natječaj, izložba

Galerija 90-60-90 – poziv za izlaganje u 2014.


prijava: 07.08.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija 90-60-90, Trnjanski nasip bb
organizator: Galerija 90-60-90

Galerija 90-60-90 raspisuje Natječaj za izlaganje u 2014. godini. Program će se odvijati kroz cijelu godinu u zajedničkim i pojedinačnim izložbama i akcijama na temu 'Heroji', a prijave se primaju do 7. kolovoza 2013. godine.

Demokratska društva današnjice težimo zasnovati na racionalnoj osnovi: zajednički interesi, prvenstveno ekonomski, vladavina pravnog poretka, minimalni socijalni uvjeti nužni za reprodukciju rada, zajamčena univerzalna ljudska prava, visok prag tolerancije za kulturnu različitost,itd. U takvom društvu pristajemo živjeti na temelju racionalne odluke o vlastitoj koristi, kakva god političkog i kulturnog opredjeljenja, socijalnog podrijetla ili rodnog identiteta bili.

Ima li u takvom društvu mjesta za heroje u rasponu od 'ratnih heroja' do malih pacijenata,   od internacionalno gonjenih 'zviždača' do humanitarnih aktivistica? Je li posrijedi doista civilizacijski atavizam, ili kult heroja još uvijek ima bitnu društvenu, pa i političku funkciju? Jesu li nam heroji još uvijek potrebni kao čimbenici socijalne kohezije s jedne, ali i podjele, elementarne društvene diferencijacije na 'mi' i 'oni' s druge strane? Jesu li takve strastvene kolektivne identifikacije nešto što je protivno razumijevanju i funkcioniranju demokratskog društva danas?

U širokom spektru društvene svakodnevice i kulturne industrije, od dječje sobe do medija, kult heroja opstaje u svojim različitim funkcijama; bilo da inicira solidarizaciju ili potiče na pobunu, on pojedinca okreće zajednici, jača osjećaj kolektivne pripadnosti, rušeći neprikosnovenost liberalnog individualizma i racionalnog izbora.

Pozivaju se svi zainteresirani da se umjetničkim radovima ili kustoskim projektima odazovu temi o kultu heroja i njegovim društvenim funkcijama danas. Prijavljeni radovi mogu biti svih umjetničkih disciplina.

Prijedlozi trebaju sadržavati:
- ime, prezime i životopis autora projekta;
- kontakt (broj telefona, adresa, e-mail adresa);
- opis projekta (maksimalno jedna kartica teksta);
- skice ili drugi vizualni materijal;
- financijski proračun projekta.

Prijedloge treba poslati poštom do na adresu:
Udruga 90 60 90
Ul. Nikole Tesle 27
10408 V. Mlaka

Galerija 90 60 90 djeluje u prostoru Centra za nezavisnu kulturu i mlade – POGON, Trnjanski nasip bb.

Sve dodatne informacije: galerija906090@gmail.com

(I.P., 18.07.2013)