obavijest

Umro književni povjesničar Nikola IvanišinHrvatski književni povjesničar i kritičar Nikola Ivanišin umro je, u 90. godini život,  u zadarskom Domu umirovljenika, doznaje se na Sveučilištu u Zadru, gdje je Ivanišin na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta bio višegodišnji profesor novije hrvatske književnosti.

Osim što je bio profesor naraštajima zadarskih kroatista, prof. Ivanišin uređivao je književno-kulturne časopise 'Dubrovnik', 'Zadarsku reviju' i 'Radove Filozofskoga fakulteta u Zadru'.
Posebno se bavio istraživanjem dubrovačke i zadarske književnosti te književnosti objavljivane u dalmatinskoj periodici. Proučavao je i modernu hrvatsku liriku, a osobito fenomen hrvatskoga književnog ekspresionizma.

Kao sljedbenik Antuna Barca proučavao je i njegov književno-povijesni rad, a posebno se bavio i književnim djelom Iva Vojnovića.

Objavio je više knjiga, među kojima i 'Dubrovačke književne studije', 'Tradicija, eksperiment, avangarda', 'Ljudi, djela, uspomene', 'Grada Dubrovnika pjesnik', 'Fenomen književnoga ekspresionizma' te 'Književno-povijesno djelo Antuna Barca'.

Matica hrvatska Dubrovnik 2011. objavila je knjigu njegovih studija 'Post scriptum'.
Nikola Ivanišin rođen je u Trebinju 1923.
(Hina)

(M.K., 07.06.2013)