Preskočite na glavni sadržaj

Dvostruka baletna premijera u riječkome HNK-u

Nova baletna predstava sastavljena od 'Šeherezade' Nikolaja Rimski-Korsakova u koreografiji Lea Mujića i 'Carmen' Georgesa Bizeta u koreografiji Ronalda Savkovića, premijerno će biti izvedena u petak, 10. travnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 10.04.2015. 19,30 h
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr/

Ravnatelj Opere i glavni dramaturg HNK Marin Blažević kazao je da je uprava kazališta svjesno odlučila da se "Carmen" ove sezone premijerno izvede i kao komorna opera s izraženim elementima scenskog pokreta i kao baletna predstava.

"Željeli smo jednom od najpopularnijih djela pristupiti iz dviju različitih perspektiva", istaknuo je.

Ravnatelj riječkoga Baleta Ronald Savković rekao je da su dva baletna djela "Carmen" i "Šeherezadu" nastojali povezati kostimografijom i scenografijom, premda je riječ o dvjema predstavama različitog scenskog i izvedbenog pristupa.

U ulozi Šeherezade nastupit će Marta Kanazir, a u toj će predstavi uz nju plesati Balasz Baranyai, Svebor Zgurić, Paula Rus, Balint Rauscher, Tamara Szilagyi, Owen Lane i drugi.

Tamara Szilagyi plesat će i naslovnu ulogu u premijernoj izvedbi "Carmen", a uz nju će nastupiti Cristina Lukanec, Andrei Köteles, Balint Rauscher, Daniele Romeo i drugi.

Scenograf obaju predstava je Dalibor Laginja, a kostimograf Aleksandar Nošpal. (Hina)