popularni gost europskih opernih kuća, hrvatski dirigent Ivan Repušić.

Kao solist na koncertu će nastupiti iznimno cijenjeni srpski bariton Željko Lučić, čijem je munjevitom usponu u važne europske i američke operne kuće kumovala upravo njegova interpretacija likova iz Verdijevih opera. U Ljubljanu dolazi u stanci između gostovanja u milanskoj Scali i odlaska u Metropolitan operu u New York.

Uz njega će nastupiti sopranistica Evelin Novak, koja je sa šesnaest godina bila najmlađa studentica na Glazbenoj akademiji u Grazu. Sada je članica Državne opere u Berlinu, kamo ju je pozvao sam voditelj orkestra Daniel Barenboim, slavni argentinski pijanist i dirigent.

U pratnji slovenskih filharmoničara interpretirat će niz popularnih arija iz opera "Nabucco", "Trubadur", "Macbeth", "Moć sudbine", "Sicilijanske večernje" i "Rigoletto" Giuseppea Verdija. Na repertoaru su i dijelovi opera "Andrea Chenier" Umberta Giordana, "Pagliacci" Ruggera Leoncavalla, te "Manon Lescaut" Giacoma Puccinija.

Tri mjeseca glazbenih užitaka

U nastavku programa, jedan od najstarijih i najznačajnijih ljetnih festivala u regiji, 63. Ljubljana Festival i ove godine tijekom tri ljetna mjeseca u slovenskoj prijestolnici donosi bogat program nastupa velikih svjetskih skladateljskih imena, istaknutih solista, orkestara i zborova.

Među posebnim poslasticama kojima Ljubljana mami hrvatske goste istaknuti je ruski pijanist Nikolaj Luganski, koji će 20. srpnja na Križankama nastupiti uz Slovensku filharmoniju, dok je jedno od velikih najavljenih dirigentskih imena slavni Zubin Mehta, koji će 24. kolovoza ravnati nastupom Izraelske filharmonije u Cankarjevom domu.

Iz Pekinga dolazi Kineska nacionalna operna kuća koja će 1. i 2. rujna pod ravnanjem svojeg direktora, umjetničkog voditelja i glavnog dirigenta Yu Fenga izvesti Puccinijevu operu "Turandot", a Cankarjev dom tom će prilikom ugostiti 220 kineskih interpreta u originalnim kostimima od kineske svile.

Uslijedit će gostovanje Nacionalne opere i baleta iz Sofije s "Tristanom i Izoldom" 4. rujna, a nastupit će i Mlada njemačka filharmonija, koja će 28. rujna zaključiti program pod ravnanjem Jonathana Notta.

Da festival njeguje razne glazbene umjetničke izričaje pokazuje i to što su u program uvrštena i dva mjuzikla, iznimno uspješan slovenski mjuzikl "Cvetje v jeseni" te slovenska inačica u nas nedavno premijerno izvedenog slavnog mjuzikla "Mamma Mia!".

Festival će ugostiti i svjetski priznatog koreografa Edwarda Cluga s plesnim predstavama "Stabat mater" i "Rekvijem za 2 stola", te plesnu predstavu "Fobija" plesne kompanije Club Guy & Roni izraelskog koreografskog dvojca sa stalnom nizozemskom adresom Guya Weizmana i Ronija Havera, uz koje će nastupiti članovi slovenskog EnKnapGroupa.

2Cellos na Križankama predstavljaju album "Celloverse"

S Komornim gudačkim orkestrom Slovenske filharmonije 27. srpnja zasvirat će Zagrebački solisti, a hrvatski violončelistički dvojac 2Cellos festivalskoj će publici 23. srpnja na Križankama predstaviti svoj treći album "Celloverse".

63. Ljubljana Festival ugostit će među ostalima i Bjeloruski državni komorni orkestar te Armenski državni komorni zbor Hover, a najavljen je i poseban kazališni spektakl, "Faust" u režiji i u nas poznatog slovenskog redatelja Tomaža Pandura.

Programi se održavaju na Križankama, u Cankarjevu domu, Slovenskoj filharmoniji, te na glavnim gradskim trgovima. (Hina)