festival

Pulski Dani antike od 13. do 15. lipnja


vrijeme: 13.06.2013. - 15.06.2013.
mjesto: Pula

Gladijatorske borbe u pulskoj Areni bit će glavna atrakcija 12. Festivala Pula Superiorum, koji će se od 13. do 15. lipnja održati na nekoliko povijesnih lokacija u gradu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Tijekom trodnevnoga festivala na Forumu, Portarati i u Areni odvijat će se cjelodnevni programi koji će predočiti civilizaciju ovih krajeva na početku nove ere, rekao je direktor festivala Ozren Grbavčić.

Festival će posjetiteljima ponuditi kostimirane zabave, multimedijalne sadržaje, degustaciju antičke kuhinje, sajam autohtonih proizvoda, antičke sportove i obrte, specijalizirane muzejske i galerijske postave, poseban filmski i kazališni program, glazbu i edukaciju najmlađih kroz zabavne programe, a glavna atrakcija bit će impresivne borbe gladijatora u Areni 15. lipnja.

Uz goste iz Mađarske, borilački klub Collegium Gladiatorium, prvi će se put publici predstaviti pulska gladijatorska škola Spectacula Gladiatoria koju su radi redovitih nastupa u Areni i proširenja turističke ponude grada osnovali Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule i Javna ustanova Pula sport.

U sklopu festivala održat će se i peta humanitarna modna revija "Svi smo mi jednaki", a u Turističkoj zajednici Grada Pule 14. lipnja se otvara izložba fotografija "Retroperspektiva pulskih fotografa" s temom festivala.

U program festivala ove su godine uključene i odgojno-obrazovne institucije pa su tako učenici Strukovne škole Pula u suradnji s Arheološkim muzejem Istre organizirali antički hedonistički kutak u kojem će nutricionisti, krojači, kozmetičari i frizeri predstaviti svoja znanja iz struke, interdisciplinarno povezujući gradivo s povijesnim razdobljem i antičkim običajima. Tehnička škola Pula prezentirat će rimski geodetski mjerni instrument gromu, a Antička skupina Pazinskog kolegija klasične gimnazije izvest će predstavu na latinskom jeziku "Dominus et servi". (Hina)

(R.P.B., 11.06.2013)