predstavljanje, festival

Pula Film Festival: Predstavljen međunarodni program


vrijeme: 13.07.2013. - 27.07.2013.
mjesto: Pula
organizator: PFF

Nakon današnje novinarske konferencije poznat je i međunarodni program 60. festivala igranog filma u Puli. Međunarodni program Europolis održat će se od 13. do 27. srpnja ove godine na Kaštelu i u Kinu Valli. Ovogodišnji Prijatelj Festivala je Europska unija te će se dugometražnim i kratkim igranim filmovima u izboru umjetničkog ravnatelja Festivala Zlatka Vidačkovića publici predstaviti kinematografije svih 27 zemalja članica EU.
Nakon današnje novinarske konferencije poznat je i međunarodni program 60. festivala igranog filma u Puli. Međunarodni program Europolis održat će se od 13. do 27. srpnja ove godine na Kaštelu i u Kinu Valli. Ovogodišnji Prijatelj Festivala je Europska unija te će se dugometražnim i kratkim igranim filmovima u izboru umjetničkog ravnatelja Festivala Zlatka Vidačkovića publici predstaviti kinematografije svih 27 zemalja članica EU.

Prema najavi umjetničkog ravnatelja, premijerno će se prikazati francuska ljubavna drama Mlada i lijepa (Jeune & jolie) redatelja Françoisa Ozona, češka humorna drama Zlatne godine (Vrásky z lásky) redatelja Jiříja Stracha, nizozemsko-američki film ceste Jackie redateljice Antoinette Beumer, španjolsko-kubanska ljubavna drama Posljednja utakmica (La partida) redatelja Antonia Hensa, romantična komedija Dvadeset godina razlike (20 ans d'écart) redatelja Davida Moreaua, francuski triler U kući (Dans la maison) Françoisa Ozona, talijanska drama Ja i ti (Io e te) Bernarda Bertoluccija, njemački povijesni Ludwig II koji su režirali Marie Noelle i Peter Sehr, britanski triler Žrtveno janje (Scapegoat) Charlesa Sturridgea, talijanska ljubavna drama Najbolja ponuda (La migliore offerta) Giuseppea Tornatorea i francusko-talijanski kriminalistički triler Stražar (Le guetteur) Michelea Placida.

Biti će prikazano i 19 europskih kratkih igranih filmova. U PoPularnom programu u Areni osim pulske premijere filma Čovjek od čelika na najvećoj 3D projekciji na svijetu, gledatelje u Areni očekuje i hrvatska premijera ljubavne drame Prije ponoći (Before Midnight) redatelja Richarda Linklatera s Ethanom Hawkeom i Julie Delpy. Umjetnički ravnatelj Festivala svoje je izlaganje zaključio informacijom kako su i ove godine dogovorena gostovanja programa Europolis na Dubrovačkim ljetnim igrama te Ljetnom kinu Tuškanac i u Kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Suzana Požgaj, voditeljica općih poslova, ureda za goste, protokola i prodaje Festivala igranog filma u Puli iznijela je potpune informacije o načinima kupnje i cijeni ulaznica za filmske projekcije. Ulaznice će biti u prodaji od 13. srpnja, a komplet za sve projekcije stajat će 140 kuna. Cijena pojedinačne karte za projekciju u Areni je 20 kuna za sve dane osim 23. i 27. srpnja kada će ona stajati 30 kuna. Djeca do 5 godina starosti imaju slobodan ulaz za sve filmske večeri u Areni, a i ove su godine raspoložive propusnice Prijatelj Festivala za srednjoškolce, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom. Filmske projekcije u Kinu Valli i ove su godine besplatne za sve zainteresirane, a cijena ulaznice za projekcije na Kaštelu simboličnih je 10 kuna. Kolegica Požgaj na kraju je najavila i ponovno formiranje tzv. Festivalskog otoka na Giardinima gdje će biti smješten Info punkt na kojem će se moći kupiti ulaznice, propusnice i razni suveniri. U sklopu Festivalskog otoka bit će organizirani razgovori s gostima Festivala, dječje radionice, nagradne igre za prolaznike, a na njemu će se predstavljati i partneri te sponzori Festivala.

Dva sponzora Festivala su se obratili okupljenima na današnjoj novinarskoj konferenciji. Podravka je ovogodišnji sponzor međunarodnog programa, a u njeno ime je nekoliko riječi rekla Marinka Akrap, direktorica korporativnih komunikacija Podravke: "Podravka je sve ljubitelje dobre kuhinje svojim projektom Okusi za sve jezike, uvela u tajne kuhinja EU zemalja, a sad želimo svim filmoljupcima omogućiti što zanimljiviji uvid u postignuća europske kinematografije. Drago nam je kako smo baš na ovaj način povezali kulinarstvo i filmsku umjetnost, te uz najbolje europske filmove prezentirali i neke od najpoznatijih EU recepata. Ponosni smo kako upravo Podravka, koja zahvaljujući Vegeti i njenoj kulinarskoj posebnosti više od 45 godina igra veliku ulogu u europskim kuhinjama, podržava upravo međunarodni program 60. festivala igranog filma u Puli." Manuela Kraljević, direktorica marketinga i prodaje Arenaturista zahvalila je na novoj suradnji njene kuće i Festivala, a ravnateljica Zdenka Višković – Vukić posebno se zahvalila i sljedećim festivalskim sponzorima: Arena modna kuća, Rio Rijeka i Image Haddad.

Filmski programi Festivala igranog filma u Puli realiziraju se uz potporu Ministarstva kulture, HAVC-a, Grada Pule, Istarske Županije i MEDIA Programa Europske unije.

(D.H., 27.06.2013)