nagrada

Tportalova književna nagrada Tahiru Mujičiću


mjesto: Zagreb

Tportalova nagrada za najbolji roman na hrvatskom jeziku objavljen kod hrvatskog izdavača u 2012. pripala je književniku Tahiru Mujičiću, za crnohumorni roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete',o propalom češkom glumcu kojemu je jedini san i opsesija zaigrati Hamleta na dubrovačkom Lovrijencu.

'Riječ je o bogatoj, razvedenoj i šarolikoj priči ispričanoj duhovito, nepatetično i nesentimentalno autora iznimno nadarenoga za jezična poigravanja. Taj roman sjaji, žari i pali kroz književnu produkciju 2012.', kazao je večeras na svečanom proglašenju pobjednika ovogodišnjeg natječaja Tportala u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu predsjednik sedmeročlanog sudačkog žirija Igor Mandić.

Mandić je napomenuo kako je u 2012. kulminirala scena 'puna sumornosti, jada i boleština u kojima se glavni protagonist koprca pokušavajući se izboriti za što neslavniji kraj'. 'U tom se sumornome pejzažu dogodilo jedno čudo – spasonosno mjesto veselja, humora i radosti iz jednog od zasigurno najboljih humorističkih romana 21. stoljeća', kazao je Mandić obrazlažući nagradu.

'Budi Hamlet, pane Hamlete' humoristična je priča s primjesom romanse koje je protagonist nesvršeni glumac češke akademije. Njemu je osim žena i pića važan samo Hamlet, no njemu je Hamlet - Hamlet jedino ako se igra na Lovrijencu. Gonjen svojom opsesijom, on se upućuje u Dubrovnik ratne 1991., gdje konačno izgovara svoj monolog i ispunjava san koji je sanjao 30 godina.

Tahir Mujičić (1947.) poznati je kulturnjak, pjesnik, redatelj, dramski pisac, kostimograf, scenograf, lutkar i karikaturist. 'Budi Hamlet, pane Hamlete' njegov je prvi roman, a izašao je u izdanju AGM-a.

Mujičić se zahvalio žiriju koji se ove godine odlučio za humoristični roman, 'vrstu književnosti koju inače svi preskaču'. 'Posebno sam ponosan zbog toga što se za mene odlučio žiri u kojemu je sjedilo sedmero kompetentnih stručnjaka', kazao je.

U žiriju su još bili Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Ana Grbac, Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić.

Na ovogodišnji su natječaj za 100 tisuća kuna vrijednu nagradu pristigle ukupno 42 prijave, među kojima je sedmeročlani žiri na čelu s predsjednikom Igorom Mandićem odabrao pet finalista. U uži izbor za nagradu koja se ove godine dodjeljuje šesti put ušli su još roman Tatjane Gromače 'Božanska dječica' (Fraktura), 'Planet Friedman' Josipa Mlakića (Fraktura), 'Muzej revolucije' Pavla Pavličića (Mozaik knjiga) i 'Detektor istine' Igora Rajkija (Knjigomat).

Prošle je godine dodijeljena romanu 'Sanjao sam slonove' Ivice Đikića, a među dosadašnjim su laureatima također 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević, 'Vrijeme laži' Sibile Petlevski, 'Tri' Drage Glamuzine i 'Anastazija' Dalibora Šimprage.
(Hina)

(M.K., 05.07.2013)

Tagovi: tahir mujičić