Preskočite na glavni sadržaj

'Drakula' u rujnu otvara premijernu sezonu ZKM-a

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) za sezonu 2015./16. priprema sedam novih naslova, a sezonu premijernih predstava otvorit će 26. rujna predstava 'Drakula' Brama Stokera, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare ZKM-a.
vrijeme: 26.09.2015.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

"Drakula", u režiji srpskog redatelja Andraša Urbana, koprodukcija je ZKM-a, Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora te Fundacije Teatro Due iz Parme. Najavljena kao oštra, beskompromisna i radikalna izvedba praizvedena je krajem svibnja u Mariboru, a nakon Zagreba, u studenom, odlazi u Parmu.

Uslijedit će premijera autorskog projekta koreografa Roberta Olivana (10. listopada) bez naslova, u koprodukciji ZKM-a i Zagrebačkog plesnog ansambla, te predstava "Hinkemann" Ernsta Tollera, u režiji Igora Vuka Torbice (7. studenog) i "Čarobni brijeg" Thomasa Manna, u režiji Janusza Kice (30. prosinca).

U novoj godini očekuju se premijere predstava "Živjet ćemo bolje" Maje Hrgović, u režiji Senke Bulić i koprodukciji s Hotelom Bulić, u siječnju te u veljači "Crna knjiga" Boruta Šeparovića i "Share" Nore Krstulović.

Čeka nas intenzivna sezona, važna gostovanja i premijere predstava koje su tematski vrlo zanimljive, ali i aktualne jer je naša dužnost kao kreativnih pojedinaca odgovarati na vrijeme u kojemu živimo, rekla je Snježana Abramović Milković, koja je proteklih šest mjeseci ravnateljica ZKM-a.

Najavila je da će ZKM tijekom ljeta i iduće sezone nastaviti s rebrendiranjem, bit će aktivan na društvenim mrežama i citylight oglasnim površinama, najesen će lansirati mobilnu aplikaciju za informacije o kazalištu, dalje razvijati novu, interaktivnu web stranicu, sve će više predstava imati engleske titlove, a promociji kazališta doprinijet će i dva televizijska dokumentarca o nastanku predstava "Petar Pan" i "Emil i detektivi".

"Poradili smo na vidljivosti kazališta, što je osobito važno kada raste interes za kazališni proces, a razvoj publike bit će i u idućoj sezoni jedna od naših temeljnih zadaća", istaknula je Abramović Milković.

U protekloj sezoni bilo je šest ZKM-ovih premijernih produkcija, s domaćim i inozemnim koprodukcijama jedanaest, 41 gostovanje u Hrvatskoj i inozemstvu, 30 gostujućih predstava u tom kazalištu, odnosno 273 izvedbe koje je popratilo skoro četrdeset tisuća gledatelja. Prodano je više od 28 tisuća ulaznica, s prihodom oko 1,13 milijuna kuna.

"Ove smo godine bili izuzetno aktivni, ZKM njeguje suvremeni izraz i otvoren je prema drugim organizacijama i međunarodnim partnerima, pa su njegovi zadaci puno složeniji nego kod drugih manjih kazališta, no to nam je istovremeno i kreativni izazov", ustvrdila je ravnateljica, dodavši da se upravo radi petogodišnji strateški plan koji će biti javno dostupan.

Na konferenciji su predstavljene dvije predstave čija se premijera očekuje u veljači, "Crna knjiga" i "Share", radnog naslova "Moje, tvoje, naše", koprodukcija ZKM-a, umjetničkog kolektiva SKROZ i ZAMP-a.

Crna knjiga, dokument Udruge Franak s kratkim ispovijestima ljudi koji imaju kredite u 'švicarcima', ishodišna je točka od koje će se u procesu s glumcima razmatrati problem duga kao ropstva i pitanje što se događa kada međusobne odnose gledamo samo kroz ekonomiju, rekao je Šeparović. Predstavu će pratiti serija tribina i razgovora s publikom.

Predstava "Share" dio je šireg projekta koji propituje poziciju intelektualnog vlasništva danas, razmatra razvoj i zakonska rješenja u zaštiti autorskih prava i intelektualnog vlasništva, a kojega je potaknuo ZAMP. "Želimo propitati je li u vrijeme digitalne ekonomije i društvenih mreža uopće moguće zaštititi intelektualno vlasništvo, a predstava će imati i svoju proširenu stvarnost s gostovanjima umjetnika drugih disciplina", ustvrdila je redateljica Nora Krstulović. (Hina)