Preskočite na glavni sadržaj

Lionel Shriver, Valeria Luiselli i Josip Novakovich na 14. FEKP-u

Festival europske kratke priče (FEKP) u četrnaestom će izdanju, od 31. svibnja do 5. lipnja, okupiti u Zagrebu i Rijeci neka od najvećih imena svjetske kratkopričaške književne scene iz jedanaest zemalja, a kao najveća zvijezda festivala najavljena je američka autorica s britanskom adresom Lionel Shriver.
vrijeme: 31.05.2015.
mjesto: Zagreb / Rijeka
url: http://europeanshortstory.org
'Shriver je dosad objavila jedanaest romana, a vjerojatno je najpoznatija po međunarodnom bestseleru 'We Need to Talk About Kevin', po kojemu je snimljen i istoimeni nagrađivani film redateljice Lynne Ramsay s Tildom Swinton u glavnoj ulozi', kazao je u utorak na konferenciji za novinare u zagrebačkom klubu Booksi kreativni direktor Roman Simić Bodrožić.

Ovogodišnja je tema festivala 'Amerike', a Shriver jedna od ukupno 32 istaknutih imena suvremenih domaćih, europskih i svjetskih kratkopričaša koji će u susretu s hrvatskom publikom obogatiti još jedan početak lipnja u literarnom životu Hrvatske, napomenuo je.
 
Istaknuo je da cilj Festivala nije dati tek prikaz neke od izdvojenih nacionalnih književnih scena dvaju američkih kontinenata, niti samo jednoga jezika, 'već upriličiti dijalog koji će nas preko nacionalnih granica i granica jezika voditi kroz prošlost i sadašnjost 'Novoga Svijeta'.

'Amerike koje Festival želi predstaviti dijele neke sličnosti i razlike - imaju različite povijesti, zasebne književnosti, pripadaju dvama velikim carstvima jezika i imaju specifičan odnos sa starim svijetom kojemu mi pripadamo', kazao je Simić Bodrožić.

'Želimo prikazati upravo taj spoj društveno-političke realnosti s jedne strane i, s druge, 'obećanja i sna' koji Amerike još uvijek znače ostatku svijeta', pojasnio je.
 
Gosti 14. FEKP-a dobitnici su nekih od najvažnijih svjetskih književnih nagrada, ugledni pisci iz jedanaest zemalja, koji će tu predstaviti svoje 'književne Amerike, svoje prave, sanjane ili usvojene (jezike) domovine, te iskustva života u njima'.
 
Ove je godine jako puno mladih pisaca, koji pokazuju da je kratkopričaška scena još itekako živa, a svi oni zajedno čine ovogodišnji festival jednim od najzanimljivijih do sad, napomenuo je Simić Bodrožić.
 
Kao posebnu poslasticu najavio je otvorenje Festivala na terasi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u nedjelju 31. svibnja. U programu pod nazivom 'Amerike – Otkriće model 1.1' sudjelovat će dobitnica nagrade Orange Lionel Shriver, 'nova zvijezda meksičke književnosti' Valeria Luiselli i nagrađivani hrvatsko-kanadski književnik Josip Novakovich.
 
Posebnu pozornost ovogodišnji festival poklanja temi migracije. O igri identiteta – književnim Ameroeuropljanima i Euroamerikancima – na festivalu će govoriti peruanski pisci trajno nastanjeni u Španjolskoj Santiago Roncagliolo, dobitnik nagrade Alfaguara za roman "Crveni travanj", i 'velemajstor kratke priče' Fernando Iwasaki.
 
Jedan od krunskih programa Festivala bit će razgovor 'Soba s pogledom' s Lionel Shriver, a ugostit će i argentinskog pisca i prevoditelja Leopolda Brizuelu, te meksičkog književnika Alvara Enriguea, proglašenog jednim od najutjecajnijih suvremenih pisaca koji pišu na španjolskom jeziku, istaknuo je Simić Bodrožić.
 
14. FEKP posjetit će i jedan od najpoznatijih baskijskih autora Harkaitz Cano, jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih makedonskih pisaca Venko Andonovski (Makedonija), kultni književnik David Albahari, Austrijanac Xaver Bayer, te nova nada irske književne scene s antologijskom prozom Sara Baume.

Festivalu će se pridružiti čak 19 ponajboljih hrvatskih kratkopričaša - Daša Drndić, Zoran Ferić, Marko Gregur, Senko Karuza, Maša Kolanović, Ksenija Kišec, Enver Krivac, Davor Mandić, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec, Gordan Nuhanović, Zrinka Pavlić, Nikola Petković, Sven Popović, Ivana Rogar, Korana Serdarević, Andrija Škare, Tea Tulić i Jelena Zlatar.

Glavni večernji program Festivala odvijat će se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, dok će se popratni sadržaji odvijati u klubu Booksi, Cafeu u Dvorištu, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića te, 'u nastavku decentralizacije festivalskih zbivanja', u Gradskoj knjižnici Samobor i Knjižnici Velika Gorica.
 
Dio festivalskih zbivanja tradicionalno se odvija u partnerskom gradu. Ove godine to je Rijeka, gdje pisce program vodi 3. i 4. lipnja u tamošnje klubove Book Caffe Dnevni boravak, Ex libris i Palach.
 
U sklopu festivala bit će proglašen dobitnik Natječaja za najbolju kratku priču na temu 'Amerike'. O pobjedniku među 174 priče pristigle do 10. svibnja u ponoć odlučivat će peteročlani žiri koji čine književni kritičar Stjepan Balent kao predsjedavajući, te kao članovi Vladimir Arsenić, Saša Drach, Damir Karakaš i Dijana Matulić.
 
Natječaj se provodi u suradnji s Centrom za kreativno pisanje, Rezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) i udrugom Kurs. Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade - dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija (prva nagrada); dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs (druga nagrada), te pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a (treća nagrada).
 
Dobitničke će priče biti proglašene na večernjem čitanju u sklopu FEKP-a u utorak 2. lipnja a čitanje pobjedničke priče uveličat će završnu večer festivala u VIP clubu 5. lipnja.
(Hina)