Preskočite na glavni sadržaj

19. međunarodni ulični festival Cest is d′ Best

Ovogodišnji Cest is d′ Best će se održati na više lokacija u centru Zagreba u razdoblju od 3. do 10. lipnja, a svim zainteresiranim građanima i gostima Zagreba će ponuditi više od 600 sati programa u izvedbi 500-injak sudionika. Festival u svojem 19. izdanju dovodi najveći broj uličnih performera do sada, točnije 18 različitih performerskih skupina iz 11 država.
vrijeme: 03.06.2015.
mjesto: Zagreb
url: http://www.cestisdbest.com

Performeri dolaze iz Hrvatske, Francuske, Kanade, Singapura, Portugala, Španjolske, Italije, Mađarske, Bugarske, Makedonije i Australije. Ulični performeri će na festivalu izvesti više od 100 nastupa. Glazbeni dio programa objedinit će 20-tak koncerata, od čega 7 velikih, na pozornicama na Trgu bana Josipa Jelačića i na Trgu Petra Preradovića.

Koncertom francuske grupe Project „L“ koji će se održati na Cvjetnom trgu u srijedu 3. 6. u 21:30 otvorit će se glazbeni program ovogodišnjeg Cest is d′ Besta.

„Ove godine Francuska se predstavlja Hrvatskoj u sklopu Rendez vous festivala, odnosno čitavim nizom kulturnih, sportskih i drugih društvenih događaja u sklopu važnih hrvatskih festivala. Tako smo i Cest is d′ Best prepoznali kao respektabilnu kulturnu i turističku manifestaciju na kojoj će pod našim pokroviteljstvom nastupiti vrlo popularan glazbeni sastav Project „L“. Susret sa francuskom kulturom dogodit će se i na Zrinjevcu gdje ćemo za najmlađe posjetitelje Cest is d′ Besta organizirati učenje francuskog jezika kroz igru i zabavu. Vjerujemo da će naše sudjelovanje na zanimljiv i vrijedan način obogatiti program ove tradicionalne manifestacije i pritom brojnim posjetiteljima predstaviti dio francuske kulture.“ – izjavila je na konferenciji za medije Clélie Chevrier, prva savjetnica i zamjenica Veleposlanice Republike Francuske u RH.

Vrlo bogat glazbeni program bit će na Cvjetnom trgu gdje će uz već spomenuti Project „L“ nastupati mladi, snažni i perspektivni kantautori i glazbenici: Bang Bang, Sara Renar i Miki Solus.

Festival će kao i svake godine konceptualno i programski ponuditi više noviteta, a jedan od njih je i nova festivalska pozornica na križanju Draškovićeve i Branimirove ulice u suradnji s Branimir centrom.

Cest is d′ Best prvi je ulični festival u Hrvatskoj koji kulturu i umjetnost iz kazališnih, galerijskih i koncertnih prostora vrlo vješto pretače na gradske trgove, ulice i parkove čime se u javnom prostoru najširoj javnosti besplatno omogućava uživanje u kulturnim i umjetničkim događajima.

„Prošle godine hrvatska kultura predstavila se u Francuskoj zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i brojnim hrvatskim i francuskim partnerima. Ponovni susret Francuske i Hrvatske koji se ove godine u sklopu Rendez vous festivala događa u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima nastavak je vrijedne suradnje dviju država. Ministarstvo kulture u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Francuske i Francuskim institutom sudjeluje i na 19. međunarodnom uličnom festivalu Cest is d′ Best.“ – izjava je Dine Puhovski, predstavnice Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

„U svojem 19. izdanju Međunarodni ulični festival Cest is d′ Best ponudit će nekoliko novih zabavnih i edukativnih akcija za sve generacije. Po prvi puta imat ćemo na Zrinjevcu jogu, za najmlađe predavanja francuskog i engleskog jezika, utrku pasa nazvanu PluTrka u spomen na zagrebačkog psa Pluta koji ima spomenik u Bogovićevoj ulici, penjanje po stablima uz pomoć i vodstvo profesionalnih alpinista, retro dan posvećen Zagiju koji je bio maskota Univerzijade 87. Na Trgu bana Josipa Jelačića ćemo upriličiti košarkaški turnir s ciljem najave Euro basketa te čitav niz već legendarnih akcija poput Bebi maratona, Utrke smetlara u trokolicama, Usporke i mnogo drugih aktivnosti u kojima će sudjelovati brojni izvođači, ali i građani koji svake godine u sve većem broju uživaju u programu. Može se reći da je organizacija ovogodišnjeg festivala pripremila jako bogat program za sve generacije i da spremni dočekujemo više od 500 sudionika i nekoliko desetaka tisuća posjetitelja sa svih strana svijeta. Veselimo se skorom početku festivala i pozivamo sve u središte Zagreba na tulum u režiji 19. Cest is d′ Best“ – izjava je Zlatana Jaganjca, direktora festivala.