Preskočite na glavni sadržaj

Izložba europskih vojničkih pušaka u Povijesnom muzeju

U Hrvatskom povijesnom muzeju, od 15. travnja do 14. lipnja, bit će postavljena izložba europskih vojničkih pušaka koje su se kroz proteklih šest stoljeća koristile u vojnim utvrdama i na svim europskim bojišnicama, na kojima sudjelovale i hrvatske postrojbe.
vrijeme: 15.04.2015.
mjesto: Zagreb; Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9
url: http://www.hismus.hr
Na izložbi po nazivom 'Priprema, pozor, pali' javnost će moći razgledati oko 150 izložaka pušaka, od ukupno 600 primjeraka koje pripadaju zbirci oružja Hrvatskog povijesnog muzeja.

Izloženi primjerci pušaka prikupljeni su iz utvrda i gradina Vojne krajine, sa svih europskih povijesnih ratišta gdje su se i hrvatske postrojbe borile za ugarsku ili habsburšku krunu, puške iz 1. i 2. svjetskog rata, one iz međuratnog razdoblja, te najnovije puške, zaplijenjene tijekom Domovinskoga rata.

'Kroz ovu vrijednu zbirku pokazujemo sve tipove pušaka koje su se koristile na ratištima Europe i u hrvatskim zemljama, ali i svjedočanstvo ratovanja na području hrvatskih povijesnih zemalja. Zbirka vojnih pušaka pokazuje presjek tog tužnog dijela naše povijesti', kazala je u ponedjeljak na konferenciji za novinare muzejska savjetnica i jedna od autorica izložbe Dora Bošković.

Izložba obuhvaća pet povijesnih cjelina, počevši od prvih pušaka s kraja 14. i početka 15. stoljeća, što su ujedno prvi tipovi pušaka korištenih u Europi i u svijetu uopće. Najstariji izloženi primjerci potječu s utvrda i gradina u istočnoj Slavoniji, a koristili su se i na ostalim utvrdama diljem Hrvatske. Bili su u uporabi do kraja 16. stoljeća i ponegdje u 17. stoljeću. Drugu skupinu čine puške koje imaju mehanizam na stijenj, zatim puške s paljenjem na kremen koje su bile dio naoružanja postrojbi Habsburške monarhije i svih jedinica poslanih u pogranična područja Vojne krajine. Iz te skupine naročito su zanimljivi izlošci 'bedemskih pušaka', onih koje su bile postavljene na bedemima utvrda kao što su Petrinja, Karlovac, Varaždin i drugdje, kazala je Bošković.

Pretpostavlja se da su puške bile napravljene u nekima od štajerskih radionica i onda su preko oružarnica u Grazu i Varaždinu odaslane po utvrdama na području Hrvatske, pojasnila je. Slijede izlošci sa sofisticiranijim mehanizmima za opaljivanje, puške na perkusiju.
 
Zadnju skupinu čine svi suvremeni modeli pušaka, s paljenjem na udarnu iglu, a u uporabi su od kraja 19. stoljeća do današnjih dana. Izloženi su primjerci pušaka koje su se koristile tijekom 1. i 2. svjetskog rata, u međuratnom razdoblju te one iz Domovinskog rata.
 
Zadnji primjerak je iz Kragujevca, izrađen devedesetih godina 20. stoljeća, to je dio pušaka koje su hrvatske policijske uprave zaplijenile tijekom Domovinskog rata i poslale muzeju.
 
Kroz izložbeni postav može se uočiti razvoj tehnologije izrade pušaka, primjena novih znanstvenih spoznaja i tehničkih otkrića, a kroz tehnologiju izrade pušaka i njihovu brojnost ocrtavaju se i velike promjene u gospodarstvu i političkim prilikama toga vremena, ističu u muzeju.
 
Uz izložbu vojničkih pušaka u prostorijama muzeja, danas je najavljeno kako će se Hrvatski povijesni muzej pridružiti i manifestaciji FloraArt u obilježavanju 50. obljetnice Sajma cvijeća. Uz poruku 'ljubav umjesto rata' u cijev puške postaviti će ružu, a u veži muzeja od 5. svibnja bit će izložba posvećena Sajmu cvijeća te otvorenje terase za posjetitelje koju će tom prigodom ukrasiti poduzeće Zrinjevac, najavila je v.d. ravnatelja muzeja Nataša Mataušić.
(Hina)