radionica, kolonija

Interface - radionice digitalnih umjetnosti


vrijeme: 01.07.2013. - 08.07.2013.
mjesto: Rijeka; Greta, Riva 13

Od 1. do 8. srpnja,  u Greti u Rijeci, održavaju se radionice Interface - interdisciplinarni umjetnički program fokusiran na istraživanje odnosa između novih digitalnih medija i analognih prepoznatljivih formi u umjetničkom stvaranju.

U sklopu programa održavaju se radionice, prezentacije i manifestacije s ciljem povezivanja različitih umjetnika i šire publike. Ovom prilikom predstavljamo tri nove radionice namijenjene stvaraocima iz područja audio i video umjetnosti, vizualnih komunikacija, programiranja i modeliranja te autorima koji su zainteresirani za sudjelovanje u programu iz šireg kruga umjetničkog stvaralaštva kao što su slikarstvo, skulptura, glazba i performans.

U periodu od 7 dana održati će se tri usporedne radionice: – 3D video mapping radionica / voditelj: Mihael Giba – Radionica generiranja slike i zvuka u realnom vremenu / voditelj: Zvonimir Marčić – BioArt radionica o povezivanju videa i zvuka s parametrima ljudskog bioritma / voditelj: Valery Vermeulen (BE) Radionice 3D mappinga i audio-vizualnog generiranja namijenjene su upoznavanju s programima i procesom razvoja video projekcije koju kombiniramo s mapping tehnikama, crtežom, slikom, fotografijom ili videom. Istražujemo kako novim tehnologijama dinamizirati poznate medije koje uključujemo u proces generiranja te kako povezati sve segmente u interaktivnom okuženju i realnom vremenu.

Bio Art radionica pruža uvid u najnovije trendove interaktivnih sučelja koji generiraju sliku i zvuk na temelju podražaja koje registriramo direktno iz ljudskog organizma. Radi se o EMO Synth sustavu koji povezuje bio ritam pojedinca s zvukovima koje generira softwerski sustav. Instalacija i performans  uključuju video umjetnike te muzičare u prostoru, koji su pozvani da improviziraju i stvaraju audio-ideo materijale na temelju prethodno zadanih parametara. Sustav generira glazbu i manipulira slikama, dovodeći na taj način korisnika u određena emotivna stanja. Emocionalne reakcije se mjere i procesiraju biosenzorima koji prepoznaju različite psihofiziološke parametre, poput broja otkucaja srca, razine stresa i sl.

Ova radionica je namijenjena video umjetnicima, muzičarima no temeljno podrazumijeva korištenje umjetne inteligencije, afektivnog digitalnog sustava, statističkog modeliranja, algoritamske izrade zvukova i glazbe te tehnika manipulacije slikama. Radionica će trajati 7 dana nakon čega se program nastaviti u obliku pojedinačnih audio-vizualnih manifestacija na više gradskih lokacija. Manifestacije će uključiti i nastupe skupine muzičara: 'Šumovi protiv valova' i 'Leutmagnetik'.

(M.K., 20.06.2013)